Met AirDrop deel je foto’s en video’s tussen Apple-apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. In dit artikel leg ik je uit hoe AirDrop werkt en wanneer het handig is om deze manier van bestandsoverdracht te gebruiken.

Wat is AirDrop?

AirDrop is een manier van het versturen van bestanden, zoals foto’s en video’s, tussen apparaten van Apple. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig, de bestandsoverdracht gaat via Bluetooth. Met radiogolven wordt er een soort mini-netwerk gemaakt tussen de apparaten. Dat kan tussen een iPhone en een iPad zijn, maar ook van een iMac naar een iPhone. Voor het gebruik van AirDrop is het belangrijk dat je twee Apple-apparaten hebt en dat die niet meer dan een paar meter van elkaar afstaan – maximaal zo’n 10 meter gok ik.

Met een paar klikken verstuur je met AirDrop bijvoorbeeld die zojuist gemaakte foto van je vriend naar zijn eigen telefoon.

Foto’s en video’s versturen via WhatsApp of AirDrop?

Misschien denk je nu.. ‘Ja maar Laura, waarom verstuur je die foto dan niet gewoon even via WhatsApp?‘ (of een vergelijkbaar platform). Het antwoord is heel simpel; kwaliteit!

Bij het versturen van een foto via WhatsApp, wordt het beeld door WhatsApp eerst gecomprimeerd. De bestandsgrootte wordt kleiner. Hierdoor verstuurt het sneller en kost het minder data voor jou als verstuurder of voor de ontvanger die het bestand download. De datagrootte is natuurlijk belangrijk als je geen wifi hebt, maar enkel mobiel internet (3G, 4G) met een beperkte databundel.

Als je een foto via AirDrop verstuurt, dan verstuur je ‘m in de originele grootte en met dezelfde kwaliteit, zonder dataverbruik. Je ontvangt het bestand direct, zelfs video’s heb je meestal met een paar tellen binnen omdat de bestandsoverdracht tot wel 25 MB per seconde kan gaan.

AirDroppen of mailen?

Foto’s per mail versturen kan ook, maar je moet net een paar extra stappen uitvoeren, zoals het emailadres intypen. Plus, je hebt nog steeds internet nodig! Vergeet ook niet dat je bij het mailen ook moet aangeven dat je de foto’s in de hoge kwaliteit doorstuurt – dit vraagt het programma Mail altijd nadat je op verzenden hebt geklikt. Video’s zijn helaas vaak te groot om per mail te versturen. Je moet ze dan eerst uploaden naar je Dropbox of ze versturen met bijvoorbeeld WeTransfer.com. In zo’n geval is AirDrop een stuk sneller.

Het voordeel van AirDrop ten opzichte van WhatsApp of mail is dus vooral de snelheid en dat het geen internet vereist. Het nadeel is dat het alleen werkt als de apparaten dicht bij elkaar zijn én allebei van Apple. Wil je een foto of video van een iPhone naar een Samsung smartphone overbrengen, dan kan dit uiteraard via een app of andere methode, maar niet via deze AirDrop optie.

Hoe werkt AirDrop?

Zoals gezegd gaat de bestandsoverdracht via Bluetooth. De ontvanger van de foto moet Bluetooth aanzetten, evenals bij het versturen.

AirDrop inschakelen op iPhone of iPad

Swipe hiervoor de onderkant van het beeldscherm omhoog. In het bedieningsscherm klik je bovenin op het Bluetooth icoontje (met die tandjes, naast die van de wifi). Het icoontje van AirDrop zijn allemaal cirkels in elkaar, met aan de onderkant een soort pizzapunt eruit geknipt.

Voor het ontvangen van bestanden via AirDrop heb je de keuze tussen Alleen contacten en Iedereen. Mijn ervaring is dat als ik voor Alleen contacten kies, de verstuurder mijn telefoon lang niet altijd ziet, ook sta ik wel degelijk in de contactlijst. Ik zet daarom altijd het ontvangen van iedereen aan en zet AirDrop weer uit als ik het bestand heb ontvangen.

Foto's ontvangen via AirDrop

Foto’s ontvangen via AirDrop

Ontvangen via Airdrop met een MacBook of iMac

Op een Macbook of iMac open je Finder en klik je bovenin op Ga > AirDrop. Of gebruik de sneltoets CMD + SHIFT + R.

Versturen van een iPhone

Om de foto te versturen vanaf een iPhone open je de foto vanuit de Filmrol en klik op het deel-icoontje; het vierkantje met een pijltje naar boven. Er verschijnt nu een menuutje met de vraag hoe je de foto wilt delen, waarbij bovenaan de optie ‘AirDrop’ staat. Als je geen Bluetooth aan hebt staan, is het AirDrop-icoontje grijs. Er staat dan ook ‘Tik om wifi en Bluetooth in te schakelen om gegevens te delen via AirDrop‘. Als je op die tekst klikt, wordt de bluetooth direct ingeschakeld.

Wacht vervolgens eventjes tot het blauwe icoontje verdwijnt en er een cirkel met de ontvanger staat, zoals ‘iPhone Laura’ of ‘MacBook Pro van Laura‘. Je klikt op dit rondje. De ontvanger krijgt nu het bericht dat er een foto gestuurd gaat worden. Tot die tijd staat er dan ‘wachten’. De voortgang van het versturen zie je aan de blauwe lijn om het rondje heen. Als hij helemaal rond is, is het bestand helemaal verzonden.

Foto's versturen met AirDrop van Apple

Foto’s versturen met AirDrop van Apple

Versturen via Macbook of iMac

Ook hiervoor ga je naar Finder en klik je bovenin op Ga > AirDrop. Of gebruik de sneltoets CMD + SHIFT + R. Wacht dan een tijdje totdat je het andere apparaat ziet. Sleep vervolgens de bestanden naar het icoontje. Ik gebruik hiervoor een tweede venster van Finder (CMD + N), dat sleept het makkelijkst.

Op een Macbook of iMac open je Finder en klik je bovenin op Ga > AirDrop. Of gebruik de sneltoets CMD + SHIFT + R.

AirDrop in Finder

Foto’s accepteren

Op de iPhone moet je de foto’s en video’s accepteren, je krijgt hiervan een melding in beeld. Hierna staat de foto in je Filmrol. Bij een MacBook laptop of iMac wordt de foto opgeslagen in de Downloads-map.

AirDrop werkt niet?

Ik gebruik AirDrop regelmatig, maar helaas werkt het niet altijd perfect. De ene keer krijg je de ontvanger niet te zien, zelfs als het een contact is en de telefoons praktisch naast elkaar liggen.

De andere keer lukt het me met geen mogelijkheid om foto’s van mijn laptop naar mijn smartphone te sturen, vooral als ik geen wifi heb. Maar ik weet dat wifi geen vereiste is, want het is me ook gelukt om foto’s te versturen zonder een wifi-signaal in de buurt. Wat nou die keren het verschil maakt, ik heb geen flauw idee! Mijn advies; blijf er niet te lang mee klungelen, probeer het dan gewoon op een later moment, of op een andere plek, nog een keertje…

Het kan natuurlijk ook zijn dat je AirDrop probeert te gebruiken op apparaten die dit niet ondersteunen. Op deze pagina van Apple staan onderaan de systeemvereisten.

Wanneer gebruik je AirDrop?

Er zijn genoeg redenen te bedenken om foto’s te versturen met AirDrop. De eerste is natuurlijk als je gewoon een foto of video wilt delen, net zoals je foto’s ook nu verstuurd. Je kunt hierbij zelfs de foto’s delen zonder dat je persoonlijke gegevens (emailadres, telefoonnummer, etcetera met de ander deelt.

Maar het is ook mogelijk om op deze manier foto’s van je computer, gemaakt met je spiegelreflexcamera over te zetten op je iPhone, zodat je ze op Instagram kunt plaatsen. (Er zijn overigens nog verschillende manieren om een foto van je computer op Instagram te zetten).

En wat dacht je van een manier van backuppen? Maak jij op reis vaak genoeg een backup van je smartphone, inclusief alle foto’s die je er hebt gemaakt? Waarschijnlijk niet! Bij verlies, diefstal of beschadiging van je iPhone, kun je dan zomaar een deel van je vakantiefoto’s kwijt zijn. Juist door je (beste) iPhone-foto’s op deze manier naar het toestel van je reisgezelschap te sturen, of naar je tablet of laptop, hoef je niets te vrezen omdat ze ook nog ergens anders goed opgeslagen zijn.

Gebruik jij AirDrop nog op een andere manier? Ik ben benieuwd!