Ben je op zoek naar een manier om een digitale foto te verkleinen, maar heb je geen Photoshop of Lightroom bij de hand? Of wil je een foto uitsnijden zonder fotobewerkingsprogramma? Geen zorgen, want er zijn tal van gratis websites waarbij je in een handomdraai jouw JPG-foto’s online uitsnijdt of verkleint. Het verkleinen is bijvoorbeeld nodig omdat een foto te groot is om per mail te versturen, of omdat je een foto niet te groot naar je website wilt uploaden. In dit artikel lees je over 5 verschillende online tools om foto’s in je browser te croppen en/of te verkleinen. Per website worden de voor- en nadelen op een rij gezet, zodat je snel weet welke tool het beste bij jou past.

Heb je wél Lightroom of Photoshop? Lees dan ook:

Er zijn waarschijnlijk honderden websites waarmee je jouw foto’s online kan uitsnijden en verkleinen. Die ga ik natuurlijk niet allemáál bespreken. Ik heb een kleine selectie gemaakt, waarbij ik drie eisen had;

 • de website is (ook) beschikbaar in het Nederlands.
 • de website is gratis te gebruiken.
 • het aanmaken van een account is nooit verplicht

Hieronder de inhoudsopgave van de vijf websites die ik in dit artikel bespreek.

Wil je gelijk door naar de samenvatting welke tool ik wanneer aanbeveel? Klik dan hier.

Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,

met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.

Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor

Tips & inspiratie om adembenemende vakantiefoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt. ;)

Fotoverkleinen

Ik adviseer fotoverkleinen.nl als je simpel en snel een fotoformaat wilt aanpassen. De site is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, ook op een smartphone of tablet.

Je opent de foto door ‘m naar het grote vak te slepen, door op Bladeren te klikken of ga naar Bestand > Openen. Je kunt de foto zelfs plakken in het grote vak met CTRL + V (Windows) of CMD + V (Mac).

Upload jouw foto om te beginnen

Croppen

Als je de foto wilt uitsnijden, klik je eerst op Snijden. Je kunt zelf een vaste beeldverhouding invullen (bijvoorbeeld 3×2), maar ook biedt de site de optie om te croppen voor verschillende social media afbeeldingen op Instagram en Facebook. Handig, omdat deze (soms gekke) beeldverhoudingen vaak lastig te onthouden zijn.

Bij Snijden kun je het beste ‘op basis van aspect ratio’ kiezen, waarna je de vaste beeldverhouding invoert. Bijvoorbeeld 3×2.

De site geeft je heel makkelijk de mogelijkheid om foto’s te croppen speciaal voor social media.

Verkleinen

Om het formaat aan te passen, klik je op Verkleinen. Daar vul je het gewenste formaat in pixels in. Of sleep de balk naar links om de foto kleiner te maken. Nadat je op Pas Toe hebt geklikt, kun je de foto downloaden via Bestand > Bewaar foto JPG. Helaas heb je daarbij geen keuze in de kwaliteit van de JPG.

Verklein de foto’s met het schuifje of voer zelf een formaat in pixels in.

De site werkt ook goed bij mobiele browsers. Let alleen wel even op bij het opslaan. Op mijn iPhone belandt de verkleinde foto niet in de filmrol als ik op Bestand > Bewaar foto klik en dan op Download. In plaats daarvan kun je beter na Bestand > Bewaar foto klikken op Bekijk. Op een iPhone houd je dan je vinger even op de foto en klik dan op Opslaan in Filmrol.

 • Fotoverkleinen.nl
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt ook op smartphones, alleen even opletten bij het opslaan
 • Kwaliteit van de JPG (compressie) kun je niet kiezen
 • Reclamebanner onder het logo en onder de foto
 • Eigen beeldverhouding invoeren bij croppen, maar ook veel keuze uit social media formaten
 • Extra functies zoals spiegelen, kantelen, verscherpen, grijstinten
 • Maar één foto tegelijkertijd verkleinen

PicResize

PicResize is een goede keuze als je het belangrijk vindt om zelf de mate van compressie te kiezen, maar waarbij je verder geen andere functies nodig hebt.

Selecteer de afbeelding door deze naar het vak te slepen, of klik erop om een foto op je computer te kiezen. Het is ook mogelijk om een foto te plakken met CTRL + V (Windows) of CMD + V (Mac). Klik daarna op de tekst ‘Blijf de afbeelding bewerken‘. Dat is een beetje een gekke vertaling van ‘Continue to edit the photo‘, denk ik.

Het uploadscherm

Croppen

Op de volgende pagina heb je de optie om de foto te roteren of uit te snijden. Het nadeel van deze croptool is dat je geen andere beeldverhouding kunt kiezen. Als je SHIFT ingedrukt houdt, dan kun je wel croppen met de beeldverhouding waarin je het bestand uploadde.

Uitsnijden kan alleen door aan de randen van de croptool te trekken. Met SHIFT ingedrukt behoudt je wel dezelfde beeldverhouding als het origineel.

Verkleinen

Onder het veld van uitsnijden specificeer je de grootte van de foto. Klik op de balk en selecteer daar Aangepaste grootte. Je kunt nu zelf het formaat invoeren. Als je Breedte invult (Width), dan mag je het vakje van de Lengte leeg laten. De foto wordt dan automatisch in verhouding verkleind.

Vul het formaat in pixels in.

Eronder kun je nog speciale effecten op de foto toepassen.  Ik heb er een paar geprobeerd, maar ik zou zeggen: negeer deze optie vooral. Je foto wordt er echt niet beter van.

Bij Bewaar als kies je het bestandsformaat. Bij JPG heb je de keuze uit drie kwaliteiten: Good, Better, Best. Bij Good wordt de foto meer gecomprimeerd, waardoor de foto minder bestandsruimte inneemt. Best heeft de hoogste kwaliteit.

Je hebt drie keuzes voor de kwaliteit van de JPG. Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer MB’s (kB’s) de foto heeft.

Ten slotte klik je op de knop onderin om de foto te verkleinen. Op de volgende pagina kun je de foto downloaden en krijg je een overzicht hoeveel de foto kleiner is geworden. In pixels en in bestandsgrootte (KB).

Hier kun je de foto downloaden. Ik vind het heel netjes dat er staat dat de foto na 20 minuten automatisch weer verwijderd wordt.

De site werkt ook op een smartphone, maar omdat het niet geoptimaliseerd is voor kleine beeldschermen werkt het croppen niet (goed). Ook zie je niet de ingestelde waardes bij de kwaliteit zonder er op te klikken. Dit is al beter als je het beeldscherm van je smartphone even kantelt. Bij het opslaan van de foto kun je bij een iPhone het beste kiezen voor Bekijk foto. Op een iPhone houd je dan je vinger even op de foto en klik dan op Opslaan in Filmrol.

 • picresize.com
 • Gebruiksvriendelijk
 • Werkt ook op smartphones, maar niet optimaal. Ook even opletten bij het opslaan.
 • Kwaliteit van de JPG (compressie): keuze uit Good, Better, Best
 • Reclamebanner onder het logo
 • Bij het croppen kun je geen vaste beeldverhouding ingeven
 • Extra functies met filters geven absoluut geen mooie resultaten
 • Maar één foto tegelijkertijd verkleinen
 • Vermelding dat de foto 20 minuten na het resizen automatisch van de server wordt verwijderd

IloveIMG

Met IloveIMG kun je zowel foto’s croppen als foto’s verkleinen. Alleen gaat dit niet in hetzelfde scherm. Dat is een klein beetje onhandig. Toch bespreek ik ‘m in dit artikel, omdat het een hele handige tool is om meerdere foto’s tegelijker te verkleinen. Het is ook de enige website waar je geen reclamebanners te zien krijgt. Nice!

Het beginscherm van IloveIMG

Croppen

Als je de foto wilt croppen, klik je op de homepagina van IloveIMG eerst op Afbeelding Bijsnijden. Er staat dan in beeld ‘Select afbeeldingen‘. Ondanks het meervoud, kun je slechts één bestand tegelijkertijd uploaden.

Nadat je de foto in het vak hebt gesleept, verschijnt de croptool. Het is jammer dat je hier geen vaste beeldverhouding kan kiezen. Als je een beeldverhouding van 3:2 wilt, adviseer ik je daarom om 300 in te vullen bij de breedte en 200 bij de lengte (of andersom bij een staande foto). Houd de SHIFT op het toetsenbord ingedrukt en sleep dan met de muis één van de hoeken van de croptool. Als je nu het kader groter of kleiner maakt, behoudt je de beeldverhouding van 3:2.

Foto uitsnijden.

Wanneer je tevreden bent over de uitsnede, klik je op Afbeelding bijsnijden. In het volgende scherm kun je dan de foto downloaden. Je hoeft de foto nog niet te downloaden als je ‘m ook nog wilt verkleinen. Klik dan op het knopje aan de rechterkant (rechts onder de grote blauwe downloadknop) om met het uitgesneden bestand verder te gaan naar het verkleinen.

Wil je de foto na het croppen nog verkleinen? Klik dan op het rechter icoontje onder de downloadknop.

Verkleinen

Kom je van het croppen, dan staat de foto er al. Anders upload je één of meerdere foto’s door die naar het grote vak te slepen. Aan de zijkant verschijnen dan de opties.

Bij Op percentage kun je er voor kiezen om de foto bijvoorbeeld 50% kleiner te maken. Mijn advies is om bij Op pixels zelf de maximale grootte in pixels in te voeren.

Wil je dat de lange kant van de foto maximaal 1500 pixels is, ongeacht of het een staande of liggende foto is? Vul dan zowel bij de breedte als hoogte 1500 pixels in. Zorg er wel voor dat het vinkje bij Verhoudingen behouden aanstaat. Een liggende foto wordt dan 1500 x 1000 pixels (bij beeldverhouding 3:2). En een staande foto wordt ook 1000 x 1500 pixels.

IloveIMG is perfect als je meerdere foto’s wilt verkleinen.

Omdat je hier bij pixels het maximale formaat invult, worden foto’s die kleiner zijn standaard vergroot. Als je dat liever niet hebt, zet dan het vinkje aan voor Niet vergroten als het kleiner is.

Nadat je de maten hebt ingevoerd, klik je op de knop onderin. In het volgende scherm kun je de enkele foto als JPG downloaden. Of alle foto’s in één zip-bestand. Handig dat batchen, dat scheelt echt tijd!

Helaas heb je geen keuze in de compressie. Als je de foto’s verder wilt comprimeren, klik dan voor het downloaden op het knopje met het groene icoontje. Je hebt nog steeds geen keuze in de mate van compressie, maar de foto’s zullen sowieso minder bestandsruimte (MB’s) innemen.

Je kunt alle verkleinde foto’s in één keer downloaden als ZIP-bestand. Wanneer je de foto’s verder wilt comprimeren (minder MB’s) kies je voor de optie comprimeren.

 • iloveimg.com
 • Croppen en verkleinen moeten met aparte functie. Het werkt super, maar voelt wel een beetje omslachtig.
 • Werkt ook op smartphones
 • Kwaliteit van de JPG (compressie) kun je niet kiezen, maar een verkleinde foto wel verder comprimeren
 • Reclamevrij
 • Vaste beeldverhouding alleen omslachtig kiezen bij croppen
 • Meerdere foto’s tegelijkertijd verkleinen
 • Vermelding dat de foto’s binnen 2 uur van de server verwijderd worden op de pagina ‘Legal’.

Online Image Editor

Online Image Editor heeft een beetje een ‘gedateerde’ look & feel, maar werkt echt prima voor verkleinen. Het heeft daarnaast nog een aantal extra opties die fotoverkleinen.nl niet heeft, zoals het toevoegen van teksten of een kader om de foto plaatsen. Het nadeel is dat deze tool niet geschaald wordt naar de grootte van jouw beeldscherm. Het uitsnijden werkt daarom alleen goed als het beeldscherm groot is of de foto al verkleind. Daarom adviseer ik Online Image Editor alleen als je een simpele layout wilt, niet hoeft te croppen, maar wel meer bewerkingsmogelijkheden wilt dan de websites hierboven. (Voor nóg meer fotobewerkingsmogelijkheden lees je ook hieronder vooral ook de uitleg over Pixlr).

Croppen

Klik op de knop Snijden met daarin een icoon van een schaar. Er verschijnt op de foto een rood kader. Dit is het deel van de foto dat uitgesneden wordt. Je kunt het rode kader vergroten door aan de zijkant te trekken, of door andere getallen in te voeren. Je hebt bij deze crop-tool niet de mogelijkheid om een vaste beeldverhouding te kiezen, maar wel toepassen door eerst bijvoorbeeld het getal 300×200 in te voeren.

Om de gehele foto te zien bij het croppen, heb ik het beeldscherm geschaald. Gebruik hiervoor de CTRL of CMD en het min-teken op het toetsenbord. Hierna kun je met CTRL/CMD + 0 (nul) weer terug naar het gewone formaat. Echt een nadeel van deze site.

Verkleinen

Om het formaat aan te passen, klik je bovenin op de knop Verklein. Je kunt de afbeelding verkleinen door het schuifje aan de linkerkant te gebruiken. Of voer een eigen formaat in pixels in. Daarna klik je op de groene knop met de tekst uitvoeren. Om de afbeelding te downloaden klik je vervolgens op Save en daarna op Download plaatje.

Geef het gewenste formaat in pixels op. Je ziet gelijk de werkelijke grootte van de foto.

Klik op de floppy om de verkleinde foto op te slaan. Daarna moet je nog een keer klikken. Snap je wat ik bedoel met de ‘verouderde look & feel’? ;)

 • online-image-editor.com
 • Gebruiksvriendelijk voor verkleinen, voor croppen minder
 • Werkt op smartphones, maar niet geoptimaliseerd voor kleine beeldschermen. Croppen gaat daardoor erg lastig en is niet aan te bevelen.
 • Kwaliteit van de JPG (compressie) kun je niet kiezen
 • Reclamebanner boven het menu
 • Vaste beeldverhouding alleen omslachtig kiezen bij croppen
 • Extra functies zoals roteren, grijstinten of het toevoegen van tekst
 • Maar één foto tegelijkertijd verkleinen

Pixlr

Als laatste bespreek ik Pixlr-E. Dit online fotobewerkingsprogramma heeft veel weg van Photoshop. Het biedt je dan ook veel meer functies dan de websites hierboven.

Die extra mogelijkheden zijn een voordeel, maar ook een nadeel voor wie (nog) geen ervaring heeft met Photoshop. Door alle opties is het misschien even zoeken hoe je een foto uitsnijdt of verkleint. Van alle genoemde website is deze tool wel mijn favoriet, juist omdat het je de meeste opties geeft. :)

Op de homepagina van Pixlr klik je op de fotobewerkingseditor Pixlr-E. Klik daarna op Open beeld om een foto te selecteren.