Blijf zoveel mogelijk thuis. Maar ja, wat doe je thuis dan? Eerder schreef ik al het artikel over foto’s en fotoprojecten om thuis te doen. In deze blog vertel ik je wat ik zelf allemaal thuis doe om mijzelf te vermaken tijdens deze gekke coronatijd. Wie weet haal je er inspiratie uit!

Rabin en ik zouden afgelopen vrijdag (Goede vrijdag) vertrekken om een half jaar op reis te gaan met onze camper. Dat feest gaat nu natuurlijk niet door. Of we later dit jaar nog op reis kunnen of de gehele reis moeten uitstellen tot volgend jaar, dat weten we nog niet. Natuurlijk is dat balen, maar we hebben inmiddels geaccepteerd dat we de komende tijd sowieso nog wel thuis zijn.

Omdat Rabin nu wel drie weken verplicht vakantiedagen moest opnemen, proberen we zoveel mogelijk een vakantiegevoel te creëren thuis. Concreet betekent het dat ik ’s ochtends nog wel werk (denk aan: artikelen of nieuwsbrieven schrijven, mailtjes beantwoorden, administratie bijhouden, etc) en ’s middags mijzelf ‘vrij’ geef. En wat ik dan zoal doe zonder camera, dat staat hieronder.

Disclaimer: dit artikel bevat een aantal affiliatelinks. Koop jij bijvoorbeeld een boek dat ik hieronder aanraad, dan krijg ik een klein percentage van de bestelwaarde. Niet iets waar ik rijk van word, maar alle beetjes helpen en het kost jou niets extra’s. Meer over affiliatelinks lees je hier.

Moestuin

Twee weken geleden ben ik een moestuin begonnen en jongens, dat is zoooo leuk! Ik wilde dit eigenlijk al wel langer, maar dacht dat ik er geen tijd voor had. En het leek me onhandig omdat we op vakantie gingen. Maar na het lezen van de enthousiaste verhalen van Saskia van socelebrate.nl die een moestuintje op haar balkon begon, bedacht ik twee weken geleden “dit wil ik ook”.

Diezelfde ochtend kocht ik deze moestuinbak bij de Intratuin (ook hier online te koop) en na een middag klussen stond het ding, gebeitst en wel, gevuld met aarde en ingezaaid in de tuin. Yes! Omdat ik helemaal niets van tuinieren of groente verbouwen weet, koos ik voor het systeem van Makkelijke Moestuin. Een app vertelt je precies wat je moet doen iedere dag, ideaal.

Waar Saskia me al voor waarschuwde, zo’n moestuin werkt verslavend. Toen na een week net de eerste zaailingen bovenkwamen van de radijs, vond ik het al tijd om nog meer bakken in de tuin te plaatsen. De moestuinbakken van MM zijn supermooi, maar wel erg prijzig en bovenal: niet op voorraad. En tja, als ik iets in mijn hoofd heb, dan wil ik het ook gelijk uitvoeren.

Zelfgemaakte moestuinbakken
De moestuinbak die ik een week eerder had gekocht bij de Intratuin was nog best moeilijk in elkaar te zetten. Geen simpel pakketje à la Ikea. Nee, je moest voorboren en schroeven erin draaien met een boormachine, en een gat vergroten omdat het net niet lekker paste. Het hield me een middag bezig, dat dan weer wel. Maar ook nam het onbewust de drempel weg om zelf aan de slag te gaan en bakken te maken die precies pasten in onze tuin. Als ik dit pakket in elkaar kon zetten, dan kon ik ook een simpele bak van vier planken maken, toch?

Bij de Gamma haalde ik een aantal planken van drie meter, ik kocht een zaag (hadden we niet), worteldoek en krammen. Opnieuw was ik er een hele dag mee zoet, maar ’s middags stonden er twee extra moestuinbakken in de tuin. Eentje van 100 x 100 centimeter, precies op de tegels naast de loungebank. En een bak van 60 x 90cm. Jongens jongens, wat ben ik trots op dit (simpele) klusresultaat. Haha!

Inmiddels groeit er in mijn moestuin spinazie, radijs, verschillende soorten sla, sugar snaps, wintererwt, bieten, palmkool en wortel. De meeste plantjes steken niet meer dan een paar centimeter uit de grond, maar dat verandert snel genoeg!

M’n moestuin houd me iedere dag wel bezig: een paar minuten met water geven en nog iets langer om te staren wat er allemaal omhoog is gekomen, haha. Ik kijk er naar uit om over een maandje al de eerste radijsjes te oogsten.

Links mijn eerste moestuinbak, rechts de twee zelfgemaakte moestuinbakken. Alles is ingezaaid, maar met de peterselie en basilicumplantjes speelde ik vals: die kocht ik zo bij het tuincentrum.

Lezen in de zon

Ieder avond lees ik een paar bladzijdes of een hoofdstuk op mijn eReader. Al een paar maanden ben ik bezig met de hele Harry Potter serie (voor de derde keer) en ben inmiddels aangekomen bij het laatste boek. Zelfs als je de boeken of de films kent, blijft het spannend.

Behalve voor het slapen lees ik ook heel graag een boek in de zon. Ik krijg er een instant vakantiegevoel van; of het nu op de camping is, aan het water of gewoon in de tuin. Dat de zon deze maand al zoveel schijnt zie ik dan maar als een klein gelukje en ik geniet van de zonnestralen als ik met een boek op schoot zit. Voor mijzelf heb ik een lijstje gemaakt van de boeken die ik wil lezen de komende tijd. Sommige boeken had ik al in huis, maar nog niet geopend (voor velen wel herkenbaar denk ik) – andere boeken wil ik opnieuw lezen.

Op mijn lijstje staan onder andere:

Je ziet het… ik houd van boeken over persoonlijke ontwikkeling en psychologie. Zodra ik Harry uit heb, ga ik beginnen aan het nieuwste boek van de Zeven Zussen. Wil je nog meer lees-inspiratie? Al eerder schreef ik een blogje met een paar van mijn favoriete boeken (fictie en non-fictie).

Heerlijk lezen in het zonnetje in de tuin. JJ geniet er ook van!

Op zolder had ik ook nog een flinke stapel FLOW-magazines liggen, waar ik al jaren op geabonneerd ben. Omdat ik het zonde vond om de mooie magazines weg te doen, stapelden ze maar op. Inmiddels kwam die stapel tot aan m’n knieën, en besloot ik dat ik ze of moest weggeven of bij het oud-papier moest dumpen. Alleen, daar was ik nog niet aan toe gekomen. Daarom heb ik vorige week de jaargang van 2013 erbij gepakt en ben ik ze nog een keer door aan het bladeren. Soms staan er artikelen in die ik me nog herinner, maar vaak ook niet en dan lees ik het met plezier nog een keer.

Campingkoken

Nog zoiets waar ik een vakantiegevoel van krijg; campingkoken. Ik weet niet of het een bestaand woord is, maar ik bedoel ermee koken op een los gasstelletje. Omdat we nu niet weg kunnen met onze kampeerbus, heb ik het campinggasstelletje dus tevoorschijn gehaald en hier al meerdere keren op gekookt. In de tuin, in de zon. Heerlijk! Hier word ik dus oprecht heel gelukkig van. Geen ingewikkelde gerechten, geen 3 pannen op het vuur, maar gewoon één pan op een gasstelletje.

Als we echt het campinggevoel willen creëren dan zouden we na het eten ook de afwas samen moeten doen, maar nu doen we de borden gewoon in de afwasmachine, haha. Ik zag op Instagram wel dat vriendin Maaike met haar kids ging slapen in een tent. In de woonkamer. Love it. Wie weet zet ik ook een nachtje de pop-up tent in de tuin neer. :)

Spelletjes spelen via Facetime

Samen met vrienden Martijn en Lieske spelen Rabin en ik graag een spelletje Exploding Kittens, Qwinto of Qwixx (van Qwixx hebben wij beiden de Deluxe versie hebben, met uitwisbare bordjes). Nu we niet bij elkaar op bezoek kunnen, doen we dit via Facetime. Het was even uitvogelen, maar het is gelukt. En eerlijk gezegd zijn we ook nogal trots op de uitwerking, hihi.

Qwixx
Bij Qwixx moet je heel simpel gezegd getalletjes wegstrepen – net zoals bij bingo. Wie aan de beurt is gooit de dobbelstenen, maar de anderen kunnen tijdens die ronde ook meedoen en een getal wegstrepen. Hierdoor was het belangrijk dat iedereen de dubbelstenen kon zien. Daarom maakten we een dubbele digitale verbinding. De eerste verbinding is via de laptops, die twee apparaten bellen elkaar via Facetime. Zo kunnen we elkaar zien, alsof we bij elkaar aan de keukentafel zitten. De tweede verbinding is met twee telefoons, die we omlaag richten op de dobbelstenen. Hiervoor maken we eerst een verhoging met een stapel boeken en gebruiken dan een willekeurig voorwerp om dat telefoon zo te positioneren, dat ie de dobbelstenen laat zien. Een open brillenkoker werkt hiervoor bijvoorbeeld goed, maar we weten ook dat een banaan even goed werkt. Bij de dobbelsteen-verbinding staat het geluid uit, dus we horen en zien elkaar alleen via de laptops.

Het spel is net zo leuk om te spelen als ‘in het echt’ en iedereen is even fanatiek.

Nog meer opties
Naast Qwixx hebben we bedacht dat we ook Regenwormen zouden kunnen spelen en voor Exploding Kittens is er ook een speciale handleiding uitgebracht voor de quarantaine versie (“Quarantined Kittens”). bedacht. Die gaan we vast nog wel uitproberen.

Heb jij nog leuke suggesties voor dobbel-, kaart- of bordspellen die je met elkaar kan spelen via Facetime? Laat het me vooral weten in de reacties!

Digitale spelletjesavond met Martijn en Lieske

Yoga

Twee jaar geleden ging ik met vriendin Merel naar Marokko. We hadden een yoga+ surfvakantie. De dag begon met een uur yoga op het dakterras, daarna ontbijt, gevolgd door naar het strand te gaan om te golfsurfen, thuiskomen, avondeten en nog een uurtje yoga. Voordat we de vakantie boekten had ik nog nooit yoga gedaan, maar Merel was superenthousiast dus ik ging vrolijk mee. Het was een topvakantie en ik nam me voor om vaker yoga te doen. Alleen, dat kwam er nooit van.

Omdat er zoveel verschillende soorten yoga zijn en dus ook nog meer verschillende yogaklasjes, zag ik door de bomen het bos niet meer. Het grote aanbod zorgde er in feite voor dat ik dus geen keuze maakte.

Fitchannel
Yoga kwam weer naar voren toen ik in november van vorig jaar begon met Fitchannel. Daar volgde ik de training Yoga de basis van Myrna van Kemenade. Hierbij krijg je uitleg over verschillende houdingen en je werkt naar een ‘flow’.

Tip: vanwege de coronacrisis kun je nu voor slechts 1 cent een maand lang gratis sporten bij Fitchannel. Ze hebben verschillende programma’s en voor elk niveau zit er wel wat bij. Of je nu fit wilt worden, spieren wilt opbouwen of ter ontspanning. Schrijf je je in voor Fitchannel via deze link, dan krijg je 10% korting als je betalend lid wordt.

Omdat er op Fitchannel helaas geen vervolgtraning yoga stond van Myrna en ik het saai vond worden om twee keer per week dezelfde video te volgen, ging ik verder kijken.

Down dog app
Ik stuitte toen op de app Down dog, waarbij je iedere keer een andere yoga practice krijgt. Je stelt hierbij zelf in wat voor soort yoga je wilt doen, hoe lang, hoe zwaar, of je specifieke aandachtspunten hebt (bijvoorbeeld meer flexibiliteit, balans, etc). Daarnaast kun je kiezen welke muziek je tijdens de oefening wilt en zelfs selecteren welke stem je begeleidt.

Als dit eenmaal ingesteld staat, druk je op een knop en komt er een nieuwe serie opdrachten op je beeldscherm, inclusief video’s. Ik vind het heel fijn en duidelijk werken en ik heb me na 3 proeflessen aangemeld voor een abonnement (paar euro per maand). Vanwege de coronacrisis is hun app nu helemaal gratis tot en met 1 mei, dus test ‘m zeker even uit. Met hetzelfde principe hebben ze ook een app voor een 7 minute work-out, HIIT en Barre. (Let op: deze apps zijn allemaal Engels. Nederlandse taal wordt (nog?) niet aangeboden.)

Activiteit organiseren voor anderen

Begin deze maand organiseerde ik de fotoweek. Iedere dag gaf ik via een video een opdracht om te fotograferen. Het doel: jou een positief momentje in de dag bezorgen en even afleiding van alles rondom de coronacrisis. Met totaal meer dan drieduizend foto’s die geüpload werden met de bijbehorende hashtag, is dat denk ik gelukt. En wat bleek: het organiseren van de fotoweek gaf mij ook veel afleiding. Ik was zo druk met de video’s maken, de voorbeeldfoto’s maken, geüploadde foto’s bekijken en berichten beantwoorden, dat ik amper de tijd had om het nieuws te bekijken. Iets wat ik daarvoor iedere dag eigenlijk net iets te vaak deed. Daarom is mijn tip: bedenk een leuke activiteit om anderen mee af te leiden, want dit zorgt ook voor iets te doen en afleiding voor jezelf.

Sportquiz / Muziekquiz / Filmquiz
Nu kun je zelf een fotoweek organiseren met bevriende fotograferen, maar je kunt ook in een andere hoek zoeken. Rabin maakte bijvoorbeeld een quiz met allemaal sportvragen, die hij naar zijn (sportgekke) familie stuurde. Omdat het best lastige vragen waren, was iedereen er toch zeker een paar uur mee (Googelen was toegestaan). Toen iedereen de quiz had ingestuurd en Rabin een winnaar had getrokken, nam een familielid het idee over en maakte hij een quiz met allemaal muziekvragen. En ook die was niet te makkelijk! Inmiddels heeft Rabin een tweede sportquiz in de maak en gaat zijn nichtje een filmquiz maken. Ze houden elkaar lekker bezig en geeft iedereen in de familie veel plezier.

Aquarel

M’n oma maakte vroeger veel aquarel schilderijen. Ik heb veel goede herinneringen dat we samen met waterverf aan de slag gingen. Ik had het al lang niet meer gedaan, tot ik een paar jaar geleden een workshop waterverven volgde bij Karlijn van de Wier. Enthousiast kocht ik een waterverfsetje en die pak ik er af en toe bij, vooral als ik geen zin heb om te lezen of iets met een beeldscherm te doen. Vaak maak ik kaartjes, die ik dan weer verstuur naar familie of vrienden.

Kaartjes en cadeautjes naar vrienden sturen

Met al het nare wat er nu gebeurt, kan een beetje extra positiviteit geen kwaad, toch? Daarom verstuurde ik familie en vrienden een klein cadeautje, samen met een zelfgemaakte kaartje met daarop wat lieve woorden. Ohja, en er zat confetti in het pakketje. Gewoon omdat het kan. En omdat je daar vrolijk van wordt.

Het cadeautje dat ik in het pakketje deed was een zakje om superbellen te maken. Je weet wel, van die gigantische bellenblaasbellen. Ik las hierover een stukje in een oude Flow magazine die ik in de tuin las, en zag dat het magische goedje voor deze superbellen nog steeds te koop was, onder andere hier. Niet alleen maar vrienden met kids kregen zo’n pakketje, ook een aantal vrienden met een neefje of nichtje. Ik heb ze gezegd dat ze me foto’s moeten sturen ;)

Links: vrolijke aquarelkaartjes maken. Geen hoogstaand schilderwerk, maar wel een fijne bezigheid. Rechts: mijn allereerste zelfgebakken brood!

Wat ik allemaal nog van plan ben…

Ik denk dat iedereen thuis nog wel klusjes heeft om te doen. Van die klusjes die al veel te lang liggen, omdat je er niet aan toekomt. Zo duurde het minstens vier jaar voordat we de schuur beitsten (vorig jaar zomer) en al minstens even lang staat op m’n lijstje om de zoldertrap opnieuw te verven. Als ik me erg ga vervelen, dan ga ik daar nu maar eens echt aan beginnen.

Er zijn ook genoeg kleine klusjes. Vorige week heb ik de kamerplanten weer eens verpot en het vogelhuisje dat ik drie jaar geleden kocht om te schilderen, kan ik nu ook wel eens afmaken.

Zo wil ik nog wat nieuwe recepten uitproberen en ik wil graag leren broodbakken. Met dat laatste ben ik al begonnen. Vanmiddag kwam m’n allereerste brood uit de oven en jummie, hij is goed gelukt! Het recept wat ik volgde was een No Knead Bread, waarbij je niet hoeft te kneden. (Google maar eventjes, je vindt veel varianten hiervoor). Ik wil graag m’n broodbak-skills ontwikkelen, zodat ik straks hopelijk ook een brood kan bakken in de Omnia campingoven op het gaspitje in de camper. Hoe chill zou het zijn als we in the middle of nowhere ’s ochtends van een vers gebakken broodje kunnen smullen? :)

Waar houd jij je in je vrije tijd mee bezig tijdens deze coronacrisis? Laat het weten in de reacties. Zo kunnen we elkaar hopelijk verder inspireren.