Een ode aan het mooiste stukje van Oostenrijk, de Lünersee. Met heel veel foto’s natuurlijk!

Oostenrijk is het land waar ik als kind vele zomers kampeerde en waar ik verliefd ben geworden op de bergen. Een jaar zonder een bezoek aan Oostenrijk kan voor mij ook eigenlijk niet. Ik moet toch echt minstens één keer per jaar die kant op om de frisse berglucht te snuiven en te genieten van de uitzichten.

Als je me vraagt wat het allermooiste stukje van Oostenrijk is, dan hoef ik ook niet na te denken. Dat is de Lünersee. Dit meer ligt in het westelijke puntje van Oostenrijk, eigenlijk vlak tegen de Zwitserse grens aan. De Lünersee ligt op 1970 meter hoogte en is een natuurlijk stuwmeer. Vanuit het Brandnertal rijd je via een kronkelweg omhoog. Voor het laatste stuk pak je de kabelbaan – of loop je omhoog, voor de echte bikkels – waar je uitstapt naast de Douglashütte.

Vanaf de hut zijn er verschillende wandelingen mogelijk. Zo kun je helemaal om het meer heen lopen (zonder mijn fotografiestops hoor je daar zo’n 5 kwartier over te doen, geen drie uur) of je loopt naar de Totalphütte op 2385m hoogte. Vanaf de hut zie je nét de Lunersee niet, maar wel weer als je doorloopt naar de top van de bijna 3000 meter hoge Schesaplana. Een top waar ik twee keer ben geweest! Maar ook Gamsluggen, wat een half uurtje lopen is vanaf de hut, is erg mooi. Door je standpunt is de Lünersee vanaf daar net een hart en kijk je tegelijkertijd aan de andere kant over een prachtige groene bergkam.

Lees ook het artikel met fotografietips voor in de bergen.

LunerseeVerliefd op de Lunersee

Ik ben verliefd op dit meer. Als ik het meer in het vizier heb, dan kan ik gewoon niet stoppen met fotograferen. Het lukt gewoon niet. Echt niet. Ik ben inmiddels ook de tel kwijt hoevaak ik hier precies ben geweest. Deze zomer zijn we twee keer met de gondel omhoog gegaan (met JJ), in 2009 waren Rabin en ik er ook twee dagen, waarbij we toen overnacht hebben in de Totalphütte en de Schesaplana beklommen. Met Rabin was ik er ook in de zomer van 2008 en in 2007, onze eerste vakantie samen. In juni 2006 ben ik na m’n tentamens nog met de nachttrein naar Oostenrijk gegaan om aan te haken bij mijn ouders die daar waren, omdat het er had gesneeuwd (ja, in de zomer dus!). En ten slotte ben ik er als tiener nog een paar keer geweest zijn, want van 1997 tot en met 2001 kampeerden mijn ouders, broertje en ik ieder jaar in Raggal in Voralberg. Kortgezegd heb ik dus ook heel veel foto’s van het meer en ik heb m’n best gedaan om hieronder een boeiende selectie te maken, inclusief een aantal panoramafoto’s.

Enjoy! :)

Lunersee

Lunersee

Sneeuw in juni :) De sneeuw kwam tot onze knieën terwijl we naar de hut liepen.

Lunersee

Uitzicht op het meer vanaf Gamsluggen. Het meer lijkt vanaf dit standpunt net een hart!

Lunersee

Uitzicht op de Lunersee vanaf de Schesaplana

Lunersee LunerseeLunersee

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Meer dan 400 pagina’s vol tips!

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie

Lunersee

Uitzicht op de Lunersee onderweg naar de top van de Schesaplana. Links van het midden zie je de Totalphütte.

LunerseeLunerseeLunersee LunerseeLunersee LunerseeLunerseeLunerseeLunersee
Lunersee

Lunersee

JJ kijkt uit over het meer :)

LunerseeLunersee

Lunersee

Oke, deze foto heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt, maar maakte Rabin van mij in 2009 :)

Leuk om te weten: het niveau van de Lünersee wisselt, omdat het water wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Dit gebeurt door een tunnel van 10 kilometer lang naar een lager gelegen dal, waarbij het hoogteverschil gebruikt wordt en aan het einde enorme turbines staan die stroom opwekken. Op het moment dat de vraag naar stroom laag is, zoals ’s nachts, wordt het water via dezelfde tunnel omhoog gepompt. Je ziet hier niets van, maar toch vind ik het wel cool ;). Zwemmen is daarom ook verboden in het meer, maar goed.. het water is ook ook wel vreselijk koud ;)