Jaag niet op de pot met goud aan het einde van de regenboog, dat is zonde van je inspanning. Maar een regenboog fotograferen, dát is wel de moeite waard! Wees er vooral snel bij, want voor je het weet is die mooie regenboog weer verdwenen. In dit artikel daarom zeven tips hoe je een regenboog goed fotografeert.

Regenboog kleuren

Licht en waterdruppels zijn de twee onmisbare ingrediënten voor een regenboog. Licht dat door de regendruppels schijnt, verandert van richting. Bij deze breking ontstaan de verschillende kleuren. Naast elkaar zie je in de regenboog de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en uiteindelijk paars. Om de regenboog te zien moet het licht van achteren komen, dus de zon in je rug.

Een dubbele regenboog, gefotografeerd in Noorwegen. De bui kwam steeds dichterbij en de regenboog dus ook.

Regenboog boven Isla de Ometepe, Nicaragua

Regenboog boven Isla de Ometepe, Nicaragua. De kleuren zijn hier ‘andersom’, omdat het de rechterkant van de regenboog is.

Regenboog vanuit het vliegtuig gefotografeerd

Deze regenboog kon ik vanuit het vliegtuig fotograferen. Je ziet de regenbui mooi boven het land hangen! (Costa Rica)

Hoe duidelijker de regenboog, hoe gemakkelijker het is om ‘m te fotograferen.

Je hebt niet altijd een fancy camera nodig om een regenboog te fotograferen. Onderstaande foto maakte ik gewoon met een iPhone. Hoe beter je de regenboog gewoon ziet, hoe makkelijker hij ook ‘pakt’ op de foto.

Regenboog met iPhone gefotografeerd

Deze dubbele regenboog fotografeerde ik gewoon met mijn iPhone

Wat wel altijd belangrijk blijft, is een goede belichting. Pas vooral op dat de foto niet te licht wordt, dan zie je de kleuren van de regenboog nauwelijks. Bij een foto die iets te donker is, lijken de kleuren misschien iets feller. Maar je wilt natuurlijk niet dat het landschap onderbelicht is. De precieze instellingen van diafragma, sluitertijd en ISO hangen bovendien af van veel factoren, zoals hoeveel scherptediepte je in de foto wilt en of er sprake is van beweging. In mijn online fotocursus leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie, regenboog of niet!

Dubbele regenboog in Nieuw-Zeeland

Dubbele regenboog in Nieuw-Zeeland

Paarse heide met bomen en regenboog

Regenboog boven de bloeiende, paarse heide. In het midden van de regenboog zie als je goed kijkt je nog een stoort extra rijtje kleuren.

Regenboog versterken met polarisatiefilter

Er is een trucje om de aanwezige regenboog te benadrukken en dat is met een polarisatiefilter. Door het filter ‘goed’ te draaien, worden de kleuren van de regenboog versterkt. Wat is goed? Dat zie je snel genoeg als je het filter voor de lens schroeft en ronddraait. Bij een verkeerde stand verdwijnt de regenboog zelfs uit beeld!

Polarisatiefilter bij een regenboog Polarisatiefilter bij een regenboog

Links: de regenboog gewoon
Rechts: de regenboog gefotografeerd met een polarisatiefilter

Polarisatiefilter bij een regenboogPolarisatiefilter bij een regenboog

Links: het polarisatiefilter is niet goed gedraaid, de regenboog is bijna weg.
Rechts: de kleuren van de regenboog zijn nu versterkt.

Om het je nog beter te laten zien, heb ik het ook voor je gefilmd. Tijdens de video draai ik langzaam aan het polarisatiefilter. Je ziet de regenboogkleuren sterker worden en daarna bijna weer verdwijnen.

Regenboog niet alleen bij regen!

Een regenboog verschijnt, ondanks zijn naam, niet alleen bij regen. Je ziet ‘m soms ook terug in het water van een sproeier, fontein of lukt het je om de regenboog te fotograferen in een waterval. Dit is vooral als er een dunne, lichte nevel ontstaat.

Prachtige regenboog in de ‘bridalveil fall’ in Yosemite.

En voor het geval je niet gelooft dat dit echt is, ook dit staat voor je op film!

Regenboog in de waterval

Ik heb zelfs regenbogen gezien in de mist. En als het zonnetje niet schijnt, is het zelfs een optie om de regenboog zelf te maken met behulp van flitslicht.

Regenboog in de mist

Als je heel goed kijkt, zie je de regenboog in de lichte mist.

Niet elke regenboog fotografeert even makkelijk

Huh, regen? Waar dan? Blijkbaar waren er toch een paar spetters. :) Het landschap krijgt door het gouden uurtje een warme kleur, maar door het ontbreken van de wolken zie je twee regenbogen nauwelijks.

Check! Een regenboog in de splash bij het bovenkomen van de walvis! Hoe cool is dat?!

Check! Een regenboog in de splash bij het bovenkomen van de walvis! Hoe cool is dat?!

Vergeet de rest van de foto niet

Een regenboog in de foto maakt het beeld niet automatisch ‘goed’. Vanzelfsprekend let je altijd op de compositie. Zet bij een landschapsfoto als het even kan bijvoorbeeld iets op de voorgrond voor meer diepte. Maak ook een bewuste keuze of je de hele regenboog op de foto zet met een groothoeklens. Of dat je juist inzoomt op een deel van de regenboog en zo storende elementen buiten beeld houd.

Regenboog met groothoeklens

Dit is dezelfde regenboog als de eerste foto in het artikel. Hier is er gefotografeerd met een groothoeklens. De regenboog is een stuk kleiner in beeld maar de foto heeft wel een heel andere sfeer gekregen.

Als ik een regenboog fotografeer, dan kijk ik ook altijd goed waar de regenboog boven staat en waar de regenboog ‘aan land komt’. Misschien kun je – door iets opzij te lopen – het uiteinde van de boog op een toffe plaats zetten. De regenboog brengt de aandacht van de kijker daar dan automatisch naar toe.

Regenboog in Queenstown, Nieuw-Zeeland

Hier heb ik ingezoomd op het uiteinde van de regenboog. Ik vond het mooi hoe deze precies het puntje land aanraakte. (Queenstown, Nieuw-Zeeland)

De foto werd net nog iets spannender toen er een speedboat onder het uiteinde van de regenboog voorbij sjeesde.

De foto werd net nog iets spannender toen er een speedboat onder het uiteinde van de regenboog voorbij sjeesde.

Voor de pot met goud moet je dus op deze zeilboot zijn!

Voor de pot met goud moet je dus op deze zeilboot zijn! (Hawaii)

Bescherm je camera tegen de regen

Bij de meeste foto’s die je in dit artikel ziet, hielden mijn camera en ik het gelukkig droog. Toch kan het zijn dat je een (kleine) bui in moet om de regenboog te fotograferen. Gebruik in zo’n geval altijd de zonnekap van je objectief om spetters op de lens te voorkomen. Dit is één van de acht tips om je camera te beschermen tegen de regen, lees dat artikel dus ook nog even door.

In de regen een regenboog fotograferen

Deze regenboog leek wel héél dichtbij. Dat was niet gek, want ik stond ook in de regenbui te fotograferen. Je ziet als je goed kijkt ook een regendruppel op de lens zitten.