Het zonnetje schijnt, buiten wordt het warmer en er valt minder regen. Het voorjaar is de tijd dat velen zich storten op een voorjaarsschoonmaak in huis. De deuren lekker open, de ramen lappen of de vloer eens extra grondig soppen. Maar wist je dat het voorjaar ook een mooi moment is voor de schoonmaak van je fotografie? Zowel de apparatuur als een digitale schoonmaak. Je hoeft dus niet je camera in een sopje te gooien. ;)
Lenzen en body schoonmaken
Ook ik heb de voorjaarsschoonmaakkriebels (mooi woord voor scrabble!). De garage wordt grondig opgeruimd, de tuinmeubels staan opnieuw in de olie of beits en de hoes van de bank gaat in de was. Alleen ramen lappen doe ik eigenlijk nooit, want het geeft toch altijd strepen of ik gooi een emmer om.
Maar toch… de ramen lappen is wel één van de schoonmaakklusjes die massaal in het voorjaar gedaan wordt. Want als het zonnetje door de ramen schijnt, valt het vuil op het glas extra op.
En zo gaat het ook met stof op je objectieven. Een klein stofje valt misschien niet meteen op, maar een stoffige lens geeft vooral bij tegenlicht extra lensflare, storende puntjes of vlekken in beeld.
Veeg de voorkant van het objectief daarom (voorzichtig) schoon met een lenspoetsdoekje. Of gebruik een speciale schoonmaakkwast om zandkorrels in de hoeken of achter het kantelbare LCD-scherm weg te poetsen. Controleer dan ook gelijk of je andere accessoires (zoals je statief of polarisatiefilter) netjes schoon zijn.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
Sensor schoon?
Na het poetsen van de buitenkant van je camera, controleer je of de sensor een schoonmaakbeurt nodig heeft. In een ander artikel lees je hoe je een stofreferentiefoto maakt om te controleren of er stofjes op de sensor zitten.
Als je veel stipjes en puntjes in het beeld ziet, maak dan gelijk een afspraak bij een fotowinkel. Of ga naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in camerareiniging om de sensor professioneel stofvrij te maken. Je kunt de stofjes natuurlijk ook zelf wegblazen met een speciale blaasbalg, maar tenzij je huis 100% stofvrij is – wat volgens mij niet kan – kan je zo ook éxtra stof in de body blazen.
Cameratas stofvrij maken
Na het schoonmaken van je camera, lenzen, filters en andere accessoires is het tijd om de cameratas even uit te kloppen. Zelf zet ik er het liefst de stofzuigerslang in. Let vooral op de hoekjes, want bij mij zit daar soms nog een halve zandbak verstopt. Ik haal ook gelijk de bonnetjes, visitekaartjes en notitieblaadjes uit de vakjes. En misschien vind ik zelfs nog een geheugenkaartje dat ik al een tijdje kwijt was.
Heb je een cameratas met schotten, waarmee je de tas zelf indeelt? En zitten die vast met klittenband? Haal deze schotten er dan ook uit en ga er eventueel met een licht vochtig doekje overheen. Zet daarna de schotten weer terug in de tas. Misschien heb je recent een nieuwe lens of camera gekocht en is dit een goed moment om de indeling opnieuw te bepalen!
Geheugenkaartjes formatteren
Dan nu het moment om alle geheugenkaartjes te verzamelen. Ja, dus ook die al heel lang op je bureau liggen, die ene in je portemonnee en uit je oude camera. (Of die je net uit dat gekke vakje uit je cameratas hebt gevist!)
Stuk voor stuk check je op de computer of er nog foto’s zijn die je moet overzetten naar de harde schijf. Als alles overgezet is, maak je het kaartje leeg. Dit doe je niet op de computer. Het beste is om het geheugenkaartje te formatteren in de camera waarmee je het meeste werkt.
Bewaar vervolgens alle geheugenkaartjes bij elkaar. Je voorkomt zo situaties dat je het moment mist omdat je snel een foto wilt maken, maar het geheugen vol is.
(Ver)kopen
Ben je tijdens de grote voorjaarsschoonmaak apparatuur tegengekomen die je al lang niet meer gebruikt? En verwacht er dit jaar ook niet meer mee te fotograferen? Misschien is het dan een idee om deze spullen te verkopen, bijvoorbeeld op Marktplaats of in een Facebookgroep. Er zijn ook fotowinkels die occasions inkopen.
Als je er nog een leuk bedrag voor terug krijgt, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen – zeker als de apparatuur toch alleen maar stof lag te hapen in de kast. En wie weet heb je wel iets op je verlanglijstje staan, zoals een 50mm objectief, m’n boek Iedereen FotoSMART of misschien wel de online fotografiecursus?
Digitale voorjaarsschoonmaak
De voorjaarsschoonmaak gaat verder dan het ‘poetsen’ van je apparatuur. Kijk ook eens naar de bestanden op je computer of laptop. Mijn bureaublad is een verzamelplek van losse foto’s en documenten. Foto’s die ik even snel heb geëxporteerd of verkleind vanuit Lightroom om bijvoorbeeld op Instagram te zetten, mapjes met foto’s die ik nog moet uitzoeken, etcetera. Maar die vervolgens soms wel maanden op dat overvolle bureaublad blijven staan. Herkenbaar?
Niet alleen maakt het je bureaublad rommelig, veel systemen worden er ook nog eens veel trager van. Een extra goede reden dus om deze bestanden op te ruimen, zodat je computer straks weer als een zonnetje loopt.
Haal ook digitale bezem door Dropbox map (vooral als je bijna het opslaglimiet hebt gebruikt), de downloadmap op je computer (wedden dat daar veel zooi in zit die je weg kan gooien!) en andere harde schijven. Mocht je overweldigd zijn: zet dan gewoon een timer voor 15 minuten. Je hoeft de klus niet af te krijgen in die tijd, maar gewoon een beginnetje te maken. Wedden dat je in een korte tijd veel opschiet?
Let wel bij de schoonmaak alleen op dat je niet teveel wist natuurlijk. Als je een goed backup-systeem hebt draaien waar je blind op kan vertrouwen, dan hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over je opruimwoede.
Ohja! En als er nog niets is gekomen van je goede voornemen om je foto’s dit jaar écht eens goed en netjes in mappen te bewaren? Ga er dan nu alsnog mee aan de slag. Nu hoef je alleen de eerste maanden van het jaar te organiseren. Hoe langer je wacht, hoe verder je achter raakt en hoe kleiner de kans dat je het nog gaat aanpakken.
Hoe ga jij de voorjaarsschoonmaak voor je fotografie aanpakken?
Meer leren over objectieven?
In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je over de verschillende objectieven voor je camera, welke lens je wanneer gebruikt, waar je op moet letten als je een nieuw objectief koopt en nog veel meer.
Hallo ,
Vraagje : ik heb een ouderen ( Van mijn zelf ) lens die
plakt op het rubber .
Dit voeld vies en niet goed .
Wat kan ik daar aan doen .
Ik hoop dat je daar een een oplossing voor heb .
Ik hoor graag va n je
Yvonne
Het rubbertje om de zoom- of focusring is vaak ook los te bestellen. Die kun je dan dus vervangen.
Mag je een lens met brillenspray schoonmaken? Er zitten kleine vlekjes op. Met poetsen allen krijg ik het er niet af.
Ik gebruik altijd een (droog) brillenpoetsdoekje. Als het met alleen poetsen niet weggaat, doe ik er een klein beetje water op. Als het dan nog niet weggaat, dan kan brillenspray waarschijnlijk vaak wel, maar ik zou dan wel maar weinig gebruiken.
Mijn idee mag je NOOIT met water op je glas zitten…
Probeer jezelf aan te leren om bij het verwisselen van de lenzen de camera op zijn kop te houden; dit voorkomt al een hoop gedoe met naar binnen vallend stof. Het statisch maken van een kwastje, klinkt leuk, maar je loopt wel het risico dat je de spiegel en/of de sensor ook statisch maakt, waardoor deze juist stof aantrekken. Ook het gebruik van spuitbussen of (blaas)kwastjes is af te raden, omdat je hiermee alleen maar het stof verplaatst. Het beste is om 1 x per jaar je camera schoon te laten maken door de vakman. Het kost een paar tientjes, maar je bent verzekerd van een schone camera.
Ow, dit is echt ZO voor mij geschreven, haha… gisteren de Betuwe in geweest, zag al dat de lenzen echt vies waren. Maar ging daar vol in de wind niet staan schoonmaken. Blijkbaar was de censor ook niet al te schoon zag ik aan de blauwe-lucht-foto’s… balen… en nu… nu ligt de camera alweer in de kast… nog niet gedaan dus… ik ga mezelf zo maar eens een schop onder mijn kont geven, dank je voor de reminder. :)
Om onbereikbare plekjes in een PC toch schoon te krijgen gebruik ik een spuitbusje met schone lucht onder hoge druk. Werkt ook prima om fotospullen schoon te spuiten. Maar hou wel een beetje afstand. LET OP koop luchtdruk zonder smeermiddel. (Er is ook met smeermiddel, maar ik denk dat een extra coating van siliconen niet echt leuk is op lenzen.)
Wanneer je professioneel met fotografie bezig bent, zorg je ervoor dat alles altijd tip top in orde id
Dat is misschien wel een klein beetje kort door de bocht Peter. Je zegt ook niet tegen een schilder: “Als je professioneel met schilderen bezig bent, dan staat je eigen huis altijd strak in de verf’…. En ook een automonteur is niet wekelijks aan zijn eigen auto aan het sleutelen…
Dat zou best kunnen Laura, maar een vakman heeft wel altijd zijn gereedschap op orde. Een vak-fotograaf dus altijd zijn camera (zijn gereedschap) en toebehoren.
Ha, dan ben ik volgens jouw standaard dus geen goede ‘vak-fotograaf’ (geweest). Terwijl een stoffig of stroef statief werkelijk niets afdoet aan de kwaliteit van de foto’s. ;)
Toevallig vanmiddag gedaan met kwastje en lensen. Ik zag vuil waar geen vul hoort te zitten.
Eigenlijk check ik altijd na een wandeling met camera mijn lenzen . Spiegel en sensor omdat ik nogal eens wissel Van lens. Als et een beetje waaid heb je al snel troep in je body.
Mijn schoonmaak vind iedere maand plaats. Soms neem ik de stofzuiger, als medevervuiler, ter hand en kom dan vanzelf langs mijn fototassen. Die haal ik dan leeg en zet alles op tafel. Ik zuig overal de stof en troepjes uit. Wanneer ik klaar ben met stofzuigen dan reinig ik alles wat teruggaat in de fototas. Lenzen uitermate goed schoon maken. Idem de filters. Wanneer het zonnetje schijnt is het handig om de lenzen en filters even op het zonlicht te spiegelen. Soms zie je dan toch nog een veegje van iets zitten. Maak dat ook goed schoon dat scheelt een onverwachte flare in beeld. Een tip: Koop een echt stukje zeemleer. Knip hier een zacht stukje uit en steek dat in je fototas. Denk erom….nooit wassen en nooit ergens anders voor gaan gebruiken!!!! Wanneer je zeker bent dat je lens ontdaan is van stof en eigenlijk schoon is maar je ziet toch een veegje van b.v. een vingeraanraking dan kan je die moeiteloos met het stukje zeem weghalen zonder de coating te ruïneren.
Dan heb ik een Blush-kwast. Jawel zo’n dikke grote met beschermkapje. Te koop bij ieder nog bestaand warenhuis of zo. Daar maak ik de buitenkant van alles mee schoon. Wanneer je zo’n beschermkapje terugplaatst knijp je de kwast vanzelf samen. Dan pak je zo de kruimeltjes en stof er weer af.
Voor de spiegel gebruik ik een goede kwaliteit kwastje met “echt lange” zachte haren. Deze mag natuurlijk nooit zomaar z’n haren verliezen. Vandaar de prijs. Wanneer je deze kwast even bij de mond van de stofzuiger houd wordt hij vanzelf statisch. Prima om zonder poetsen de stof van je spiegel te krijgen. Maak hem na ieder veegbew