Er zijn verschillende redenen waarom je een foto zou willen verkleinen. Bijvoorbeeld omdat je de foto online wilt zetten en niet wilt dat anderen toegang hebben tot het bestand in hoge resolutie, of omdat de foto een kleiner formaat (en bestandsgrootte) moet hebben om deze te kunnen versturen via de mail. Hoe je een foto kleiner maakt in Photoshop Elements of Photoshop Creative Suite, lees je in dit artikel!

Heb je geen Photoshop? Lees dan:

Een foto verkleinen in Photoshop doe je door de afbeeldingsgrootte aan te passen. Zorg dat je eerst de foto hebt bewerkt, en ga daarna naar de instelling van de afbeeldingsgrootte toe.

In Photoshop Elements doe je dit bij Afbeelding > Vergroten/verkleinen > Afbeeldingsgrootte

In Photoshop CC doe je dit bij Afbeelding > Afbeeldingsgrootte.

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster.

Als eerste controleer je of het linkje tussen Breedte en Hoogte ingedrukt is. Dit zorgt er voor dat de beeldverhouding gelijk blijft en de foto niet opgerekt wordt. Je kunt nu bij óf Breedte óf Hoogte een gewenst formaat aangeven. Als je 1800 invult bij de breedte, dan stelt Photoshop automatisch 1200 pixels in bij een beeldverhouding van 3:2. Je hoeft dus het aantal pixels van maar één zijde in te vullen.

Foto verkleinen in Photoshop bij Afbeeldingsgrootte

Verkleinde foto opslaan

Vervolgens sla je de foto op door te klikken op Bestand > Kopie opslaan. Sla deze foto met een andere naam op, want je wilt niet dat het verkleinde bestand het origineel overschrijft. De kwaliteit van een foto wordt aangegeven in een getal van 1 (laagst) tot 12 (hoogst). Voor een foto op internet kies ik meestal een getal van 8 tot 10. Klik hierna op OK.

Fotokwaliteit opslaan JPG in Photoshop

12 is de maximale kwaliteit. Met het vinkje ‘voorvertoning’ aan zie je direct wat de bestandsgrootte wordt bij een bepaalde kwaliteit.

De foto is nu verkleind! Simpel toch?

Meerdere foto’s verkleinen?

Wil je meer foto’s tegelijkertijd verkleinen? Dat kan in Photoshop als je aan de slag gaat met acties. Maar eerlijk is eerlijk, dat is wel een beetje omslachtig. Ik denk dan dat je veel beter aan de slag kunt met foto’s verkleinen in Lightroom. Of gebruik de tool IloveIMG waarover ik heb geschreven in het artikel om online foto’s te verkleinen. Gewoon in de browser, je hebt dus geen software nodig.

Lees trouwens ook vooral het artikel over het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop.