Wil je een foto verkleinen voordat je deze online zet of verstuurd per mail? In Lightroom is het verkleinen van foto’s een fluitje van een cent. In dit artikel de stap-voor-stap uitleg voor Lightroom Classic, Lightroom CC en Lightroom CC op je smartphone.

Omdat er verschillende variaties zijn van Lightroom, staat de uitleg hieronder drie keer. Want hoewel het programma dezelfde naam heeft, werkt het verkleinen in iedere versie toch nét even iets anders.

Inhoudsopgave
In dit artikel lees je daarom hoe je foto’s verkleint met

Heb je geen Lightroom? Lees dan:

Exporteren: één of meerdere foto’s tegelijkertijd verkleinen

In Lightroom verklein je een foto bij het exporteren. De uitleg hieronder is voor het verkleinen van één foto, maar werkt precies hetzelfde als je meerdere foto’s tegelijkertijd wilt verkleinen. Wel zo handig! Voordat je naar het exporteren gaat, selecteer je de bestanden in de filmstrip of in de grid-weergave. Houd CTRL (Windows) of CMD (Mac) ingedrukt en klik de bestanden stuk voor stuk aan.

Een tweede optie is om de eerste foto aan te klikken, dan SHIFT ingedrukt te houden op het toetsenbord en vervolgens de laatste foto te selecteren. Alles tussen de eerste en laatste foto wordt nu geselecteerd. Of gebruik sneltoetsen CTRL + A (Windows) of CMD + A (Mac) om alle foto’s uit een map te selecteren voor het verkleinen.

Foto verkleinen met Lightroom Classic

In Lightroom Classic CC ga je in het menu bovenin naar Bestand > Exporteren. Of gebruik sneltoets CTRL + SHIFT + E (Windows) of CMD + SHIFT + E (Mac).

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Dit is de plek waar je al jouw voorkeuren ingeeft.

Exporteren in Lightroom Classic CC (2023): bij afbeeldingsgrootte geef je het gewenste formaat in pixels aan voor foto verkleinen in Lightroom

Exporteren in Lightroom Classic CC (2023): bij afbeeldingsgrootte geef je het gewenste formaat in pixels aan.

Bij exportlocatie kies je waar je de foto wilt opslaan. Het kan in dezelfde map als de originele foto, maar je kunt ook een andere map opgeven. Daarna kies je of je de bestandsnaam wilt aanpassen. Wanneer jouw originele foto een JPG is en je bewaart het bestand in dezelfde map, kies dan altijd voor een andere bestandsnaam.

Bij bestandsinstellingen kies je voor een JPEG en kleurruimte sRGB. De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 100 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 65-85.

Ten slotte ga je naar het tab van Afbeeldingsgrootte. Dit is het belangrijkste onderdeel om een foto te verkleinen met Lightroom. Vink Passend maken aan en kies uit het balkje Lange zijde. Geef nu een formaat aan in pixels van de langste zijde. De andere zijde berekent Lightroom automatisch op basis van de verhouding van de foto.

Is de beeldverhouding 3:2 en vul je als langste zijde 1800 pixels in? Dan wordt de foto verkleind naar 1800 bij 1200 pixels. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1800 x 1800 pixels.

Wanneer je alle instellingen hebt gekozen, klik je op Exporteren. De verkleinde foto wordt nu op de gekozen locatie opgeslagen.

Tip: Als je meerdere foto’s tegelijkertijd selecteert, kun je ze ook tegelijkertijd bij het exporteren verkleinen. Was je toch nog één foto vergeten maar wil je die wel met exact dezelfde instellingen exporteren? Selecteer deze foto dan in de filmrol of in de Bibliotheekmodule. Ga naar Bestand > Exporteren als vorige. Je slaat het dialoogvenster over, maar de foto wordt wel direct verkleind en opgeslagen op dezelfde locatie.

Foto verkleinen met Lightroom CC

Net als bij Lightroom Classic CC, ga je in Lightroom CC in het menu rechts bovenin naar Bestand > Exporteren. Of klik aan de rechterkant van het scherm bovenin op het icoontje van exporteren: een pijltje dat omhoog wijst uit een vierkantje. Gevolgd door een klik op Aangepaste instellingen.

Je kunt ook de sneltoets SHIFT + E gebruiken.

Screenshot van Lightroom CC

Het icoontje voor het exporteren van foto’s in Lightroom CC (2023).

Aan de zijkant kun je nu het bestandstype kiezen, de afmeting en de kwaliteit. Naast Afmetingen klik je op de tekst, daar selecteer je Aangepast. Je hebt nu de optie om de lange zijde in te voeren. Het maakt niet uit of het een liggende of een staande foto is, Lightroom verkleint de foto altijd zo dat de langste zijde dit ingegeven formaat krijgt.

Met de kwaliteit beïnvloed je hoeveel het JPG-bestand gecomprimeerd wordt. 100% is de beste kwaliteit, 10% de laagste. Als je de foto op internet wilt zetten, zou ik een waarde van 70-80% kiezen.

Hier kun je jouw voorkeuren opgeven voor het exporteren van de foto's. Vul nu in hoeveel pixels de lange zijde van de foto moet worden.

Hier kun je jouw voorkeuren opgeven voor het exporteren van de foto’s. Vul nu in hoeveel pixels de lange zijde van de foto moet worden.

Wanneer je andere instellingen ook hebt gekozen, klik je bovenin weer op de blauwe knop om te exporteren. Maar let op: het exporteren is nog niet klaar. In het volgende scherm geef je aan waar Lightroom het bestand moet opslaan. Pas als je nog een keer op de knop exporteren hebt geklikt, wordt de foto bewaard.

Wil je hierna een andere foto met dezelfde instellingen exporteren? Gebruik dan de sneltoets CTRL + E (Windows) of CMD + E (Mac).

Foto verkleinen met Lightroom CC mobiele app

Heb jij Lightroom CC ook op je smartphone staan? Om het fotoformaat te wijzigen, klik je bovenin beeld op het icoontje met exporteren. Er verschijnt nu onderin beeld een menu. Klik niet op Exporteren naar Filmrol, want dan heb je geen invloed op de grootte of kwaliteit van de JPG. Kies juist voor Exporteren als. In het volgende scherm kun je net als bij Lightroom CC op de desktop het bestandstype kiezen, de afmeting en de kwaliteit.

Eerst klik je bovenin op het knopje van Exporteren. Daarna op de tekst Exporteren Als.

Eerst klik je bovenin op het knopje van Exporteren. Daarna op de tekst Exporteren Als.

Bij Afmeting kies je Aangepast. Je kunt nu het gewenste formaat van de langste zijde invullen. Ook de kwaliteit geef je aan. 100% is hoogste kwaliteit en dus de meeste MB’s (kB’s).

Geef het gewenste formaat van de JPG-foto in Lightroom CC

Geef het gewenste formaat van de JPG-foto in.

Wanneer de overige instellingen ook goed staan, klik je rechts bovenin op het vinkje. Het duurt heel even, maar dan verschijnt er een nieuw scherm. Hier maak je de keuze om de foto direct door te sturen (eventueel via Airdrop op een iPhone), of om het verkleinde bestand op de filmrol op te slaan. Op een iPhone klik je daar op Bewaar afbeelding.


Goed… dat was de uitleg voor het verkleinen van foto’s. Je weet nu hoe je snel met de verschillende versies van Lightroom een foto of meerdere foto’s tegelijkertijd verkleind. Allemaal niet zo ingewikkeld toch? Je moet alleen even weten waar je het vindt. :)

Wil je nog meer lezen over Lightroom? Dan hieronder een aantal suggesties: