Als portretfotograaf is het contact met de persoon voor de camera altijd erg belangrijk. Heb je het liefst dat iemand recht in de camera kijkt? Of kijkt iemand er ook wel eens langs of opzij? In geval van het laatste is het belangrijk om te letten op kijkruimte.
Wat is kijkruimte?
Met kijkruimte wordt de ruimte naast het hoofd bedoeld, aan dezelfde kant als de kijkrichting van de persoon die je fotografeert. Kijkt iemand naar links, dan zorg je dus dat er aan de linkerkant van het hoofd veel vrije ruimte is in beeld. Deze kijkruimte maakt de foto vooral een stuk rustiger om naar te kijken (en daarmee mooier). Als iemand juist tegen de ‘rand’ van de foto aan kijkt, dan kan je dit een soort van ‘opgesloten’ gevoel geven. Onbewust vind je de foto dan vaak ook iets minder mooi.
Foto’s met kijkruimte.
Hieronder zie je verschillende kinderfoto’s waarbij de kijkruimte is toegepast in beeld. Beweeg de slider over de foto om dezelfde foto te bekijken, maar dan zonder de kijkruimte. Vergelijk die foto’s eens met elkaar, welke vind je mooier en prettiger om naar te kijken?
Bij de bovenste foto kijkt het meisje op de foto (Pipp) echt helemaal opzij. Het middelste meisje (Emmy) heeft haar neus al minder opzij gedraaid. En de op de laatste foto wijst de neus van Bente vrijwel recht naar de camera, maar kijken haar ogen duidelijk opzij. Gebruik als vuistregel dat kijkruimte belangrijker wordt naarmate het model meer van de camera weg kijkt. De kijkruimte is dus niet alleen belangrijk als iemands gezicht meer en profil / van opzij gefotografeerd is, maar ook als de blik opzij gericht is. Houd hier rekening mee in je compositie.
“Wat ziet de persoon dan?”
Soms kan een foto met weinig kijkruimte ook de vraag oproepen: “Waar kijkt de persoon nou naar?”. Dat heb je misschien bij de foto hieronder van Kaatje. Maar is het erg dat je niet precies weet wat ze ziet? Ik denk van niet. Soms krijg je door de kijkruimte trouwens wel een idee, omdat je door de lege ruimte meer van de omgeving ziet.
Kijkruimte bij dierenfotografie
Kijkruimte is ook iets wat je goed kunt toepassen als je een (huis)dier fotografeert, bijvoorbeeld je hond of kat.
Houd jij altijd rekening met kijkruimte als je iemand fotografeert?
Hey Laura,
wat een mooie tips! Ik wil binnenkort graag portretfoto’s (laten) nemen, maar mijn vriend en ik missen echt wel die ervaring. Graag zouden we hier een fotograaf voor inhuren. Heb jij misschien tips voor het kiezen van een goede fotograaf?
bedankt voor je tip laura ik heb zelf n nikon p900 daarmee zou ik dit ook kunnen volgensmij.
Dit zijn hele waardevolle tips die niemand je vertelt.
Bedankt Laura voor het delen van jouw fototips :)
dank voor de tip, deze zal ik zeker gebruiken de volgende keer
Laura,
Dank voor deze tip.
Een uitzondering is voor mij foto1:
het grote witte vlak dat ontstaat bij “meer-kijkruimte” maakt de foto onrustig en i.m.h.o. minder informatief.
duidelijk in beeld gebrachte regel, maar vergeet niet om zo nu en dan de regel creatief toe te passen of geheel te doorbreken, anders krijgen we alleen maar doorsnee/gelijkgeaarde foto’s!!!;-)
@Sjoep Uiteraard! Zoals met elke ‘regel’ in de fotografie, er zijn altijd genoeg red