Topmenu

Speulderbos in de herfst – Dansende bomen

Als je een kwartiertje op de parkeerplaats van boshuis Drie staat te wachten, zie je minimaal één fotograaf met grote cameratas en statief het Speulder inlopen – of er net weer uit komen. Niet zo gek ook, want het Speulderbos is ontzettend fotogeniek! In dit artikel een lading foto’s ter inspiratie van dit prachtige bos in de herfst.

Het Speulderbos en het Sprielderbos liggen in het noordwesten van de Veluwe, rechts van Putten en Ermelo. Het bos wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is één van de oudste bossen van ons land. Vroeger werden de bomen hier gekapt waarbij het hout bestemd was voor de scheepsbouw. Kromme boomstammen werden gespaard en mochten blijven staan, want die gaven geen rechte planken. Dit proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een bos vol kronkelende bomen. Vanwege de vormen wordt het Speulderbos ook wel het bos van de dansende bomen genoemd. En dat maakt dit bos ook heel fotogeniek.

Een van mijn favoriete foto’s van het Speulderbos. Doordat het net begint te regenen, krijgt de foto een mooie en mysterieuze sfeer. Je ziet de kronkeling van de bomen goed.

Deze weg heet de Laak en is de gemeentegrens tussen Putten en Ermelo. Aan de linkerkant ligt het Speulderbos, rechts het Sprielderbos. Wie goed kijkt zie in de verte nog een kleine ANWB-“paddestoel”.

Door te fotograferen met tegenlicht krijg je heldere, felle herfstkleuren in de foto.

In de mist

Als het even kan probeer ik een bezoek aan dit bos te plannen op een mistige ochtend. Fotograferen in de mist geeft het bos een mysterieuze sfeer en het benadrukt de vorm van de dansende bomen. En met een beetje geluk krijg je hierna ook nog zonneschijn; mist in combinatie met zonlicht geeft prachtige zonnestralen. Lees ook de tips voor het fotograferen van zonneharpen.

Daarbij speel ik in het bos sowieso graag met tegenlicht en zon; door te fotograferen met een klein diafragma verander je de zon in een stervorm. Je hebt hier geen speciaal filter voor nodig en dit gebeurt ook niet in de nabewerking. De zon wordt nog sneller een stervorm als je ‘m achter een stel bladeren vandaan laat schijnen of ‘m half achter een boom plaatst.

Het staat nog op mijn verlanglijstje om dit bos te bezoeken met een hele dichte mist. Zo’n mist dat je het einde van de straat niet meer ziet zeg maar. Van mijn goede collega Andre Ruiter, koning van dit bos en mister zwart-wit, weet ik hoe fantastisch mooi dat is. Wie weet dat het dit jaar nog lukt! :)

Mistig? Dan is dit bos zeker een bezoek waard! De mist is enorm fotogeniek en geliefd bij fotografen die hier komen.

Combineer mist met zon en je krijgt prachtige zonnestralen. Lees ook de tips voor het fotograferen van zonnestralen.

Verander de zon in een ster met een klein diafragma

Ik speel graag met de zon in de foto’s; door te fotograferen met een klein diafragma en/of de zon deels achter een boomstam te verstoppen, verander je de zon in een stervorm.

Paden en lanen

Als je door het bos wandelt, dan wil je natuurlijk door de bomen het bos blijven zien. Een simpele tip voor je compositie is om één van de vele paden en lanen in je compositie te betrekken. Het geeft diepte en vaak ook rust in het beeld.

Gebruik één van de vele lange wandelpaden in je compositie; het zorg voor diepte en rust.

Gebruik één van de vele lange wandelpaden in je compositie; het zorg voor diepte en rust.

Geen zin om ver te wandelen? Er lopen ook verschillende fietspaden door het Speulder- en Sprielderbos!

Geen zin om ver te wandelen? Er lopen ook verschillende fietspaden door het Speulder- en Sprielderbos!

4 november 2018

15 november 2018

Herfstbladeren & paddestoelen

Vergeet natuurlijk ook niet te letten op de details. Herfstbladeren fotografeer je bijvoorbeeld met tegenlicht voor felle, heldere kleuren. En wil je graag paddestoelen fotograferen? Ook dan kun je hier je hart ophalen. Ik heb er geen rood-met-witte-stippen paddestoelen gezien (vliegenzwam), maar wel heel veel andere prachtige exemplaren. Dood hout blijft in het bos liggen en je ziet dan ook veel paddestoelen op (omgevallen of omgekapte) boomstronken groeien.

Herfstbladeren in het Sprielderbos

Porceleinzwammen die groeien tegen de boom. Zo zie je mooi de lamellen aan de onderkant!

Omdat deze twee kleine paddestoelen groeien op een boomstam, kon ik ze iets van onderaf fotograferen en zorgden de gele herfstbladeren erachter voor een mooie achtergrond.

Wanneer zijn de herfstkleuren het mooist is het Speulderbos en Sprielderbos?

Ben je geïnspireerd door de foto’s hierboven en wil je dit bos ook graag in de herfst fotograferen? Plan dan je bezoek ergens in de eerste helft van november. Bedenk wel… ieder jaar zijn de herfstkleuren op een ander moment op hun top. Het hangt onder andere van de weersomstandigheden af. Als er begin november al een flinke herfststorm woeit, dan zijn de bladeren sneller van de bomen. Ben je te vroeg in de herfst, dan zijn er nog geen warme herfstkleuren. Zo was ik in 2015 in het bos op 22 oktober. En hoewel sommige bomen in de buurt al geel begonnen te kleuren, was het Speulderbos eigenlijk alleen nog maar groen groen groen. ;)

Groene bladeren in het bos; het is nog te vroeg in de herfst!

22 oktober 2015: het bos is nog groen! Voor de mooie herfstkleuren plan je je bezoek het beste vanaf begin november!

Op 17 november 2017 fotografeerde ik het bos en ook op 15 november 2018. Wat me opviel was dat er nu al veel meer bladeren van de bomen waren. Maar ook de bladeren waren meer oranje bruin in plaats van geel het jaar ervoor. Ik gok dat de droge en hete zomer van 2018 hier mee te maken heeft.

Speulderbos 2017 Speulderbos 2018

Praktische informatie

Er zijn heel veel mooie plekken in het bos, maar voor de foto’s adviseer ik om te parkeren bij het boshuis Drie. (Adres: Sprielderweg 205, 3852 MK Ermelo). Je kunt hier langs het boshuis lopen, richting het natuurkampeerterrein en daar door een hekje het bos in. Of loop langs het boshuis over de weg (die verboden toegang is voor auto’s) en ga daar verderop het bos in.

Nu hoor ik je denken; “Maar Laura, waar vind ik die dansende bomen nou precies?!“. Nou, kijk… het is niet één specifieke locatie. Verwacht dus geen bordje met “Yo hier moet je zijn voor de mooiste foto’s”. Maar als je bij het natuurkampeerterrein het bos in gaat, dan zie je meteen een stel dansende bomen. Verder kan ik als tip meegeven om te lopen richting het Solse Gat (staat ook aangegeven op Google Maps) en daar lekker rond te dwalen.

Verder goed om te weten:

 • Honden moeten aan de lijn.
 • Met een portie geluk kom je herten of wilde zwijnen tegen.
 • Het mobiele bereik in het bos is zeer slecht! Download van de voren eventueel de kaart van Google Maps naar je telefoon zodat je offline ook kunt navigeren.

Je hebt geen specifieke wandeling nodig om hier een mooi rondje te lopen. Maar wie wel graag flink wat kilometers aflegt; hier heb ik alvast een paar wandelroutes voor je opgezocht. 1, 2,  en ook een fietsroute.

Ben jij hier al eens geweest in de herfst? En heb je er mooie foto’s gemaakt? Of staat dat nu op je verlanglijstje?

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos: het mooiste bos van Nederland

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Speulderbos

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

5 reacties op Speulderbos in de herfst – Dansende bomen

 1. Niqué 20 november 2018 at 18:27 #

  Hoi Laura,
  Mooie foto’s. Mijn vriendin en ik waren ook 15 november (voor het eerst) in het Speulderbos aan het fotograferen. De mooie herfstkleuren komen doordat we een aantal dagen overdag redelijk ‘warm’ weer hebben gehad en ’s nachts vorst.
  Voor de mooiste herfstfoto’s waren we een week te laat omdat het een paar dagen eerder zo heeft gewaaid. De boswachter, die we spraken, zei dat het bos een week eerder op zijn mooist was. Jammer, maar alsnog hebben we ervan genoten.

 2. anToon 20 november 2018 at 08:31 #

  Laura,
  als je graag véél bomen in herfstooi wil fotograferen ben je volgend jaar welkom in de Oostkantons. Niet alleen bomen met bladeren. We hebben hier een stelletje die de vuurzee van 2011 op de Hoge Venen heeft overleefd. Als je moest weten hoeveel fotografen daar al gepasseerd zijn, net te tellen. Het zijn dan ook spookbomen geworden. Iets voor de fans van zwart-wit. Kijk maar eens onder ‘Noir Flohay’.
  Ik kan jullie er zelfs naartoe brengen, het is een uurtje stappen.
  Je foto’s zijn mooi, maar door iedereen te nemen.
  Die van Nieuw Zeeland liggen iets moeilijker.
  Ik kijk uit naar je winteropnamen. Bij ons is er trouwens al sneeuw gevallen.
  Groetjes, recht uit Recht, anToon

 3. huub 19 november 2018 at 21:46 #

  Hallo Laura,
  Prachtige foto’s en de een nog mooier dan de andere. Kom ook eens naar de Groesbeekse bossen, ook heel mooi en we hebben heuvels. Ook mooi voor de doorzichtjes.

 4. Ariënne 19 november 2018 at 21:17 #

  Hoi Laura,

  Het is inderdaad zo’n prachtig bos! In élk jaargetijde trouwens. Wij hebben daar een vakantiehuisje en wonen zelf in Ermelo. We komen er dan ook regelmatig. Leuk om jouw artikel te lezen!

 5. Marja 19 november 2018 at 19:00 #

  Hallo Laura,

  wat een leuk artikel weer en prachtige foto’s.
  Ik heb de adresgegvens genoteerd en hou het in mijn achterhoofd voor wanneer ik een keertje in de buurt ben.

  groetjes Marja

Geef een reactie

X