Topmenu

Portretfotografie: geef de persoon kijkruimte

Als portretfotograaf vind ik het contact met de persoon voor de camera altijd erg belangrijk. Als ik naar mijn foto’s kijk, dan merk ik dat ik onbewust ook voor die foto’s kies waarbij je dat contact terug ziet. De persoon of het kind dat ik fotografeer, kijkt bij mijn foto’s dus vaak de camera in. Misschien ben jij net als ik geneigd om de ander met het gezicht naar de camera te fotografen. Maar het kan ook erg mooi (en een fijne afwisseling) zijn als de persoon juist opzij of langs de camera kijkt! Het is in dat geval wel belangrijk om te letten op de kijkruimte.

Wat is kijkruimte?

Met kijkruimte wordt de ruimte naast het hoofd bedoeld, aan dezelfde kant als de kijkrichting van het model (met model bedoel ik gewoon de persoon of het kind voor de camera, niet perse iemand die ervaring heeft met model staan). Kijkt de persoon naar links, dan zorg je dus dat aan de linkerkant van het hoofd veel vrije ruimte is op de foto. Deze kijkruimte maakt de foto vooral een stuk rustiger om naar te kijken (en daarmee mooier). Als het model juist tegen de ‘rand’ van de foto aan kijkt, dan kan je dit een soort van ‘opgesloten’ gevoel geven waardoor je die foto vaak minder mooi vind.

Voorbeeld van de kijkruimte

Voorbeeld van kinderfoto’s met kijkruimte

Hieronder zie je verschillende foto’s waarbij de kinderen telkens veel kijkruimte hebben. Door met je muis over de foto’s te bewegen, krijg je dezelfde foto nog een keer te zien maar dan zo uitgesneden dat er juist weinig kijkruimte is. Vergelijk die foto’s eens met elkaar, wat vind je mooier en prettiger om naar te kijken?

Beweeg met je muis over de foto’s om de versie zonder kijkruimte te bekijken.
Kijkruimte 1
Kijkruimte 2
Kijkruimte 3

Bij de bovenste foto kijkt het meisje op de foto (Pipp) echt helemaal opzij. Het middelste model (Emmy) heeft haar neus al minder opzij gedraaid en de op de laatste foto wijst de neus van Bente vrijwel recht naar de camera, maar kijken haar ogen duidelijk opzij. Je kunt als vuistregel gebruiken dat kijkruimte belangrijker wordt naarmate het model meer van de camera weg kijkt. Bovendien is kijkruimte dus niet alleen belangrijk als iemand met het gezicht opzij gedraaid is, ook als alleen de ogen opzij kijken!

“Wat ziet de persoon dan?”

Soms kan een foto met weinig kijkruimte ook de vraag oproepen: “Waar kijkt de persoon nou naar?”, zoals je misschien ook hebt bij de foto’s hieronder van Kaatje. Het punt is echter dat het er in feite niet om gaat dat je precies weet wat ze ziet.  Ga maar met je muis over de foto’s om de andere versie te bekijken. Bij de foto’s waar ze wel voldoende ruimte heeft, kun je nog steeds niet zien wat zij ziet, maar het geeft je wel meer een indruk van de omgeving waar ze naar kijkt. Bij de onderste foto maakt het duidelijker dat ze waarschijnlijk naar een koe kijkt, maar zeker weten doe je het niet. Kijkruimte geeft je dus soms meer informatie over waar de persoon naar kijkt, maar vaak weet je het nog steeds niet precies.

Beweeg met je muis over de foto’s om de versie met veel kijkruimte te bekijken.
Kijkruimte 4
Kijkruimte 5

Tips over kijkruimte in de fotografie samengevat

 • Kijkruimte geef de foto meer rust; een foto met te weinig kijkruimte geeft vaker een opgesloten gevoel.
 • Hoe meer de persoon opzij kijkt, hoe belangrijker de kijkruimte is!
 • Geef je model kijkruimte wanneer hij of zij met de neus van de camera af gedraaid is of met de ogen duidelijk opzij kijkt.
 • Het gaat er niet om dat je weet wat de persoon precies ziet, maar kijkruimte kan je wel iets meer informatie geven hierover.

Wil je meer weten over leren portretfotografie? Neem dan een kijkje bij de workshop Portretfotografie!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

9 reacties op Portretfotografie: geef de persoon kijkruimte

 1. Sigrid van der Weijde 14 juni 2018 at 12:22 #

  Hey Laura,
  wat een mooie tips! Ik wil binnenkort graag portretfoto’s (laten) nemen, maar mijn vriend en ik missen echt wel die ervaring. Graag zouden we hier een fotograaf voor inhuren. Heb jij misschien tips voor het kiezen van een goede fotograaf?

 2. johannes 23 april 2018 at 17:27 #

  bedankt voor je tip laura ik heb zelf n nikon p900 daarmee zou ik dit ook kunnen volgensmij.

 3. Godelieve 13 november 2015 at 16:29 #

  Dit zijn hele waardevolle tips die niemand je vertelt.
  Bedankt Laura voor het delen van jouw fototips :)

 4. Staf van den Bossche 4 februari 2014 at 16:39 #

  dank voor de tip, deze zal ik zeker gebruiken de volgende keer

 5. Frank 23 juli 2013 at 13:18 #

  Laura,
  Dank voor deze tip.
  Een uitzondering is voor mij foto1:
  het grote witte vlak dat ontstaat bij “meer-kijkruimte” maakt de foto onrustig en i.m.h.o. minder informatief.

 6. sjoep 17 juni 2012 at 15:40 #

  duidelijk in beeld gebrachte regel, maar vergeet niet om zo nu en dan de regel creatief toe te passen of geheel te doorbreken, anders krijgen we alleen maar doorsnee/gelijkgeaarde foto’s!!!;-)

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:52 #

   @Sjoep Uiteraard! Zoals met elke ‘regel’ in de fotografie, er zijn altijd genoeg redenen te bedenken waarom je bij sommige foto’s juist een uitzondering moet maken daarop!

 7. Roland Doorenbosch 29 januari 2012 at 17:26 #

  Leuke interessante site waar je veel van op kan steken, zelf fotografeer ik al langer, het blijft mij boeien hoe mede foto liefhebbers bezig zijn en hun kennis delen op internet. ga vooral zo door.

 8. Angelique 21 januari 2012 at 13:18 #

  Hoi Laura,
  Wat fijn dat jij je kennis en ervaring op deze manier wilt delen. Bedankt voor de tips! Ik word er meteen enthousiast van om nieuwe dingen uit te gaan proberen. Heel veel succes met je werk en je mag echt trots zijn op deze site!
  Groetjes, Angelique

Geef een reactie

X