In het programma het Perfecte Plaatje gaan bekende Nederlanders met elkaar de strijd aan om de mooiste foto’s te maken. Iedere aflevering doen ze dat aan de hand van opdrachten, die beoordeeld worden door de vaste jury en een gastfotograaf. Natuurlijk valt er ook iedere keer iemand af en zo blijven er twee over die de strijd aangaan in de finale. In dit artikel vertel ik wat ik van het programma vind!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Het Perfecte Plaatje (@hetperfecteplaatjertl) op

Eerste even een grappig feitje. Toen Vink Academy net begon, heb ik wel eens in een notitieboekje het idee gekrabbeld met Uitwerken: Holland Got Talent / Hollands Next Top Model, maar dan voor fotografen. Hier heb ik uiteindelijk nooit iets mee gedaan, want zoiets is natuurlijk veel te ambitieus voor mij om te maken, produceren, etcetera. Maar des te leuker dat een programma waarin personen strijden om de titel “beste fotograaf” nu op tv is!

Winactie: maak kans op de online cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen
Tell me more!

Het Perfecte Plaatje vind ik een leuk, vermakelijk programma, maar ik heb – vanuit het oogpunt als fotograaf – wel een paar kleine kritiekpuntjes. Vooral omdat ze naar mijn idee geen reëel beeld schetsen van het leren fotograferen.

Leren fotograferen in de vijfde versnelling

Wat ik bedoel? Kijk.

Jij hebt bijvoorbeeld je eerste autorijles. Dan is het niet logisch dat je meteen op het circuit van Zandvoort tegen Max gaat racen, toch?

Wie net kan staan op een windsurfboard, gaat niet de volle zee op met windkracht 7.

Als je nog geen ei kan bakken, waag je je niet aan een zes-gangen kerstdiner.

En als je nog amper gefotografeerd hebt – zoals de BN’ers – dan moet je niet beginnen aan een onderwaterfotosessie met honden of een naaktshoot met flitsers en bewegend vloeistof. Vind ik tenminste.

Wat ik je daarom hoop mee te geven; laat je hier niet gek door maken. Denk niet dat jij dit ook allemaal direct moet kunnen! Leren fotograferen gaat stapje voor stapje en geloof me; het is een stuk fijner als je dit in je eigen tempo kunt doen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Het Perfecte Plaatje (@hetperfecteplaatjertl) op

Werken met flitslicht; doen de BN’ers dit zelf allemaal?

Nog zo’n dingetje. Bij veel fotosessies werken ze met flitslicht. Hoewel ik hier zelf weinig mee heb, snap ik het wel. Met flitsers heb je de volledige controle over het licht. Maareh.. zie jij de deelnemers zelf wel eens aan de flitser zitten? Een bewuste keuze maken tussen een softbox of een beautydish? Of hoor je ze weleens zeggen “Ik ga de flitsers iets naar voren zetten, zodat ik zachter licht krijg“? Nope!

Wat ik denk – maar niet zeker weet – is dat veel van de belichting met flitslicht geregeld wordt door de productie of mensen achter de schermen. En ook dat is heel begrijpelijk, want werken met flitsers of studiolicht – en helemaal als je meerdere lampen hebt – kan knap lastig zijn. Ik vind het alleen jammer dat het nu lijkt alsof de BN’er die op het knopje drukt, dit ook geregeld en ingesteld heeft. Nogmaals, dit is een vermoeden hoor!

Veel dezelfde opdrachten

[Inmiddels is het vierde seizoen bezig, maar dit artikel schreef ik tijdens het derde seizoen. Die vond ik eigenlijk weinig vernieuwd.] We zien veel dezelfde opdrachten uit eerdere jaren voorbijkomen. Zo is er in ieder seizoen een naaktshoot. Oke oke, het is natuurlijk wel entertainment en wellicht goed voor de kijkcijfers? Maar eveneens moeten de BN’ers ieder jaar een zelfportret maken met daarin een specifieke emotie/gevoel/drama. Er is al twee keer foodfotografie voorbij gekomen waarin er ‘actie of beweging’ vereist werd (seizoen 1 en seizoen 3). Hetzelfde voor ‘bewegende’ fashion: in seizoen 2 sprongen de modellen trampoline, in seizoen 3 zitten de modellen op een ronddraaiende rodeo-stier. Zelfs de styling van de modellen lijkt best op elkaar, kijk maar naar deze en deze foto.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Het Perfecte Plaatje (@hetperfecteplaatjertl) op

Kim Feenstra stond in de finale van het Perfecte Plaatje seizoen 1

Natuur- en landschapsfotografie is wat onderbelicht

Zelf had ik graag iets meer natuur- of landschapsfotografie gezien. En dan niet zo’n shoot waarbij ze midden op de dag met een Volkswagenbusje door de Nederlandse natuur rijden of binnen vijf kwartier op een middag met veel te veel wind een macrofoto van insecten moet maken… Nee, waarom geen landschapsfotografie waarbij je voor de zonsopkomst al opstaat voor het mooiste licht. Of de dauw op de insecten?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Het Perfecte Plaatje (@hetperfecteplaatjertl) op

Niet vervelend bedoelt naar fotograaf Giel de Winter (finalist van seizoen 2) want hij haalde het maximale uit de situatie, maar ik denk wel: er is bij landschapsfotografie zoveel meer uit te halen dan dit plaatje!

Suggesties voor opdrachten bij het Perfecte Plaatje

Anyway.. mocht de redactie of productie van het Perfecte Plaatje dit toevallig lezen; hier nog wat nieuwe suggesties voor leuke opdrachten:

  • kinderfotografie of gezinsfotografie op locatie – kids op de foto zetten is al een uitdaging op zich, maar hoe gaan de deelnemers om met het licht buiten en welke achtergrond kiezen ze?
  • sportfotografie – en dan geen eredivisie of topclub, maar gewoon.. de C4’tjes op een voetbal- of hockeyveld op zondagochtend
  • architectuurfotografie – genoeg mooie gebouwen in Nederland
  • stadsfotografie in de avond – laat zien hoe mooi het blauwe uurtje is
  • dierenfotografie – en dat hoeven geen wilde dieren te zijn, het mag ook in de dierentuin
  • landschapsfotografie – zonsopkomst of zonsondergang of met het gouden uurtje
  • nachtfotografie – breng ze naar het donkerste deel van Nederland en vraag ze de sterrenhemel te fotograferen.

Het perfecte plaatje maak je niet altijd op commando

Natuurlijk snap ik dat er bij de productie van het Perfecte Plaatje wat praktische zaken meespelen; je wilt geen bewolkte nacht als je de sterrenfotografie-opdracht hebt. Haha, dan sta je daar met de hele crew en een handvol BN’ers. Maar aan de andere kant; zo laat je zien dat het perfecte plaatje ook niet altijd op commando te maken is.

Maar goed… los van die punten kijk ik dus wel graag naar het programma. Ik ben het niet altijd met het jurycommentaar eens (maar dat is niet erg; smaken verschillen!) en je moet ook wel een beetje van de droge humor van presentator Tijl Beckand houden. Het is tof om de voortgang van de deelnemers te zien en ik geloof echt dat het programma inspirerend kan werken. Voor wie al een tijdje fotografeert, maar ook voor wie nog niet met fotografie bezig is. Er zijn vast en zeker kijkers die denken: “Ik ga ook meer foto’s maken!”. En dat vind ik te gek!

Iedereen kan mooie foto’s (leren) maken

Wat het Perfecte Plaatje ook absoluut laat zien – en wat ik al jaren roep – is dat iedereen mooie foto’s kan maken. Zeg nou zelf; had jij bij de start een hoge verwachting van Patty of Ryanne? Of van Estelle die vorig jaar het programma won? Ze bewijzen toch maar even dat ze het kunnen.

Al is het misschien in het begin voor sommigen wat lastig om de techniek onder de knie te krijgen – Patty begreep in aflevering 4 pas hoe het scherpstellen op haar DSLR werkte. Maar ja… dat had denk ik vooral te maken met de snelheid waarmee ze de boel moest leren en op pad gestuurd werd voor moeilijke opdrachten.

Anyway, ik zeg dus ook graag nog een keer: iedereen kan mooie foto’s leren maken. Maar… als je naar het Perfecte Plaatje kijkt, onthoud dan wel dat het voor een perfecte foto niet gaat om camera (of het merk!) waarmee je fotografeert of om het geweldige onderwerp dat je voor je lens hebt. Het gaat erom wat je met je camera doet en hoe je inspeelt op de (misschien wel lastige) omstandigheden die je voor je hebt. En dat beter leren fotograferen, dat mag echt in je eigen tempo, de lat hoeft niet meteen sky high!

Wie gaat het Perfecte Plaatje winnen?

Wie denk jij dat er gaat winnen dit seizoen? Terwijl ik dit artikel publiceer zijn we halverwege het derde seizoen. Mari van de Ven, Lieke van Lexmond, Ruben van der Meer en Marlijn Weerdenburg zijn al afgevallen. In de race zijn nog Herman den Blijker, Patty Brard, Jim Bakkum en Ryanne van Dorst. Ik gok dat Ryanne de winnaar wordt in het programma, omdat ze vaak een creatieve kijk op de zaken heeft. Maar het hangt wel af van de opdrachten die ze gaan krijgen natuurlijk…

Wie denk jij dat er gaat winnen? En welke opdrachten zou jij graag nog zien in het programma? Ik ben benieuwd!

Toevoeging: de winnaar van 2018 was Patty Brard!

Het perfecte plaatje 2019

De deelnemers van het perfecte plaatje 2019 zijn: Daphne Deckers, Kees Tol, Helga van Leur, Steven Brunswijk, Froukje de Both, Jamie Westland, Chrstina Curry en Jonny Kraaijkamp jr. De eerste aflevering van seizoen werd op 30 oktober 2019 uitgezonden. Wie denk jij dat er gaat winnen?

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over je camera-instellingen?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie. Of je nu fotografeert met veel beweging, weinig licht of dat je snel moet reageren, aan het einde van de cursus draai jij je hand er niet meer voor om. 

Meer informatie