Je hebt de kerstboom prachtig versierd en de lichtjes zorgen voor een prachtig tafereel. Maar hoe leg je dit mooi vast en fotografeer je een kerstboom goed? In dit artikel daarom maar liefst 16 tips voor het sfeervol en creatief fotograferen van je kerstboom.

1. Niet teveel licht, niet te weinig

Voor de sfeer van je kerstboom is het een groot verschil of je deze overdag, in de schemering of in de avond fotografeert. Wanneer je de kerstboom overdag fotografeert, of met veel licht, dan komen de kerstlichtjes meestal niet zo goed naar voren.

De kerstverlichting staat aan, maar doordat er nog veel (dag)licht is, vallen deze nauwelijks op.

Tijdens de schemering is het al beter.

2. Zet je flitser uit (en vermijd de automatische stand)

Wanneer je de kerstlichtjes dus goed zichtbaar wilt hebben in de foto, dan doe je dit met niet teveel licht. Alleen als je de kerstboom fotografeert in de automatische stand, dan kan je camera gaan flitsen. De camera beoordeelt de situatie als te donker en wil dit compenseren met de flitslicht. Alleen de pop-flitser geeft hard licht en je bent hiermee in één keer alle sfeer in de foto kwijt. Het flitslicht is dan sterker dan het omgevingslicht, wat de warme kerstsfeer uit de foto haalt. Zorg daarom dat de flitser uit staat en vermijd de automatische stand!

Zonder flitslicht

Met flitslicht van de automatische stand

Het flitslicht is ‘sterker’ dan de kerstverlichting, en daarom zie je de kerstlampjes bijna niet meer.

Kerstboom zonder flitslicht gefotografeerd Kerstboom fotografeert op de automatische stand

Het flitslicht haalt de sfeer uit de foto.

3. Gebruik een statief bij het fotograferen van je kerstboom

Als je geen flits gebruikt voor het fotograferen van je kerstboom in een donkere situatie, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te fotograferen. Het resultaat is dat de foto bewogen wordt. Je kunt je ISO dan verhogen, maar om (teveel) ruis te voorkomen kun je de camera beter op statief te zetten. Heb je geen statief, gebruik dan de tafel, een stoel, etcetera. (Lees op de pagina over sluitertijd, diafragma en ISO meer over camera-instellingen)

Dit soort foto’s wil je voorkomen!

Op het LCD-scherm van de camera valt misschien niet direct op dat de foto links onscherp is. De rechterfoto werd gemaakt vanaf statief en is wel haarscherp.

Op het LCD-scherm van de camera valt misschien niet direct op dat de foto links onscherp is. De rechterfoto werd gemaakt vanaf statief en is wel haarscherp.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?

Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 

Meer informatie

4. Gebruik de zelfontspanner

Is het statief dat je gebruikt niet heel stevig en/of merk je dat je bij het maken van de foto de camera toch nog een klein beetje beweegt? Fotografeer de kerstboom dan met de zelfontspanner. Stel deze dan in op bijvoorbeeld 2 of 5 seconden. Zo voorkom je de minimale beweging bij het indrukken van de ontspanknop.

5. Zoek de juiste balans tussen het omgevingslicht en het licht van de kerstboom

Bij het fotograferen van je kerstboom wil je niet alleen de boom mooi zien, maar ook nog iets van de omgeving. Hiervoor is het belangrijk dat er de juiste balans is tussen de lichtjes van de kerstboom en het omgevingslicht.  Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan het soms juist goed zijn om toch nog even een extra lamp in de kamer aan te zetten. In tegenstelling tot bij het flitslicht hoeft de kamerlamp niet direct de sfeer te laten verdwijnen, maar kan dit extra beetje licht kan net het verschil maken in hoe goed de kerstversiering in de boom zichtbaar is of andere delen van de ruimte. Probeer daarom eens het verschil tussen met en zonder kamerlampen aan. Of probeer het eens tijdens de schemering, en niet als het al helemaal donker is buiten.

Soms is de ruimte waar de kerstboom staat te donker met alleen de kerstverlichting aan. Kijk wat er verandert als je een lamp in de kamer aandoet, of wat het verschil is als je op een ander tijdstip fotografeert.

6. Verander de witbalans bij onjuiste kleuren

Zijn de kleuren in de foto niet helemaal juist? Verander dan je witbalans. Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan je camera bij de automatische witbalans van slag raken (zoals bij blauwe kerstverlichting), evenals wanneer er meerdere lichtbronnen zijn. Fotografeer je in RAW, dan kun je de kleuren in de foto ook achteraf nog aanpassen.

Wat een verschil in kleur toch?

7. Neem de tijd voor het fotograferen van je kerstboom

Het fotograferen met weinig licht, zoals vaak het geval is bij het fotograferen van een kerstboom, brengt vaak genoeg uitdaging met zich mee. Neem de tijd voor het fotograferen van je kerstboom, zoals je waarschijnlijk ook hebt gedaan bij het optuigen en versieren van de kerstboom. Het is niet erg als het even duurt voordat je de juiste instellingen hebt gevonden, zie het als een goed oefenmodel. Je kerstboom zal nergens heen gaan, toch? (Tenminste.. niet voordat kerst afgelopen is ;))

8. Zoom in op de details van de kerstboom

Zoom ook in op de details. Fotografeer hierbij details met een groot diafragma, om een wazige achtergrond in de foto te creëren. Heeft je camera moeite om scherp te stellen op de details? Gebruik dan de handmatige (manuele) focus.

Eén van mijn favoriete kerstballen :)

Eén van mijn favoriete kerstballen :)

Zoom in op de details.

Zoom in op de details.

Zelfgemaakte kerstballen? Die moeten natuurlijk op de foto!

Zelfgemaakte kerstballen? Die moeten natuurlijk op de foto!

Lees in dit artikel hoe je deze kersthangers met foto erop zelf maakt.

9. Vergeet de cadeautjes niet

Stel je voor.. heb je een uur besteed aan het zorgvuldig en netjes inpakken van de kerstcadeautjes (in hetzelfde kleurthema), zijn ze al uitgepakt voordat je ze onder de kerstboom hebt gefotografeerd?! Maak deze foto’s daarom voordat kerst is aangebroken (of: je kinderen ze gezien hebben)

© Taisiia Shestopal

De kleuren in de kerstboom en van het cadeaupapier zijn mooi op elkaar afgestemd

Vergeet de cadeautjes niet te fotograferen. Doe dit voor de kerst of tijdens het uitpakken.

Vergeet de cadeautjes niet te fotograferen. Doe dit voor de kerst of tijdens het uitpakken.

10. Maak een zelfportret in één van de kerstballen

Het maken van een zelfportret in de reflectie van een glimmende kerstbal klinkt makkelijker dan dat het is! :)

Maak eens een zelfportret in een glimmende kerstbal

Maak eens een zelfportret in een glimmende kerstbal

11. Denk goed na over de compositie bij het foto’s maken van je kerstboom

Fotografeer de kerstboom niet altijd van top tot teen omdat je denkt dat dit zo hoort. Hoe meer je van de kerstboom fotografeert, hoe minder zichtbaar de versiering immers is (vooral als het om een grote kerstboom gaat). Je kunt daarom ook prima een deel van de kerstboom fotograferen. Houd hierbij een deel van de achtergrond vrij (bijvoorbeeld een muur), wat de foto een rustpunt geeft t.o.v. de foto beeldvullend met details.

Laat storende elementen op de achtergrond of rondom de kerstboom bewust buiten beeld. Is de onderkant van je kerstboom niet zo mooi? Zet die dan niet op de foto. Denk dus goed na over de compositie.

© Mariana Rascao

12. Maak de sluitertijd niet te kort

Fotografeer je uit de hand? Zorg dat je sluitertijd niet te kort wordt op het moment dat er led-lampjes in de boom zitten. Door de lichtfrequentie hierin zal het bij een te korte sluitertijd lijken alsof het licht het niet doet. De sluitertijd is afhankelijk van het lichtsnoer, maar in meerdere gevallen had ik hier last van bij een sluitertijd van 1/160s. Maak voor de zekerheid ook wat meerdere foto’s achter elkaar of met een langere sluitertijd.

13. Gebruik de lichtjes van de kerstboom als achtergrond

De lichtjes van de kerstboom kun je ook leuk als achtergrond gebruiken. Kies een groot diafragma en fotografeer met een kleine scherptediepte om zo de foto met een wazige achtergrond te maken. De lichtjes in de boom zullen dan veranderen in bokeh rondjes. Het bokeh-effect op de achtergrond is vaak erg gaaf. Wil je de rondjes groter? Zoom dan meer in, fotografeer het onderwerp van dichterbij en/of vergroot de afstand tussen het onderwerp en de kerstboom.

Subtiele bokeh-bollen van de kerstboomverlichting