Het thema van de fotografiechallenge van deze maand is ‘zwart-wit’. Een foto zonder kleur dus!

Het onderwerp dat op de foto staat, dat maakt deze keer niet uit. Het mag van alles zijn: portretten, landschappen, straatfotografie. Maar stuur niet zomaar een foto in die je hebt omgezet naar zwart-wit. Je wilt juist dat de foto extra krachtig is in zwart-wit. Dus dat de foto beter wordt, door de kleuren weg te halen. Bijvoorbeeld omdat storende elementen op de achtergrond (zoals een verkeersbord) ineens minder opvalt, waardoor de aandacht meer naar het onderwerp gaat. Of omdat de foto er tijdlozer van wordt.

Wees dus kritisch met het uitzoeken van de foto die je omzet naar zwart-wit om in te sturen Nog beter is om specifiek op pad te gaan met de camera en een situatie uit te zoeken die zich leent voor een zwart-witfoto. Bijvoorbeeld in het bos in de mist, dat geeft vaak heel gave beelden in zwart-wit.

Een paar korte tips:

  • Kijk tijdens het fotograferen goed naar contrast, vormen, licht en schaduwen. Je wilt niet dat vormen teveel in elkaar overlopen.
  • Zet het beeld pas op de computer om naar zwart-wit. Zo heb je meer controle over het eindresultaat dan wanneer je ‘monochroom’ als beeldstijl kiest op je camera. In geval van het laatste heb je vaak een grijstintenfoto, in plaats van mooi en contrastrijk zwart-wit. (Je krijgt ook een grijstintenfoto als je de verzadiging omlaag doet: ook dit is niet aan te raden)
  • Download eventueel mijn gratis zwart-wit presets voor Lightroom. Zo heb je met een enkele klik de foto omgezet naar mooi zwart-wit.
  • Fotografeer je in RAW? Dan kun je wél je camera op beeldstijl monochroom zetten. De camera laat het beeld dan in zwart-wit op je camera (ook in LiveView), maar slaat wél alle kleuren op. Zo heb je tijdens het fotograferen een goed beeld hoe de foto er in zwart-wit uit komt te zien, maar zorgt ook dat je alle beeldinformatie nog hebt.

Foto’s uploaden

Je kunt geen foto’s meer uploaden.

Mistfoto zwart-wit Het Louvre in zwart-wit