Topmenu

Het verschil tussen presets en templates in Lightroom

In Lightroom heb je zogenaamde presets en templates. Beiden zorgen ervoor dat je workflow versneld wordt. Wat het verschil tussen presets en templates is? Dat lees je hier!

Presets: de ingrediënten

Een preset kun je vergelijken met een recept in een kookboek. In het recept staan de ingrediënten vermeld die je nodig hebt voor bijvoorbeeld het maken van een cake, waarna je de ingrediënten verzamelt en vervolgens de beschrijving mixt in de beslagkom. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende recepten voor een cake, en de ingrediënten van elk recept bepalen de smaak. Zo heb je andere ingrediënten nodig voor een een chocoladecake dan een cake voor een worteltaart/cake. Een preset bepaalt welke ingrediënten van de fotobewerking op een bepaalde foto toegepast worden, en daarmee wordt het eindresultaat van de foto bepaald.

Een Lightroom presets is vergelijkbaar met de ingredienten van een cake; het bepaald het eindresultaat

Een Lightroom presets is vergelijkbaar met de ingredienten van een cake; het bepaald het eindresultaat

Presets vind je onder andere in de ontwikkelmodule van Lightroom terug. In het Nederlands noemen we ze voorinstellingen genoemd. Wanneer je een preset gebruikt om een foto te bewerken, dan worden alle ingrediënten met één klik toegevoegd op de foto. Bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid contrast of kleuraanpassingen. Met een preset bewerkt je de foto’s sneller. Of je gebruikt een preset als startpunt voor de fotobewerking die je voor ogen hebt. De ingrediënten van de preset bepalen dus het eindresultaat. 

In Lightroom Classic staan de presets aan de linkerkant in de ontwikkelmodule. Door met je muis over de lijst met presets te gaan, zie je welk effect de presets zou geven op de betreffende foto. Je hoeft er dus niet op te klikken voordat je het resultaat ziet. Alsof je al vooraf kunt proeven of je een bepaald recept lekker vindt! Overigens past niet elke preset op elke foto. Je kunt ‘em wel toepassen, maar de foto wordt dan wellicht niet beter. Dat heeft weer met de ingrediënten te maken; niet elk ingrediënt is lekker in elke cake en niet iedereen vindt dezelfde cake lekker.

Het fijne van een preset is niet alleen dat het je workflow versnelt, maar ook dat je na het toepassen van een preset je de toegevoegde ingrediënten nog kunt wijzigen. Je kunt dus extra ingrediënten toevoegen (bijvoorbeeld meer contrast), maar ook ingrediënten verwijderen. Wanneer je teveel suiker toegevoegd hebt aan het cakebeslag dan is het lastig om eruit te halen nadat het al is gemixt, maar bij een preset heb je die vrijheid dus wel.

Lightroom heeft standaard presets, maar je kunt ook presets zelf maken of importeren.

Voorbeeld van een preset. De bewerking was met één klik.

Maak de foto met een preset in één keer mooi zwart-wit.

Templates: de vorm

Een template is een sjabloon die gaat over de vorm, vergelijkbaar met de bakvorm van de cake. Je kunt een ronde cake maken, maar ook het cakebeslag in een rechthoekige bakvorm doen of een kleine bakvorm voor een cupcake. Een template gaat dus over de presentatie van de foto of foto’s.

Een Lightroom templates is vergelijkbaar met de bakvorm van een cake; deze bepaalt de vorm en presentatie van de foto.

Een Lightroom templates is vergelijkbaar met de bakvorm van een cake; deze bepaalt de vorm en presentatie van de foto.

De templates vind je in Lightroom terug bij onder andere bij de afdrukmodule. Hier staan de sjabolen aan de linkerkant. Met een template kun je in Lightroom bijvoorbeeld foto’s combineren tot een collage, waarbij het template de vorm bepaald. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de foto’s in de beschikbare kaders te slepen, zoals je de cakemix in een bakvorm giet.

Nadat je een templates gevuld hebt met foto’s, is deze wel vaak nog iets aanpassen, bijvoorbeeld door de achtergrondkleur te veranderen of een watermerk erop te plaatsen. Je decoreert de cake dan dus met wat extra’s.

collage Jordanie

Deze collage maakt ik met een template in Lightroom.

Collage gemaakt met Lightroom

Regenboog collage van bloemen

 

Het verschil tussen presets en templates samengevat

Wat? Presets: Fotobewerkingsrecept, Templates: Fotopresentatie

Waar? Presets: Ontwikkelmodule, Templates: Afdrukmodule

Waarvoor? Presets: Sneller bewerken van je foto’s, Templates: Snel(ler) een mooi (professioneel) resultaat voor het presenteren van je foto in een collage (of los)

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

8 reacties op Het verschil tussen presets en templates in Lightroom

 1. Nelly 13 november 2017 at 23:35 #

  Fijn dat je ingewikkelde dingen zo simpel maakt!

 2. Fabienne 14 mei 2017 at 18:00 #

  Ik ken je nog niet, maar wat ik tot op heden gelezen heb is veelbelovend!!

 3. Thea Luthart-Snijders 14 november 2014 at 10:43 #

  Dankje wel geweldig

 4. Ron Winkels 29 mei 2014 at 08:49 #

  Elke keer lees ik weer met veel aandacht je artikelen, dank je wel voor al de tijd die je hier insteekt. En ook nog eens bedankt voor je artikel met de naam " 8 redenen waarom elke fotograaf een 50mm lens moet hebben. Na aanschaf begreep ik je artikel nog beter. Nogmaals dank hiervoor.

 5. Nelly de j 28 mei 2014 at 18:10 #

  Leerzaam stukje,ga dit zeker proberen

 6. Jean-Pierre De Meyere 26 mei 2014 at 22:10 #

  1000 X bedankt…………………..!!!

 7. Jean-Pierre De Meyere 26 mei 2014 at 22:09 #

  Bedankt voor het vele werk en tijd dat je hier insteekt ! Het wordt dan ook door velen gewaardeerd!

 8. Téjo NP Ligtvoet 26 mei 2014 at 19:09 #

  Mooi om te weten. Altijd handig als je dergelijke woorden hoort of leest om te weten waar het over gaat. Thnx.

Geef een reactie

X