Yes, de start van het zesde (!) jaar van de maandelijkse fotografie challenge op Vink Academy. Het thema van de maand januari wordt deuren. Ga op zoek naar de mooiste voordeuren, achterdeuren, schuurdeuren en meer. Van de grote statige deuren, kleurrijke deuren tot oude deuren. En pak gerust een stukje van de gevel of het gebouw erbij als dat een mooi beeld vormt, zolang de deur maar een echte eyecatcher is.

Vier tips voor deze challenge:

  • Let goed op de lijnen in het beeld. Fotografeer je de deur recht van voren? Zorg dan ook dat je er precies goed voorstaat. Rechte lijnen wil je ook graag recht op de foto. Fotografeer een deur niet van te dichtbij met teveel groothoek, want dan krijg je een gekke vervorming. Lees hier hoe je een scheve horizon corrigeert. Pas een kleine vervorming eventueel aan bij Transformaties in Lightroom.
  • Natuurlijk hoeft de foto niet per se recht van voren gemaakt te zijn. Zorg dan wel dat je een mooie hoek hebt die je bewust kiest, niet eentje die er ‘slordig’ uit ziet.
  • Het mooiste licht om een gevel te fotograferen is meestal op een bewolkte dag. Maar als het zonnetje schijnt en je hebt een vette schaduw op de gevel, maak daar dan ook zeker gebruik van!
  • Kijk goed wat er allemaal nog meer in beeld staat. Maakt een verkeersbord of prullenbak de foto juist interessanter of leidt het alleen maar af? Hetzelfde voor ‘halve’ auto’s. Kies je compositie en uitsnede heel bewust.

Ik daag je uit; ga met je camera op pad en kijk eens met andere ogen naar de straat of stad waar je bent. Van de gemaakte foto’s mag je er drie uploaden met het formulier hieronder en wie weet staat jouw foto straks in de Hall of Fame!

Leuke Instagram accounts en hashtags om te bekijken ter inspiratie: #doorsofinstagram, #doorsoftheworld en @thedoorsofamsterdam

Nieuw in 2019: instagram-account

De opzet van de fotografie challenge blijft dit jaar helemaal hetzelfde. Je mag 3 foto’s uploaden van maximaal 6 maanden oud en de foto’s plaats ik in de Hall of Fame op de site en op Facebook. Maar er is één kleine aanpassing. Bij het uploadformulier vraag ik je ook naar je Instagram-gebruikersnaam. Heb je die niet? Dan verandert er niets. Heb je die wél, dan kan ik je vertellen dat ik hier het volgende mee van plan ben:

  1.  Onderaan de foto’s in de Hall of Fame op deze site plaats ik een opsomming met de links naar de Instagram-accounts die in de Hall of Fame staan. Ik hoop dat het de fotografen meer volgers oplevert (altijd leuk!) en dat het tegelijkertijd een mooie manier is om nieuwe, onbekende accounts te ontdekken.
  2. Door je accountnaam te geven maakt het ’t mij ook makkelijker om de ingestuurde foto te delen in mijn eigen Instagram Stories. Uiteraard mits je de ingestuurde foto ook geüpload hebt naar je Instagram, je een publiek account hebt (zonder slotje) en bij de instellingen ‘Opnieuw delen in Stories’ toegestaan hebt. Ik wil je hiermee een soort extra ‘spotlight’ geven voor 24 uur. Ik heb op dit moment meer dan 11 duizend volgers en de Stories worden door meestal zo’n 2000+ personen bekeken, dus wie weet wat het je oplevert.

Je kunt je foto’s uploaden tot sowieso de 26ste van de maand. Ergens vanaf de 27ste gaat het formulier offline (op het moment dat ik ga selecteren) en dan kun je niet meer insturen. Maar houd dus vooral de 26ste als uiterste deadline aan!

Je kunt geen foto’s meer insturen voor deze challenge.

Brennan Ehrhardt

James Balesiefen

James Balesiefen

Erol Ahmed

Schaduw

Icehotel #28 in Juakksjarvi