In Lightroom heb je zogenaamde presets en templates. Beiden zorgen ervoor dat je workflow versneld wordt. Wat het verschil tussen presets en templates is? Dat lees je hier!

Presets: de ingrediënten

Een preset kun je vergelijken met een recept in een kookboek. In het recept staan de ingrediënten vermeld die je nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van een cake, waarna je de ingrediënten verzamelt en vervolgens de beschrijving mixt in de beslagkom. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende recepten voor een cake, en de ingrediënten van elk recept bepalen de smaak. Zo heb je andere ingrediënten nodig voor een een chocoladecake dan een cake voor een worteltaart/cake. Een preset bepaalt welke ingrediënten van de fotobewerking op een bepaalde foto toegepast worden, en daarmee wordt het eindresultaat van de foto bepaald.

Een Lightroom presets is vergelijkbaar met de ingredienten van een cake; het bepaald het eindresultaat

Een Lightroom presets is vergelijkbaar met de ingredienten van een cake; het bepaald het eindresultaat

Presets vind je onder andere in de ontwikkelmodule van Lightroom terug. In het Nederlands noemen we ze voorinstellingen genoemd. Wanneer je een preset gebruikt om een foto te bewerken, dan worden alle ingrediënten met één klik toegevoegd op de foto. Bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid contrast of kleuraanpassingen. Met een preset bewerkt je de foto’s sneller. Of je gebruikt een preset als startpunt voor de fotobewerking die je voor ogen hebt. De ingrediënten van de preset bepalen dus het eindresultaat. 

In Lightroom Classic staan de presets aan de linkerkant in de ontwikkelmodule. Door met je muis over de lijst met presets te gaan, zie je welk effect de presets zou geven op de betreffende foto. Je hoeft er dus niet op te klikken voordat je het resultaat ziet. Alsof je al vooraf kunt proeven of je een bepaald recept lekker vindt! Overigens past niet elke preset op elke foto. Je kunt ‘em wel toepassen, maar de foto wordt dan wellicht niet beter. Dat heeft weer met de ingrediënten te maken; niet elk ingrediënt is lekker in elke cake en niet iedereen vindt dezelfde cake lekker.

Het fijne van een preset is niet alleen dat het je workflow versnelt, maar ook dat je na het toepassen van een preset je de toegevoegde ingrediënten nog kunt wijzigen. Je kunt dus extra ingrediënten toevoegen (bijvoorbeeld meer contrast), maar ook ingrediënten verwijderen. Wanneer je teveel suiker toegevoegd hebt aan het cakebeslag dan is het lastig om eruit te halen nadat het al is gemixt, maar bij een preset heb je die vrijheid dus wel.

Lightroom heeft standaard presets, maar je kunt ook presets zelf maken of importeren.

Voorbeeld van een preset. De bewerking was met één klik.

Maak de foto met een preset in één keer mooi zwart-wit.

Templates: de vorm

Een template is een sjabloon die gaat over de vorm, vergelijkbaar met de bakvorm van de cake. Je kunt een ronde cake maken, maar ook het cakebeslag in een rechthoekige bakvorm doen of een kleine bakvorm voor een cupcake. Een template gaat dus over de presentatie van de foto of foto’s.

Een Lightroom templates is vergelijkbaar met de bakvorm van een cake; deze bepaalt de vorm en presentatie van de foto.

Een Lightroom templates is vergelijkbaar met de bakvorm van een cake; deze bepaalt de vorm en presentatie van de foto.

De templates vind je in Lightroom terug bij onder andere bij de afdrukmodule. Hier staan de sjabolen aan de linkerkant. Met een template kun je in Lightroom bijvoorbeeld foto’s combineren tot een collage, waarbij het template de vorm bepaald. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de foto’s in de beschikbare kaders te slepen, zoals je de cakemix in een bakvorm giet.

Nadat je een templates gevuld hebt met foto’s, is deze wel vaak nog iets aanpassen, bijvoorbeeld door de achtergrondkleur te veranderen of een watermerk erop te plaatsen. Je decoreert de cake dan dus met wat extra’s.

collage Jordanie

Deze collage maakt ik met een template in Lightroom.

Collage gemaakt met Lightroom

Regenboog collage van bloemen

 

Het verschil tussen presets en templates samengevat

Wat? Presets: Fotobewerkingsrecept, Templates: Fotopresentatie

Waar? Presets: Ontwikkelmodule, Templates: Afdrukmodule

Waarvoor? Presets: Sneller bewerken van je foto’s, Templates: Snel(ler) een mooi (professioneel) resultaat voor het presenteren van je foto in een collage (of los)