Lightroom zit vol handige functies, maar sommige van die functies lijken wel een beetje op elkaar. In dit artikel bespreek ik daarom 5 verschillen die je als Lightroom-gebruiker moet kennen!
1. Het verschil tussen een witte en een zwarte vlag in Lightroom
Door het vlaggensysteem te gebruiken, selecteer of markeer je in Lightroom snel en gemakkelijk een foto. Daarvoor heb je de witte vlag, maar ook de zwarte vlag.
De witte vlag (sneltoets P) gebruik je om aan te geven dat je de foto wilt selecteren en bijvoorbeeld wilt bewerken. Na het maken van de selectie kun je door het aanzetten van een filter je goed focussen op deze foto’s. Lees hier hoe je foto’s met een vlag selecteert en filtert.
De zwarte vlag (sneltoets X) gebruik je voor foto’s die je wilt verwijderen. Bijvoorbeeld foto’s die mislukt zijn (onscherp, foute belichting, ogen dicht, etc). Nadat je één of meerdere foto’s een zwarte vlag hebt gegeven, verwijder je de foto’s met een zwarte vlag gemakkelijk.
Tips en inspiratie voor het fotograferen van herfstkleurenvan paddestoelenin de mistvan dauwdruppelsvan zonneharpentijdens het gouden uurtje
Masterclass: Herfstfotografie
Leer hoe je prachtige natuurfoto’s maakt tijdens dit fotogenieke seizoen
2. Het verschil tussen levendigheid & verzadiging
Als je, net als ik, houdt van sprankelende kleuren in je foto, zul je vast de functies levendigheid (vibrance) of verzadiging (saturation) wel eens gebruikt hebben. Beide functies laten de kleuren knallen, maar er zit wel een belangrijk verschil tussen de twee. Zo past levendigheid vooral de roze, paarse en blauwe tinten aan en houdt verzadiging zich meer bezig met groen, geel, oranje en rood.
Is dit belangrijk om te weten? Absoluut, vooral als je foto’s maakt van personen! In de bewerking is het beter om levendigheid dan de verzadiging te gebruiken, want anders maak je van de persoon al snel een wortel. Geloof je dat niet? Kijk hier voor voorbeelden en uitleg over levendigheid en verzadiging.
3. Het verschil tussen klonen en retoucheren
Soms staat er iets op de foto wat je er liever niet op wilt hebben. Een stofje op de sensor, een pukkeltje in het gezicht of een ander storend element. Met de klonen en retoucheren functie kun je deze vaak met een enkele klik verwijderen. Het verschil zit hem bij beide functies in hoe ze omgaan met omgevingskleur en structuren. Zo geeft klonen een exacte kopie van één deel van de foto op het weg te werken plekje, waarbij retoucheren de stempel probeert te mixen in kleur en helderheid. Bekijk hier de voorbeelden die het verschil tussen klonen en retoucheren duidelijk maken.
4. Het verschil tussen Lightroom presets & templates
Presets en templates zorgen er allebei voor dat je workflow versneld. Toch zijn ze erg verschillend. Een preset is voor het bewerken van de foto’s. Je kunt het zien als een soort fotobewerkingsrecept, waarbij je de foto snel een andere look & feel kunt geven.
Een template is een sjabloon die gaat over de vorm. Met een template kun je in Lightroom foto’s bijvoorbeeld combineren tot een collage. Het verschil tussen presets en templates vergelijk ik in dit artikel ook wel met het bakken van een cake. De preset is het recept en de template is de bakvorm.
5. Het verschil tussen Lightroom CC en Lightroom Classic
In 2018 heeft Adobe een grote wijziging gemaakt. Er zijn nu twee versies van Lightroom; Lightroom CC en Lightroom Classic. Het is hierbij niet langer een verschil van de licentie los kopen en een abonnementsversie (zoals was bij Lightroom CC en Lightroom 6). In het artikel over Lightroom CC en Lightroom Classic lees je er alles over.
Dank je wel voor je uitgebreide uitleg!
Altijd handig zulke tips
Dank je wel.!!!!