Het zonnetje schijnt, buiten wordt het warmer en er valt minder regen. Het voorjaar is de tijd dat velen zich storten op een voorjaarsschoonmaak in huis. De deuren lekker open, de ramen lappen of de vloer eens extra grondig soppen. Maar wist je dat het voorjaar ook een mooi moment is voor de schoonmaak van je fotografie? Zowel de apparatuur als een digitale schoonmaak. Je hoeft dus niet je camera in een sopje te gooien. ;)

Lenzen en body schoonmaken

Ook ik heb de voorjaarsschoonmaakkriebels (mooi woord voor scrabble!). De garage wordt grondig opgeruimd, de tuinmeubels staan opnieuw in de olie of beits en de hoes van de bank gaat in de was. Alleen ramen lappen doe ik eigenlijk nooit, want het geeft toch altijd strepen of ik gooi een emmer om.

Maar toch… de ramen lappen is wel één van de schoonmaakklusjes die massaal in het voorjaar gedaan wordt. Want als het zonnetje door de ramen schijnt, valt het vuil op het glas extra op.

En zo gaat het ook met stof op je objectieven. Een klein stofje valt misschien niet meteen op, maar een stoffige lens geeft vooral bij tegenlicht extra lensflare, storende puntjes of vlekken in beeld.

Veeg de voorkant van het objectief daarom (voorzichtig) schoon met een lenspoetsdoekje. Of gebruik een speciale schoonmaakkwast om zandkorrels in de hoeken of achter het kantelbare LCD-scherm weg te poetsen. Controleer dan ook gelijk of je andere accessoires (zoals je statief of polarisatiefilter) netjes schoon zijn.

Voorjaarsschoonmaak voor je fotografie: die camera met afwasborstel slaat natuurlijk nergens op

Sensor schoon?

Na het poetsen van de buitenkant van je camera, controleer je of de sensor een schoonmaakbeurt nodig heeft. In een ander artikel lees je hoe je een stofreferentiefoto maakt om te controleren of er stofjes op de sensor zitten.

Als je veel stipjes en puntjes in het beeld ziet, maak dan gelijk een afspraak bij een fotowinkel. Of ga naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in camerareiniging om de sensor professioneel stofvrij te maken. Je kunt de stofjes natuurlijk ook zelf wegblazen met een speciale blaasbalg, maar tenzij je huis 100% stofvrij is – wat volgens mij niet kan – kan je zo ook éxtra stof in de body blazen.

Cameratas stofvrij maken

Na het schoonmaken van je camera, lenzen, filters en andere accessoires is het tijd om de cameratas even uit te kloppen. Zelf zet ik er het liefst de stofzuigerslang in. Let vooral op de hoekjes, want bij mij zit daar soms nog een halve zandbak verstopt. Ik haal ook gelijk de bonnetjes, visitekaartjes en notitieblaadjes uit de vakjes. En misschien vind ik zelfs nog een geheugenkaartje dat ik al een tijdje kwijt was.

Heb je een cameratas met schotten, waarmee je de tas zelf indeelt? En zitten die vast met klittenband? Haal deze schotten er dan ook uit en ga er eventueel met een licht vochtig doekje overheen. Zet daarna de schotten weer terug in de tas. Misschien heb je recent een nieuwe lens of camera gekocht en is dit een goed moment om de indeling opnieuw te bepalen!

Geheugenkaartjes formatteren

Dan nu het moment om alle geheugenkaartjes te verzamelen. Ja, dus ook die al heel lang op je bureau liggen, die ene in je portemonnee en uit je oude camera. (Of die je net uit dat gekke vakje uit je cameratas hebt gevist!)

Stuk voor stuk check je op de computer of er nog foto’s zijn die je moet overzetten naar de harde schijf. Als alles overgezet is, maak je het kaartje leeg. Dit doe je niet op de computer. Het beste is om het geheugenkaartje te formatteren in de camera waarmee je het meeste werkt.

Bewaar vervolgens alle geheugenkaartjes bij elkaar. Je voorkomt zo situaties dat je het moment mist omdat je snel een foto wilt maken, maar het geheugen vol is.

(Ver)kopen

Ben je tijdens de grote voorjaarsschoonmaak apparatuur tegengekomen die je al lang niet meer gebruikt? En verwacht er dit jaar ook niet meer mee te fotograferen? Misschien is het dan een idee om deze spullen te verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats of in een Facebookgroep. Er zijn ook fotowinkels die occasions inkopen.

Als je er nog een leuk bedrag voor terug krijgt, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen – zeker als de apparatuur toch alleen maar stof lag te hapen in de kast. En wie weet heb je wel iets op je verlanglijstje staan, zoals een 50mm objectief, m’n boek Iedereen FotoSMART of misschien wel de online fotografiecursus?

Onmiskenbare kennis voor het instellen van je camera: volg de online fotografiecursus van Vink Academy. Inclusief hardcover boek :)

Digitale voorjaarsschoonmaak

De voorjaarsschoonmaak gaat verder dan het ‘poetsen’ van je apparatuur. Kijk ook eens naar de bestanden op je computer of laptop. Mijn bureaublad is een verzamelplek van losse foto’s en documenten. Foto’s die ik even snel heb geëxporteerd of verkleind vanuit Lightroom om bijvoorbeeld op Instagram te zetten, mapjes met foto’s die ik nog moet uitzoeken, etcetera. Maar die vervolgens soms wel maanden op dat overvolle bureaublad blijven staan. Herkenbaar?

Niet alleen maakt het je bureaublad rommelig, veel systemen worden er ook nog eens veel trager van. Een extra goede reden dus om deze bestanden op te ruimen, zodat je computer straks weer als een zonnetje loopt.

Haal ook digitale bezem door Dropbox map (vooral als je bijna het opslaglimiet hebt gebruikt), de downloadmap op je computer (wedden dat daar veel zooi in zit die je weg kan gooien!) en andere harde schijven. Mocht je overweldigd zijn: zet dan gewoon een timer voor 15 minuten. Je hoeft de klus niet af te krijgen in die tijd, maar gewoon een beginnetje te maken. Wedden dat je in een korte tijd veel opschiet?

Let wel bij de schoonmaak alleen op dat je niet teveel wist natuurlijk. Als je een goed backup-systeem hebt draaien waar je blind op kan vertrouwen, dan hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over je opruimwoede.

Ohja! En als er nog niets is gekomen van je goede voornemen om je foto’s dit jaar écht eens goed en netjes in mappen te bewaren? Ga er dan nu alsnog mee aan de slag. Nu hoef je alleen de eerste maanden van het jaar te organiseren. Hoe langer je wacht, hoe verder je achter raakt en hoe kleiner de kans dat je het nog gaat aanpakken.

Hoe ga jij de voorjaarsschoonmaak voor je fotografie aanpakken?

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over objectieven?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je over de verschillende objectieven voor je camera, welke lens je wanneer gebruikt, waar je op moet letten als je een nieuw objectief koopt en nog veel meer. 

Meer informatie