Een interessant onderschrift bij je Instagramfoto, een leuke caption of ‘ondertiteling’ bij je Instagram Story-video, vragen beantwoorden via DM. Stiekem gaat er best veel tijd zitten in het typen op Instagram. Gelukkig zijn er een aantal trucs waardoor je gewoon op je computer kan typen en toch alle functionaliteiten van de Instagram-app kunt gebruiken. In dit artikel zet ik de mogelijkheden op een rij.

Kijk, ik ben gek op Instagram. Dat is geen geheim.
Maar weet je waar ik een enorme hekel aan heb?
Typen op mijn telefoon! Ik kan het redelijk ‘blind’, maar toch vind ik het onhandig. Het is geen fijne ‘werkhouding’ en bovenal typ ik op de computer gewoon veel vlugger.

Om die reden verstuur ik ook nooit een mailtje vanaf mijn smartphone. (Wat zeg ik; ik heb niet eens werk-email op mijn smartphone!)

Ben ik thuis en krijg ik een Whatsapp-berichtje? Dan pak ik mijn laptop en open ik web.whatsapp.com om daar het berichtje terug te typen.

En als ik onderweg ben en wil ik een heel verhaal aan iemand terugsturen? Dan spreek ik liever een voice-memo in. (Sowieso doe ik dat altijd in de winter als ik buiten loop – want van typen krijg je zulke koude vingers).

Alleen wie net als ik regelmatig wat post op Instagram, weet dat het schrijven van een onderschrift bij de foto of het opmaken van een Instagram Story stiekem best veel tijd kost. En veel van de functionaliteiten zijn er op gericht dat je de app op je telefoon gebruikt. Daar moet iets op te verzinnen zijn, bedacht ik me. In dit artikel daarom de ’trucs’ die ik gebruik om toch gewoon op de computer te typen (=sneller), maar wel alle functionaliteiten van Instagram kan gebruiken.

1. Instagram-posts maken en inplannen via Later

Misschien is het je ook opgevallen. Het lijkt haast een trend om onder een Instagram-bericht soms een heel epistel te typen (dat bijna door zou kunnen gaan voor een blogpost). Overigens doe ik daar soms keihard aan mee hoor. Maar omdat ik zo’n hekel heb om te typen op mijn telefoon, plan ik vrijwel al mijn Instagram-foto’s voor mijn feed (de galerij) op de computer.

In het kort: ik exporteer een foto vanuit Lightroom, zet ‘m in mijn ‘uploadmap’ en ga naar mijn account op later.com. Daar sleep ik de foto uit de map zo in de kalender. Bij de foto kan ik nu mijn verhaal typen, gewoon zoals ik gewend ben. Alleen het invoegen van een emoticon hier en daar kost me nu ietsje meer tijd, maar daarom heb ik een aantal van mijn meest gebruikte emoticons als shortcut ingesteld met TextExpender. Hetzelfde voor een aantal hashtag series. Is het berichtje klaar? Dan zorg ik dat het bericht via Later automatisch op Instagram gezet wordt. Dat kan direct zijn, maar ook later in de week.

Er zijn trouwens ook alternatieven om je Instagram-foto te uploaden via de computer (dit artikel heeft eigenlijk wel weer een update nodig, maar you’ll get the point).

2. Tekst op de computer typen en plakken op je smartphone

Instagram Stories kun je ook inplannen via Later. Maar de foto’s, video’s en boomerangs die ik daar wil plaatsen, staan vaak al op mijn smartphone. Het voelt gek om ze naar de computer te uploaden, om er daar tekst in te zetten en vervolgens te uploaden. Nog los van het feit dat het erg omslachtig en tijdrovend is om op de computer tekst bij een video te zetten. Dat gaat in de app juist weer vlugger. Toch heb ik hier een handige work-around voor gevonden (en dit is denk ik wel mijn favoriete tip uit het artikel!)

Hoe typ ik op de computer voor Instagram Stories?

Ik ga naar de Instagram app en kies de foto of video die ik wil uploaden naar mijn Stories – vaak meerdere tegelijkertijd. Vooral bij video vind ik het belangrijk om ook iets van ‘ondertiteling’ te plaatsen, omdat niet iedereen de stories altijd met geluid kijkt. Op mijn iMac of Macbook typ ik nu één of twee zinnen voor in de story. Waar ik het type, dat maakt niet uit. Soms staat het mailprogramma open, vaak typ ik het gewoon in de adresbalk van de browser. De getypte zinnen selecteer ik (CMD + A) en vervolgens gebruik ik CMD + C. Ik pak mijn iPhone weer, open de tekst-optie op Instagram en kies vervolgens plakken. En tadaaa… de tekst die ik op de computer heb getypt, staat nu op mijn iPhone. Magisch vind ik het, iedere keer weer. En dus veel veel sneller!

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet precíes weet hoe dit werkt, maar het heeft volgens mij te maken met hetzelfde iCloud account en hetzelfde wifi-netwerk. Bovenstaande werkt voor een combinatie tussen Apple-apparaten. Heb jij Android/Windows, dan zou je hetzelfde moeten kunnen doen met het programma Alt-C.

Sneller teksten typen voor Instagram

3. DM’s via de computer beantwoorden

Als je de webapplicatie van Instagram opent, dan verschijnt daar geen inbox met alle direct messages (privé-berichten). Vraag me niet waarom Instagram hiervoor heeft gekozen, maar gelukkig is ook hier een handige work-around voor.

Wat heb je nodig? Een bedrijfsprofiel op Instagram en een Facebook-bedrijfspagina. Die koppel je aan elkaar. Ga hiervoor naar Instellingen > Accounts > Gekoppelde accounts.  Zo heb ik @lauravink gekoppeld aan de pagina van Vink Academy op Facebook.

Wanneer je vervolgens naar Facebook gaat, klik dan op Postvak In (bovenin). Aan de zijkant vind je dan een knopje voor Instagram Direct. Hier staan alle prive-berichten van je Instagram account. Schrijf er een reactie via de computer terug of klik op het hartje om iemands reactie te liken. Een paar functionaliteiten werken niet. Zo kun je geloof ik geen video’s bekijken die iemand je stuurt in de app.

4. Reacties via de browser

Oke, dit voelt eigenlijk niet echt als een truc. Maar om het rijtje compleet te maken, zet ik ‘m er toch even bij. Als je ingelogd bent op Instagram in de browser, kun je ook gewoon een reactie achterlaten bij de foto van iemand anders. Of weer reageren op de reacties onder je eigen foto. Als je op Reageren klikt, dan wordt automatische de @accountnaam ingevuld van de persoon naar wie je de reactie terugstuurt. Handig toch?

5. Bluetooth toetsenbord koppelen aan je smartphone

Koop een los bluetooth toetsenbord en koppel die rechtstreeks aan je smartphone. Het voelt misschien gek om een toetsenbord te gebruiken voor je telefoon. Maar als het tijd bespaart, waarom niet? Je kunt zo alle functionaliteiten in de app gebruiken en hoeft niet per se thuis te zijn om één van de trucs hierboven toe te passen. Al moet je dan wel onderweg een toetsenbord meesjouwen, wat misschien weer niet altijd even praktisch is uiteraard. Een oplossing daarvoor zijn opvouwbare toetsenborden, zoals deze en deze. Zelf gebruik ik dit toetsenbord van Apple (meestal in combinatie met m’n laptop die dan op een verhoging staat voor een betere werkhouding) maar er zijn ook goedkopere alternatieven (al krijgen die wel minder goede beoordelingen). (De links in deze alinea zijn affiliatelinks).

 

En…. welke van de trucs ga jij gebruiken? Of heb je nog een andere mogelijkheid om sneller te typen voor Instagram berichten? Laat het weten in de reacties!

Stories en DM's sneller typen voor Instagram via de computerVeel sneller typen via je computer voor Instagram berichten

Instagram hack

10x sneller typen voor Instagram doe je zo

Instagram tutorial voor sneller typen

Met deze trucs schijf je jouw Instagram-teksten veel sneller

Hekel aan typen op je telefoon? Zo doe je het via de computer

Zo type je veel sneller je berichten voor Instagram