Lange tijd was Instagram volledig gefocust op mobiele gebruikers. Op de computer kon je in je browser op  Instagram.com wel foto’s bekijken, reacties achterlaten en je profiel updaten. Maar er was nergens een knop om een foto te uploaden. Tot het najaar van 2021. Je kunt nu ein-de-lijk foto’s rechtstreeks uploaden naar Instagram, zonder andere programma’s of gekke trucjes te gebruiken.

1. Klikken op plus-icoontje

Open in je browser Instagram.com. Bovenin staan er diverse icoontjes, zoals het hartje (jouw likes), het papieren vliegtuigje (DM’s) en het kompas (explore pagina). In het midden staat er als het goed is een knopje met een plus-teken. Klik daar op.

Zie jij het plusje nog niet? Dan heb je waarschijnlijk nog wat extra geduld nodig. Instagram heeft deze functie in de zomer van 2021 bij steeds meer gebruikers uitgerold. Ik had deze functie bijvoorbeeld in september. Volgens deze site zou iedereen per 21 oktober 2021 foto’s via de computer op Instagram kunnen zitten. Als dat nog niet het geval is, scroll dan in een stuk omlaag voor het ‘oude’ trucje hoe je foto’s via je browser op Instagram zet.

Nieuw sinds september 2021: je kunt nu rechtstreeks foto's en video's uploaden naar Instagram vanuit je browser.

Nieuw sinds september 2021: je kunt nu rechtstreeks foto’s en video’s uploaden naar Instagram vanuit je browser.

2. Foto’s selecteren voor het uploaden naar Instagram

Er verschijnt een nieuw scherm. Je klikt op de blauwe knop om foto’s van je computer te selecteren of je sleept foto’s (of video’s) vanuit Verkenner of Finder rechtstreeks naar dit scherm. Wanneer je meerdere foto’s in een album wilt plaatsen, kun je die het makkelijkste tegelijkertijd ook selecteren of slepen.

Sleep de foto's naar het scherm of klik op de blauwe knop om foto's te selecteren

Sleep de foto’s naar het scherm of klik op de blauwe knop om foto’s te selecteren

3. Verhouding en uitsnede kiezen

In het volgende scherm kies je de uitsnede en verhouding. Met origineel behoud je de verhouding zoals je de foto hebt geüpload. Meestal is dat 3:2. Door te klikken op vierkant, staand of liggend (breedbeeld) zie je direct hoe de foto er met die uitsnede uit komt te zien.

Onderin de foto zie je een streepje met een zwart bolletje. Als je het bolletje naar rechts sleept over het balkje, dan kun je de foto inzoomen.

Door met je muis op een ander deel van de foto te klikken en te slepen, verander je het deel dat eventueel gecropt wordt. Zo bepaal je welk deel geüpload wordt (zichtbaar) en welk deel van de foto buiten het kader blijft. In feite ben je de foto aan het croppen zonder dat je een fotobewerkingsprogramma nodig hebt.

Maak een keuze voor de gewenste uitsnede

Maak een keuze voor de gewenste uitsnede. Als je één van de vier opties kiest (in dit voorbeeld: staand), dan zie je gelijk wat de uitsnede wordt. Je kunt de foto eventueel ook inzoomen binnen het uitgekozen kader.

Wil je nog extra foto’s toevoegen? Dan kun je in dit scherm onder weer op het vierkantje met het plusje klikken. Bij meerdere foto’s bepaal je bovendien hier de voorkant van de foto’s.

4. Filters en bewerken

Na het uitsnijden kun je de foto eventueel nog bewerken. Je hebt hierbij de mogelijkheid om de standaard filters van Instagram te gebruiken of zelf aan de schuifjes te trekken.

Klik op één van de filters om het effect te zien. Met de schuifbalk onderin kun je het effect dempen. Bij 100 wordt het effect maximaal toegevoegd. Schuif je dit bolletje naar links naar bijvoorbeeld 10%, dan wordt het effect minder zichtbaar.

Als je wilt kun je één van de Instagram-filter op je foto toepassen.

Als je wilt kun je één van de Instagram-filters op je foto toepassen.

Als de filters niet jouw favoriet zijn, kun je ook klikken op het tab Bewerken (boven de filters). Je hebt de keuze in het aanpassen:

  • helderheid – hoe licht of hoe donker de foto wordt
  • contrast – groter verschil tussen licht en donker
  • verzadiging – hoe sterk de kleuren ‘knallen’
  • temperatuur – witbalans, van koud naar warm licht
  • vervagen – maakt de foto minder scherp
  • vignette – maakt de hoeken donkerder
Of bewerk je foto met een van de schuifje in het tabje Bewerken.

Of bewerk je foto met een van de schuifjes in het tabje Bewerken. Op je smartphone zijn er meer bewerkingsmogelijkheden.

5. Beschrijving & hashtags

De foto is uitgesneden en bewerkt, tijd om de tekst toe te voegen. Begin met een omschrijving. Klik op de smiley om eventueel emoticons toe te voegen

Instagram beschrijving toevoegen

Voeg een beschrijving toe voor de foto die je wilt uploaden

Wil je ook hashtags toevoegen zodat je foto beter gevonden wordt? Als je begint met het typen van een hekje # en de hashtag die je in gedachten hebt, dan geeft Instagram je suggesties van veelgebruikte hashtags. In het voorbeeld hieronder typte ik #wadden en kreeg ik als suggesties #waddenzee #wadden, #waddeneiland etc.

Hashtags toevoegen

Instagram geeft je hashtag suggesties als je een # gebruikt in de tekst.

6. Locatie & meer toevoegen

Onder de beschrijving heb je nog de optie om een locatie toe te voegen en een alternatieve tekst voor mensen met een visuele beperking. Bij geavanceerde instellingen kun je er voor kiezen om reacties uit te schakelen.

Alles ingevuld? Klik dan op blauwe knop van Delen.

Locatie toevoegen, alternatieve beschrijving

7. De foto is vanuit de browser geüpload naar Instagram

Yes, je bericht is geüpload. Klik het scherm weg met het kruisje om terug te gaan naar je profielpagina. Mogelijk moet je die wel even verversen voordat je jouw vers geüploadde foto terugziet.

De foto's is vanaf je computer geupload naar Instagram

De foto is vanaf je computer geüpload naar Instagram

Eventueel moet je de pagina verversen om de geuploadde foto in jouw feed te zien

Eventueel moet je de pagina verversen om de geüploadde foto in jouw feed te zien

Wat kan wel/niet in de browser met Instagram

Via je browser kun je ook reacties achterlaten op berichten van anderen (en die van jezelf) en DM’s beantwoorden. Je kunt ook op de computer de verhalen (stories) van anderen bekijken, al zijn daarbij niet alle functionaliteiten te gebruiken. Op de computer kun je bijvoorbeeld niet reageren op een poll in iemands story of de vragen-sticker beantwoorden. Ook het uploaden van stories kan niet via de computer.

Daarnaast heb je bij bovenstaande methode niet de mogelijkheid om je bericht ook automatisch op Facebook te zetten.

Foto’s inplannen

Wil je foto’s inplannen op Instagram, zodat ze op een later moment automatisch online komen? Lees dan ook het artikel over het inplannen van foto’s op Instagram.

De oude truc om foto’s rechtstreeks naar Instagram te uploaden  (2017-2021)

Heb jij de knop om rechtstreeks foto’s te uploaden (nog?) niet of werkt het niet? Check dan het tekst hieronder. Met dit trucje doe je alsof je jouw browser een smartphone of tablet is.

Foto’s op Instagram zetten met Chrome

Als eerst de uitleg om zonder telefoon een foto op Instagram te zetten met de browser Chrome. Deze browser wordt het meest gebruikt door de lezers van Vink Academy. Aan de rechterzijkant van de browser, ter hoogte van de URL-balk, zie je drie puntjes boven elkaar staan. Als je daar op klikt, verschijnt er een menuutje. Ga met je muis naar Meer Hulpprogramma’s en kies vervolgens uit het submenu Hulpprogramma’s voor Ontwikkelaars. De sneltoets hiervoor is ALT + CMD + I bij Mac en bij Windows SHIFT + CTRL + I bij Windows.

Je scherm verandert nu van opzet. Waarschijnlijk zie je ook allerlei HTML of andere codes in beeld verschijnen. Niet schrikken, daar hoeven we niets mee te doen. Het enige wat jij moet doen is klikken op het icoontje waar je een smartphone en tablet ziet staan.

Het scherm verandert als je het hulpprogramma voor ontwikkelaars aangezet hebt. Klik nu op het icoontje met de tablet/smartphone.

Het scherm verandert als je het hulpprogramma voor ontwikkelaars aangezet hebt. Klik nu op het icoontje met de tablet/smartphone.

Het beeldscherm verandert opnieuw. Door nu te klikken op de balk boven in beeld (lichtgrijs, met een paar witte streepjes), geef je aan of je een mobieltje nabootst met je browser of een tablet. En kijk eens aan… onderin de pagina op Instagram heb je nu het icoontje om een foto te uploaden. Soms moet je hiervoor eventjes de pagina vernieuwen.

Met de balk bovenin geef je aan welk mobiel toestel je nabootst. Onderin verschijnt nu het icoontje om een foto te uploaden. (Verschijnt die niet gelijk? Vernieuw dan de pagina eventjes)

Met de balk bovenin geef je aan welk mobiel toestel je nabootst. Onderin verschijnt nu het icoontje om een foto te uploaden. (Verschijnt die niet gelijk? Vernieuw dan de pagina eventjes)

Instagrammen met Safari

Gebruik jij Safari als browser? Ook dan is de klus gemakkelijk geklaard. Open allereerst in het menu Voorkeuren. Ga naar het tabblad Geavanceerd en vink onderaan het hokje aan bij Toon ontwikkelmenu in menu-balk.

Om met Safari een foto zonder telefoon op Instagram te zetten, moet je eerst iets aanpassen bij de voorkeuren van de browser.

Om met Safari een foto zonder telefoon op Instagram te zetten, moet je eerst iets aanpassen bij de voorkeuren van de browser.

Bovenaan in de browser is er in het menu – tussen Bladwijzers en Venster – de tekst Ontwikkel verschenen. Je klikt nu op Ontwikkel en vervolgens op Schakel over naar adaptieve ontwerpmodus. Sneltoets CMD + SHIFT + R.

Met de adaptieve modus kies je bovenin een toestel om de mobiele browser na te bootsen. Onderin staat nu (eventueel na het verversen van de pagina) de knop om een foto vanaf je computer te uploaden.

Met de adaptieve modus kies je bovenin een toestel om de mobiele browser na te bootsen. Onderin staat nu (eventueel na het verversen van de pagina) de knop om een foto vanaf je computer te uploaden.

Klik bovenin op de icoontjes van een iPhone of iPad. En tadaa… ook nu is onderaan de pagina (eventueel na het verversen van de pagina) weer de knop om een foto te uploaden verschenen.

 

Instagramfoto plaatsen zonder telefoon

Zodra je Instagram voor de gek houdt dat je de pagina bezoekt als telefoon of tablet in plaats van een browser op de computer, verschijnt onder in beeld dus een icoontje met een camera. Klik daarop en selecteer de foto die je wilt uploaden. In het volgende scherm kies je of je de foto vierkant of niet-vierkant op Instagram wilt plaatsen.

Hier bepaal je de uitsnede van de foto, die je zonder telefoon op Instagram wilt zetten.

Hier bepaal je de uitsnede van de foto, die je zonder telefoon op Instagram wilt zetten.

(Kleine toevoeging: eerder kreeg ik op dezelfde pagina ook de optie om de foto te bewerken met de bekende Instagramfilters, maar op het moment van publiceren krijg ik dit niet meer in beeld. Heel gek!)

Klik nu op Volgende en geef vervolgens de beschrijving en eventueel de locatie van de foto. Alleen nog even klikken op de knop Delen en de foto staat op je Instagram, zonder een telefoon nodig te hebben gehad. Oh yeah! :)

Hier kun je de beschrijving van de foto geven. Met de knop Delen zet je de foto zonder telefoon/smartphone/tablet op Instgram!

Hier kun je de beschrijving van de foto geven. Met de knop Delen zet je de foto zonder telefoon/smartphone/tablet op Instgram!

 

Voor nog meer informatie en tips lees de handige gids over Instagram met tips voor beginners én gevorderde gebruikers.