Wil je een foto verkleinen voordat je deze online zet of verstuurd per mail? In Lightroom is het verkleinen van foto’s een fluitje van een cent. In dit artikel de stap-voor-stap uitleg voor Lightroom Classic, Lightroom CC en Lightroom CC op je smartphone.
Omdat er verschillende variaties zijn van Lightroom, staat de uitleg hieronder drie keer. Want hoewel het programma dezelfde naam heeft, werkt het verkleinen in iedere versie toch nét even iets anders.
In dit artikel lees je daarom hoe je foto’s verkleint met
Heb je geen Lightroom? Lees dan:
- Foto verkleinen met Photoshop
- Online foto’s verkleinen (geen software installatie nodig!)
Exporteren: één of meerdere foto’s tegelijkertijd verkleinen
In Lightroom verklein je een foto bij het exporteren. De uitleg hieronder is voor het verkleinen van één foto, maar werkt precies hetzelfde als je meerdere foto’s tegelijkertijd wilt verkleinen. Wel zo handig! Voordat je naar het exporteren gaat, selecteer je de bestanden in de filmstrip of in de grid-weergave. Houd CTRL (Windows) of CMD (Mac) ingedrukt en klik de bestanden stuk voor stuk aan.
Een tweede optie is om de eerste foto aan te klikken, dan SHIFT ingedrukt te houden op het toetsenbord en vervolgens de laatste foto te selecteren. Alles tussen de eerste en laatste foto wordt nu geselecteerd. Of gebruik sneltoetsen CTRL + A (Windows) of CMD + A (Mac) om alle foto’s uit een map te selecteren voor het verkleinen.
Foto verkleinen met Lightroom Classic
In Lightroom Classic CC ga je in het menu bovenin naar Bestand > Exporteren. Of gebruik sneltoets CTRL + SHIFT + E (Windows) of CMD + SHIFT + E (Mac).
Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Dit is de plek waar je al jouw voorkeuren ingeeft.

Exporteren in Lightroom Classic CC (2023): bij afbeeldingsgrootte geef je het gewenste formaat in pixels aan.
Bij exportlocatie kies je waar je de foto wilt opslaan. Het kan in dezelfde map als de originele foto, maar je kunt ook een andere map opgeven. Daarna kies je of je de bestandsnaam wilt aanpassen. Wanneer jouw originele foto een JPG is en je bewaart het bestand in dezelfde map, kies dan altijd voor een andere bestandsnaam.
Bij bestandsinstellingen kies je voor een JPEG en kleurruimte sRGB. De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 100 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal tussen de 65-85.
Ten slotte ga je naar het tab van Afbeeldingsgrootte. Dit is het belangrijkste onderdeel om een foto te verkleinen met Lightroom. Vink Passend maken aan en kies uit het balkje Lange zijde. Geef nu een formaat aan in pixels van de langste zijde. De andere zijde berekent Lightroom automatisch op basis van de verhouding van de foto.
Is de beeldverhouding 3:2 en vul je als langste zijde 1800 pixels in? Dan wordt de foto verkleind naar 1800 bij 1200 pixels. Is het een vierkante foto, dan wordt de foto 1800 x 1800 pixels.
Wanneer je alle instellingen hebt gekozen, klik je op Exporteren. De verkleinde foto wordt nu op de gekozen locatie opgeslagen.
Tip: Als je meerdere foto’s tegelijkertijd selecteert, kun je ze ook tegelijkertijd bij het exporteren verkleinen. Was je toch nog één foto vergeten maar wil je die wel met exact dezelfde instellingen exporteren? Selecteer deze foto dan in de filmrol of in de Bibliotheekmodule. Ga naar Bestand > Exporteren als vorige. Je slaat het dialoogvenster over, maar de foto wordt wel direct verkleind en opgeslagen op dezelfde locatie.
Foto verkleinen met Lightroom CC
Net als bij Lightroom Classic CC, ga je in Lightroom CC in het menu rechts bovenin naar Bestand > Exporteren. Of klik aan de rechterkant van het scherm bovenin op het icoontje van exporteren: een pijltje dat omhoog wijst uit een vierkantje. Gevolgd door een klik op Aangepaste instellingen.
Je kunt ook de sneltoets SHIFT + E gebruiken.

Het icoontje voor het exporteren van foto’s in Lightroom CC (2023).
Aan de zijkant kun je nu het bestandstype kiezen, de afmeting en de kwaliteit. Naast Afmetingen klik je op de tekst, daar selecteer je Aangepast. Je hebt nu de optie om de lange zijde in te voeren. Het maakt niet uit of het een liggende of een staande foto is, Lightroom verkleint de foto altijd zo dat de langste zijde dit ingegeven formaat krijgt.
Met de kwaliteit beïnvloed je hoeveel het JPG-bestand gecomprimeerd wordt. 100% is de beste kwaliteit, 10% de laagste. Als je de foto op internet wilt zetten, zou ik een waarde van 70-80% kiezen.

Hier kun je jouw voorkeuren opgeven voor het exporteren van de foto’s. Vul nu in hoeveel pixels de lange zijde van de foto moet worden.
Wanneer je andere instellingen ook hebt gekozen, klik je bovenin weer op de blauwe knop om te exporteren. Maar let op: het exporteren is nog niet klaar. In het volgende scherm geef je aan waar Lightroom het bestand moet opslaan. Pas als je nog een keer op de knop exporteren hebt geklikt, wordt de foto bewaard.
Wil je hierna een andere foto met dezelfde instellingen exporteren? Gebruik dan de sneltoets CTRL + E (Windows) of CMD + E (Mac).
Foto verkleinen met Lightroom CC mobiele app
Heb jij Lightroom CC ook op je smartphone staan? Om het fotoformaat te wijzigen, klik je bovenin beeld op het icoontje met exporteren. Er verschijnt nu onderin beeld een menu. Klik niet op Exporteren naar Filmrol, want dan heb je geen invloed op de grootte of kwaliteit van de JPG. Kies juist voor Exporteren als. In het volgende scherm kun je net als bij Lightroom CC op de desktop het bestandstype kiezen, de afmeting en de kwaliteit.
Bij Afmeting kies je Aangepast. Je kunt nu het gewenste formaat van de langste zijde invullen. Ook de kwaliteit geef je aan. 100% is hoogste kwaliteit en dus de meeste MB’s (kB’s).
Wanneer de overige instellingen ook goed staan, klik je rechts bovenin op het vinkje. Het duurt heel even, maar dan verschijnt er een nieuw scherm. Hier maak je de keuze om de foto direct door te sturen (eventueel via Airdrop op een iPhone), of om het verkleinde bestand op de filmrol op te slaan. Op een iPhone klik je daar op Bewaar afbeelding.
Goed… dat was de uitleg voor het verkleinen van foto’s. Je weet nu hoe je snel met de verschillende versies van Lightroom een foto of meerdere foto’s tegelijkertijd verkleind. Allemaal niet zo ingewikkeld toch? Je moet alleen even weten waar je het vindt. :)
Wil je nog meer lezen over Lightroom? Dan hieronder een aantal suggesties:
Hoi Laura!
Bedankt voor dit artikel (: Weet je misschien wat de juiste maten zijn voor Instagram? Bij sommige foto’s worden mijn foto’s na het plaatsen namelijk wazig. Ik gebruik JPEG, sRGB, kwaliteit 75, lange rand, 2.048 pixels en resolutie 72 pixels per inch. Weet je of het hiermee te maken heeft en wat ik dan zou moeten veranderen? Alvast bedankt!
Hoi Laura,
Een vraagje. Maakt de kwaliteitsinstelling op 80% of op 100% veel verschil en wanneer vink je bij afbeeldingsgrootte ‘niet vergroten’ aan?
Vriendelijke groeten,
Nance
Tussen 80 en 100% zie je niet zoveel verschil in kwaliteit, zeker niet als je de foto voor web of social media gaat gebruiken. Het ‘niet vergroten’ zet je aan als je een maat in centimeters aangeeft en de resolutie invult. Het programma berekent dan hoeveel pixels hiervoor nodig zijn en kan dan er voor kiezen om meer pixels te maken. Met ‘niet vergroten’ voorkom je dat.
Ha Laura,
Handig, deze uitleg! Toch vind ik mijn foto’s nog zo groot als ik ze verklein. Ik sla ze altijd op als 77%, met de lange rand op 1024 pixels. Sommige bestanden zijn dan alsnog meer dan 500kb. Dit is vervelend voor mijn website, want hoe kleiner hoe beter. Heb jij tips om dit kleiner te krijgen, zonder nog meer van de kwaliteit weg te nemen?
Ik gebruik Lightroom voornamelijk voor Instagram. Hoe moet ik een foto exporteren om de beste kwaliteit op Instagram te zetten?
Ik heb al het e.e.a. geprobeerd maar iedere keer verlies ik kwaliteit.
Tips?
hoi Laura,
voor een school moet ik de foto’s aanleveren in 2000 x 500 ivm de website, hoe doe ik dat dan?
groeten Lucienne
De foto’s eerst croppen naar de juiste verhouding (in jouw geval 4:1) en daarna exporteren met als langste zijde 2000px.
Hallo Laura,
Wanneer ik klaar ben met bewerken van de foto’s zie ik, als ze zijn verkleind en geëxporteerd, dat er scherpteverlies is opgetreden. Dus in Lightroom zie ik ze scherper dan na het exporteren. Heeft dit met eventuele instellingen te maken bij het verkleinen?
Groet Menno
Hoi Menno, dat klopt. Kijk even goed naar de kwaliteit waarmee je de foto’s exporteert. Ook kun je ze bij het exporteren zelf nog iets verscherper.
Hoi, op hoeveel dpi zet je hem als je een foto af wil laten drukken? alvast bedankt..
Hoi Laura,
Ik exporteer mijn RAW’s naar JPG’s en ik vraag om te exporteren naar “vaste schijf” met als locatie: “zelfde map als origineel” met “aangepaste naam – nummer origineel”. Verder vraag ik “passend maken, Lange Rand 1200, Resolutie 72” met uitvoer naar scherm. Uiteindelijk stel ik als nabewerking “Tonen in Verkenner” in. In verkenner zie ik pictograms van de DNG’s gevolgd door miniatuur afbeeldingen van de geëxporteerde JPG’s. In LR5 zie ik alleen de DNG’s en dus niet de geëxporteerde JPG’s.
Hoe kan het dat Verkenner beide bestanden toont en LR de JPG’s gewoon niet vindt (“in zelfde map als origineel”)? Zelfs als ik in LR “Pictures” (dus alle foto’s in LR) kies en zoek op het trefwoord van de bedoelde bestanden krijg ik ook uitsluitend de DNG’s!
Vroeger had ik met deze wijze van exporteren geen problemen: LR toonde naast de DNG’s de geëxporteerde JPG’s. Wat is er (buiten mijn weten) gewijzigd in LR zodat nu de JPG’s niet meer terug te vinden zijn?
Geëxporteerde foto’s worden niet automatisch in de Lightroom catalogus geïmporteerd. Gelukkig maar ook, want anders zou dit best verwarrend zijn. Ik wil liever niet een foto verder bewerken vanuit het JPG-bestand, maar altijd het RAW-bestand gebruiken. Maar als jij dit wel perse wilt, dan moet je gewoon de geëxporteerde foto’s opnieuw te importeren of het vinkje hiervoor aanvinken bij de export-dialoog.
Beste laura,
Ik loop een beetje vast in lightroom betreft het opslaan van mijn foto’s. ik wil de in lightroom bewerkte foto opslaan in tiff met 100 mb, maar lightroom maakt er grotere bestanden van. (ik wil de uitsnedes bewaren)
Graag je advies
Hoi Laura, kun je ook foto’s vanuit lightroom exporteren en de foto’s een nummer op volgorde geven?
Ja hoor, dat kan. Kijk eens bij de optie van ‘bestansnaam’ in het exporterenveld.
Beste Laura,
Wat moet ik dan bij resolutie (dpi) invullen, als ik de foto’s mogelijk wel een keer wil laten afdrukken?
Ik heb het getal nu standaard op 1000 (pixels per inch) staan.
Groet,
Helen
Helen, als je zelf de lange of korte zijde in pixels aangeeft, dan maakt het niets uit welke getal je invult bij dpi. 10, 1000, 1 miljoen; als je 1000px lange zijde wilt, dan krijg je 1000px lange zijde.
Dt is duidelijk Laura
dank!
Hoi Laura,
Dank voor deze uitleg. Ik werk sinds kort met LR5 maar begrijp het nog niet helemaal. Ik bewerk een foto en exporteer die als volgt:
KB = kleiner dan 100
Kwaliteit = boven de 85
DPI = 300 (maar ik snap dat het voor een site in feite niet uitmaakt)
Pixels = 500 (aangegeven formaat voor thumbnails volgens mn site)
Toch zijn veel foto’s daarna op mijn site niet zo scherp als tijdens de bewerking. Snap jij hoe dat kan?
Overigens zijn de foto’s ook wat donkerder dan tijdens de bewerking. Enig idee hoe dat kan?
Veel dank alvast!
Groet Joanne
Hoi Laura Vink,
heeft die 300 dpi ook geen gevolgen voor het plaatsen van foto's op een website? Ik begreep namelijk dat je dan 72 dpi moest gebruiken, omdat het anders te lang duurt voordat de pagina's worden geladen?
Groetjes Wendy
Wendy van Veen Zoals ik al schreef: 300dpi of 72dpi van een foto geeft totaal geen verschil in bestand. En als het bestand niet anders is, dan wordt deze dus hetzelfde op het internet getoond :)
Hallo Laura
Het is altijd fijn je fotografietips te lezen. Ik steek er altijd weer veel van op. vr gr Netty
Christien, de waarden die je noemt zijn dots-per-inch waarden, en die zijn niet van belang voor beeldschermen. In een notendop: het is een waarde die een printer of drukmachine aanstuurt in hoeverre deze een kleine (maar fijne) of grote (maar grove) afdruk moet maken.
Hallo Laura,
dit is inderdaad een heldere uitleg. Dank daarvoor, maar als je de bestandsgrootte wilt beperken, dan heeft Lightroom daar ook nog een aparte instelling voor, nl. onder hetzelfde kopje Bestandsinstellingen staat ook de mogelijkheid om de grootte te beperken tot een bepaald maximum.
Verder is het voor het plaatsen op internet niet nodig (m.i.) om de resolutie op 300 dpi te houden, dat zou ook veel lager kunnen naar bv. 72 dpi.
vriendelijke groet,
Martin
Hoi Martin, het artikel ging over het verkleinen van een foto in afmetingen. Je kunt inderdaad ook enkel beperken op bestandsgrootte, maar als je een foto op het internet gaat zetten, zou ik dat niet aanraden ivm onrechtmatig gebruik van je foto van anderen (Heb ik veel slechte voorbeelden van helaas). Van dat laatste wat je zegt over dpi klopt overigens niets, dit is één van de vele misvatting die hierover bestaat. Probeer maar eens een foto te exporteren naar 1200px met 300dpi of 72dpi. Of desnoods 10.000 dpi. Totaal geen verschil in bestanden want 1200px blijft nou eenmaal 1200px omdat dpi niet uitmaakt bij een beeldscherm, enkel bij printen.
Dank voor deze heldere uitleg Laura.
Hoi Laura,
Ik vind je uitleg helemaal geweldig maar vooral heel duidelijk, ik ben er weer heel blij mee en daarvoor mijn dank naar jou toe.
Groetjes Ria de Jong
Hoi Laura,
duidelijk verhaal, maar ik heb toch een vraag.
Ik heb begrepen dat voor in internetafbeelding een resolutie van 72 of 96 voldoende is. Jij hebt de resolutie op 300 laten staan. Is dat dan toch beter?
Groeten, Christien
Hoi Cristien, de dpi maakt totaal niet uit als je exporteert op een pixelmaat. Het is een soort veelvoorkomende misvatting dat dit 72 zou moet zijn.. maar de dpi is enkel van belang als je gaat printen. Probeer maar eens een foto te exporteren naar 1200px met 300dpi of 72dpi. Of desnoods 10.000 dpi. Totaal geen verschil in bestanden want 1200px blijft nou eenmaal 1200px op je beeldscherm.