Het tienjarig jubileum van Vink Academy vier ik in 2022 op verschillende manieren. Eén daarvan is het organiseren van de Vink Academy Awards. Een fotowedstrijd vóór en dóór de volgers van Vink Academy.

Deze fotowedstrijd pak ik groots aan. Er zijn toffe prijzen te winnen, er komt een juryrapport, het publiek mag een winnaar kiezen, een officiële uitreiking. De hele rambam! :)

Maar voordat je jouw mooiste foto’s kunt uploaden, heb ik je hulp nodig bij het bepalen van de categorieën. Welke categorieën mogen bij deze fotowedstrijd volgens jou echt niet ontbreken?

Hieronder staat een lijstje met de verschillende opties. Sommige categorieën lijken op elkaar of overlappen elkaar. De ene categorie is dan bijvoorbeeld wat ‘breder’ dan de ander. Lees daarom de beschrijvingen eventjes goed door, zodat je weet wat er bedoeld wordt.

De mogelijke categorieën

Landschap
Landschappen gefotografeerd in Nederland of in het buitenland. Het bos, het strand, heide, bergen, noem maar op. Er mag een bouwwerk op de foto staan (huis/huizen, kerkje, vuurtoren) wanneer dit een (klein) onderdeel is van een natuurlijk landschap. Stedelijke landschappen (zoals skylines) horen in de categorie steden.

Natuur: bloemen, planten, bomen, paddestoelen
Alles wat groeit of bloeit in de natuur. Het verschil met de categorie landschappen is dat je meer ingezoomd bent op het onderwerp. Fotografeer je een tulpenveld waarbij je het hele veld overziet, dan is dat de categorie landschap. Maak je meer een close-up van de tulp, dan hoort dit wel in deze categorie. Macrofotografie van bijvoorbeeld paddestoelen valt wel in deze categorie, maar macrofotografie van insecten niet.

Dieren
Wilde dieren, vogels, huisdieren. Alle dieren die je maar kunt bedenken, zolang ze groter zijn dan een muis. De kleinste dieren (insecten, spinnen, slakken, vlinders) horen in de categorie macrofotografie.

Vogels
Vind jij dat vogelfotografie een aparte categorie verdient? Dan stem je voor deze categorie in plaats van de categorie dieren.

Macrofotografie
Het fotograferen van kleine onderwerpen en details, veelal in de natuur (insecten, vlinders, dauwdruppels, etc). Deze categorie is echter niet gelimiteerd tot macrofotografie in de natuur en hoeft ook niet per definitie gefotografeerd te worden met een macrolens.

Steden & bouwwerken
Gebouwen, pleinen, bruggen, skylines, architectuur, noem maar op. Natuurlijk mogen er mensen op de foto staan, zolang de personen in beeld niet de hoofdrol hebben zoals bij straatfotografie. Straatfotografie hoort in de categorie mensen.

Mensen
Alle foto’s waarbij een of meerdere personen de hoofdrol speelt/spelen. Van portretfoto’s tot evenementen tot straatfotografie.

Portretten
Deze categorie is iets smaller dan de categorie mensen. Bij een portretfoto is de gefotografeerde vaak – niet altijd – op de hoogte dat de foto gemaakt wordt, waarbij de karakteristieken van een persoon uitgelicht worden. Iedereen is uniek.

Smartphonefotografie
Foto’s die uitsluitend gemaakt zijn met een smartphone. Spreekt voor zich denk ik. :)

 

Stem op jouw voorkeurscategorieën

Ik realiseer me heel goed dat niet iedereens favoriete categorie in het lijstje hierboven staat, maar weet dat ik deze selectie heel bewust heb gemaakt met de kennis van de doelgroep van Vink Academy. Te specifieke onderwerpen of onderwerpen waarvan ik weet/vermoed dat weinig Vink Academy-volgers dat type foto’s maken, zijn daardoor ook niet als optie gegeven. De lijst met keuzes moest ook weer niet té lang worden natuurlijk. :)

Ben je er uit voor welke categorie of categorieën je jouw foto’s wilt insturen? Dan kun je dit met het formulier hieronder doorgeven.

Let op dat de volgorde waarin je jouw voorkeur doorgeeft belangrijk is. De eerste voorkeur weegt zwaarder dan je tweede of derde keuze, dus denk hier goed over na. Op basis van alle stemmen worden er uiteindelijk 2, 3 of 4 categorieën gekozen voor de Vink Academy Awards!

Alvast heel erg bedankt, ik ben heel benieuwd naar de uitslag.

De stemmen zijn geteld en de categorieën zijn bekend! Ga hier naar de pagina van de Vink Academy Awards.