Als je een kwartiertje op de parkeerplaats van boshuis Drie staat te wachten, zie je minimaal één fotograaf met grote cameratas en statief het Speulder inlopen – of er net weer uit komen. Niet zo gek ook, want het Speulderbos is ontzettend fotogeniek! In dit artikel een lading foto’s ter inspiratie van dit prachtige bos in de herfst.

Het Speulderbos en het Sprielderbos liggen in het noordwesten van de Veluwe, rechts van Putten en Ermelo. Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is één van de oudste bossen van ons land. Vroeger werden de bomen hier gekapt waarbij het hout bestemd was voor de scheepsbouw. Kromme boomstammen werden gespaard en mochten blijven staan, want die gaven geen rechte planken. Dit proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een bos vol kronkelende bomen. Vanwege de vormen wordt het Speulderbos ook wel het bos van de dansende bomen genoemd. En dat maakt dit bos ook heel fotogeniek.

Een van mijn favoriete foto’s van het Speulderbos. Doordat het net begint te regenen, krijgt de foto een mooie en mysterieuze sfeer. Je ziet de kronkeling van de bomen goed.

Deze weg heet de Laak en is de gemeentegrens tussen Putten en Ermelo. Aan de linkerkant ligt het Speulderbos, rechts het Sprielderbos. Wie goed kijkt zie in de verte nog een kleine ANWB-“paddestoel”.

Door te fotograferen met tegenlicht krijg je heldere, felle herfstkleuren in de foto.

gratis webinar

Masterclass: Reflecties in beeld

Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie

In de mist

Als het even kan probeer ik een bezoek aan dit bos te plannen op een mistige ochtend. Fotograferen in de mist geeft het bos een mysterieuze sfeer en het benadrukt de vorm van de dansende bomen. En met een beetje geluk krijg je hierna ook nog zonneschijn; mist in combinatie met zonlicht geeft prachtige zonnestralen. Lees ook de tips voor het fotograferen van zonneharpen.

Daarbij speel ik in het bos sowieso graag met tegenlicht en zon; door te fotograferen met een klein diafragma verander je de zon in een stervorm. Je hebt hier geen speciaal filter voor nodig en dit gebeurt ook niet in de nabewerking. De zon wordt nog sneller een stervorm als je ‘m achter een stel bladeren vandaan laat schijnen of ‘m half achter een boom plaatst.

Het staat nog op mijn verlanglijstje om dit bos te bezoeken met een hele dichte mist. Zo’n mist dat je het einde van de straat niet meer ziet zeg maar. Van mijn goede collega Andre Ruiter, koning van dit bos en mister zwart-wit, weet ik hoe fantastisch mooi dat is. Wie weet dat het dit jaar nog lukt! :)

Mistig? Dan is dit bos zeker een bezoek waard! De mist is enorm fotogeniek en geliefd bij fotografen die hier komen.

Combineer mist met zon en je krijgt prachtige zonnestralen. Lees ook de tips voor het fotograferen van zonnestralen.

Verander de zon in een ster met een klein diafragma

Ik speel graag met de zon in de foto’s; door te fotograferen met een klein diafragma en/of de zon deels achter een boomstam te verstoppen, verander je de zon in een stervorm.

Paden en lanen

Als je door het bos wandelt, dan wil je natuurlijk door de bomen het bos blijven zien. Een simpele tip voor je compositie is om één van de vele paden en lanen in je compositie te betrekken. Het geeft diepte en vaak ook rust in het beeld.

Gebruik één van de vele lange wandelpaden in je compositie; het zorg voor diepte en rust.

Gebruik één van de vele lange wandelpaden in je compositie; het zorg voor diepte en rust.

Geen zin om ver te wandelen? Er lopen ook verschillende fietspaden door het Speulder- en Sprielderbos!

Geen zin om ver te wandelen? Er lopen ook verschillende fietspaden door het Speulder- en Sprielderbos!

4 november 2018

15 november 2018

Herfstbladeren & paddestoelen

Vergeet natuurlijk ook niet te letten op de details. Herfstbladeren fotografeer je bijvoorbeeld met tegenlicht voor felle, heldere kleuren. En wil je graag paddestoelen fotograferen? Ook dan kun je hier je hart ophalen. Ik heb er geen rood-met-witte-stippen paddestoelen gezien (vliegenzwam), maar wel heel veel andere prachtige exemplaren. Dood hout blijft in het bos liggen en je ziet dan ook veel paddestoelen op (omgevallen of omgekapte) boomstronken groeien.

Herfstbladeren in het Sprielderbos

Porceleinzwammen die groeien tegen de boom. Zo zie je mooi de lamellen aan de onderkant!

Omdat deze twee kleine paddestoelen groeien op een boomstam, kon ik ze iets van onderaf fotograferen en zorgden de gele herfstbladeren erachter voor een mooie achtergrond.

Wanneer zijn de herfstkleuren het mooist is het Speulderbos en Sprielderbos?

Ben je geïnspireerd door de foto’s hierboven en wil je dit bos ook graag in de herfst fotograferen? Plan dan je bezoek ergens in de eerste helft van november. Bedenk wel… ieder jaar zijn de herfstkleuren op een ander moment op hun top. Het hangt onder andere van de weersomstandigheden af. Als er begin november al een flinke herfststorm woeit, dan zijn de bladeren sneller van de bomen. Ben je te vroeg in de herfst, dan zijn er nog geen warme herfstkleuren. Zo was ik in 2015 in het bos op 22 oktober. En hoewel sommige bomen in de buurt al geel begonnen te kleuren, was het Speulderbos eigenlijk alleen nog maar groen groen groen. ;)

Groene bladeren in het bos; het is nog te vroeg in de herfst!

22 oktober 2015: het bos is nog groen! Voor de mooie herfstkleuren plan je je bezoek het beste vanaf begin november!

Op 17 november 2017 fotografeerde ik het bos en ook op 15 november 2018. Wat me opviel was dat er nu al veel meer bladeren van de bomen waren. Maar ook de bladeren waren meer oranje bruin in plaats van geel het jaar ervoor. Ik gok dat de droge en hete zomer van 2018 hier mee te maken heeft.