Slapen in een ijshotel: I did it! In dit artikel laat je ik de foto’s zien van het IJshotel in Jukkasjärvi en vertel ik je mijn ervaring hoe het is om hier een nachtje te slapen. Wie weet staat dit straks ook op jouw bucketlist!

In februari 2018 ging ik samen met mijn ouders, mijn vriend Rabin, mijn broer Peter en zijn man David naar Zweeds Lapland. Eerder waren Rabin en ik al het hoge noorden van Finland geweest en plaatste ik een artikel met veel foto’s van Fins Lapland). Eigenlijk houd ik helemaal niet van kou, maar op deze bestemming waren we echt verliefd. Na de enthousiast verhalen (en foto’s) wilde de rest van de familie ook. Dus in plaats van onze jaarlijkse wintersport naar Oostenrijk, gingen we een weekje de extreme kou (-25 graden!) opzoeken in Lapland. En het was GE-WEL-DIG!

We liepen over bevroren meren, zaten in een slee achter de husky’s, reden op een snowscooter, stonden we oog in oog met rendieren en zagen we het Noorderlicht dansen. En… we sliepen een nachtje in het enige echte IJshotel in. Nouja.. niet dan andere IJshotels minder echt zijn, maar het IJshotel in Jukkasjärvi zegt de eerste te zijn met dit concept.

Welkom bij het IJshotel in Jukkasjärvi in Zweden

Welkom bij het IJshotel in Jukkasjärvi in Zweden

Tadaa, dat ben ik in het IJshotel / Icehotel

Tadaa, dat ben ik in het IJshotel

In deze ijskamer heb ik geslapen! :)

In deze ijskamer heb ik geslapen! :)

Icehotel #28

De kleuren van het ijs ‘veranderen’ gedurende dag door het andere licht. Deze foto maakt ik ’s middags.

En dit is hetzelfde kunstwerk maar nu 's avonds. Omdat het buiten donker is, wordt het kunstwerk juist van binnen verlicht.

En dit is hetzelfde kunstwerk maar nu ’s avonds. Omdat het buiten donker is, wordt het kunstwerk juist van binnen verlicht.

En dit is hetzelfde kunstwerk maar nu 's avonds. Omdat het buiten donker is, wordt het kunstwerk juist van binnen verlicht.

Hier nog een keer hetzelfde trucje. Deze foto maakte ik overdag.

En deze 's avonds! :) Die gek met de handen in de lucht ben ik natuurlijk

En deze ’s avonds! :) Die gek met de handen in de lucht ben ik natuurlijk

Dit is toch prachtig?!

Dit is toch prachtig?!

Ieder jaar een nieuw ijshotel

Het Icehotel wordt ieder jaar in november opnieuw opgebouwd. Hiervoor wordt het ijs uit de naastgelegen rivier de Torne ‘geoogst’. Er is hiervoor een speciaal deel van de rivier afgezet en sneeuwvrij gehouden, waaruit de blokken ijs gehaald worden. Deze blokken zijn zo helder omdat het ijs in de rivier ‘groeit’ en niet aan de bovenkant door bijvoorbeeld sneeuw. Grappig detail; het ijs waarmee het ijshotel wordt opgebouwd, is altijd van de winter ervoor. De blokken ijs zijn speciaal opgeslagen voor de bouw. Half december opent Icehotel en sluit weer half april. Dan slaat de dooi toe en zal het hele gebouw van ijs smelten. Wij sliepen in Icehotel #28.

Icehotel #28 in Juakksjarvi

Icehotel #28 in Juakksjarvi

Trouwzaal in het ijshotel. Wat een plaatje is het he?

In het Icehotel bouwen ze ook ieder jaar een prachtige kleine trouwzaal. Echt een plaatje, maar ik hoop dat de bruid wel thermisch ondergoed onder haar jurk aantrekt!

Bakstenen van ijs

Bakstenen van ijs

Zoals ik ook al schreef in de terugblik op 2018, dit is mijn favoriete en bovenal dierbaarste foto van 2018!

Zoals ik ook al schreef in de terugblik op 2018, dit is mijn favoriete en bovenal dierbaarste foto van 2018!

 

Kamers in het ijshotel in Jukkasjärvi

Het ijshotel bestaat uit drie soorten koude kamers. Je hebt de Ice Rooms; dit zijn de ‘standaard’ koude kamers. En je hebt Art Suite; een koud designkamer met elke een uniek ontwerp of thema. Van over de hele wereld worden ieder jaar ontwerpen toegestuurd voor de kamers van het nieuwe ijshotel. Echt zo tof. In de kamers is de temperatuur vrij constant -5 graden. Haha, dat voelt haast ‘warm’ als het buiten -20 is. ;)

Ook goed om te weten; als je een Art Suite boekt om te slapen, dan kun je niet kiezen welk ontwerp je wilt. Hooguit je voorkeur uitspreken. Nu zaten er een paar kamers bij met best wel een creepy ontwerp; ik zou niet gerust slapen met een eng monster boven mijn bed haha!

De mooiste Art Suite in Icehotel 28

Dit vond ik echt de allermooiste Art Suite in Icehotel #28

Icehotel #28

Icehotel #28

In één van de art suites

Even gezellig chillen in één van de art suites

Deze Art Suite in Icehotel 28 vonden we toch behoorlijke creepy. Zou jij hier rustig slapen?

Deze Art Suite in Icehotel 28 vonden we toch behoorlijk eng. Zou jij hier rustig slapen?

Grote gorilla King Kong naast je bed in het ijshotel #28

Haha, of wat dacht je van deze king kong naast je kussen? ;)

Dit vond ik ook een hele mooie kamer.

Dit vond ik ook een hele mooie kamer.

Art Suite met als thema ruimtevaart. Inclusief een totaal useless hokje met vette glazen ehmm ijsdeur.

Art Suite met als thema ruimtevaart. Inclusief een totaal useless hokje met vette glazen ehmm ijsdeur.

Ruimtevaart thema in een kamer van het ijshotel in Zweden

De kamer had uiteraard ook astronautenpakken ‘hangen’ in de kamer, haha.

Toch leuk dat sommige ijskamers een zitje hebben! :)

Toch leuk dat sommige ijskamers een zitje hebben! :)

Naast het tijdelijke ijshotel staat trouwens nog een gebouw; Icehotel 365. Dit gebouw staat er het hele jaar en vandaar ook de naam 365. Het is een stenen gebouw, maar de binnenkant van de kamers is wel van ijs. Zo kun je ook in de zomer in een ijskamer slapen. Als ik het goed begrepen heb, hebben deze Design Suites gewoon een privé badkamer.

Buitenkant van het Icehotel 365. Als ik het goed begrepen heb is het een stenen gebouw met daarin dus eigenlijk koelkamers ;)

Buitenkant van het Icehotel 365. Als ik het goed begrepen heb is het een stenen gebouw met daarin dus eigenlijk koelkamers ;)

Dit is één van de kamers is Icehotel 365

Dit is één van de kamers in Icehotel 365

Icehotel 365, Zweden

Icehotel 365. Je hebt natuurlijk altijd al op een rond bed van ijs willen slapen, toch?! :)

Icehotel 365

Deze kamer in Icehotel 365 deed me een beetje denken aan de Efteling :)

Slaap met een zeemeermin (en man) in je kamer in Icehotel 365

Slaap met een zeemeermin (en man) in je kamer in Icehotel 365

Ook als je niet in het ijshotel slaapt, is het hotel een bezoekje waard. Je kunt dan alle kamers bekijken (en fotograferen); overdag zit er natuurlijk niemand in zijn kamer, hihi. Het ijshotel opent voor publiek van tien uur ’s ochtends en kost ongeveer € 35 per persoon. Je kunt je hier gemakkelijk een paar uur vermaken. Vanaf zes uur ’s avonds is het ijshotel enkel voor de gasten.

Drink een cocktail in de ICEBAR

Naast het tijdelijke ijshotel vind je in Icehotel 365 een echte Icebar. Van de bar waar de drankjes opstaan, de krukken en tafeltjes tot de kroonluchter met de verlichting of de glazen waaruit je de cocktail drinkt: alles is van ijs!

In de Icebar bij het Icehotel in Jukkasjarvi

In de Icebar bij het Icehotel in Jukkasjärvi

6x cocktails in een 'beker' van ijs. (Die trouwens gewoon weer 'afgewassen' en hergebruikt worden')

6 cocktails in een ‘beker’ van ijs. (Die trouwens gewoon weer ‘afgewassen’ en hergebruikt worden’)

Proosten met een cocktail in de icebar

Cheers!

 

Slapen in het ijshotel; praktische zaken

Maar waar laat je dan je spullen als je in zo’n ijskamer slaapt? En waar ga je naar de wc? Daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken, alles is geregeld. Direct naast het ijshotel is een gewoon, stenen gebouw. Hier hebben ze voor hun gasten grote lockers voor de bagage. We konden onze koffers er zo inschuiven en op de plankjes legden we de spullen die we op dat moment nodig hadden. Naast de lockers zijn kleedruimtes met sanitair voorzieningen; toiletten, douches en een sauna-cabine. Ook voor het opladen van je telefoon of camera-batterij (héél belangrijk als je fotografeert in de kou) is gedacht. Hiervoor staan in de lobby kleinere kluisjes met daarin een stopcontact.

Aan de linkerkant zie je de ingang van 'warme' gebouw voor de gasten van het ijshotel.

Aan de rechterkant zie je de ingang van het ‘warme’ gebouw voor de gasten van het ijshotel.

Als het tijd is om naar je kamer te gaan en je je pyjama aantrokken hebt (lees: thermisch ondergoed) haal je bij de balie jouw dikke, warme slaapzak op en stap je in een stel moonboots. Wij kozen voor een tweepersoons slaapzak; dan kun je elkaar lekker warm houden. (Of beter gezegd; dan kan ik mij opwarmen aan Rabin).

Goed.. je hebt je tanden gepoetst, bent omgekleed, je hebt warme moonboots aan je voeten en om je heen heb je de slaapzak gewikkeld. Dan komt een tricky part; je moet het warme gebouw verlaten, een meter of 15 buiten lopen en komt dan via een aparte ingang het ijshotel in. En dat is tricky want buiten was het -17 graden! Whaaaa! Ik geloof niet dat ik rustig gelopen heb, maar meer een kleine draf naar de kamer zodat je snel de slaapzak in kan duiken.

Voor we gingen slapen maakten we eerst nog wat foto’s met de camera op statief en een afstandsbediening. Want zeg nou zelf; dit is wel iets wat je wilt onthouden. Hierna ben ik nog een keer op en neer gerend om de camera weer in de kluis op te bergen en dook toen voor de tweede keer de slaapzak in.

En dan lig je daar…

In onze (duo)slaapzakken op de ijskamer!

In onze (duo)slaapzakken op de ijskamer!

En ook mijn ouders sliepen gewoon een nachtje in -5 graden!

En ook mijn ouders sliepen gewoon een nachtje in -5 graden!

En dan de vraag; slaap je nou lekker hier? Ik heb prima geslapen, zeker niet slecht. Maar ben wel een paar keer wakker geworden omdat ik een beetje een stijve nek kreeg. Door de duo slaapzak lag ik een beetje in een gekke houding met m’n hoofd.

Omdat door de temperatuur van -5 graden de kans groot is dat je telefoon uitvalt, wordt je ’s ochtends gewekt door het personeel. Een vriendelijke meneer kwam onze kamer binnen met op z’n rug een grote tas met daarin bekertjes en een tap voor heerlijk warme bessensap. (Zo’n geval die ze van de Kiosk in de trein hebben). Ik kan je zeggen; dat is best prima wakker worden hoor. Kloppen hoefde hij trouwens niet, want er hangt voor de kamers alleen een gordijntje. :)

Ik moest wel even wat moed verzamelen om hierna m’n bed uit te gaan. Gelukkig lonkte de warme douche en konden we hierna aan de overkant van de weg ontbijten in een groot (en warm!) restaurant.

Slapen in het Icehotel

Wil je ook slapen in het ijshotel? Ik kan alleen maar zeggen: het is een unieke ervaring die ik niet had willen missen. Maar… eerlijk is eerlijk, een overnachting is niet goedkoop. Je bent afhankelijk van de kamer een paar honderd euro kwijt. Wij sliepen in een standaardkamer, een designkamer – met ieder een uniek ontwerp – kost meer. De vierpersoonskamer was voordeliger dan twee keer een tweepersoonskamer, dus daarom sliepen Rabin en ik samen met Peter en David op één kamer. Was super gezellig, want dit is toch een ervaring die je wilt delen.

Je boekt het Icehotel onder andere via booking.com. Er is denk ik wel slechts een beperkt aanbod via deze website; als er voor de gewenste datum geen kamer meer vrij is, dan betekent dat niet perse dat het hotel volgeboekt is. Boek jij je reis via een reisorganisatie gespecialiseerd in Lapland, dan hebben zij waarschijnlijk al kamer ‘ingekocht’ en dus wellicht nog steeds een mogelijkheid.

Wil je wel in Jukkasjärvi overnachten maar zeg je; die kou is niets voor mij? Dan zijn er gelukkig ook warme kamers die je kan boeken. Zonder ijspegels naast je bed dus.

Icehotel 28

Icehotel 28. Het bed is hier verstopt achter het slakkenhuis.

In het ijshotel kun je ook een workshop ijsbeeldhouwen volgen. Dit is geen creatie van mij, maar vond 'm wel cool!

In het ijshotel kun je ook een workshop ijsbeeldhouwen volgen. Dit is geen creatie van mij, maar vond ‘m wel cool!

Souvenierswinkel van het ijshotel

Souvenierswinkel van het ijshotel

Detail van een van de ijskamers

Detail van een van de ijskamers

Gelukkig krijg je geen koude billen door de rendierenvellen

Gelukkig krijg je geen koude billen door de rendierenvellen

Icehotel #28

Icehotel #28

Wat was het hier mooi!

Wat was het hier mooi!

En… staat het ook op jouw bucketlist om hier ooit een keer te overnachten? Of zeg je… nou, liever niet?!

Slapen in het IJshotel in ZwedenIcehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland

Slapen in het IJshotel in Zweden

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland

Slapen in het IJshotel in Zweden

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Slapen in het IJshotel in Zweden

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland

Slapen in het IJshotel in Zweden

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland

Slapen in het IJshotel in Zweden

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Slapen in het IJshotel in Zweden

Icehotel Zweden Jukkasjarvi fotograferen

Voor op de bucketlist: boek een overnachting in het ijshotel in Zweeds Lapland