Topmenu

Lünersee, het mooiste stukje van Oostenrijk

Een ode aan het mooiste stukje van Oostenrijk, de Lünersee. Met heel veel foto’s natuurlijk!

Oostenrijk is het land waar ik als kind vele zomers kampeerde en waar ik verliefd ben geworden op de bergen. Een jaar zonder een bezoek aan Oostenrijk kan voor mij ook eigenlijk niet. Ik moet toch echt minstens één keer per jaar die kant op om de frisse berglucht te snuiven en te genieten van de uitzichten.

Als je me vraagt wat het allermooiste stukje van Oostenrijk is, dan hoef ik ook niet na te denken. Dat is de Lünersee. Dit meer ligt in het westelijke puntje van Oostenrijk, eigenlijk vlak tegen de Zwitserse grens aan. De Lünersee ligt op 1970 meter hoogte en is een natuurlijk stuwmeer. Vanuit het Brandnertal rijd je via een kronkelweg omhoog. Voor het laatste stuk pak je de kabelbaan – of loop je omhoog, voor de echte bikkels – waar je uitstapt naast de Douglashütte.

Vanaf de hut zijn er verschillende wandelingen mogelijk. Zo kun je helemaal om het meer heen lopen (zonder mijn fotografiestops hoor je daar zo’n 5 kwartier over te doen, geen drie uur) of je loopt naar de Totalphütte op 2385m hoogte. Vanaf de hut zie je nét de Lunersee niet, maar wel weer als je doorloopt naar de top van de bijna 3000 meter hoge Schesaplana. Een top waar ik twee keer ben geweest! Maar ook Gamsluggen, wat een half uurtje lopen is vanaf de hut, is erg mooi. Door je standpunt is de Lünersee vanaf daar net een hart en kijk je tegelijkertijd aan de andere kant over een prachtige groene bergkam.

Lees ook het artikel met fotografietips voor in de bergen.

LunerseeVerliefd op de Lunersee

Ik ben verliefd op dit meer. Als ik het meer in het vizier heb, dan kan ik gewoon niet stoppen met fotograferen. Het lukt gewoon niet. Echt niet. Ik ben inmiddels ook de tel kwijt hoevaak ik hier precies ben geweest. Deze zomer zijn we twee keer met de gondel omhoog gegaan (met JJ), in 2009 waren Rabin en ik er ook twee dagen, waarbij we toen overnacht hebben in de Totalphütte en de Schesaplana beklommen. Met Rabin was ik er ook in de zomer van 2008 en in 2007, onze eerste vakantie samen. In juni 2006 ben ik na m’n tentamens nog met de nachttrein naar Oostenrijk gegaan om aan te haken bij mijn ouders die daar waren, omdat het er had gesneeuwd (ja, in de zomer dus!). En ten slotte ben ik er als tiener nog een paar keer geweest zijn, want van 1997 tot en met 2001 kampeerden mijn ouders, broertje en ik ieder jaar in Raggal in Voralberg. Kortgezegd heb ik dus ook heel veel foto’s van het meer en ik heb m’n best gedaan om hieronder een boeiende selectie te maken, inclusief een aantal panoramafoto’s.

Enjoy! :)

Lunersee

Lunersee

Sneeuw in juni :) De sneeuw kwam tot onze knieën terwijl we naar de hut liepen.

Lunersee

Uitzicht op het meer vanaf Gamsluggen. Het meer lijkt vanaf dit standpunt net een hart!

Lunersee

Uitzicht op de Lunersee vanaf de Schesaplana

Lunersee LunerseeLunersee

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Bijna 400 pagina’s vol tips!

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie

Lunersee

Uitzicht op de Lunersee onderweg naar de top van de Schesaplana. Links van het midden zie je de Totalphütte.

LunerseeLunerseeLunersee LunerseeLunersee LunerseeLunerseeLunerseeLunersee
Lunersee

Lunersee

JJ kijkt uit over het meer :)

LunerseeLunersee

Lunersee

Oke, deze foto heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt, maar maakte Rabin van mij in 2009 :)

Leuk om te weten: het niveau van de Lünersee wisselt, omdat het water wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit gebeurt door een tunnel van 10 kilometer lang naar een lager gelegen dal, waarbij het hoogteverschil gebruikt wordt en aan het einde enorme turbines staan die stroom opwekken. Op het moment dat de vraag naar stroom laag is, zoals ’s nachts, wordt het water via dezelfde tunnel omhoog gepompt. Je ziet hier niets van, maar toch vind ik het wel cool ;). Zwemmen is daarom ook verboden in het meer, maar goed.. het water is ook ook wel vreselijk koud ;)

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

20 reacties op Lünersee, het mooiste stukje van Oostenrijk

 1. Yvonne 22 september 2017 at 14:25 #

  Jarenlang op wintersport in het Brandnertal geweest, een prachtig mooie omgeving. Nu dit jaar in de zomer. En ik kan oprecht zeggen dat het in de zomer nog zooooo veel mooier is dan in de winter!!!

  Lünersee stond al jaren op mijn lijstje en dit jaar kwam het ervan. En wat heb ik genoten. Met een strak blauwe lucht en warm weer gelopen, maar 3 dagen later ook met sneeuw.

  Inmiddels hangt er aan de muur een prachtige eigengemaakte foto van “onze” Lünersee om nog jaren na te genieten. Lünersee…… tot volgend jaar!

 2. Jeffrey Van Zandbeek 27 februari 2017 at 21:59 #

  Als goed is ga ik aankomende zomer ook naar Lunersee samen met mijn vrouw.
  Door deze prachtige foto’s lijkt me de Lunersee een prachtige begin locatie voor onze rondreis door een klein gedeelte van Europa (Lunersee -> Dolomieten -> Kroatië -> Toscane)

  Ik heb nog een vraagje, Zou het mogelijk zijn om en een rondje te lopen om het meer en de naar de top van de Schaesaplana op 1 dag? Incl fotograferen natuurlijk ;)
  Helaas lees ik zojuist dat de laatste rit met de kabelbaan al om 17.00 naar beneden gaat!
  Leek me een erge mooie locatie om ook sterren te fotograferen, maar in de hut overnachten zal hem niet worden..

  • Laura 28 februari 2017 at 08:05 #

   De wandeling naar de top van de Schaesaplana is echt wel een pittige klim. Ik heb ‘m een keer in éen dag gelopen, maar daarbij het rondje om het meer overgeslagen. Je kunt als je de laatste talfahrt mist vanaf daar ook gewoon nog van je auto lopen, maar als je al die hoogtemeters er naar de top al op hebt zitten, is dat ook niet echt fijn denk ik :) Maar goed.. misschien wel je wel een mega-getrainde-bergklimmer Jeffrey en weet ik dat niet ;) Slapen in de hut is overigens wel heel leuk hoor!

   • Jeffrey Van Zandbeek 28 februari 2017 at 19:17 #

    Ik ben een totaal niet getrainde wandelaar, oeps!
    Ik zal is proberen mijn vrouw over te halen om in de hut te slapen… haha!

    Dan word het al een stuk makkelijker.
    Bedankt voor de tips en inspiratie om naar deze prachtige plek te gaan.
    Uiteraard moet ik van te voren nog wel even het reisboek nog een keer door lezen ?

 3. Eva 11 oktober 2016 at 16:03 #

  Oh, prachtig! Afgelopen zomer was ik bij Innsbruck en daar ben ik verliefd geworden op Oostenrijk, maar deze kant wil ik ook zeker eens op.

 4. thea 26 september 2016 at 16:23 #

  Super mooie foto’s

 5. Karin Voermans 26 september 2016 at 10:05 #

  Hallo Laura.
  Wat een prachtige foto`s van een super mooi gebied.

  Toen wij daar waren was er wel een man aan het zwemmen, doodeng……
  Bij die foto met dat hek daar was een wandelstok tussendoor gevallen en die ging hij ophalen……
  levensgevaarlijk…..

 6. Micha vd Berg 25 september 2016 at 12:27 #

  Prachtige fotos Laura, ben dol op bergen en water. We hebben elkaar laatst ontmoet aan de maas ik met een analoge camara in de hand en onze honden.

 7. Serge Van Cauwenbergh 24 september 2016 at 15:43 #

  Ergens eind jaren tachtig of begin jaren negentig ben ik met mijn ouders een keertje naar die streek op vakantie geweest, maar ik kan me niet meer herinneren of we deze plek bezocht hebben. Het zegt me alleszins niets. ’t Zijn mooie beelden hoor die je hier toont! Ik zet de Lünersee alvast op mijn lijstje :-)

 8. Lammert Jan 24 september 2016 at 13:00 #

  Hallo Laura,

  Afgelopen zomer zijn mijn vrouw en ik voor het eerst bij de Lünersee geweest. Werkelijk prachtig daar!
  Al was het wel heel erg druk vanwege het Alphornfestival. Een massa mensen wachtend bij de lift.
  Volgend jaar hopen we op een rustiger dag een bezoek te brengen.
  Natuurlijk foto’s gemaakt en ook doen we aan geocachen.

  • Laura 24 september 2016 at 14:53 #

   Oeh ja het kan er zeker heel druk zijn. Als je de drukte wilt ontwijken is het ook leuk om een keer ’s avonds de lift omhoog te nemen en dan te overnachten in de Totalphütte. De mensen die je dan tegenkomt lopen dan meestal de andere kant op ;) De volgende ochtend kun je dan op tijd naar de Schezaplanatop of gewoon weer lekker omlaag.

 9. Monique 24 september 2016 at 10:46 #

  Het zou zomaar kunnen dat we elkaar in 2009 zijn tegengekomen. Ik heb namelijk drie maanden (juni tot begin september) stage gelopen in Brand en ben dan natuurlijk ook vaker naar de Lünersee geweest. Ik ben het met je eens dat het stuwmeer tot de mooiste plekjes van Oostenrijk hoort. In juni was het prachtig met het turquoiseblauwe water en de overgebleven sneeuw. Toen had ik helaas een minder goede camera en terug wil ik ook nog ooit. Wellicht nog extra tips voor de mooiste foto’s?

 10. Rianne 24 september 2016 at 09:46 #

  Vergeet ik nog mijn vraag. Hoe krijg jij de combinatie van wolken en bergen zo mooi? Bij mijn zijn meestal de bergen mooi en dan zijn de luchten weer minder of de wolken zijn mooi en de bergen weer minder. Ik heb trouwens ook soms dat de achterste bergen mistig aan doen. Ik denk dat het met de waterdamp te maken heeft maar bij jou zie ik ze niet.Of heeft oostrijk een droger klimaat? Ik heb zelf een Canon EOS 70D
  Oja en nog een vraagje. Is het ook mogelijk dat jij bij foto’s instellingen plaatst? Ik persoonlijk leer daar heel veel van :)

  • Laura 24 september 2016 at 15:08 #

   Over het verschil in klimaat tussen Noorwegen en Oostenrijk durf ik niet zoveel te zeggen, haha! Maar die ‘nevel’ is een bekend verschijnsel hoor en een paar foto’s hebben dat wel degelijk.

   Hoe je de foto’s zo mooi krijgt, dat heeft trouwens NIETS met je camera te maken. ;) Als je graag de instellingen van foto’s erbij wilt zien, dan is mijn boek Reisfotografie een aanrader. Daar staat het bij elke foto vermeld. En gaat het ook over het fotograferen van bergen en reflecties in meren. :)

 11. Rianne 24 september 2016 at 09:40 #

  Ik woon zelf alweer bijna 9,5 jaar in Noorwegen. Ben gek op weerspiegeling foto’s. Snap dan ook dat je dit meer mooi vind. Zijn super gave foto’s. Hier in Noorwegen kom je heel veel van dit soort meren tegen. Vooral in de omgeving waar ik woon. En je hebt natuurlijk ook de 250.000 eilandjes en de 72 fjorden :).. Daarom is ook de grootste hobby alles wat met langschappen te maken heeft en als het even kan een stukje weerspiegeling erbij. Woon hier nu bijna 10 jaar en nog steeds voelt iedere dag als een cadeautje.. De foto’s die ik al die jaren gemaakt heb zijn niet meer te tellen. Ben verliefd geworden op de ruwe landschappen en zou niet meer zonder kunnen :)

 12. Andre 24 september 2016 at 09:31 #

  Hoi Laura,

  Mooi hoor, maar een foto op zijn kop? Bewust gedaan met de reflectie?

  Groetjes,

  Andre

  • Laura 24 september 2016 at 15:09 #

   Haha! Als ik een foto op z’n kop zet, dan is dat echt niet per ongeluk hoor ;)

 13. Christiaan 23 september 2016 at 20:09 #

  Mooie foto’s. Leuk om te zien dat je van één onderwerp zoveel verschillende indrukken hebt kunnen weergegeven.

 14. erica 23 september 2016 at 19:53 #

  Supergave foto’s. Prachtig fotogeniek meer.

Geef een reactie

X