In dit artikel deel ik de sneltoetsen in Lightroom die je echt moet kennen.

Mijn foto’s bewerk ik in Lightroom Classic CC. Rechterhand op de muis (of nouja, beter gezegd: op mijn tekentablet), links aan het toetsenbord. Door sneltoetsen te gebruiken, navigeer je sneller door het programma en bewerk je de foto’s ook vlugger. Hieronder deel ik een lijst van de sneltoetsen die ik vaak gebruik. Het zijn er 17, maar laat je niet afschrikken door dit aantal. Onthoud er iedere keer gewoon een of twee extra, dan komt het vanzelf goed.

Je hoeft trouwens geen extra toets zoals ALT in te drukken als je één van onderstaande sneltoetsen gebruikt (tenzij het er bij staat). Gewoon de letter op je toetsenbord indrukken is voldoende.

Verschil Lightroom Classic en Lightroom CC

Goed om vooraf te weten: de sneltoetsen die ik hieronder bespreek zijn voor Lightroom Classic CC. Werk jij met Lightroom CC? Dan doen dezelfde sneltoetsen soms niets of soms heel iets anders. Onhandig! Daarom heb ik onderaan het artikel nog een lijstje gemaakt van veelgebruikte sneltoetsen in Lightroom CC. Klik hier om naar die lijst te gaan.

Goed… ben je er klaar voor? Hier komen ze!

Weergave & foto’s bekijken

G: grid-weergave

Overzicht van de thumbnails in de Bibliotheekmodule met G

Gridweergave in Bibliotheekmodule in Lightroom Classic CC

E: loup-weergave

Je ziet dan één foto groot in de bibliotheekmodule. Je kunt de sneltoets E onthouden omdat je er dan maar ééntje ziet.

D: Ontwikkelmodule

De D staat voor Develop en opent de ontwikkelmodule.

N: beoordelingsweergave

Selecteer één of meerdere foto’s in de gridweergave of de filmstrip onderin en klik op sneltoets N. Je krijgt de foto’s in Lightroom nu naast elkaar te zien in de beoordelingsweergave.

F: Fullscreen

Bekijk de foto op het grootst mogelijke formaat met F.

[spatiebalk]: inzoomen/uitzoomen

Eén tik op de [spatiebalk] en je ziet de foto ingezoomd. Nog een keer tikken en je gaat weer naar het vorige formaat.

L: licht uit

Met de letter L doe je het licht uit: alles behalve de foto wordt dan donkerder. De eerste keer worden de programmaonderdelen grijs, de tweede keer worden ze zwart. Met de derde keer de letter L gaat het licht weer aan. Handig als je even goed de aandacht voor de fotobewerking wilt hebben, zonder afleiding van Lightroom zelf of bijvoorbeeld je bureaubladachtergrond.

I: informatie tonen

Met i laat Lightroom je de metagegevens en het opnametijdstip zien bovenin de foto. Meerdere keren de sneltoets I geeft verschillende informatie. Dit werkt in de ontwikkelmodule, maar ook in de loup-weergave E. Lees ook het artikel over exif-gegevens van de foto.

T: toolbalk tonen/verbergen

In zowel de bibliotheekmodule als de ontwikkelmodule heb je onder de foto een toolbalk met wat handige knopjes. Met de letter T kun je die tevoorschijn toveren of juist weer laten verdwijnen.

Foto’s selecteren

P: vlag geven

De P staat voor Pick, waarmee je dus een foto een vlag geeft. In een ander artikel lees je meer over het selecteren van foto’s met vlaggen.

U: vlag verwijderen

U is van Unpick. Je haalt de vlag dus weer weg.

X: geweigerde foto

Met de sneltoets X markeer je de foto als geweigerd: deze foto is klaar voor de prullenbak. Gebruik daarna de sneltoets CMD + DELETE (Mac) of CTRL + DELETE(Windows). Lees hier meer over het gebruik van de sneltoets X.

Foto’s bewerken

R: croppen en raster

Het maakt niet uit in welke module je bent, als je op de letter R klikt ga je naar het croptool in de ontwikkelmodule. Je kunt de foto naar wens uitsnijden.

Met sneltoets R kom je in Lightroom direct in het scherm om de foto te croppen

O: overlay croptool

Heb je op de letter R geklikt? Als je hierna op de letter O klikt, dan verandert het overlay bij de croptool. De verschillende overlays zijn hulplijnen, die je kunt gebruiken om je compositie te versterken.

X: oriëntatie wisselen

De letter X heeft een dubbele functie. In de bibliotheek en ontwikkelmodule is het om een foto een zwarte vlag te geven. Maar zit je in de croptool nadat je op R hebt gedrukt, dan gebruik je de letter X om de oriëntatie te veranderen. Van landschap-oriëntatie naar portret-oriëntatie of andersom.

A: aspect ratio ontgrendelen/vergrendelen

Bij de croptool staat standaard het slotje gesloten van de beeldverhouding. Klik je in de croptool op sneltoets A, dan gaat het slotje open. Je kunt nu een vrije uitsnede maken. Nog eens de sneltoets A gebruiken en het slotje gaat weer dicht. Lees in een ander artikel meer over het croppen van foto’s met een vaste beeldverhouding.

Y: voor & na

Zit je in de Ontwikkelmodule en klik je op de letter Y, dan krijg je dezelfde foto naast elkaar te zien. Een versie is de onbewerkte foto, de andere bewerkt.

Zet dezelfde foto twee keer naast elkaar met Lightroom sneltoets Y: onbewerkt en bewerkt. Kun je mooi vergelijken :)

\: bewerking ‘uit’ en ‘aan’ zetten

Nog een keer voor\na, maar dan op hetzelfde beeld. Met \ laat Lightroom de foto zien vóór de bewerking. Het origineel dus. Klik nog een keer op \ om de bewerking weer ‘aan’ te zetten.

V: zwart-wit

Met de sneltoets V zet je een foto om naar zwart-wit. Dit is overigens een nogal ‘platte’ zwart-wit omzetting. Wil je een zwart-witfoto met wat meer pit, download dan de gratis zwart-wit presets voor Lightroom Classic CC.

Sneltoetsen voor Lightroom CC

Zoals je hierboven al kon lezen, zijn de sneltoetsen in de verschillende versies van Lightroom niet altijd hetzelfde. In het lijstje hieronder zijn de onderstreepte letters de sneltoetsen die in Lightroom Classic en Lightroom CC van elkaar verschillen.

  • P: Photo’s. Je opent nu het paneel aan de zijkant waarbij je door je foto’s kunt gaan. P heeft nu dus niets te maken met het vlaggetje
  • E: Edit – toont één foto met daarnaast de fotobewerkingsopties
  • G: verschillende grid-weergaven als je meerdere keren op de sneltoets klikt
  • Z: Foto met vlag aanduiden. Zeg maar ‘zelecteren’ ;)
  • U: Vlag verwijderen
  • X: Zwarte vlag geven
  • C: croppen – uitsnijden (geen R dus!)
  • O: overlay tonen bij het uitsnijden
  • X: oriëntatie wisselen bij uitsnijden
  • I: informatie over de foto tonen
  • F: volledig scherm (fullscreen)
  • Y: foto-activiteit tonen (geen before/after)
  • Y: origineel tonen
  • [spatiebalk]: inzoomen/uitzoomen

De sneltoetsen A, D, N, T, V doen in tegenstelling tot Lightroom Classic CC niets in Lightroom CC.

Ik hoop dat deze sneltoetsen je helpen bij het werken met Lightroom! :)