Het jaar 2019 is weer voorbij gevlogen. Traditiegetrouw plaats ik hier een terugblik. Wat heb ik allemaal gedaan dit jaar? Wat is er allemaal gebeurd? Ook laat ik mijn best nine zien, de negen foto’s met de meeste likes op Instagram.

Iedereen FotoSMART

Als ik terugkijk op 2019, dan denk ik als eerste aan mijn nieuwe boek Iedereen FotoSMART die uitkwam. Wat een avontuur was dat. En wat een werk. ;) Ik ben natuurlijk heel trots op het eindresultaat en superblij met alle positieve reacties die ik erop gekregen heb.

Hoewel ik het idee voor het boek al veel langer had – en er ook al wat krabbels op papier stonden – begon ik echt aan het boek te werken in februari. Ik huurde een huisje in de Duitse Eiffel (prachtig gebied) en sloot me daar tien dagen op om te schrijven. Mijn telefoon bleef uit en ik zat er zonder wifi, zodat ik echt even offline was om mij volledig te kunnen focussen op het schrijven. Bam, dat werkte als een trein!

Natuurlijk was het boek na tien dagen nog lang niet af. Maar het voelde niet meer als daarvoor: alsof een enorme berg werk om me lag te wachten, waarbij ik niet wist hoe ik moest beginnen. Na de schrijfweek was ik aan de beklimming van die spreekwoordelijke berg begonnen en had ik zicht op de top. Dus maart, april, mei… het bleef schrijven schrijven schrijven. En daarna herschrijven. Ik grap wel eens: een uitleg schrijven over iets (in mijn geval fotografie) is helemaal niet zo moeilijk. Het gaat zelfs best snel. Maar iets beknopt én duidelijk schrijven, dat kost onwijs veel tijd.

In mei en juni stond het herschrijven op een lager pitje, want ik was op vakantie. Maar tijdens de regenachtige dagen heb ik toch nog een hoop uur achter de laptop gezeten. Ook voor het opmaken van de pagina’s, want ook dat deel van het boek uitgeven deed ik helemaal zelf.

Voor de laatste loodjes huurde ik na de vakantie weer een accommodatie om mij ‘op te sluiten’. Nouja, binnen blijven deed ik niet. Ik had een stacaravan gehuurd bij een landgoed in Heerde. Het was bloedheet, op sommige dagen meer dan 35 graden, dus ik stond ’s al voor zonsopkomst op om te beginnen. Kijk maar: zo zat ik dan achter m’n laptopje. :)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iedereen FotoSMART (@iedereenfotosmart) op

Begin augustus ging het boek dan eindelijk naar de drukker. Het was superstressvol, de details zal ik je besparen. Maar het was af, klaar, done. Het was het uitkijken en afwachten tot het boek van de drukker terug was. Gelukkig is de drukkerij niet ver van m’n huis en kon ik tussendoor al even komen kijken naar de eerste pagina’s die gedrukt waren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iedereen FotoSMART (@iedereenfotosmart) op

Op 20 september kwam er grote bestelbus voorrijden. Zo’n drie-en-een-halve pallet vol met dozen met boeken. Alles werd naar binnen gesjouwd en de inpakparty kon begonnen. Honderden boeken ging een paar dagen later, de meeste gesigneerd, de deur uit. Check hier de hele inpakoperatie van begin tot eind. De dagen erna zat ik op een enorme roze wolk, met alle positieve berichten die over het boek binnenkwamen. En ook nu, eind december, gaat er elke week een stapel boeken Iedereen FotoSMART de deur uit. :)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iedereen FotoSMART (@iedereenfotosmart) op

 

Reizen

Vorig jaar kochten Rabin en ik een kampeerbusje. Hij kreeg de naam Van Diesel. We waren er in 2018 al een paar weekenden mee weggeweest, maar een lange vakantie nog niet. In mei kwam daar verandering in: we gingen voor vijf weken naar Zweden! Met z’n eindeloze bossen en ontelbare meren heeft het land mijn hart gestolen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Een hoogtepunt van de reis was Abisko. Anderhalf jaar ervoor waren we hier in de winter geweest. Toen vroor het 25 graden, nu begon hier de lente. Vrij laat natuurlijk als je dat vergelijkt met Nederland, maar het ligt dan ook ver boven de Poolgrens.

Het 70-kilometer-lange Torneträsk was in de winter helemaal bevroren, in juni dreven er hier en daar nog maar een paar ijsschotsjes. En hoe vet: ik stond daar op mijn supboard gewoon tussen.

We waren zo noordelijk dat de zon niet meer onder ging ’s avonds. Over de camping liepen rendieren. En om me heen besneeuwde bergtoppen. Wat was het fantastisch!

Rabin en ik genoten ook onwijs van alle vrijheid die onze kampeerbus ons gaf. In 2020 gaan we dan ook nog langer met Van Diesel op pad, maar daarover hoor je een andere keer meer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Sowieso was het weer een jaar van veel reizen. In januari gingen we weer met mijn familie op wintersport naar Oostenrijk. In februari had ik zoals ik hierboven al schreef mijn schrijfweek in de Eiffel in Duitsland, waar ik het typen afwisselde met lange wandelingen door het bos met JJ. Eind maart reed ik naar Denemarken voor een midweekje en in april kampeerden Rabin en ik met vrienden Martijn en Lieske in Zuid-Limburg (en toen begon het plots te sneeuwen, haha!).

Met mijn ouders, broer en zwager gingen we in augustus een weekendje naar de Veluwe. En voor het weekend erna organiseerde ik een verrassingsweekend voor zeven vrienden. Ieder jaar gaan we samen met elkaar op pad en huren we een huisje in Nederland of Belgie. Dit keer gingen we vliegen en hoorden ze pas op Rotterdam Airport dat we voor een lang weekend naar Pula (Kroatië) gingen.

Ten slotte ging ik begin november met m’n beste vriendin Veronie nog een klein weekje naar Tenerife. De gewone auto die we gehuurd hadden was er om onduidelijke redenen niet meer en het verhuurbedrijf trakteerde ons op een upgrade naar een cabrio. Loved it! Ohja en in december zochten Rabin en ik de Spaanse zon op en hadden we nog heerlijk weer.

Fotografie

Ironisch: in de maanden dat ik druk was met het schrijven van m’n boek over fotografie, fotografeerde ik het minst. Wel in Zweden, maar thuis was er tussen het schrijven door geen ‘ruimte’ om met de camera op pad te gaan. De focus lag op de tekst in plaats van het beeld, zullen we maar zeggen. Toen het boek eenmaal uit was, en de grote inpakparty voorbij was, ging de fotografieknop weer om.

Ik heb dan ook volop genoten van mijn lievelingsseizoen: de herfst. Ik schoot plaatjes van mooie zonsopkomsten, prachtige herfstkleuren, in de mist, de eerste grondvorst, noem maar op. Ik ben niet zo goed in het bijhouden en het delen van deze resultaten, ik heb nog superveel gaafs te laten zien. Dat komt dus in 2020.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

 

Instagram

Voor mijn boek Iedereen FotoSMART begon ik een apart Instagram-account: @iedereenfotosmart. Vooral met het doel om iedereen die het boek al gepreorderd had, op de hoogte te houden van het hele schrijf-boek-uitgeef-verzendproces. Ook in 2020 zal ik hier af en toe tips en informatie bijven delen. Evenals dat ik dat doe op mijn ‘persoonlijke’ account @lauravink natuurlijk. Ik heb nog zooooo veel foto’s te laten zien, daar is Instagram natuurlijk de perfecte plek voor. Maar het posten op Instagram en het bijhouden van de stories kost me ook erg veel tijd en dat is ook gelijk de reden dat ik af en toe wat stiller ben op Insta. Ik hoop daar in 2020 een mooie balans in te vinden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Iedereen FotoSMART (@iedereenfotosmart) op

 

 

Verder is 2019 ook het jaar:

  • Dat mijn bedrijf 10 jaar bestaat. Op 9-9-2009 schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Laura Vink Fotografie was geboren, het begin van mijn tijd als ondernemer. (Vink Academy volgde zo’n 2,5 jaar later). Ik heb dit jubileum trouwens niet gevierd – ik was druk met het nieuwe boek – maar natuurlijk wel even stilgestaan bij deze datum. 10 jaar, man man, wat is er in die tijd veel gebeurd.
  • Ik een Sony systeemcamera heb gekocht. Ik kon de deal tijdens Black Friday niet weerstaan, haha. Nee, helemaal overstappen van mijn Nikon spiegelreflex zit er (nog?) niet in. En ik moet er ook wel aan wennen (vooral de digitale zoeker), maar het is wel fijn om af en toen een minder zware camera in mijn tas te hebben tijdens het wandelen/hiken.
  • Dat ik eindelijk goed leerde werken met een tekentablet. Hieraan wennen heeft me heeeeeel veel tijd gekost, maar ik merk dat het me uiteindelijk een betere werkhouding oplevert en minder armklachten.
  • Ik begon met het dragen van ‘happy socks‘ na het lezen van het inspirerende boek Vrolijkheid (affiliatelink), geschreven door Ingrid Fetell Lee. “De verrassende kracht van alledaagse dingen om plezier en geluk te creëeren”. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en vond het zó inspirerend. Het leuke is dat het ook echt direct toepasbaar is op je dagelijkse leven. Zo gooi ik als het even kan confetti in een envelop of bij een cadeautje en nu begrijp ik waarom ik echt intens blij werd van onze ronde, turquoise pannenonderzetters, haha.
  • waarin ik ook het boek Focus Aan/Uit (affiliatelink) van Mark Tigchelaar las. De tips in dit boek hebben me erg geholpen bij het schrijven van Iedereen FotoSMART en ik kan ‘m je zeker aanraden!
  • Ik in maart een presentatie mocht geven bij de PIXperience over mijn fotoserie die ik maakte bij de Loonse en Drunense duinen en mijn persoonlijke zoektocht erbij. Het is het grootste podium waar ik ooit op stond tijdens een presentatie, met meer dan 100 (150?) personen in de zaal. Supergaaf om te doen, het smaakt naar meer. #hint
  • Er weer een Vink Academy meet-up was. Dit keer waren we met z’n 30 mensen bij de Oisterwijkse vennen en bossen. Ik heb die ochtend zelf amper foto’s gemaakt, maar wel heel gezellig gekletst met iedereen. Ook in 2020 komt er weer een meet-up, dat weet ik zeker! Houd de nieuwsbrief hiervoor in de gaten.
  • Officieel partner werd van Trees For All. Als sinds 2016 doneer ik bomen aan Trees For All, gekoppeld aan de verkoop van mijn boeken en cursussen, maar vanaf dit jaar mag ik mij dus ‘echt’ partner noemen. Dit jaar doneerde ik meer dan 300 bomen, waardoor de teller nu staat op exact 835 geplante bomen in Bolivia en Oeganda. Op naar de 1000 in 2020! Lees hier meer over het project van Trees For All.

#bestnine2019

En dan nu de best nine. Dit zijn dus de negen foto’s die op Instagram van jullie de meeste likes kregen. Niet al deze foto’s maakte ik ook in 2019, een aantal zijn van het jaar ervoor. Zoals ik hierboven al schreef, ik ben niet altijd even goed in het bijhouden en het uploaden van recent nieuw werk.

Foto 1, Lapland. Deze foto maakt ik in 2018, toen ik met mijn familie in Zweeds Lapland was. Het is één van mijn favoriete foto’s (rendieren zijn zo leuk!!), dus die nummer 1 plek heeft ie helemaal verdiend, haha.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 2 – Oisterwijkse Bossen en Vennen Begin november werd er grondvorst voorspeld, meerdere ochtenden achter elkaar. Ik wist: dit zijn dé momenten dat ik op pad moet gaan. Twee ochtenden ging ik voor zonsopkomst al naar de Oisterwijkse vennen, zo’n 35 minuten rijden van mijn huis. Bij deze foto’s zie je twee keer hetzelfde boompje, maar dan op verschillende ochtenden en vanaf een ander standpunt gefotografeerd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 3 – Oisterwijkse Bossen en Vennen. Gemaakt op dezelfde ochtend als de eerste foto hierboven. De mist boven het ven was inmiddels opgetrokken en de zon kwam door. In plaats van in de auto stappen en naar huis rijden, liep ik nog een rondje. Terwijl ik in het gras speurde naar spinnenwebben met dauwdruppels, zag ik ineens dit kleine rupsje. Wat een plaatje he?! Ik heb ook echt een vreugdedansje gedaan van dit prachtige tafereeltje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 4 – ergens in het midden van Nederland (ik weet de locatie niet meer). Deze bloedmaan fotografeerde ik in de zomer van 2018, maar plaatste ik de dag voor de zeldzame superbloedwolfmaan, die op 21 januari 2019 aan de hemel te zien was. In het artikel met tips voor het fotograferen van de bloedmaan staat de foto die ik op 21 januari maakte en de informatie wanneer de volgende maansverduistering of bloedmaan te zien is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 5 – Sprielder- en speulderbos Deze herfst kon een bezoekje aan één van de mooiste bossen van Nederland natuurlijk niet ontbreken. Het was een koude ochtend en toen de zon doorkwam, werd ik beloond met prachtige zonneharpen. Lees ook het artikel met informatie over het bos met de dansende bomen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 6 – Fejrup, Denemarken. Een zonsondergang gefotografeerd aan de Deense kust. Deze foto is een mooi voorbeeld van less is more.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 7 – Lapland, Zweden. Nog een foto van Lapland, gemaakt op dezelfde ochtend als foto nummer 1. Voor de gewenste compositie moest ik een klein stukje door de sneeuw ploegen, de sneeuw kwam zelfs tot boven m’n knieën, zo diep zakte ik weg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 8 – Praag, Tsjechië. Dit is geen dronefoto. Ik maakte deze foto vanaf de Sint Vituskathedraal. We waren er precies op het juiste moment dat de schaduwen zo lang als de personen zijn, wat dit toffe beeld opleverde.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Foto 9 – Yala National Park, Sri Lanka. Meestal heb ik niet het geduld om vogels te fotograferen, maar voor dit prachtige vogeltje maakte ik wel tijd. Het is de kleine groene bijen-eter, in het Engels: little green bee-eater.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op