Als je bezig bent met fotografie dan heb je er misschien wel eens van gehoord: EXIF. Maar waar staat deze afkorting voor, wat is EXIF precies en waar vind je deze informatie, zowel op je pc/mac als in Lightroom? En waarom is deze informatie waardevol? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is EXIF?

De afkorting EXIF onthoud ik als EXtra Informatie Foto, ook al staat de afkorting eigenlijk voor iets anders.

EXIF is een afkorting dat staat voor Exchangeable Image File Format, maar ik onthoud dit altijd als EXtra Informatie Foto. EXIF is in feite ‘extra’ informatie die wordt opgeslagen in een JPEG- en een RAW-foto. Deze twee bestanden bestaan niet alleen uit pixels, maar bevatten ook extra gegevens, zoals de datum waarop de foto gemaakt is, het tijdstip, met welke camera en lens er is gefotografeerd, wat de camera-instellingen waren, de naam van de fotograaf, etc. Er zijn verschillende typen van de ‘extra’ informatie en de verzamelnaam daarvoor is ‘Metagegevens’. EXIF-informatie gaat specifiek over de foto en de instellingen daarvan. Naast EXIF-gegevens heb je bijvoorbeeld ook nog contact- en copyright gegevens die in een foto opgeslagen zitten. Deze twee zijn bij alle foto’s meestal (vrijwel) gelijk, terwijl de EXIF-gegevens per foto dus verschillend zijn.

Waarom zijn de EXIF -gegevens handig?

De EXIF-gegevens zijn handig (en ook heel leerzaam), want je kunt op een later moment nog eens nagaan wanneer of met met welke instellingen een foto is gemaakt. Ik vind dit handig als ik wil achterhalen waarom de foto niet is gelukt of als ik het verschil tussen twee bijna identieke  foto’s zoek. Als een foto niet scherp is en vervolgens zie je in de EXIF-informatie dat je (uit de hand) gefotografeerd hebt met een sluitertijd van 1/20 seconden, dan is je verklaren waarom de foto niet scherp is. Die informatie zorgt ervoor dat je de volgende keer niet dezelfde fout maakt. Dat maakt de EXIF heel waardevol.

Waar vind je de EXIF van een foto terug?

Je vindt de EXIF-gegevens terug bij je foto in zowel Windows Verkenner (Rechtermuisknop op de foto > Eigenschappen > Tablad: Details) of in Apple’s Finder (Rechtermuisknop op de foto > Toon Info). In Lightroom kun je de EXIF-gegevens ook op verschillende manieren terugvinden. In de bibliotheek module vind je deze aan de rechterkant bijna helemaal onderaan onder het balkje ‘Metagegevens’.

Onder het histogram zie je de EXIF gegevens staan, of bij de bibliotheek module

Een aantal EXIF-gegevens kun je ook bij de foto zien als je in ontwikkelmodus van Lightroom bent (sneltoets D).

Zo zie je onder het histogram de ISO, brandpuntsafstand, diafragma en sluitertijd staan. Om in Lightroom de verdere EXIF-gegevens bij de foto te zien, klik je op de I-toets op je toetsenbord. In de linkerbovenhoek van de foto verschijnt nu de bestandsnaam, op de tweede regel staat de opname-datum en tijdstip, en op de laatste regel het aantal pixels van de foto. Klik je nogmaals op I, dan verschijnt andere EXIF-informatie. Op de tweede regel de sluitertijd, diafragma en ISO-instelling. Op de derde regel zie je de brandpuntsafstand waarop de foto is gemaakt en gebruikte lens, uitgedrukt in brandpuntsafstand en bijbehorend diafragma. Druk je een derde keer op I, dan verdwijnt de informatie weer. Je kunt deze informatie tenslotte ook tevoorschijn halen door te gaan naar het menu Weergave > Info over loep.

Gebruik de I toets op de EXIF informatie te zien in de ontwikkel module

Gebruik de I toets op de EXIF informatie te zien in de ontwikkel module

De foto’s in dit artikel maakte ik vorig jaar zomer in Noorwegen. Als je goed hebt gekeken dan zie je in de EXIF hoe vroeg ik op vakantie opstond om een mooie zonsopgang te fotograferen! ;)

Ik hoop dat je het een nuttig artikel vond. Laat vooral een reactie achter en vertel me wanneer en hoe jij de EXIF-informatie gebruikt! Je kunt trouwens de EXIF-informatie ook aanpassen, zoals het wijzigen van de opnametijdstip.