Topmenu

9 trucjes en handigheidjes die je waarschijnlijk nog niet kent op Instagram

Instagram is de app die ik het meest gebruik op mijn telefoon. Toch duurde het lang voordat ik al deze Instagram trucs en handigheidjes ontdekt had en daarom deel ik ze in dit artikel met jou! Ken jij ze allemaal al?

1. Instagram Stories ‘pauzeren’

Dit berichtje kreeg ik meerdere keren, in een iets andere verwoording, via mijn Instagram account toegestuurd: “Als je teksten op InstagramStories plaatst, wil je dan iets langer de tijd geven om het te lezen. Soms ben ik halverwege en dan klikt het beeld alweer weg?“.

Laat ik beginnen met: ík bepaal bij een foto niet hoe lang Instagram mijn Stories (verhalen) aan jou laat zien. :) Die tijd is bij iedere foto gelijk. Alleen kan het inderdaad soms lastig zijn om álle tekst op de foto te lezen. Of wil je de foto gewoon iets langer bekijken. Of je hebt nog iets langer de tijd nodig om na te denken over de antwoorden van de poll.

De oplossing is simpel: tik op het beeld en houd je vinger op het beeldscherm. Of je nu een foto, video of boomerang bekijkt… het beeld wordt op dat moment stilgezet. :)

2. Foto uploaden naar Instagram zonder telefoon

Ja, het kan écht. Ook als jij geen smartphone of tablet hebt, kun je foto’s uploaden naar Instagram. Je moet alleen Instagram een klein beetje voor de gek houden. Hoe je precies zonder telefoon foto’s op Instagram plaatst, daar schreef ik een eerder een artikel over.

3. Foto archiveren

Staat een foto net niet helemaal mooi in je feed? Dan kun je ‘m natuurlijk verwijderen. Of je archiveert hem! Zo zie jij nog wel de reacties op de foto en het aantal likes, maar staat hij niet meer in het overzicht. Het bericht is dus verborgen voor anderen. Open jouw foto en klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Klik dan op Archiveren.

Om de foto opnieuw te bekijken, ga je naar jouw profiel en klik je rechts bovenin op het icoontje van de klok. Hier staan al jouw eerdere opgeslagen verhalen én de gearchiveerde berichten. Door op de tekst Archiveren te klikken, wissel je tussen die twee.

Bovenin beeld wissel je tussen de Verhalen (Stories) en de foto's uit je Feed (Berichten)

Bovenin beeld wissel je tussen de Verhalen (Stories) en de foto’s uit je Feed (Berichten)

4. Kleurtjes aanpassen voor de pen of tekst in je verhalen

Om een verhaal op te ‘leuken’ typ of teken ik er regelmatig wat bij. Je hebt daarbij de keuze uit een standaard pallet aan kleuren onderin beeld. Swipe je deze kleurtjes opzij, dan krijg je nog meer keuze. Enkele maanden geleden kwam daar ook optie bij dat je een kleur uit de foto kiest met het pipetje. Maar wat als je nou een andere kleur wilt? Nou.. dat doe je zo: houd één van de kleurrondjes onderin beeld ingedrukt en wacht even. Vervolgens verschijnt er een regenboog gradiënt, waar je iedere kleur uit kunt kiezen. Toen ik DIT ontdekte, was ik dan ook echt helemaal blij.

Zo kies je uit heeeeeel veel kleuren voor je Verhalen

Zo kies je uit heeeeeel veel kleuren voor je Verhalen

5. Meerdere losse foto’s of video’s uit je Verhalen opslaan als één filmpje

Het heeft een tijd geduurd voordat ik achter deze optie kwam. Op Instagram vormen alle losse Stories een verhaal. Die foto’s of video’s worden los opgeslagen (en zijn voor jou terug te vinden bij Archiveren > Verhalen), maar soms wil je juist de combinatie van die beelden achter elkaar doorsturen of downloaden. Dit doe je door bij één van jouw InstaStories omhoog te swipen. Rechtsbovenin staat er naast het kruisje een icoontje met daarin een pijltje omlaag, in een rondje. Als je daarop klikt, dan bewaart de app het in de filmrol als één videobestand.

6. Super snel foto bekijken of liken vanuit een feed

Even een foto in een feedoverzicht groter bekijken? Gewoon je vinger erop leggen. De foto vergroot nu. Swipe je vervolgens omhoog, dan krijg je de optie om de foto te liken of te reageren (of te archiveren, mits het je eigen foto is). Je hoeft dan niet telkens op het pijltje terug te klikken!

Vanuit de feed direct berichten liken of erop reageren

Vanuit de feed direct berichten liken of erop reageren

7. Mini feed

Heb je ook wel eens dat iemand meerdere reacties of hartjes heeft achtergelaten en wil je snel zijn of haar profiel checken? Je kunt natuurlijk op de naam van de persoon klikken, maar ook de naam ingedrukt houden. Je ziet dan de laatste zes foto’s van de feed, het aantal volgers en volgenden. Handig!

Klik op het icoontje naast het kruisje om alle verhalen als een video op te slaan

Klik op het icoontje naast het kruisje om alle losse verhalen als een video op te slaan

8. Emoticon, sticker of GIF laten meebewegen in een video bij Verhalen

Ik heb minstens een kwartier gegoogled voordat ik door had hoe het moest, terwijl het eigenlijk zo simpel is. Stap 1: maak een video voor je InstagramStories. Stap 2: kies een emoticon, sticker of GIF en zet die in de video. Stap 3: Houd het plaatje ingedrukt net zo lang totdat het beeld stilstaat. Je bepaalt nu de positie van de sticker, emoticon of GIF. Zet bijvoorbeeld een smiley voor iemands gezicht of een gekke hoed op het hoofd. Stap 4: Klik op Vastzetten. Als het voor de app duidelijk is welk punt jij bedoelt, dan zal het plaatje in de video op diezelfde plek blijven staan.

9. Met één klik een achtergrond met één kleur op Instagram Stories.

Zelfs al is Instagram Stories de plaats voor je niet perfecte foto’s, soms heb ik toch geen geschikt beeldmateriaal bij dat wat ik wil zeggen. Ik maakt dan meestal toch maar gewoon een foto van bijvoorbeeld mijn bureau en kleurde dan het hele beeld in mét een kleur. Al was dat wel wat lastig bij de hoekjes en was je wel even bezig tot het hele beeld gevuld was. Ha, nou dat kan dus veel makkelijker!

Stap 1: Selecteer of maak een foto, het maakt niet uit wat er op staat. Stap 2: Klik op de pen en selecteer een kleurtje (gebruik eventueel hierbij tip 4). Stap 3: Klik op de foto en houd je vinger op het beeld, zonder te bewegen. Stap 4: wacht een seconde of twee, en het beeld is helemaal gevuld met één kleur. Doe je dit trouwens met de marker (in plaats van de pen), dan staat de foto nog lichtjes onder de egale kleur. De marker is dus een beetje doorschijnend.

Ohja.. sinds kort is er trouwens ook de optie voor gradiënten, gebruik daarvoor de modus Letters (naast Live). Je kunt weliswaar niet alle kleurencombi’s kiezen, maar het staat natuurlijk wel weer fancy.

Kende jij deze handigheidjes al? Of heb jij er nog eentje voor mij die ik gemist heb?

Meer weten? Bekijk de pagina vol Instagram tips en informatie!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

23 reacties op 9 trucjes en handigheidjes die je waarschijnlijk nog niet kent op Instagram

 1. Mijke 6 april 2019 at 01:15 #

  Hoi Laura,
  Ik snap nog niet helemaal hoe het opslaan van meerdere stories tot een geheel filmpje werkt.. Bij mij slaat ie ’t gewoon op als 1 foto… 🤔 Maar ik zie ook niet dat icoontje dat jij noemt naast ’t kruisje, ik heb nu zo’n pijltje naar beneden gebruikt, opslaan in film rol.. Maar wordt dan dus gewoon alleen die foto /filmpje opgeslagen.

  Dank je!

  • Laura 7 april 2019 at 08:10 #

   Zoals in de tekst staat, moet je daarvoor bij je eigen stories omhoog swipen. Dan kom je bij de statistieken uit. En daar staat het pijltje in een cirkel naast het kruisje.

 2. soraya 18 februari 2019 at 00:08 #

  kijk als er meer post zijn geplaast op een bericht hoe ga ik dan naar de volgende

  • Laura 7 april 2019 at 08:12 #

   Of gewoon 15 seconden wachten of op het beeld tikken voor de voglende.

 3. minouche 13 december 2018 at 15:47 #

  Hi, Ik had een vraag waar jij misschien antwoord op hebt. Ik heb meer dan 10.000 volgers en zou willen swipen met een link. Het zou moeten kunnen maar ik heb alleen IGTV staan bij de link. Ik kan er zelf geen link inzetten. Geen idee hoe ik dat kan veranderen?
  Liefs,
  Minouche

  • Laura 13 december 2018 at 15:53 #

   Toevallig ben ik recent nog de 10.000 volgers grens over gegaan. Na het opnieuw opstarten van mijn telefoon had ik gelijk de optie om een swipe-up link toe te voegen. Er staat een ‘link’ icoontje bovenin beeld als je een story maakt. Ik ken ook verhalen van mensen die de 10k gehaald hadden maar de swipe-up optie niet kregen, volgens mij denkt / gokt Insta dan dat je teveel nepvolgers hebt. Maar dat is echt een vermoeden hoor. Hopelijk kun je hier iets mee!

 4. Ton Huis in t Veld 1 december 2018 at 14:03 #

  Hoi Laura, kan ik foto’s , die ik eerder geplaatst heb, opnieuw plaatsen met behoud van de likes? Zo ja hoe gaat dat in zijn werk. grts Ton

 5. Ron de Waal 30 november 2018 at 11:50 #

  Hoi Laura,

  Ik kan sinds gisteren opeens geen tekst meer kopieren op Instagram. Heb al van alles geprobeerd maar niks werkt.Op Facebook werkt het wel gewoon. Snap er niks van.

  Groetjes

  • Laura 1 december 2018 at 09:22 #

   Bedoel je teksten in de beschrijving als je werkt via Later? Of bedoel je gewoon de teksten bij de beschrijving? Of teksten van andere posts kopieeren? Of teksten in Instagram Stories? Je ziet het, ik heb teveel vragen Ron. Heb je al geprobeerd de app te updaten?

 6. foxgreen11 25 november 2018 at 18:38 #

  Ik wil graag oude verhalen toevoegen aan mijn highlights. Maar mijn verhaalarchief gaat maar terug tot augustus 2018 (??). Hoe krijg ik oudere verhalen in mijn archief? Opslaan naar archief staat al sinds het begin van mijn account aangeklikt btw

  • Laura 25 november 2018 at 19:33 #

   Goede vraag! Ik heb het even bij mijn account gecheckt en daar kon ik terug tot en met 2017; ik vrees dus dat het iets in jouw account is waardoor dit niet lukt.

 7. Rise 6 november 2018 at 15:44 #

  Top, thx!

 8. Chalina 19 oktober 2018 at 21:48 #

  Wie kan mij helpen.. ik kan alleen mijn foto’s van de laatste 24 uur op mijn storie plaatsen ;-(

 9. Evaa 4 oktober 2018 at 06:48 #

  Hoe kun op instagram tijdens het zoeken de persoon die al in je lijst zit zie je dat er een kruisje staat achter de naam. Want als ik op het kruisje klik dan is die weg waarschijnlijk…Waarom is dat?

 10. Cinzia 1 oktober 2018 at 00:39 #

  hey laura hoe kan je fotos/videos van iemand anders op je verhaal zetten die hun profiel niet op prive staat ik weet datje normaal van onder op de foto/video op delen moet drukken maar ik kan da aleen naar mensen op chad stuuren maar niet op mijn verhaal normaal moet er (toevoegen op mijn verhaal) in het blauw staan maar dat saat er bij mij niet op?

  • Laura 7 april 2019 at 08:14 #

   Iedereen kan deze functie aan/uit zetten via Instellingen. Als iemand dit uitgezet heeft, kun je een foto sowieso dus niet in je verhaal delen. Of dat standaard is bij mensen met een prive-account, dat weet ik niet.

 11. Anita 28 september 2018 at 13:46 #

  Hey Laura, kan ik in bij een reactie/comment die ik wil plaatsen ook zelf een foto toevoegen?

 12. Ester 13 februari 2018 at 06:06 #

  Alleen tip van de colour gradient kende ik nog niet. :-) Ga ik zeker eens iets mee doen!

 13. Eva 11 februari 2018 at 20:45 #

  Ik heb nog steeds geen GIFjes in mijn stories, zo jammer!

  • Laura 12 februari 2018 at 08:35 #

   Aaaah dat is jammer! Heb je de app al een keer verwijderd en opnieuw geïnstalleerd? Volgens mij had een andere IG’er er ook last van en was dat de oplossing. Kende je alle handigheidjes trouwens al Eva?

   • Eva 17 februari 2018 at 16:30 #

    Dat werkte wel bij alle lettertypes maar nog steeds niet bij de gifjes. Ach, komt vanzelf wel. De meeste kende ik al. Ik kwam er trouwens vandaag achter dat je ook heel gemakkelijk naar het vorige moment terug kan in iemand z’n verhaal. Ik wist wel hoe ik vooruit kon klikken, maar niet terug als het bijvoorbeeld iemand te snel ging. Was heel simpel eigenlijk ;’)

Geef een reactie

X