In augustus en september kleuren delen van Nederland paars: de heide staat in bloei! YES! Prachtige fotogenieke landschappen die je niet wilt missen. In dit artikel daarom een lading tips voor het fotograferen van de paarse heide.

Wanneer is de heide paars? Bloeitijd: augustus en september

De heide bloeit grofweg ergens tussen half augustus en half september. De precieze datum kan natuurlijk ieder jaar verschillen, het hangt vaak af van de locatie en de (weers)omstandigheden. In oktober zijn meestal hier en daar nog wat plukjes paars te vinden, maar in de andere maanden is de heide vooral bruin of bronskleurig. Voor de paarse kleur houd je in de zomermaanden de heide goed in de gaten. Bezoek eventueel van te voren de locatie al om te kijken hoe het met de bloemetjes gaat.

Paarse heide met bomen en regenboog

De paarse heide bij natuurgebied de Kampina (2021), gefotografeerd met een regenboog. Wat een cadeautje!

In 2018 was het een erg hete en droge zomer. Hierdoor was op veel plaatsen de heide uitgedroogd en verschroeid. In 2019 werden er opnieuw hitterecords verbroken, al viel er gelukkig toch nog net genoeg regen. Ondanks de droge zomers ervoor, staat de heide er in 2021 op veel plekken stralend bij. Maar helemaal hersteld is de heide nog niet, dat kan nog wel een paar jaar duren. (bron)

Paarse heide bij de Loonse en Drunense Duinen, augustus 2018

Paarse heide bij de Loonse en Drunense Duinen, augustus 2018. Hier was de ligging gunstig en bloeide de heide.

Uitgedroogde heide door de droge en hete zomermaanden 2018

Door de droge en hete zomer van 2018 waren grote delen van de heide uitgedroogd. Dit is ook op de Loonse en Drunense Duinen, een paar honderd meter verderop van de vorige foto.

Fotografeer de heide bij zonsopkomst of zonsondergang

Het allermooiste licht heb je meestal als je de heide tijdens zonsopkomst of zonsondergang fotografeert. Met een beetje geluk ontstaan er mooie pastelkleuren in de lucht, die weer goed passen bij het paars van de heide. Tegenlicht tijdens het gouden uurtje werkt dan ook heel erg mooi voor je landschapsfoto’s met heide, omdat de kleuren dan extra goed naar voren komen.

Paarse heide met mooie lucht vlak voor zonsopkomst.

Heide tijdens zonopkomst. Het tegenlicht laat de kleuren van de heide goed naar voren komen.

Heide tijdens zonsopkomst. Het tegenlicht laat de kleuren van de heide goed naar voren komen.

Heide gefotografeert tijdens zonsondergang

Landschap met heide gefotografeerd tijdens zonsondergang. Links op de foto zie je nog wat verdorde planten.

Heide + zonsopkomst = mistlaagje?

Sta je vroeg op om de zonsopkomst te fotograferen, dan heb je kans op een mistlaagje boven de heide! Vooral als het de dag er voor warm is geweest en het ’s nachts (flink) afkoelde, bestaat deze kans. Geloof me als ik zeg dat wanneer je de heide met mist hebt gefotografeerd, dan wil je niet meer zonder.

Kijk nou hoe mooi zo'n mistlaagje boven de heide?

Kijk nou hoe mooi zo’n mistlaagje boven de heide?

Op de voorgrond paarse heide, verderop een boom waar de zon nog mooi doorheen schijnt

Een subtiel mistlaagje boven de heide. De positie is zo gekozen dat de zon precies onder de boom door schijnt.

Zonsopkomst op de paarse heide

De mist en het gouden zonlicht samen geven de foto een fijne sfeer.

Mist + zon + bomen = lichtstralen. Een perfecte combinatie!

Mist + zon + bomen = lichtstralen. Een perfecte combinatie! Lees hier meer over hoe je lichtstralen in de foto krijgt.

De heide gefotografeerd in mei. Na een koude nacht zie je een klein beetje ijsvorming op de heide planten. Maar paars? Nope! De heide staat nog lang niet in bloei.

Zonsopkomst

Ook hier is er een mooi mistlaagje boven de heide. Maar door het tegenlicht zie je de heide eigenlijk niet, haha.

Als de zon boven de horizon komt, moet je snel zijn. Drie minuten na het maken van deze foto was het subtiele mistlaagje alweer verdwenen.

Als de zon boven de horizon komt, moet je meestal snel zijn. Drie minuten na het maken van deze foto was het subtiele mistlaagje alweer verdwenen.

Deze ochtend bleef het mistlaagje wat langer hanger. Deze foto werd 35 minuten na zonsopkomst gemaakt.

Het juiste licht

Voor mooie foto’s van een landschap met bloeiende heide vermijd je hard, direct zonlicht. Het mooiste zonlicht heb je aan het begin en het einde van de dag. Onderstaande twee foto’s laten dat goed zien.

Paarse heide met hard zonlicht

De linkerfoto maakte ik een half uur na zonsopkomst (dus tijdens het gouden uurtje). De rechterfoto was 1 uur en 45 minuten na zonsopkomst. Het licht is al een stuk harder en daardoor minder mooi.

Overigens hoef je niet te wachten tot de zon opkomt. Ook vóór zonsopkomst (tijdens het blauwe uurtje) kan de heide zeer fotogeniek zijn.

Heide gefotografeerd voor zonsopkomst (blauwe uurtje) Heide gefotografeerd 1 uur 45 minuten na zonsopkomst

Links was een half uur vóór zonsopkomst, rechts 1 uur 45 minuten na zonsopkomst. Welke van de twee vind jij het beste?

Oke, vroeg op staan dus. Maar wat als je dan toch ’s middags op de heide bent? Is het dan onmogelijk om mooie foto’s te maken? Zeker niet. Ik hoop dan wel dat je een dag hebt uitgekozen met veel schapenwolken aan de hemel. Je kunt dan het moment afwachten tot de zon achter een wolk verdwijnt. Je hebt zo nog steeds veel licht (meer dan op een geheel bewolkte dag), maar het licht is wel zachter en je hebt minder schaduwen. Hierdoor komen de paarse kleuren van de heide vaak nét iets beter tot hun recht.

Vergelijk onderstaande foto’s maar eens, die vlak na elkaar gemaakt werden. Bij de één schijnt de zon op de heide, bij de andere zit de zon net eventjes achter een wolk. Het verschil is niet heel groot, maar ik vind het paars net iets mooier en meer opvallen als de zon achter de wolken is.

Deze foto’s maakte ik vlak na elkaar (9:19 en 9:21). Het enige verschil is dat de zon voor de wolken is, de foto’s hebben dezelfde witbalans en bewerking.

Paarse heide met de zon erop Paarse heide met wolk voor de zon

Bij close-ups van heide heeft het licht ook een grote invloed. Zie hier twee keer hetzelfde heideplantje, maar dan vanaf een andere kant gefotografeerd. Het paars komt met tegenlicht heel anders naar voren dan bij frontaal licht. Bovendien krijg je bij tegenlicht duidelijke bokeh-bollen en bij frontaal licht niet.

De locatie: waar bloeit de heide?

De bekendste plek om in Nederland de heide te fotograferen is bij de Posbank bij Rheden. Een glooiend landschap dat in de zomer prachtig paars kleurt. En waar er tussen de heuvels ’s ochtends vaak vroeg ook nog eens een mooi mistlaagje hangt. Ik snap wel waarom iedereen hier graag heen gaat! Maar ehmm… als je van plan bent om hier met zonsopkomst te fotograferen, check dan ook even dit nieuwsartikel van een paar jaar geleden.

Natuurlijk hoef je echt niet een heel landschap vol heuvels met bloeiende heide te hebben voor een geslaagde foto. Kijk ook eens bij het natuurgebied bij jou in de buurt of er heide groeit en bloeit! Als je niet weet of iets een gebied met heide is voor je er heen gaat, kijk dan even op de satelliet beelden van Google Maps. Heide herken je aan bruine vlekken in het landschap.

Bij de Posbank op de Veluwe

De Posbank is echt niet de enige plek in Nederland waar de heide fotogeniek is.

De Posbank is echt niet de enige plek in Nederland waar de heide fotogeniek is.

Compositie in het heide-landschap

Voor een geslaagde foto van de heide let je niet alleen op het licht en je instellingen, maar ook op de compositie! Plaats bijvoorbeeld wat heideplanten op de voorgrond om diepte in de foto te creëren. Maar zorg ook dat je ogen een rustpunt op een andere plek in beeld krijgen. Zijn er nog meer fotogenieke elementen? Zoek bijvoorbeeld een mooie boom of struik om de compositie aan te vullen. Hierboven heb je daar al enkele voorbeelden van gezien.

Of misschien spot je wel een wild dier? Hoeveel je van de lucht in de foto laat zien, hangt ook weer af van hoe interessant de wolken en de lucht boven het landschap zijn. Een pad kan eventueel dienen als leidende lijn.

Paarse bloeiende heide met twee dennentakken op voorgrond en mistlaagje

Het groen op de voorgrond (dennentak en sprietjes) geven een mooi contrast met het paars van de bloeiende heide. Het paadje neemt je als kijker mee de foto in.

Close-up & macro

Vergeet de details niet! Fotografeer de heide ook van dichtbij, bijvoorbeeld met een 50mm lens of een macro-objectief. Speel met de scherptediepte en focus je op de mooie kleine bloemetjes van de heidestruik. Misschien krijg je ook nog mooie insecten voor de lens of kun je er bijzondere vlinders fotograferen?

Close-up van heideplantje

Close-up van heideplantje

Bij op een heide plantje

Heideplant met dauwdruppels

Heideplant met dauwdruppels

Tegenlicht tijdens het gouden uurtje: op de achtergrond ontstaan bokeh-bollen.

Tegenlicht tijdens het gouden uurtje: druppels op de voorgrond en achtergrond veranderen in bokeh-bollen.

Laatste paarse bloempjes van de heide in oktober

Laatste paarse bloempjes van de heide in oktober

Spinnenwebben met dauwdruppels met op de achtergrond het paars van de bloeiende heide.

Spinnenweb met dauwdruppels met op de achtergrond het paars van de bloeiende heide.

Setting voor portretfotografie

Ben je niet zo van de landschapsfotografie of natuurfotografie? Bedenk dan dat het paars van de bloeiende heide een geweldige setting kan zijn voor het maken van portretfoto’s. Zelf heb ik meerdere fotosessies gedaan tijdens de bloeiperiode van de heide! Als je kinderen van een wat hoger standpunt fotografeert, vormt het paars een mooie achtergrond.

Bloeiende heide geeft een mooie paarse achtergrond bij portretfotografie en kinderfotografie

Bloeiende heide geeft een mooie paarse achtergrond bij portretfotografie en kinderfotografie

Heide

En ook mijn hond JJ moet met wat plukjes paarse heide op de foto!

En ook mijn hond JJ moet met wat plukjes paarse heide op de foto! (Lees ook de tips voor het fotograferen van honden)

Paarse kleur van de heide versterken in bewerking

Komt het paars van de heide voor je gevoel net niet lekker naar voren op de foto? Bijvoorbeeld door het licht of omdat de heide alweer bijna uitgebloeid was? Dan kun je de paarse kleur in een fotobewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop nog wel versterken. Geef de kleurtint van de witbalans bijvoorbeeld een tikje meer paars. Of pas de verzadiging van alleen de kleuren paars en magenta aan met de HSL slider in Lightroom. Een klein beetje kan de foto net wat mooier maken. Kijk maar:

Origineel Paars versterkt

Tips voor het fotograferen van lavendel: hetzelfde als de heide (ook paars!)

Ik moest het wel eventjes opzoeken, maar ik weet nu: (struik)heide en lavendel horen niet bij dezelfde plantenfamilie. Maar… beide planten/bloemen zijn wel paars. En hetzelfde geldt voor lupines, die je in de zomer in IJsland veel tegenkomt. De tips voor het fotograferen van de paarse heide zijn dus veelal ook toe te passen bij het fotograferen van lavendel of lupines. :)

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

Ansichtkaarten vertellen je vaak over de mooiste plaatsen en attracties van je vakantiebestemming.

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

 

Heb jij de bloeiende heide als eens gefotografeerd?

Tips voor het fotograferen van de paarse, bloeiende heide Bloeiende paarse heide in Nederland fotograferen: Posbank, Veluwe en andere plekken Zo fotografeer je de bloeiende heide