Je hebt de kerstboom prachtig versierd en de lichtjes zorgen voor een prachtig tafereel. Maar hoe leg je dit mooi vast en fotografeer je een kerstboom goed? In dit artikel daarom maar liefst 16 tips voor het sfeervol en creatief fotograferen van je kerstboom.
1. Niet teveel licht, niet te weinig
Voor de sfeer van je kerstboom is het een groot verschil of je deze overdag, in de schemering of in de avond fotografeert. Wanneer je de kerstboom overdag fotografeert, of met veel licht, dan komen de kerstlichtjes vaak minder tot hun recht.

Het geeft een groot verschil in sfeer of je de kerstboom overdag fotografeert of juist in de schemering en avond.
Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,
met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.
Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor
Tips & inspiratie om adembenemende reisfoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt.
2. Zet je flitser uit (en vermijd de automatische stand)
Wanneer je de kerstlichtjes dus goed zichtbaar wilt hebben in de foto, dan doe je dit met niet teveel licht. Wanneer je de kerstboom fotografeert in de automatische stand, dan kan dit er echter voor zorgen dat de camera wil gaan flitsen. De camera beoordeelt de situatie dan als te donker en wil dit compenseren met de pop-up flitser. De pop-flitser geeft hard licht en je bent hiermee in één keer alle sfeer in de foto kwijt. Het flitslicht is dan sterker dan het omgevingslicht, wat de warme kerstsfeer uit de foto haalt. Zorg daarom dat de flitser uit staat en vermijd bij voorkeur de automatische stand!

Het flitslicht is sterker dan de kerstverlichting, deze valt daarom helemaal niet meer op.

Het flitslicht van de popupflitser haalt de sfeer uit de kerstfoto.

De automatische stand van de camera weet vaak niet goed om te gaan met de donkere situatie. Bij de foto links werd er geflitst door de automatische stand, ook al was het onderwerp eigenlijk te ver weg hiervoor.
3. Gebruik een statief bij het fotograferen van je kerstboom
Als je geen flits gebruikt voor het fotograferen van je kerstboom in een donkere situatie, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te fotograferen. Het resultaat is dat de foto bewogen wordt. Je kunt je ISO dan verhogen, maar om (teveel) ruis te voorkomen kun je de camera beter op statief te zetten. Heb je geen statief, gebruik dan de tafel, een stoel, etcetera. (Lees op de pagina over sluitertijd, diafragma en ISO meer over camera-instellingen)

Voorkom onscherpe foto’s (links) door je camera op statief te zetten (rechts)

Op het LCD-scherm van de camera valt misschien niet direct op dat de foto links onscherp is. De rechterfoto werd gemaakt vanaf statief en is wel haarscherp.
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
4. Gebruik de zelfontspanner
Is het statief dat je gebruikt niet heel stevig en/of merk je dat je bij het maken van de foto de camera toch nog een klein beetje beweegt? Fotografeer de kerstboom dan met de zelfontspanner. Stel deze dan in op bijvoorbeeld 2 of 5 seconden. Zo voorkom je de minimale beweging bij het indrukken van de ontspanknop.
5. Zoek de juiste balans tussen het omgevingslicht en het licht van de kerstboom
Bij het fotograferen van je kerstboom wil je niet alleen de boom mooi zien, maar ook nog iets van de omgeving. Hiervoor is het belangrijk dat er de juiste balans is tussen de lichtjes van de kerstboom en het omgevingslicht. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kan het soms juist goed zijn om toch nog even een extra lamp in de kamer aan te zetten. In tegenstelling tot bij het flitslicht hoeft de kamerlamp niet direct de sfeer te laten verdwijnen, maar kan dit extra beetje licht kan net het verschil maken in hoe goed de kerstversiering in de boom zichtbaar is of andere delen van de ruimte. Probeer daarom eens het verschil tussen met en zonder kamerlampen aan. Of probeer het eens tijdens de schemering, en niet als het al helemaal donker is buiten.

Soms is de ruimte waar de kerstboom staat te donker met alleen de kerstverlichting aan. Kijk wat er verandert als je een lamp in de kamer aandoet, of wat het verschil is als je op een ander tijdstip fotografeert.
6. Verander de witbalans bij onjuiste kleuren
Zijn de kleuren in de foto niet helemaal juist? Verander dan je witbalans. Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan je camera bij de automatische witbalans van slag raken (zoals bij blauwe kerstverlichting), evenals wanneer er meerdere lichtbronnen zijn. Fotografeer je in RAW, dan kun je de kleuren in de foto ook achteraf nog aanpassen.

Verander de witbalans als de kleuren in de foto niet kloppen.
7. Neem de tijd voor het fotograferen van je kerstboom
Het fotograferen met weinig licht, zoals vaak het geval is bij het fotograferen van een kerstboom, brengt vaak genoeg uitdaging met zich mee. Neem de tijd voor het fotograferen van je kerstboom, zoals je waarschijnlijk ook hebt gedaan bij het optuigen en versieren van de kerstboom. Het is niet erg als het even duurt voordat je de juiste instellingen hebt gevonden, zie het als een goed oefenmodel. Je kerstboom zal nergens heen gaan, toch? (Tenminste.. niet voordat kerst afgelopen is ;))
8. Zoom in op de details van de kerstboom
Zoom ook in op de details. Fotografeer hierbij details met een groot diafragma, om een wazige achtergrond in de foto te creëren. Heeft je camera moeite om scherp te stellen op de details? Gebruik dan de handmatige (manuele) focus.

Zoom in op de details.

Zelfgemaakte kerstballen? Die moeten natuurlijk op de foto!
Lees in dit artikel hoe je deze kersthangers met foto erop zelf maakt.
9. Vergeet de cadeautjes niet
Stel je voor.. heb je een uur besteed aan het zorgvuldig en netjes inpakken van de kerstcadeautjes, zijn ze al uitgepakt voordat je ze onder de kerstboom hebt gefotografeerd. Maak deze foto’s daarom voordat kerst is aangebroken (of: je kinderen ze gezien hebben)

Vergeet de cadeautjes niet te fotograferen. Doe dit voor de kerst of tijdens het uitpakken.
10. Maak een zelfportret in één van de kerstballen
Het maken van een zelfportret in de reflectie van een glimmende kerstbal klinkt makkelijker dan dat het is! :)

Maak eens een zelfportret in een glimmende kerstbal
11. Denk goed na over de compositie bij het foto’s maken van je kerstboom
Fotografeer de kerstboom niet altijd van top tot teen omdat je denkt dat dit zo hoort. Hoe meer je van de kerstboom fotografeert, hoe minder zichtbaar de versiering immers is (vooral als het om een grote kerstboom gaat). Je kunt daarom ook prima een deel van de kerstboom fotograferen. Houd hierbij een deel van de achtergrond vrij (bijvoorbeeld een muur), wat de foto een rustpunt geeft t.o.v. de foto beeldvullend met details.
Laat storende elementen op de achtergrond of rondom de kerstboom bewust buiten beeld. Is de onderkant van je kerstboom niet zo mooi? Zet die dan niet op de foto. Denk dus goed na over de compositie.
12. Maak de sluitertijd niet te kort
Fotografeer je uit de hand? Zorg dat je sluitertijd niet te kort wordt op het moment dat er led-lampjes in de boom zitten. Door de lichtfrequentie hierin zal het bij een te korte sluitertijd lijken alsof het licht het niet doet. De sluitertijd is afhankelijk van het lichtsnoer, maar in meerdere gevallen had ik hier last van bij een sluitertijd van 1/160s. Maak voor de zekerheid ook wat meerdere foto’s achter elkaar of met een langere sluitertijd.
13. Gebruik de lichtjes van de kerstboom als achtergrond
De lichtjes van de kerstboom kun je ook leuk als achtergrond gebruiken. Kies een groot diafragma en fotografeer met een kleine scherptediepte om zo de foto met een wazige achtergrond te maken. De lichtjes in de boom zullen dan veranderen in bokeh rondjes. Het bokeh-effect op de achtergrond is vaak erg gaaf. Wil je de rondjes groter? Zoom dan meer in, fotografeer het onderwerp van dichterbij en/of vergroot de afstand tussen het onderwerp en de kerstboom.

Gebruik de lichtjes van de kerstboom voor een sprankelende achtergrond. Met een kleine scherptediepte veranderen de lampjes in bokehbollen.

Wil je grotere bokehrondjes? Maak dan de scherptediepte nog kleiner. Bijvoorbeeld door de scherpstelafstand te verkleinen, meer in te zoomen of een groter diafragma in te stellen. Of vergroot de afstand tussen het onderwerp en de kerstboom.
14. Fotografeer je kerstboom creatief (I): verander lichtpuntjes in sterretjes
Wat leuk is om te proberen, is of je van de lichtpuntjes in de kerstboom ook sterretjes kunt maken. Dit doe je door een klein diafragma te kiezen, van f/11 of kleiner. Lees hier meer over het veranderen van lichtpunten in sterretjes.

Bij het diafragma f/5 zijn de kerstlichtjes voornamelijk kleine rondjes.

Door het diafragma te knijpen naar f/22 veranderen de kerstlichtjes in duidelijke sterretjes.
15. Fotografeer je kerstboom creatief (II): fotografeer alleen de lichtjes
Een andere manier om je kerstboom creatief te fotograferen, is door de camera op manuele scherpstelling te zetten. Stel een groot diafragma in en draai net zo lang aan de scherpstelring totdat je enkel de bokeh-rondjes ziet.

Onscherpe bokehrondjes van de kerstboom. Door ook de spelen met de witbalans werd de foto mooi rood.
16. Fotografeer je kerstboom creatief (III): kerstboom met bokeh figuurtjes
Wanneer het is gelukt om de kerstboom alleen met bokehrondjes te fotograferen, ga dan een stapje verder en maak van deze bokeh-rondjes vervolgens bokeh-figuurtjes. Dit doe je heel simpel met de bokeh kit, die je hier gratis downloadt, inclusief handige templates.

Met de Do It Yourself Bokeh Kit verander je bokehrondjes in bokeh-figuren
Bonustip
Misschien een tof idee om de foto van je kerstboom te gebruiken op je eigen kerstkaart?
* Met dank aan Coppelmans Nuenen voor het fotograferen van de kerstbomen in hun showroom.
Beste Laura,
Hartelijk dank voor deze handige en waardevolle tips. Ik ga er gelijk wat mee doen.
Fijne feestdagen en een goed 2023!
Groet, Pierre.
Laura,
Ik wil graag mijn familie voor de boom fotograferen. Ik kan dan geen lange sluitertijd gebruiken omdat ik dan bewegingsonscherpte krijg. Ik moet dus eigenlijk wel de flitser(s) gebruiken. Maar ik flits dan inderdaad de sfeer wel weg. Wat is jou advies om met deze combinatie te werken? Dus mensen voor/naast de boom en de sfeer handhaven. Of foto met mensen en foto met boom alleen en deze over elkaar leggen met photoshop?
Bedankt voor je goede tips en duidelijke uitleg. Zaterdag ga ik de kerstboom plaatsen. Daarna je tips uitproberen. Nu al zin in.
Groetjes Joke
Leuk, succes Joke!
Zeer goede en duidelijke tips , om alles gemakkelijk te begrijpen .
Dank U Laura
Hoi Laura,
Geweldig hoe je jou verhaal hebt geschreven. Dank je voor het leesplezier.
Verderop in het verhaal schreef je ‘wanneer de onderkant van de boom niet zo mooi is’. Ik ontwerp en verkoop handgemaakte kerstboomkleden en het is een hele uitdaging om mooie sfeerfoto’s te maken. Dus als je nog tijd hebt om foto’s te maken?
Heel erg bedankt Laura
Hallo Laura,
je hebt dit (bijna) afgelopen jaar me weer verrast met geweldige tips. Dank je wel hiervoor. Enkele tips heb ik bewaard. Ik hoop het jaar 2018 ook weer te genieten van je tips. Heel goede feestdagen gewenst !
Bedankt voor de duidelijke tips. Ik ga ze zeker uitproberen.
Hallo Laura,
Hartelijk dank voor de zeer waardevolle tips.
Ik ga ze meteen in de praktijk omzetten.
Prettige feestdagen toegewenst !
Groetjes
Robert
Laura Dankjewel!!! Voor de bruikbare tips. Ga het uitproberen
Hoi Laura, ik heb geprobeerd de kerstboom met bokeh te fotograferen, op mijn schermpje zie ik hele mooie rondjes, maar als ik dan de foto maak is hij toch opeens scherp, of iig een stuk scherper. Terwijl hij helemaal op handmatig en ‘M’ staat. Past de camera dat dan zelf aan? Wat kan ik anders doen dat het toch eruit komt te zien zoals ik het op het schermpje zie?
Bedoel je de M voor de instellingen of de M voor de manuele scherpstelling? Want als jij niet ook de juiste instellingen kiest en de camera op de automatische stand hebt staan, dan bepaald hij zelf wat er gebeurd. Je hebt bijvoorbeeld een groot diafragma nodig. Lees meer over bokeh in dit artikel.
Bedankt voor de leuke tips! Ik wens je een creatief nieuwjaar toe!
Leuk onderwerp ! ,ik was al bezig met het fotograferen van onze kerstboom ,wat me opvalt is dat door de lampjes overdag wel eens de hele foto wazig heb.’s avonds is de sluitertijd belangrijk kan anders ook flink wazig worden.Heb ook het idee dat dit grote deels te maken heeft met het soort led verlichting ik ga verder experimenteren.
Beste Laura,
Bedankt voor deze duidelijke en zelf uitvoerbare tips, uiteraard ga ik van deze tips gebruik maken.
Ik weet en begrijp na uw uitleg en voorbeelden te hebben gelezen tenminste waar de struikelblokken hebben gezeten toen ik een deel van mijn kerstboom fotografeerde als experiment voor het maken van een eigen kerstkaart.
Frank
Wat een duidelijke uitleg.
ik ga de tips zeker uitproberen.
Dankjewel!
De allerbeste wensen voor 2015.
Vriendelijke groeten,
Jopie
Hoi Laura,
Bedankt voor de tips, ik ga kersboom foto’s maken volgens de tips.
Groet,
Richard
Goede tips, helder , kort en duidelijk , top.
Veel fijne tips dank je.
Kijk,hier heb je wat aan.
Simpel en duidelijk.
Beste Laura,
Bedankt voor de leuke en handige tips voor het fotograferen van de kerstboom.
Ik zal er zeker mee gaan experimenteren.
Vriendelijke groeten,
Rita
vond het heel leerzaam hoor van die foto van kerstboom hoor bedankt