Wat is een regenboogcollage?

Een collage is een verzameling van foto’s. Een regenboogcollage is een verzameling van foto’s, georganiseerd op volgorde van de kleuren van de regenboog. Kleurrijk, creatief én leuk om te doen!

Het maken van een regenboogcollage kun je op verschillende manieren aanpakken. Kies bijvoorbeeld één specifiek onderwerp en ga hiervan de verschillende kleuren van de regenboog fotograferen. Dit heb ik in 2007 gedaan met de serie “Rainbow of Fruits”.

Voor het maken van deze collage heb ik maar liefst 15 verschillende fruitsoorten gefotografeerd, waarvan sommige ook nog eens in verschillende kleuren. Het fruit dat je terug vind in de collage is: aardbei, appels (groen/rood), druiven (rood/groen/blauwe), pruimen (rood/geel), grapefruit, sinaasappel, mandarijn, mango, kiwi, citroen, limoen, peer, blauwe bes, bramen en vlierbessen.

Rainbow of fruits

Nog een collage met één specifiek onderwerp, is deze regenboogcollage van bloemen. Voor het maken van deze collage heb ik eerst in mijn archief gekeken welke kleuren ik al had. De ontbrekende kleuren heb ik daarna van de bloemen gefotografeerd tijdens een bezoekje aan de Keukenhof.

Regenboog collage van bloemen

Welke volgorde hebben de kleuren van de regenboog?

Als je de kleuren op volgorde van de regenboog zet, dan ziet dat er meestal zo uit:rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze. Vanzelfsprekend hoef je niet alle kleuren te gebruiken in de collage en kun je de volgorde aanpassen. Zo heb ik in de serie met fruit geen roze en paars gebruikt en vond ik het bij de serie van de bloemen mooier om met roze te beginnen. Ook kun je variëren of je wel of geen lijntje tussen de foto’s wilt hebben.

Collage van vakantiefoto’s

In plaatst van één specifiek onderwerp, kun je jezelf ook als opdracht geven om tijdens bijvoorbeeld de vakantie alle kleuren van de regenboog te verzamelen. Niet alleen een leuke uitdaging voor jezelf, maar ook heel erg leuk om later te verwerken in een vakantiealbum. Uiteraard kun je zo’n collage ook achteraf proberen te maken (al is dit lastiger omdat je dan misschien bepaalde kleuren ‘mist’), zoals de collage hieronder. Hierin heb ik de foto’s van verschillende reizen gecombineerd.

Collage van vakantiefoto's

 

Hoe maak je een collage?

Het maken van de collage kan in verschillende programma’s, zoals Photoshop en Lightroom.

Wil je liever een regenboog zelf vastleggen? Lees hier de tips voor het fotograferen van een regenboog.