Ben je dol op kleurrijke foto’s? Maak dan een regenboogcollage! In dit artikel staan er een paar, zodat jij daar weer inspiratie uit kunt halen. Ook lees je de tips hoe je het fotograferen voor zo’n collage het beste aanpakt.

Een collage is simpelweg verzameling van foto’s. Een regenboogcollage is een verzameling van foto’s die georganiseerd zijn volgens de kleuren van de regenboog. Kleurrijk, creatief én leuk om te doen!

Dit is een regenboogcollage met allemaal natuurfoto's

Het maken van een regenboogcollage kun je op verschillende manieren aanpakken. Kies bijvoorbeeld één specifiek onderwerp of thema en fotografeer dit dan in zoveel mogelijk kleuren. Dat deed ik met de fotoserie hieronder, die ik de naam Rainbow of Fruits gaf.

Voor deze collage heb ik vijftien verschillende soorten fruit gefotografeerd, waarvan sommige in meerdere kleuren. De collage bevat foto’s van: aardbeien, appels (groen/rood), druiven (rood/groen/blauw), pruimen (rood/geel), grapefruit, sinaasappels, mandarijnen, mango’s, kiwi’s, citroenen, limoenen, peren, blauwe bessen, bramen en vlierbessen.

Van elk fruitsoort maakte ik diverse foto’s, waarbij ik varieerde in hoek en standpunt. Maar ook heb ik sommige fruitsoorten opengesneden, zodat je ook de kleuren en patronen aan de binnenkant zag.

Rainbow of fruits: regenboogcollage

Tips en inspiratie voor het fotograferen van herfstkleurenvan paddestoelenin de mistvan dauwdruppelsvan zonneharpentijdens het gouden uurtje

Masterclass: Herfstfotografie

Leer hoe je prachtige natuurfoto’s maakt tijdens dit fotogenieke seizoen

Regenboogcollage van bloemen

Een andere collage met één specifiek onderwerp is deze regenboogcollage van bloemen. Om deze collage te maken keek ik eerst in mijn archief welke kleuren ik al had. Daarna fotografeerde ik de ontbrekende kleuren tijdens een bezoekje aan de Keukenhof.

Regenboog collage van bloemen

Welke volgorde hebben de kleuren van de regenboog?

De kleuren van de regenboog staan meestal als volgt geordend: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en roze. Door deze volgorde lopen de kleuren zoveel mogelijk in elkaar over.

Je hoeft natuurlijk niet alle kleuren te gebruiken in een collage. Voel je ook vrij om de volgorde van de kleuren aan te passen. In de collage van het fruit heb ik geen roze en paars gebruikt. En bij de bloemenserie vond ik het mooier om te starten met roze bloemen. Het belangrijkste is dat de foto’s elkaar mooi opvolgen. Je kunt dan beter een kleur overslaan, dan dat je foto’s toevoegt die het eigenlijk net niet zijn.

Collage van vakantiefoto’s

Bij de collage’s hierboven fotografeerde ik hetzelfde onderwerp/thema in verschillende kleuren. Maar ook hier kun je natuurlijk in variëren. Een leuke uitdaging is bijvoorbeeld om tijdens een vakantie alle kleuren van de regenboog te verzamelen. Wedden dat je daardoor ook andere foto’s gaat maken? Dat levert vast toffe platen op! Bovendien is zo’n collage ook heel leuk om later te verwerken in jouw vakantiealbum. Of misschien wil je die zelfs op de cover zetten.

Regenboogcollage van de reis die ik naar Myanmar maakte.

Regenboogcollage van de reis die ik naar Myanmar maakte.

Je kunt ook proberen om de collage achteraf te maken, dus als je weer thuis bent van vakantie. Maar dat kan wel lastiger zijn omdat je dan misschien bepaalde kleuren mist. In de regenboogcollage hieronder heb ik foto’s van verschillende reizen gecombineerd. Daarbij het ik zoveel mogelijk foto’s van één kleur op één rij gezet.

Collage van vakantiefoto's

 

Hoe maak je een regenboogcollage?

Er zijn veel verschillende programma’s waarmee je een collage kunt maken. Eén van de meest populaire programma’s is Photoshop. Je opent dan de verschillende foto’s in één bestand, verkleint ze als dat nodig is en zet ze dan stuk voor stuk in de juiste volgorde. Als je hier mee aan de slag wilt, lees dan ook de volgende artikelen:

In Lightroom Classic kun je de Afdrukmodule gebruiken om een collage te maken. Je hoeft het dan niet af te drukken, maar slaat het geheel dan op als JPG.

Zelf werk ik graag in Adobe InDesign voor het maken collage. Dit programma is niet specifiek voor fotografen, maar meer voor grafisch ontwerpers. Ik gebruik dit programma bijvoorbeeld ook voor de opmaak van m’n boeken en eBooks. Als je het complete Adobe Creative Cloud abonnement al hebt, dan adviseer ik je hier zeker eens naar te kijken. Maar ik zou het er niet speciaal voor kopen.

Een online alternatief voor het maken van collages is Canva. Je bent daar met een leeg canvas en sleep er je foto’s in. Hierna kun je de grootte en positie van de foto’s aanpassen.

P.s. Wil je liever een regenboog zelf vastleggen? Lees hier de tips voor het fotograferen van een regenboog.