Topmenu

Creatief: maak een regenboogcollage

Wat is een regenboogcollage?

Een collage is een verzameling van foto’s. Een regenboogcollage is een verzameling van foto’s, georganiseerd op volgorde van de kleuren van de regenboog. Kleurrijk, creatief én leuk om te doen!

Het maken van een regenboogcollage kun je op verschillende manieren aanpakken. Kies bijvoorbeeld één specifiek onderwerp en ga hiervan de verschillende kleuren van de regenboog fotograferen. Dit heb ik in 2007 gedaan met de serie “Rainbow of Fruits”.

Voor het maken van deze collage heb ik maar liefst 15 verschillende fruitsoorten gefotografeerd, waarvan sommige ook nog eens in verschillende kleuren. Het fruit dat je terug vind in de collage is: aardbei, appels (groen/rood), druiven (rood/groen/blauwe), pruimen (rood/geel), grapefruit, sinaasappel, mandarijn, mango, kiwi, citroen, limoen, peer, blauwe bes, bramen en vlierbessen.

Rainbow of fruits

Nog een collage met één specifiek onderwerp, is deze regenboogcollage van bloemen. Voor het maken van deze collage heb ik eerst in mijn archief gekeken welke kleuren ik al had. De ontbrekende kleuren heb ik daarna van de bloemen gefotografeerd tijdens een bezoekje aan de Keukenhof.

Regenboog collage van bloemen

Welke volgorde hebben de kleuren van de regenboog?

Als je de kleuren op volgorde van de regenboog zet, dan ziet dat er meestal zo uit:rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze. Vanzelfsprekend hoef je niet alle kleuren te gebruiken in de collage en kun je de volgorde aanpassen. Zo heb ik in de serie met fruit geen roze en paars gebruikt en vond ik het bij de serie van de bloemen mooier om met roze te beginnen. Ook kun je variëren of je wel of geen lijntje tussen de foto’s wilt hebben.

Collage van vakantiefoto’s

In plaatst van één specifiek onderwerp, kun je jezelf ook als opdracht geven om tijdens bijvoorbeeld de vakantie alle kleuren van de regenboog te verzamelen. Niet alleen een leuke uitdaging voor jezelf, maar ook heel erg leuk om later te verwerken in een vakantiealbum. Uiteraard kun je zo’n collage ook achteraf proberen te maken (al is dit lastiger omdat je dan misschien bepaalde kleuren ‘mist’), zoals de collage hieronder. Hierin heb ik de foto’s van verschillende reizen gecombineerd.

Collage van vakantiefoto's

 

Hoe maak je een collage?

Het maken van de collage kan in verschillende programma’s, zoals Photoshop en Lightroom.

Wil je liever een regenboog zelf vastleggen? Lees hier de tips voor het fotograferen van een regenboog.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , , , ,

8 reacties op Creatief: maak een regenboogcollage

 1. Patricia 15 januari 2019 at 22:22 #

  Na inspiratie door dit artikel heb ik een regenboogcollage van de herfst gemaakt. Ideaal seizoen ervoor!

 2. Carla 21 augustus 2015 at 13:36 #

  Jammer, ik ben al geabonneerd op je nieuwsbrief ,en kan nu deze templates niet aanvragen.

  • Laura 21 augustus 2015 at 21:15 #

   Dan heb je de Lightroom templates uiteraard al gehad :) Kun je de eerste mail van Laura’s Lightroom Love niet meer terugvinden? Je kunt je ook aanmelden/afmelden, als je ze opnieuw wilt downloaden.

   • daphne 26 juni 2016 at 21:18 #

    zijn die templates nog ergens te vinden? \gr
    daphne

   • Laura 26 juni 2016 at 23:16 #

    Nee helaas, de website van LLL is sinds vorige maand offline.

 3. Joke Termaat 9 juli 2014 at 11:19 #

  Leuke tips, zeker op regenachtige dagen. Dank je wel.

 4. Annick 19 mei 2014 at 21:14 #

  Super bedankt voor deze tips Laura. Ik zalmss wel zoiets doen als eindwerk voor mijn studie fotografie (volwassenonderwijs in Gent) volgend jaar.
  Groeten en 1000x dank voor alle informatie.
  Groetjes,
  Annick

 5. Ineke Vernooij 19 mei 2014 at 17:30 #

  Leuke tip Laura, dit ga ik zeker proberen. Zojuist een verzoek gedaan om de templates.

Geef een reactie

X