Een collage maken? Of twee of meer foto’s samenvoegen in Photoshop? In dit artikel lees je over de verschillende manieren hoe je snel meerdere foto’s in één Photoshop-bestand krijgt.

1. Dupliceren via Lagen

Heb je beide bestanden al in Photoshop geopend? Dan staan ze nu nog elk in hun eigen venster. In het voorbeeld hieronder heb je foto A en foto B. We gaan foto B naar het document van foto A brengen door de laag te dupliceren. Zorg hiervoor dat het venster Lagen zichtbaar is. (Zet dit anders aan via het menu Vensters bovenin beeld).

Klik met de rechtermuisknop op de laag van foto B en klik dan Laag dupliceren. Er verschijnt een dialoogvenster. Bij Doel en Document selecteer je foto A en dan druk je op OK. Er lijkt nu niets te gebeuren, je ziet nog steeds foto B. Maar als je nu naar het bestand van foto A gaat, dan zie je dat er nu twee lagen staan. (Voor meer voorbeelden lees je het artikel over het werken met lagen in Photoshop)

Klik met de rechtermuisknop op de laag en kies voor Laag dupliceren

Klik met de rechtermuisknop op de laag en kies voor Laag dupliceren om deze foto naar een andere foto te kopiëren

Dupliceer de laag

Je kunt nu een naam opgeven (maar dit kun je ook overslaan). Belangrijker is dat je aangeeft naar welk bestand je de laag wilt kopiëren. In dit geval kies ik ervoor om de laag van foto B te kopiëren naar het bestand van foto A.

2. Openen vanuit Lightroom

Wanneer je de foto’s nog in je Lightroom-catalogus hebt staan, kun je ze vanuit daar direct samen naar Photoshop sturen. Selecteer hiervoor de foto’s in de Filmstrip (onderin beeld). Klik met de rechtermuisknop en ga dan naar Bewerken in > Openen als lagen in Photoshop. Als het programma Photoshop nog niet geopend is, zal Lightroom daar nu een commando voor geven. Beide foto’s komen vervolgens als een aparte laag in hetzelfde bestand. Je ziet natuurlijk maar één foto, omdat er maar één foto de bovenste laag kan zijn.

Foto's vanuit Lightroom naar aparte lagen in Photoshop

Selecteer twee of meer foto’s in de filmstrip onderin. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de foto en ga naar Bewerken in > Openen als lagen in Photoshop. (Op de screenshot zie je nu maar 1 foto geselecteerd, maar het zijn er twee. Anders heb je ook niet de optie om het als lagen in Photoshop te openen)

3. Photoshop script gebruiken

Wil je veel foto’s naar één document brengen, bijvoorbeeld voor een (gigantische) collage of een timelapse? Dan regel je dit met slechts een paar klikken door middel van een script. Ga naar Bestand > Scripts > Bestanden laden naar stapel. In het venster kies je vervolgens welke bestanden je wilt gebruiken. Dat kan een hele map zijn, maar ook de foto’s die je al open hebt staan in Photoshop.

Script Photoshop: bestanden laden naar stapel

Zo open je het script om bestanden naar stapel te laden.

Dialoogvenster Photoshop voor script laden naar stapel

Selecteer hier de foto’s die je in één document wilt hebben.

Eventueel kun je Photoshop de opdracht geven om de foto’s uit te lijnen, door het vinkje onderaan aan te zetten. Dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere belichtingen gaat combineren. (Overigens hoef je voor het uitlijnen van lagen niet per se dit script te gebruiken, je kunt de opdracht ook geven via Bewerken > Lagen automatisch uitlijnen.)

Nadat je op OK drukt, gaat je computer een tijdje ratelen. Je ziet dat de foto’s één voor één geopend worden en vervolgens naar hetzelfde document gekopieerd. Bij veel foto’s kan dat even duren. Zet ondertussen gerust een kop thee, laat je hond even uit of ruim de vaatwasser in.

Als je veel foto’s op deze manier inlaadt, houd er dan ook rekening mee dat je een gigantisch groot Photoshop-bestand krijgt. Misschien wel van een GigaByte of meer! Niet iedere computer kan dit aan. Als je hierover twijfelt, probeer het inladen via het script dan eerst met een beperkt aantal foto’s. Of zorg dat je alleen foto’s inlaadt die van te voren al verkleind zijn, zodat het bestand met alle beelden samen niet te groot wordt.

4. Plaatsen als slim object door koppeling

Open eerst foto A. Vervolgens ga je naar Bestand > Gekoppelde plaatsen. Je kiest nu de locatie waar foto B staat. Klik op OK en foto B wordt ook in het bestand geladen. Foto B staat nu als aparte laag. De laag met foto B is een slim object (smart object). Het voordeel hiervan is dat je de laag met foto B kunt verkleinen en vergroten zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Maak je een aanpassing aan foto B buiten het document waar hij nu aan gekoppeld is, dan zie je dat ook terug in het document waarin je werkt. Handig!

Bestand > Gekoppelde plaatsen in Photoshop

Bestand > Gekoppelde plaatsen. Zo voeg je een andere foto toe als slim object.

5. Vanuit Verkenner of Finder slepen

Heb je de eerste foto (A) al geopend in Photoshop? Open dan Windows Verkenner of Finder op je Mac en zoek de foto of foto’s op die je erbij wilt voegen. Selecteer die en sleep ze vervolgens naar Photoshop toe. Tadaaa…. de andere foto’s worden nu ook als laag ingevoegd als slim object. Easy peasy.

Sleep de foto vanuit Finder (of Verkennen) naar Photoshop.

Sleep de foto vanuit Finder (of Verkennen) naar Photoshop.

Foto B is ingeladen als slim object

De gesleepte foto wordt nu als slim object geplaatst (te herkennen aan de diagonale strepen). Klik op ENTER om het plaatsen te bevestigen.