Het zonnetje schijnt, buiten wordt het warmer en er valt minder regen. Het voorjaar is de tijd dat velen zich storten op een voorjaarsschoonmaak in huis. De ramen en deuren lekker open, glazen gewassen, de bank stofzuigen of de vloer eens extra grondig soppen. Het voorjaar is ook een mooi moment voor de schoonmaak van je fotografie, zowel je apparatuur als digitaal! Lees dit artikel eventjes, voordat je je camera in een sopje gooit.

Lenzen en body schoonmaken

Ik heb stiekem ook wel een beetje de voorjaarsscshoonmaakkriebels (mooi woord voor scrabble!). Maar in tegenstelling tot mijn moeder, heb ik echt niet de neiging om de ramen te gaan lappen. Ik krijg toch altijd strepen of kieper een emmer water over mijzelf heen. Liever bel ik de glazenwasser. ;) Maar toch… ramenlappen is volgens mij een van de schoonmaakklusjes die massaal in het voorjaar gedaan wordt, want door het zonnetje dat door het raam schijnt wordt het vuil op het glas extra snel zichtbaar. En zo is het ook met het stof op je objectieven.

Een klein stofje valt misschien niet meteen op, maar een stoffige lens geeft vooral bij tegenlicht extra lensflare, storende puntjes of vlekken in beeld. Veeg deze daarom (voorzichtig!) schoon met een lenspoetsdoekje of gebruik een speciaal schoonmaakkwastje om zandkorreltjes in de hoekjes of achter het kantelbare LCD-scherm weg te poetsen. Kijk ook of andere accessoires (zoals je polarisatiefilter) netjes en schoon zijn.

Voorjaarsschoonmaak voor je fotografie: die camera met afwasborstel slaat natuurlijk nergens op

Sensor schoon?

Is de buitenkant van je camera schoon? Controleer dan ook of je sensor een schoonmaakbeurt nodig heeft. In een ander artikel heb ik uitgelegd hoe je een stofreferentiefoto maakt om te controleren of er stofjes op de sensor zitten.

Als je veel stipjes en puntjes in het beeld ziet, maak dan gelijk een afspraak bij een fotowinkel of bedrijf dat gespecialiseerd is in camerareining, om deze professioneel te laten schoonmaken. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen met een blaasbalg, maar tenzij je huis 100% stofvrij is (wat volgens mij niet kan), is de kans groot dat je juist extra stof de body in blaast.

Cameratas stofvrij maken

Na het schoonmaken van je camera, lenzen, filters en andere accessoires is het ook handig om je cameratas even uit te kloppen. Zelf zet ik er het liefst de stofzuigerslang in. Let vooral op de hoekjes, misschien zit er nog een zandbak verstopt! Ik haalde ook gelijk de bonnetjes, visitekaartjes en notitieblaadjes uit de vakjes.

Heb je een cameratas met schotten waarmee je de tas zelf indeelt? En die je vastzet met klittenband? Haal deze er dan ook uit en ga er eventueel met een licht vochtig doekje overheen. Zet daarna de schotten van je cameratas weer netjes in de tas. Heb je misschien een nieuwe lens of camera, denk dan ook goed over de indeling. Misschien is een andere verdeling nu handiger of beter.

Geheugenkaartjes formatteren

Tijd om alle geheugenkaartjes te verzamelen. Ja, dus ook die al heel lang op je bureau liggen, die ene in je portemonnee en uit je oude camera. Stuk voor stuk check je op de computer of er nog foto’s zijn die je moet overzetten naar de harde schijf. Als alles overgezet is, maak je het kaartje leeg. Dit doe je niet op de computer. Het beste is om het geheugenkaartje te formatteren in de camera waarmee je straks gaat schieten.

Bewaar vervolgens alle geheugenkaartjes bij elkaar, bijvoorbeeld in dit goedkope en handige mapje. Je voorkomt zo situaties dat je het moment mist omdat je snel een foto wilt maken, maar het geheugen vol is.

(Ver)kopen

Ben je bij de grote voorjaarsschoonmaak apparatuur tegen gekomen die je al heel lang niet meer hebt gebruikt? En verwacht je het ook dit jaar niet meer voor je fotografie te gebruiken? Misschien is het dan een idee om het te verkopen. Dat kan natuurlijk op Marktplaats of in een Facebookgroep, maar ook zijn er veel fotowinkels die occasions inkopen. Als je er nog een leuk bedrag voor terug krijgt, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen – zeker als het anders alleen maar stof zou happen in de kast. En wie weet heb je wel iets op je verlanglijstje staan, zoals een 50mm objectief. Of misschien wel een online fotografie cursus?

50mm 1.4 en 50mm 1.8

Digitale schoonmaak

De voorjaarsschoonmaak gaat verder dan het ‘poetsen’ van je apparatuur. Kijk ook eens naar je computer of laptop. Mijn bureaublad is een verzamelplek van losse foto’s en documenten. Foto’s die ik even snel heb geëxporteerd of verkleind vanuit Lightroom om bijvoorbeeld op Instagram te zetten, mapjes met foto’s die ik nog moet uitzoeken, etcetera. Maar die vervolgens soms wel maanden op dat overvolle bureaublad blijven staan. Herkenbaar?

Niet alleen maakt het je bureaublad rommelig, veel systemen worden er ook nog eens veel trager van. Haal de digitale bezem daarom door je bureaublad, Dropbox map of andere harde schijven. Let wel op dat je niet teveel wist natuurlijk. Maar als je een goed backup-systeem hebt draaien waar je blind op kan vertrouwen, dan hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over je opruimwoede.

Ohja! En als er nog niets is gekomen van je goede voornemen om je foto’s dit jaar écht eens goed en netjes in mappen te bewaren? Ga er dan nu alsnog mee aan de slag. Nu hoef je alleen de eerste maanden van het jaar te organiseren. Hoe langer je wacht, hoe verder je achter raakt en hoe kleiner de kans dat je het nog gaat aanpakken.

Hoe ga jij de voorjaarsschoonmaak voor je fotografie aanpakken?

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over objectieven?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je over de verschillende objectieven voor je camera, welke lens je wanneer gebruikt, waar je op moet letten als je een nieuw objectief koopt en nog veel meer. 

Meer informatie

Camera schoonmaken: dit moet je doen