Jaag niet op de pot met goud aan het einde van de regenboog, dat is zonde van je inspanning. Maar een regenboog fotograferen, dát is wel de moeite waard! Wees er vooral snel bij, want voor je het weet is die mooie regenboog weer verdwenen. In dit artikel daarom zeven tips hoe je een regenboog goed fotografeert.
Regenboog kleuren
Licht en waterdruppels zijn de twee onmisbare ingrediënten voor een regenboog. Licht dat door de regendruppels schijnt, verandert van richting. Bij deze breking ontstaan de verschillende kleuren. Naast elkaar zie je in de regenboog de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en uiteindelijk paars. Om de regenboog te zien moet het licht van achteren komen, dus de zon in je rug.
Hoe duidelijker de regenboog, hoe gemakkelijker het is om ‘m te fotograferen.
Je hebt niet altijd een fancy camera nodig om een regenboog te fotograferen. Onderstaande foto maakte ik gewoon met een iPhone. Hoe beter je de regenboog gewoon ziet, hoe makkelijker hij ook ‘pakt’ op de foto.
Wat wel altijd belangrijk blijft, is een goede belichting. Pas vooral op dat de foto niet te licht wordt, dan zie je de kleuren van de regenboog nauwelijks. Bij een foto die iets te donker is, lijken de kleuren misschien iets feller. Maar je wilt natuurlijk niet dat het landschap onderbelicht is. De precieze instellingen van diafragma, sluitertijd en ISO hangen bovendien af van veel factoren, zoals hoeveel scherptediepte je in de foto wilt en of er sprake is van beweging. In mijn online fotocursus leer je precies welke instellingen je nodig hebt in welke situatie, regenboog of niet!
Regenboog versterken met polarisatiefilter
Er is een trucje om de aanwezige regenboog te benadrukken en dat is met een polarisatiefilter. Door het filter ‘goed’ te draaien, worden de kleuren van de regenboog versterkt. Wat is goed? Dat zie je snel genoeg als je het filter voor de lens schroeft en ronddraait. Bij een verkeerde stand verdwijnt de regenboog zelfs uit beeld!
Om het je nog beter te laten zien, heb ik het ook voor je gefilmd. Tijdens de video draai ik langzaam aan het polarisatiefilter. Je ziet de regenboogkleuren sterker worden en daarna bijna weer verdwijnen.
Regenboog niet alleen bij regen!
Een regenboog verschijnt, ondanks zijn naam, niet alleen bij regen. Je ziet ‘m soms ook terug in het water van een sproeier, fontein of lukt het je om de regenboog te fotograferen in een waterval. Dit is vooral als er een dunne, lichte nevel ontstaat.
En voor het geval je niet gelooft dat dit echt is, ook dit staat voor je op film!
Ik heb zelfs regenbogen gezien in de mist. En als het zonnetje niet schijnt, is het zelfs een optie om de regenboog zelf te maken met behulp van flitslicht.
Vergeet de rest van de foto niet
Een regenboog in de foto maakt het beeld niet automatisch ‘goed’. Vanzelfsprekend let je altijd op de compositie. Zet bij een landschapsfoto als het even kan bijvoorbeeld iets op de voorgrond voor meer diepte. Maak ook een bewuste keuze of je de hele regenboog op de foto zet met een groothoeklens. Of dat je juist inzoomt op een deel van de regenboog en zo storende elementen buiten beeld houd.
Als ik een regenboog fotografeer, dan kijk ik ook altijd goed waar de regenboog boven staat en waar de regenboog ‘aan land komt’. Misschien kun je – door iets opzij te lopen – het uiteinde van de boog op een toffe plaats zetten. De regenboog brengt de aandacht van de kijker daar dan sneller naar toe.
Bescherm je camera tegen de regen
Bij de meeste foto’s die je in dit artikel ziet, hielden mijn camera en ik het gelukkig droog. Toch kan het zijn dat je een (kleine) bui in moet om de regenboog te fotograferen. Gebruik in zo’n geval altijd de zonnekap van je objectief om spetters op de lens te voorkomen. Dit is één van de acht tips om je camera te beschermen tegen de regen, lees dat artikel dus ook nog even door.