Het cliché is er weer hoor: wat is het jaar voorbij gevlogen. Voor mijn gevoel was het zomer van mei tot en met september. Dit gevolgd door een prachtige, fotogenieke herfst. En nu is het ineens bijna 2019. Al voelt het niet zo dat er weer een jaar voorbij is, zo gek. Maar hoe dan ook, de kalender liegt niet. Vandaag kijk ik terug op het afgelopen jaar en vertel ik meer over mijn #bestnine; mijn negen foto’s met de meeste likes in 2018.

Reizen

Dit jaar was opnieuw een fantastisch jaar voor reizen. Van weekendjes kamperen in Nederland tot citytrips tot roadtrips tot verre reizen. Met mijn lief Rabin maakt ik een prachtige rondreis door Sri Lanka en de Malediven in april en in september maakten we een kleine roadtrip met een camper naar Zwitserland (daarover straks meer). Met de familie (mijn ouders, Rabin, mijn broer Peter en zijn man David) gingen we naar Zweeds Lapland, waar we onder andere sliepen in het ijshotel.

Ik ging in februari met Nic naar Praag voor nog wat laatste foto’s om toe te voegen aan de tweede druk van het boek Reisfotografie, met Veronie ging ik in maart naar Athene en met Merel in september naar Marokko voor een weekje golfsurfen en yoga. Ohja tussendoor kampeerde ik met Rabin en JJ (onze hond) onder andere in het Duitse Eiffelgebied, in Middelburg, Groningen en Putten. And I loved it all! 

Wat een geweldig jaar en wat ben ik dankbaar voor al deze prachtige momenten!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Mijn dierbaarste foto van heel 2018. Van links naar rechts: Rabin, ik, Peter, David, papa, mama. <3

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Samen met mijn liefste vriendinnetje in Athene!

Boek Reisfotografie

Op 1 april – geen grap – kwam de tweede druk van mijn boek Reisfotografie uit. Binnen twee jaar was de complete eerste druk van tweeduizend boeken uitverkocht. Wieeehaa! Iets waar ik natuurlijk super trots op ben.

Aan de tweede druk heb ik stiekem nog best wel wat werk gehad. Ik dacht; ik gooi er gewoon even een stel extra foto’s in en dan hup, versturen naar de drukker. Nou, daar had ik me toch wel flink in vergist. Het uitzoeken van de foto’s, invoegen in het document en schrijven van de onderschriften was stiekem best veel werk. En dan heb ik het nog niet eens over het nalopen van de index. Omdat er extra pagina’s inzitten klopte er geen enkel paginanummer meer en moest alles aangepast worden, aaarggh! Maar uiteindelijk was het ’t allemaal waard en mocht ik in april een heleboel mensen blijmaken met de tweede druk.

Tegelijkertijd met de tweede druk kwam bovendien het eBook Reisfotografie uit. Het hardcover boek weegt 1,8 kg en daardoor is het alles behalve handig om mee op reis te nemen. Ik besloot ook een PDF-versie uit te brengen, die makkelijk te lezen is op een smartphone of tablet. De layout is hier geheel op aangepast, maar ja… ik moest het hele boek met meer dan vijfhonderd foto’s wel opnieuw ‘opbouwen’. Ook hierin zitten dus een héleboel uren, maar manman, wat ben ik trots op het eindresultaat. En aan de bestellingen te zien zijn jullie ook blij met deze optie!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Met deze video kondigde ik de tweede druk van het boek aan! Er mist een klein stukje van de video op het einde, die bekijk je hier alsnog.

Zomertour + Meet-ups

Om de tweede druk van mijn boek te vieren, organiseerde ik een ‘zomertour’ door Nederland. Omdat de tweede druk ook in de boekhandels verkrijgbaar is (boekhandelaren kunnen het boek inkopen bij het Centraal Boekhuis), ontstond het idee om bij de boekwinkels langs te gaan om er een lezing te geven. Zo gezegd, zo gedaan, toch? Van Middelburg naar Groningen en Sittard; ik mocht langskomen voor een interactieve presentatie.

In deze twee weken van de zomertour organiseerde ik ook meerdere meet-ups om samen te gaan fotograferen. En echt… dat was ook zó leuk. Ik genoot ervan om iedereen te ontmoeten, om jullie verhalen te horen en het te hebben over waar we allemaal van houden: mooie foto’s maken. Niet voor niets dat ik in het najaar nog een meet-up organiseerde in Baarn, waarbij we uiteindelijk met een club van meer dan 35 mensen op pad waren. Hoe gaaf is dat?! In 2019 ga ik zeker weer een meet-up organiseren!

Ik maakte tijdens de zomertour trouwens ook mijn allereerste VLOG. Whaaaa echt. Klik hier om ‘m te bekijken. Maar jeetjemineetje, wat een werk was dat. Hoe doen al die YouTubers en influencers dat? Ik houd het maar gewoon bij Instagram Stories. ;)

Camper gekocht!

In de zomer maakten Rabin en ik een mooie roadtrip door België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland. We huurden hiervoor een kampeerbusje via de website GoBoony. Dit is eigenlijk een soort AirBnB, maar dan voor campers. Na wat op en neer mailen haalden de Volkswagen T3 op bij Tom in Maastricht en reden we zonder plan in tien dagen naar Zwitserland en weer terug. Het was geweldig!

De keuze voor een roadtrip als vakantie was heel bewust; al enige tijd droomde ik ervan om zelf een campertje voor de deur te hebben staan. In 2017 en 2018 hadden we al vaak gekampeerd: gewoon tentje en gaspitjes mee en gaan. Maar toch; de vrijheid om direct de volledig ingepakte camper te kunnen pakken wanneer je maar wilt en er lekker op uit te gaan, het leek me geweldig. Rabin en ik hadden in Nieuw-Zeeland een paar jaar eerder met een camper rondgereisd, alleen tja.. dat was een megabus van 7 meter. Zou ik een kleinere camper net zo fijn vinden? Vandaar dat we de Volkswagen T3 huurden. Na drie dagen wist ik het al zeker; dit wilde ik ook. Alleen wel een iets nieuwer model en een sterkere motor. In Zwitserland reed ik de berg op, gaspedaal helemaal ingetrapt, maar nog steeds reden we maximaal 65 kilometer per uur en werden we ingehaald door vrachtwagens. Whaha!

Maar goed, die camper, die moest er dus komen. En ik zou bijna zeggen; zo gezegd zo gedaan. Nog geen maand na thuiskomst hadden wij onze eigen bus voor de deur staan. Een witte Volkswagen T5 Transporter, omgebouwd tot kampeerbus. Het was liefde op het eerste gezicht en we hebben ‘m Van Diesel genoemd (Haha, snap je ‘m? Hij rijdt natuurlijk op Diesel ;)) In de herfst hebben we er gelijk goed gebruik van gemaakt en zijn we er nog vier keer één of twee nachtjes mee weggeweest. Wie weet dat we er deze winter ook mee op pad gaan. Ik kan in ieder geval sowieso niet wachten tot volgend jaar voorjaar en zomer!

Instagram

Jup, 2018 was een heel goed jaar voor mij op Instagram. Het was een goed voornemen om weer meer foto’s op Instagram te zetten. Vorig jaar waren dat er maar 35 namelijk. En yes, dat is gelukt. Ik had er wel even een digitale schop onder m’n kont voor nodig en daagde jullie uit om mee te doen met de zelfbedachte #elkedageenfotoinmaart challenge. Veel van jullie deden mee en hoppa, het is gelukt! Met die maand alleen had ik er al bijna meer dan het jaar ervoor, haha. Gelukkig bleef het daar niet bij en heb ik totaal meer dan 100 foto’s online gezet.

Verder ben ik heel trots dat ik de ‘magische grens’ van tienduizend volgers op Insta gepasseerd ben. Niet omdat dat gewoon een vet getal is, maar ook omdat het me (eindelijk!) toegang gaf tot de swipe-up optie in Instagram Stories. Daarvoor heb ik ook nog een hoop ideeën voor 2019.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

 

Vink Academy

Vinkacademy.nl kreeg dit jaar meer bezoekers dan ooit, met als drukste dag 27 juli (omdat die avond er weer een bloedmaan was en iedereen googlede hoe je de bloedmaan moet fotograferen). Totaal publiceerde ik 21 nieuwe artikelen en blogs. Het artikel waar ik erg trots op ben is het artikel over het fotograferen van honden en katten, misschien ook wel omdat ik er zo lang mee bezig was om alle foto’s uit te zoeken ;). Van de artikelen die ik dit jaar publiceerde werd het artikel over de handigheidjes en trucjes op Instagram het beste gelezen, mijn stuk over het Perfecte Plaatje riep de meeste reacties op. Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten; iedere maand startte er een nieuwe fotografiechallenge waarvoor jullie totaal meer dan 2800 foto’s instuurden! Te gek vind ik dat!

Verder is 2018 ook het jaar dat ik:

  • startte met suppen samen met JJ. Ja, echt, stand-up-paddling samen met mijn hond. Ik kreeg het opblaasbare supboard voor mijn verjaardag in januari en in het voorjaar kon ik niet wachten om er mee te beginnen. Het was even wennen, maar nu springt JJ zó het board op en gaan we samen een stukje varen op de plas in Rosmalen. Het is zo leuk en heerlijk ontspannend aan het einde van een (zomerse) werkdag. In 2019 gaan we zeker weer!
  • per toeval in aanraking kwam met (fit)bokslessen en daar helemaal fan van werd. Als iemand een jaar geleden had gezegd dat ik nu twee keer per week zou sporten, dan had ik ze keihard uitgelachen. (Al mijn vrienden trouwens ook). Maar toch is het zo. Ik train niet voor een gevecht in de ring, maar vind het heerlijk om even helemaal los te gaan op een bokszak
  • helaas last kreeg van een tennis-elleboog – terwijl ik helemaal niet tennis natuurlijk. Een combinatie van een slechte werkhouding (foei, ik heb nog wel Bewegingswetenschappen gestudeerd!), soms wel 3x in de week boksen of een hond die soms wat te enthousiast aan de lijn trekt. Ik heb er online niet veel over gedeeld, maar stiekem had ik er af en toe wel erg last van. Om die reden moest ik soms het boksen in de tweede helft van het jaar wat rustiger aan doen (stom!), maar het lijkt nu redelijk onder controle (ik mag weer boksen van de fysiotherapeut). Ik moet alleen wel extra alert zijn op mijn werkhouding en soms eerder stoppen met typen dan dat ik wil.
  • 179 bomen plantte, of nou, Trees For All deed dat namens mij in Bolivia. Voor iedere vijf boeken Reisfotografie die ik (via mijn webshop) verkoop doneer ik één boom aan Trees for All en hetzelfde doe ik nu ook voor iedere verkochte fotocursus (voorheen: 1 boom voor iedere vijf verkochte cursussen). Totaal heb ik inmiddels 443 bomen gedoneerd dankzij alle klanten, tof he?!
  • twee keer mee ging op kamp met Stichting de Ster. Zij organiseren vakantiekampen voor kinderen die wel wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Zo’n week kamp is één groot feest, waarbij tegelijkertijd thema’s als vrienden maken, zelfvertrouwen, pesten en puberteit aan de orde komen. Als vrijwilliger is het een echte rollercoaster week en stiekem dodelijk vermoeiend, maar het is het zó waard. Ik gun iedereen zo’n toffe week vol positiviteit en plezier en ga volgend jaar absoluut weer mee als vrijwilliger.
  • net als vorig jaar meerdere lezingen mocht geven op de FotoFair (bij de stand van Nikon) en bij het Riksja Travel reisevenement. Nice! :)
  • stopte met het eten van vlees. Niet dat ik een goede hamburger van de BBQ niet lekker vind, maar na de laatste jaren  steeds minder vlees eten besloot ik dat ik het helemaal kon missen. En dat blijkt ook wel.
  • in ons huis nog nooit zoveel planten stonden én bleven leven. Ik ben aangestoken door de urban jungle trend en ik kan het tuincentrum maar moeilijk uitlopen zonder een extra plantje. Ik moet alleen nog even een goede plantenoppas vinden als we volgend jaar weer een paar weken op vakantie gaan denk ik, haha.
  • (her)ontdekte hoe fijn het is om in een gezellig koffietentje te werken en het plan heb ik om dat in het nieuwe jaar steeds vaker te doen.

En dan nu, mijn #bestnine van 2018. Onderstaande foto’s kregen de meeste likes op Instagram. Zijn het ook mijn beste foto’s van 2018? Misschien niet allemaal, ik mis er zelf nog wel een paar. Maar dat is niet erg natuurlijk Hieronder bespreek ik de foto’s nog een keertje stuk voor stuk.

Foto 1 – Sprielder- en speulderbos
Deze foto stak er echt met kop en schouders boven uit op mijn Instagram en ik ben er ook heel blij mee. Met de camper was ik naar Putten gereden en bleef daar overnachten, zodat ik ’s ochtends vroeg naar het bos kon gaan. De voorspelde mist bleef uit, maar ik kon wel dit plaatje schieten. Bekijk voor meer foto’s het artikel over het Sprielder- en Speulderbos in de herfst.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Foto 2 – Reitdiephaven, Groningen
Als onderschrift had ik bij deze foto gezet: “Het meest originele standpunt van de Reitdiephaven in Groningen”. Dat was natuurlijk met een knipoog, want als je naar deze plaats zoekt op Instagram, dan zie je een hoop vergelijkbare foto’s. Het is zelfs is een beetje typerend voor deze tijd, dat overal ter wereld bekende hotspots zijn waar we allemaal willen fotograferen. En ja… ik dus ook gewoon. Niets mis mee, zou ik zeggen. Zolang je realiseert dat je niet een uber-originele foto hebt gemaakt. Maar aan de andere kant bewijst deze foto tegelijkertijd dat zo’n Instahotspot ook goed scoort op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Foto 3 – Henschotermeer
Ooh dit was zo’n mooie ochtend begin november. En opnieuw eentje die verbonden is aan onze nieuwe camper. We hadden een camping geboekt vlakbij het Henschotermeer. Bij aankomst bleek de camping eigenlijk al gesloten voor het seizoen, maar ja… we hadden wel gewoon een boekingsbevestiging gekregen via internet. “Ah dat boekingssysteem hebben we nieuw dit jaar, die moet ik maar uitzetten. Goed dat je het zegt. En natuurlijk kunnen jullie toch gewoon een nachtje blijven!”, aldus de camping eigenaar. Pffiew! En zo hadden we de hele camping voor onszelf, haha. ’s Nachts had het iets gevroren en het gras knisperde onder mijn voeten toen ik in het donker ’s ochtends vroeg de camper uitstapte. Er hing een dun laagje mist boven het water en op het bruggetje lag ook nog een dun laagje ijs! ZO mooi!!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy 📸 (@lauravink) op

Foto 4 – Libelle, Kanaalpark Rosmalen
Voor deze foto stond ik om 5:10 op. Mijn plan was om in het Kanaalpark, vlak bij mijn huis, vlinders te fotograferen, nog voor ze overal op en neer fladderden. Maar helaas.. ik kon geen vlinder vinden. Gelukkig kreeg ik wel een KIEKEBOE van deze kleine vriend. :)

 

Dit bericht bekijken op Instagram