Heb jij wifi op je camera? Bij nieuwe modellen zit wifi er haast standaard op. Met wifi verbind je jouw camerabody met een smartphone of tablet. Mijn Nikon D750 maakt hiervoor een eigen wifi-signaal aan, waarop ik met mijn iPhone inlog. Toen ik net deze camera had gekocht, dacht ik nog: “Leuk dat wifi op je camera, maar wat doe je er mee?!”. Inmiddels heb ik het antwoord en geef ik je 7 voordelen of handige toepassingen van wifi op je camera.

Maar voordat ik je vertel wanneer het handig is; hier even een lijstje met de apps om jouw camera met je smartphone of tablet te verbinden.

1. Foto’s direct delen met vrienden of op sociale media

Als je net die fantastische topfoto gemaakt hebt, dan kun je waarschijnlijk niet wachten om die met de wereld te delen. Maar wat als je geen computer in de buurt hebt? Dan is wifi super handig. Met meestal maar een paar klikken heb je de foto’s van je camera op je telefoon staan.

Ik heb geregeld foto’s met wifi overgezet naar mijn iPhone zodat ik ze kon doorsturen naar familie en vrienden als ik op reis was. Via Whatsapp bijvoorbeeld, of met AirDrop. Of om ze bijvoorbeeld op Instagram (Stories) te zetten, als sneakpreview.

2. (Tijdelijke) back-up van je mooiste foto’s

Het is één van mijn grootste nachtmerries als fotograaf; een camera die gestolen wordt terwijl je op reis bent. Nu ben ik goed verzekerd en koop je ‘gewoon’ een nieuw toestel als het nodig is. Maar de gemaakte reisfoto’s krijg je er niet mee terug! Daarom zorg ik op reis dat ik altijd back-ups maak. Heb ik even geen laptop bij de hand? Dan kan ik met een wifi-verbinding tussen mijn camerabody en telefoon (of tablet) een selectie van mijn beste foto’s overzetten.

Belangrijk is dan wel dat je de foto’s in originele formaat download (eventueel ook als RAW of DNG). Ik zou dit alleen als tijdelijke oplossing gebruiken voor enkele foto’s (niet alles), want de opslag op je smartphone of tablet is zo vol. Het mooiste is zelfs als de foto’s die je hebt overgezet daarna ook weer geupload worden naar Dropbox.

Wifi op je camera

3. Afstandsbediening

Het is afhankelijk van je cameratype of je met wifi op je camera ook foto’s kunt maken. (In plaats van alleen downloaden). Als dat zo is, dan kun je jouw smartphone als afstandsbediening gebruiken. Ideaal als je ook op de groepsfoto wilt staan en geen zin hebt op voor elke foto op en neer naar de camera te rennen. Of handig als je ’s avonds of ’s nachts fotografeert en je camera op statief staat; door de afstandsbediening krijg je geen bewegingsonscherpte bij het indrukken van de ontspanknop. In het artikel over het fotograferen met een afstandsbediening, draadontspanner of smartphone geef ik nog meer voorbeelden.

4. Onhandige positie? Wifi = externe liveview

Wil je vanuit een heel laag standpunt fotograferen, maar niet zelf op de grond liggen? (Bijvoorbeeld bij het fotograferen van paddestoelen) Of moet je een andere rare houding aannemen waardoor je niet goed door de zoeker kunt kijken? Vaak biedt liveview je dan een uitkomst. Alleen niet elke camera heeft ook een kantelbaar LCD-scherm. En dan moet je je alsnog in rare bochten wringen! In dat geval is wifi ideaal. Door je camera met wifi te verbinden aan je mobiele telefoon zie je op het scherm van je telefoon het beeld dat de camera ziet. Een soort externe liveview dus!

5. “Spiegel” bij zelfportretten.

Het lastige van zelfportretten is dat je vaak geen idee hebt hoe de camera jou ziet. Het is meestal een kwestie van de zelfontspanner aanzetten, voor de camera gaan zitten, foto laten maken, opstaan en controleren hoe de foto is geworden. Een hoop trial en error dus.

Als je met wifi je smartphone als een externe liveview gebruikt, dan wordt het scherpstellen voor de camera en het bepalen van de compositie sowieso een stuk makkelijker. Door de wifi heb je eigenlijk een soort spiegel!

Het enige waar je voor moet zorgen is dat je telefoon niet zichtbaar is op de foto. Dit los je dan makkelijk op door een de zelfontspanner te gebruiken; in die tijd leg je de telefoon dan even uit het zicht.

6. Geheugenkaartje vol?

Stel je voor; je geheugenkaartje is vol en je hebt geen andere bij je. De foto’s zijn nog niet overgezet, maar je bent ook nog niet klaar met fotograferen. Help, wat nu?!

Met wifi kun je gelukkig enkele foto’s over zetten op je smartphone of tablet, zonder dat je een computer nodig hebt. Die foto’s kun je dan verwijderen van het geheugenkaartje. Ik heb zelf nog nooit om deze reden de wifi op m’n camera aangezet, maar ik kan me voorstellen dat het bij hoge nood wel handig is!

7. Klok synchroniseren

Voor mijn Nikon gebruik ik de WMU app. Een van de instellingen is dat bij een verbinding tussen mijn camera en smartphone de klok van de camera automatisch gesychroniseerd wordt. Handig als ik per ongeluk de winter/zomertijd ben vergeten! Op die manier klopt het opnametijdstip van de foto in de EXIF. (Onhandig als je in het buitenland bent en het niet terug zet als je weer thuis bent ;))

Belangrijk bij wifi op je camera

Een paar dingen die wel belangrijk zijn om te onthouden als je wifi gebruikt;

  • Wanneer je wifi aanzet op je camera, gaat de batterij sneller leeg
  • Zorg dat de wifi van je camera beveiligd is, het liefst met een zelfgekozen wachtwoord/pincode. Je wilt niet dat een wildvreemde foto’s van jouw toestel kan downloaden!
  • Controleer bij de instellingen of de camera een verkleind bestand doorstuurt of het originele formaat/RAW bestand.

Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax, Olympus, Fujifilm)Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax)

Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax)Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax)

Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax)