Heb jij wifi op je camera? Bij nieuwe modellen zit wifi er haast standaard op. Met wifi verbind je jouw camerabody met een smartphone of tablet. Mijn Nikon maakt hiervoor een eigen wifi-signaal aan, waarop ik met mijn iPhone inlog. Toen ik net een camera met deze optie had gekocht, dacht ik nog: “Leuk dat wifi op je camera, maar wat doe je er mee?!”. Inmiddels heb ik het antwoord en geef ik je 7 voordelen of handige toepassingen van wifi op je camera.

Maar voordat ik je vertel wanneer het handig is; hier even een lijstje met de apps om jouw camera met je smartphone of tablet te verbinden.

1. Foto’s direct delen met vrienden of op sociale media

Net een topfoto gemaakt? Dan kun je vast niet wachten om die met de wereld te delen. Als je geen computer bij de hand hebt, is wifi superhandig. In korte tijd zet je de foto van je camera over op je smartphone. Nu kun je de foto gelijk op social media zetten of doorsturen via Whatsapp.

2. Afstandsbediening

Naast het overzetten van foto’s, kun je ook foto’s maken met de camera via je smartphone. Je gebruikt dus de smartphone als afstandsbediening. Dit is ideaal als je ook op de groepsfoto wilt staan en geen zin hebt op voor elke foto op en neer naar de camera te rennen. Of handig als je ’s avonds of ’s nachts fotografeert en je camera op statief staat; door de afstandsbediening krijg je geen bewegingsonscherpte bij het indrukken van de ontspanknop. In het artikel over het fotograferen met een afstandsbediening, draadontspanner of smartphone geef ik nog meer voorbeelden.

3. (tijdelijke) back-up van je mooiste foto’s

Het is één van mijn grootste nachtmerries als fotograaf: dat de camera gestolen wordt op reis. Als het me overkomt ben ik gelukkig goed verzekert, waardoor ik ‘gewoon’ een nieuwe camera kan kopen. Maar de gemaakte reisfoto’s, die nog staan op het gestolen toestel, die krijg je daar niet mee terug. Daarom zorg ik op reis dat ik altijd back-ups maak.

Heb ik even geen laptop bij de hand? Dan kan ik met een wifi-verbinding tussen mijn camerabody en telefoon (of tablet) een selectie van mijn beste foto’s overzetten.

Belangrijk is dan wel dat je de foto’s in originele formaat download (eventueel ook als RAW of DNG). Ik zou dit alleen als tijdelijke oplossing gebruiken voor enkele foto’s (niet alles), want de opslag op je smartphone of tablet is zo vol. Het mooiste is zelfs als de foto’s die je hebt overgezet daarna ook weer geupload worden naar Dropbox.

4. Onhandige positie? Wifi = externe LiveView

Wil je vanuit een heel laag standpunt fotograferen, maar niet zelf op de grond liggen? Bijvoorbeeld bij het fotograferen van paddestoelen? Of moet je een andere rare houding aannemen waardoor je niet goed door de zoeker kunt kijken? Vaak biedt LiveView je dan een uitkomst, mits het beeldscherm van jouw camera kantelbaar is. Zonder kantelbaar scherm moet je je alsnog ongemakkelijke houdingen aannemen. Ook nu is wifi ideaal, als je zo op je smartphone het beeld ziet dat de camera fotografeert. Zie het als een soort externe LiveView.

Wifi op je camera

 

5. “Spiegel” bij zelfportretten.

Het lastige van zelfportretten is dat je vaak geen idee hebt hoe de camera jou ziet. Het is meestal een kwestie van de zelfontspanner aanzetten, voor de camera gaan zitten, foto laten maken, opstaan en controleren hoe de foto is geworden. Een hoop trial en error dus.

Als je met wifi je smartphone als een externe LiveView gebruikt, dan gaat het scherpstellen en het bepalen van de compositie sowieso een stuk makkelijker. Door de wifi heb je eigenlijk een soort spiegel!

Waarschijnlijk wil je alleen je smartphone zelf niet op de foto. Gelukkig los je dit makkelijk op door de zelfontspanner op een paar seconden te zetten; leg dan de telefoon uit het zicht of stop ‘m in je kontzak. Of zorg er gewoon voor dat je handen niet in beeld komen.

6. Geheugenkaartje vol?

Stel je voor: je geheugenkaartje is vol en je hebt geen andere bij je. De foto’s zijn nog niet overgezet, maar je bent ook nog niet klaar met fotograferen. Help, wat nu?!

Met wifi kun je gelukkig enkele foto’s over zetten op je smartphone of tablet, zonder dat je een computer nodig hebt. Die foto’s kun je vervolgens verwijderen. Ik heb zelf nog nooit om deze reden de wifi op m’n camera aangezet, maar in hoge nood zou ik het zeker gebruiken. Het is dan wel belangrijk dat je de foto’s overzet in de hoogste resolutie, dus controleer de instellingen hiervoor goed.

7. Klok synchroniseren

Eén van de instellingen van de app Snapbridge (voor Nikon), is dat-ie automatisch de klok van mijn camera synchroniseert zodra hij verbinding maakt. Handig als ik per ongeluk de winter/zomertijd ben vergeten! Op die manier klopt het opnametijdstip van de foto in de EXIF. (Onhandig als je in het buitenland bent en het niet terug zet als je weer thuis bent ;))

Belangrijk bij wifi op je camera

Een paar dingen die wel belangrijk zijn om te onthouden als je wifi gebruikt;

  • Wanneer je wifi aanzet op je camera, gaat de batterij sneller leeg.
  • Zorg dat de wifi van je camera altijd beveiligd is, het liefst met een zelfgekozen wachtwoord/pincode. Je wilt niet dat een wildvreemde wifi-verbinding kan maken en daardoor toegang heeft tot jouw foto’s.
  • Controleer bij de instellingen of de camera een verkleind bestand doorstuurt of het originele formaat/RAW bestand. Een lagere resolutie is niet erg als je foto’s op social media wilt zetten. Maar als je het overzetten als back-upfunctie gebruikt, dan wil je wel het origineel op je smartphone zetten.

Wifi op je camera (Nikon, Canon, Sony, Pentax, Olympus, Fujifilm)