In augustus en september kleuren delen van Nederland paars: de heide staat in bloei! YES! Prachtige fotogenieke landschappen die je niet wilt missen. In dit artikel daarom een lading tips voor het fotograferen van de paarse heide.

Wanneer is de heide paars? Bloeitijd: augustus en september

De heide bloeit grofweg ergens tussen half augustus en half september. De precieze datum kan natuurlijk ieder jaar verschillen, het hangt vaak af van de locatie en de (weers)omstandigheden. In oktober zijn meestal hier en daar nog wat plukjes paars te vinden, maar in de andere maanden is de heide vooral bruin of bronskleurig. Voor de paarse kleur houd je in de zomermaanden de heide goed in de gaten. Bezoek eventueel van te voren de locatie al om te kijken hoe het met de bloemetjes gaat.

Dit jaar, 2019, bloeit de heide vanaf half augustus. En als nu er af en toe nog wat regen valt, dan kunnen we hier tot het eind van de maand nog van genieten. Vorig jaar (2018) was er een hete en droge zomer, waardoor veel heide helemaal uitgedroogd en verschroeid was. De paarse bloei bleef bij veel planten uit en het was een treurig gezicht. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de heide hier weer volledig van hersteld is. Gelukkig hebben we dit jaar in juli en augustus voldoende regen gehad, waardoor de heide nu op veel plekken weer paars is. En zelfs meer dan verwacht, aldus een boswachter.

Paarse heide bij de Loonse en Drunense Duinen, augustus 2018

Paarse heide bij de Loonse en Drunense Duinen, augustus 2018. Hier was de ligging gunstig en bleef de heide bloeien.

Uitgedroogde heide door de droge en hete zomermaanden 2018

Door de droge en hete zomer van 2018 waren grote delen van de heide uitgedroogd. Dit is ook op de Loonse en Drunense Duinen, een paar honderd meter verderop van de vorige foto. Hopelijk herstelt de heide goed dit jaar!

Het juiste licht

Voor mooie foto’s van een landschap met bloeiende heide vermijd je hard, direct zonlicht. Het mooiste zonlicht heb je aan het begin en het einde van de dag. Maar wat als je toch ’s middags op de heide bent? Hopelijk is het een dag met veel schapenwolken aan de hemel. Je kunt dan het moment afwachten tot de zon achter een wolk verdwijnt. Je hebt zo nog steeds veel licht (meer dan op een geheel bewolkte dag), maar het licht is wel zachter en je hebt minder schaduwen. Hierdoor komen de paarse kleuren van de heide vaak nét iets beter tot hun recht.

Vergelijk onderstaande foto’s maar eens, die vlak na elkaar gemaakt werden. Bij de één schijnt de zon op de heide, bij de andere zit de zon net eventjes achter een wolk. Het verschil is niet heel groot, maar ik vind het paars net iets mooier en meer opvallen als de zon achter de wolken is.

Deze foto’s maakte ik vlak na elkaar (9:19 en 9:21). Het enige verschil is dat de zon voor de wolken is, de foto’s hebben dezelfde witbalans en bewerking.

Paarse heide met de zon erop Paarse heide met wolk voor de zon

Bij close-ups van heide heeft het licht ook een grote invloed. Zie hier twee keer hetzelfde stukje heideplantje, maar dan vanaf een andere kant gefotografeerd. Het paars komt met tegenlicht heel anders naar voren dan bij frontaal licht. Bovendien krijg je bij tegenlicht duidelijke bokeh-bollen en bij frontaal licht niet.

Fotografeer de heide bij zonsopkomst of zonsondergang

Het allermooiste licht heb je meestal als je de heide tijdens zonsopkomst of zonsondergang fotografeert. Met een beetje geluk ontstaan er mooie pastelkleuren in de lucht, die weer goed passen bij het paars van de heide. Tegenlicht tijdens het gouden uurtje werkt dan ook heel erg mooi voor je landschapsfoto’s met heide.

Heide gefotografeert tijdens zonsondergang

Landschap met heide gefotografeerd tijdens zonsondergang

De heide planten staan mooi op de voorgrond. De lucht kleurde mooi roze vlak na zonsondergang.

De heide planten staan mooi op de voorgrond. De lucht kleurde mooi roze vlak na zonsondergang.

Heide + zonsopkomst = mistlaagje?

Sta je vroeg op om de zonsopkomst te fotograferen, dan heb je kans op een mistlaagje boven de heide! Vooral als het de dag er voor warm is geweest en het ’s nachts (flink) afkoelde, bestaat deze kans. Ik heb dit zelf helaas nog niet meegemaakt met bloeiende heide, maar wel vaak genoeg in de herfst. Sowieso fotogeniek!

De heide gefotografeerd in mei. Na een koude nacht zie je een klein beetje ijsvorming op de heide planten. Maar paars? Nope! De heide staat nog lang niet in bloei.

Zonsopkomst

Mistlaagje boven de heide. Al zie je de heide eigenlijk niet echt duidelijk op de foto, haha!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Linnenkamp (@jeroenlin) op

De locatie: waar bloeit de heide?

De bekendste plek om in Nederland de heide te fotograferen is bij de Posbank bij Rheden. Een glooiend landschap dat in de zomer prachtig paars kleurt. En waar er tussen de heuvels ’s ochtends vaak vroeg ook nog eens een mooi mistlaagje hangt. Ik snap wel waarom iedereen hier graag heen gaat! Maar ehmm… als je van plan bent om hier met zonsopkomst te fotograferen, check dan ook even dit nieuwsartikel van twee jaar geleden.

Natuurlijk hoef je echt niet een heel landschap vol heuvels met bloeiende heide te hebben voor een geslaagde foto. Kijk ook eens bij het natuurgebied bij jou in de buurt of er heide groeit en bloeit! Als je niet weet of iets een gebied met heide is voor je er heen gaat, kijk dan even op de satelliet beelden van Google Maps. Heide herken je vaak aan bruine vlekken in het landschap.

Bij de Posbank op de Veluwe

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Zuuring (@nldazuu) op

Compositie in het heide-landschap

Voor een geslaagde foto van de heide let je niet alleen op het licht en je instellingen, maar ook op de compositie! Plaats bijvoorbeeld wat heideplanten op de voorgrond om diepte in de foto te creëren. Maar zorg ook dat je ogen een rustpunt op een andere plek in beeld krijgen. Zijn er nog meer fotogenieke elementen? Zoek bijvoorbeeld een mooie boom of struik om de compositie aan te vullen. Of misschien spot je wel een wild dier? Hoeveel je van de lucht in de foto laat zien, hangt ook weer af van hoe interessant de wolken en de lucht boven het landschap zijn.

De twee bomen in het midden aan de horizon passen goed bij de heide planten op de voorgrond. Het geeft samen een gebalanceerde compositie.

De twee bomen in het midden aan de horizon passen goed bij de heide planten op de voorgrond. Het geeft samen een gebalanceerde compositie.

Close-up & macro

Vergeet de details niet! Fotografeer de heide ook van dichtbij, bijvoorbeeld met een 50mm lens of een macro-objectief. Speel met de scherptediepte en focus je op de mooie kleine bloemetjes van de heidestruik. Misschien krijg je ook nog mooie insecten of vlinders voor de lens? Zelf hoop ik dit jaar wat mooie spinnenwebben met dauwdruppels te fotograferen, met op de achtergrond het paars van de bloeiende heide.

Close-up van heideplantje

Close-up van heideplantje

Bij op een heide plantje

Tegenlicht tijdens het gouden uurtje: op de achtergrond ontstaan bokeh-bollen.

Tegenlicht tijdens het gouden uurtje: op de achtergrond ontstaan bokeh-bollen.

Laatste paarse bloempjes van de heide in oktober

Laatste paarse bloempjes van de heide in oktober

Setting voor portretfotografie

Ben je niet zo van de landschapsfotografie of natuurfotografie? Bedenk dan dat het paars van de bloeiende heide een geweldige setting kan zijn voor het maken van portretfoto’s. Zelf heb ik meerdere fotosessies gedaan tijdens de bloeiperiode van de heide! Als je kinderen van een wat hoger standpunt fotografeert, vormt het paars een mooie achtergrond.

Bloeiende heide geeft een mooie paarse achtergrond bij portretfotografie en kinderfotografie

Bloeiende heide geeft een mooie paarse achtergrond bij portretfotografie en kinderfotografie

Heide

En ook mijn hond JJ moet met wat plukjes paarse heide op de foto!

En ook mijn hond JJ moet met wat plukjes paarse heide op de foto! (Lees ook de tips voor het fotograferen van honden)

Paarse kleur van de heide versterken in bewerking

Komt het paars van de heide voor je gevoel net niet lekker naar voren op de foto? Bijvoorbeeld door het licht of omdat de heide alweer bijna uitgebloeid was? Dan kun je de paarse kleur in een fotobewerkingsprogramma als Lightroom of Photoshop nog wel versterken. Geef de kleurtint van de witbalans bijvoorbeeld een tikje meer paars. Of pas de verzadiging van alleen de kleuren paars en magenta aan met de HSL slider in Lightroom. Een klein beetje kan de foto net wat mooier maken. Kijk maar:

Origineel Paars versterkt

Tips voor het fotograferen van lavendel: hetzelfde als de heide (ook paars!)

Ik moest het wel eventjes opzoeken, maar ik weet nu: (struik)heide en lavendel horen niet bij dezelfde plantenfamilie. Maar… beide planten/bloemen zijn wel paars. En hetzelfde geldt voor lupines, die je in de zomer in IJsland veel tegenkomt. De tips voor het fotograferen van de paarse heide zijn dus veelal ook toe te passen bij het fotograferen van lavendel of lupines. :)

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

Ansichtkaarten vertellen je vaak over de mooiste plaatsen en attracties van je vakantiebestemming.

Lavendelveld in Zuid-Frankrijk

 

Heb jij de bloeiende heide als eens gefotografeerd?

Tips voor het fotograferen van de paarse, bloeiende heide Bloeiende paarse heide in Nederland fotograferen: Posbank, Veluwe en andere plekken Zo fotografeer je de bloeiende heide Zo fotografeer je de bloeiende heide Zo fotografeer je de bloeiende heide Tips voor het fotograferen van de paarse, bloeiende heide Tips voor het fotograferen van de paarse, bloeiende heide Zo fotografeer je de bloeiende heide Heide fotograferen: wanneer bloeit de heide Zo fotografeer je de bloeiende heide Bloeiende paarse heide in Nederland fotograferen: Posbank, Veluwe en andere plekken Tips voor het fotograferen van de paarse, bloeiende heide