Heb jij wel eens iets gefotografeerd waarvan je geen idee hebt wat het is? En wat je op geen enkele manier kan verklaren? Dat overkwam mij in september 2021 in Noorwegen. In deze blog vertel ik over de foto die ik maakte, waarvan ik nog steeds geen idee hebt wát ik heb gefotografeerd. Wie weet kan jij het wel verklaren?!
Update: scroll omlaag en bekijk de video voor de oplossing van dit mysterie.
Na een avond aan het kampvuur liep ik in het donker naar mijn slaapplek. Ik kwam langs een open plek aan het meer en genoot even van de stilte in de natuur. Mijn ogen raakten langzaam aan het donker gewend. En ineens… zag ik een soort van lichtvlek, in de lucht.
Huh, wat is dat nou?
Ik kon het niet goed zien, dus pakte ik mijn camera erbij en zette die op een statief.
Met een hoge ISO-waarde (2000) en een lange sluitertijd (30s), was dit het resultaat:
En hier een uitgesneden versie van de foto, zodat je het mysterieuze verschijnsel nog beter kan zien.
Wat is het? Hoe ontstaat deze vorm in de lucht? Ik snapte er niets van.
De volgende ochtend liet ik de foto gelijk aan de anderen zien, maar zelfs de lokale Noor in de groep had geen idee. Het had in ieder geval niet met de maan te maken. Die ging die avond om 20:53 al onder (op 310°), terwijl ik de foto om zes minuten voor middernacht maakte.
Eén persoon opperde dat het een dalend vliegtuig was, die precies richting een schijnwerper bewoog. Met als resultaat dus deze schaduw. In eerste instantie leek dit een hele logische verklaring, totdat ik de avond erna de mysterieuze vorm weer zag.
Heb ik dan een UFO gefotografeerd? Een vliegende schotel met aliens die de wereld komen veroveren? Neh…. dat denk ik niet. :)
Het heeft vast iets te maken met een schijnwerper, die de wolken verlicht. Alleen snap ik niet hóe die schaduw zo kan ontstaan. Hieronder heb ik de vorm nog even overgetekend.
Daarom bij deze mijn vraag aan jou: weet jij wat ik bij deze mysterieuze foto heb vastgelegd? Zo ja, laat het me vooral weten in de reacties!
Voor enthousiaste digitale speurneuzen staan hieronder de gegevens van de locatie waar ik de foto maakte.
Enne…. als je zelf ook eens een keer iets onverklaarbaars hebt gefotografeerd, dan lees ik dat ook graag.
Gegevens van de foto
Opnametijdstip: 5 september 2021 om 23:54
Waar: aan de noordkant aan het Prestbuvatnet (meer) bij Løkken Verk.
Exacte locatie: 63.10522629542808, 9.785289820539694. (bekijk hier op Google Maps)
Richting: Ik fotografeerde in zuidwestelijke richting (ik gok zo ongeveer 240°).
Wil je ook leren hoe je in het pikkedonker toch scherpe foto’s maakt? Dat leer je in de online fotocursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
Update: Het mysterie ontrafeld
20 september 2022 – Met dank aan de oplettende lezers, is het mysterie ontrafeld. HOERA! Wat ik precies fotografeerde en hoe het zit, zie je in onderstaande video.
Hoi Laura, Google eens op LIDAR. Een kennis van mij gaf aan dat dit systeem de herhalende lichtplek in de wolken kan veroorzaken en bij een zelfde weertype krijg je ook een soortgelijk verschijnsel. Succes en leuk dat je dit deelt 👍
Zeer geachte en weledele noorderburen (=Hoi Laura en alle anderen)
Verwacht van mij niet HET antwoord, ik ben nu eenmaal geen professor in de weerkaatsologie. Toch een poging iets toe te voegen aan dit mysterie en vooral aan de verklaring. Vorige week stapte ik op ‘tram 7’, dus had ik het gisteren uiteraard te druk om te reageren. Ik amuseerde me om de speciale weerkaatsing (?) uit de foto af te zonderen en om te keren. De bijna perfecte symmetrie zegt me dat het hier niet om een weerverschijnsel, om uitlaatgassen, … gaat. Enkele denkpistes:
1) De ‘festivalhypothese’ (of iets gelijkaardigs). Tot zo’n tien jaar geleden was er enkele kilometers van waar ik woon een dancing. Ze installeerden op het dak een loodrecht gerichte laserspot en, onder een hoek van 45° een ronddraaiende laserspot. Bedoeling was om kilometers ver aan te geven ‘Hier is de dancing’. Zeker als het licht bewolkt was, zagen wij de reflectie van de ronddraaiende laserspot op de wolken. Deze reflecties toonden soms moeilijk te definiëren ‘schaduwen’, soms duidelijk bomen en zelfs het beroemde kerkje van onze gemeente. En nu komt het, deze reflecties stonden steeds ondersteboven.
2) De zonnekaphypothese. Meer dan 30 jaar geleden trok ik tijdens een vakantie in Griekenland (uiteraard analoog) ‘s nachts een dia. Op een vooruitspringende rots in zee stond een oude Griekse tempel, verlicht met gele spots. De lucht was donker ‘blauw/zwart’, het water half verduisterd. Rechts bovenaan het beeld stond een heldere, volle maan. Niet evident dit goed te belichten. Ik was best tevreden met deze dia (die ik nog steeds bezit), omdat alles perfect belicht was en de werkelijkheid goed weergaf. Ik was vooral zeer gelukkig met deze dia, omdat er twee, even prachtige en even lichte manen op staan. Oh ja, de tweede maan staat ondersteboven. Mijn enige verklaring is/was de volgende. Op mijn lens zat een UV-filter. Vraag me niet hoe het juist werkt, maar volgens mij is het invallende licht van de echte maan weg en weer weerkaatst tussen de lens en de filter en zo op de lichtgevoelige film gekomen.
3) Laura stelt de fanaten (graag gedaan) voor om naar Google-maps te kijken met de exacte coördinaten. Ik deed dat dus. Sorry, maar ik weet niet of ik hier een bijlage kan versturen en hoe dit dan moet gebeuren, dus beschrijf ik het maar met woorden. Als je de coördinaten intikt, wordt de exacte locatie met een rode ‘ballon’ aangegeven. Op het beeld zie je, alvast voor mij, onverklaarbare witte gebieden. Om slechts een voorbeeld te geven, ik zeg dus niet dat het van daar komt, maar als je van de rode ‘ballon’ naar rechts boven gaat, kom je zo’n wit gebied tegen. Als je dat afzondert en vergroot, zie je ‘schaduwen’ of wat zijn het, die zeer goed gelijken op het mysterie op de foto van Laura.
Conclusie: Samen met alle andere reacties hebben we wellicht het mysterie niet opgelost, maar heb ik alvast het gevoel dat het minder een mysterie is. Ik heb het gevoel dat er toch ergens een logische, juiste verklaring bestaat. Wat is het mooi dat er in deze tijden nog plaats is voor verwondering, voor dingen die we niet volledig begrijpen, maar verrast kunnen over zijn.
Tot slot, Laura schrijft in verband met Starlink-2029 dat er in België sindsdien meer UFO-meldingen binnenkomen. Ik ken de situatie in Nederland niet zo, maar op allerlei vlakken is de situatie hier zo absurd dat we niet enkel overal UFO’s zien, maar wellicht ook een UFO ‘zijn’. Of word ik toch echt oud?
Dit heet een Crepuscular ray of Cloud shadow.
Ik ben bekend met dit fenomeen, maar denk niet dat het hier het geval is. Als ik het goed heb begrepen moet er bij Crepuscular Ray of Cloud shadow er een lichtbron (de zon of de maan) achter de wolken zitten, waardoor je de schaduwen krijgt. Maar de maan was op dit moment al een paar onder. Bovendien beginnen de rays dan of bij de horizon of van achter een wolk, maar ook dat is hier niet aan de hand.
Dat is een pilotengat (fallstrak hole), deze worden gevormd in wolken van onderkoelde waterdruppels, water onder 0 °C maar nog niet bevroren. Deze waterdruppels hebben een minuscuul deeltje, een kern, nodig om te bevriezen of af te koelen tot onder de -40 °C.
Vliegtuigen die door deze wolkenlaag stoten, kunnen ervoor zorgen dat lucht uitzet en afkoelt wanneer deze over de vliegtuigvleugels of propeller gaat. Deze verandering in temperatuur kan voldoende zijn om de onderkoelde druppeltjes aan te moedigen om te bevriezen en uit de wolkenlaag te vallen in dit kenmerkende patroon. Dit kan rond zijn maar ook elliptisch, zie Google afbeeldingen.
Mooie nieuwe theorie, dankjewel Marco! Ik ben nog niet helemaal overtuigd, met name door de lichte ‘bol’ die achter de vorm zit, maar ga er eens verder induiken.
Hallo
Ik zau denken aan een Sahara zandgoos of windgoos
kan het een schaduw van een kerktoren zijn geprojecteerd op de wolk?
Daar heb ik ook naar gekeken, maar ik kan de vorm dan nog steeds niet verklaren. Stel dat de kerk vanuit een laag standpunt verlicht wordt (het is immers een heuvelachtig gebied), dan zou je de vorm van de kerktoren ‘gewoon’ zien in de schaduw. En niet op z’n kop. (Er vanuitgaande dat het onderste puntje van de vorm in de lucht dan de punt van de toren is). Dat lijkt mij niet te kloppen, of ik interpreteer het verkeerd. Bovendien moet die schijnwerper dan wel zooooo veel lager staan dan de kerktoren (omdat de vorm pas zo hoog in de lucht ontstaat), dat ik me afvraag of dat kan.
Ik vermoed toch dat het om een weersverschijnsel gaat. Wel vreemd dat dit dan twee avonden achter elkaar optreedt.
Voorleggen aan het KNMI?
Hi Laura, mysterieus. Je hebt de foto gemaakt met een sluitertijd van 30 sec. In werkelijkheid moet de lichtvlek dus veel zwakker zijn geweest dan op de foto. Ik denk zelf aan een statisch zoeklicht of een schijnwerper die op de wolken is gericht en een schaduw daarop projecteert. Mogelijk tijdelijk voor een paar dagen aangezet. Misschien wegens een evenement zoals een festival. Dat zou nagegaan kunnen worden voor die datum.
Het is een tornado!
Ik zou ook zeggen dat het licht van boven komt. Wellicht via de atmosfeer terug kaatst waar dan een vliegtuig onder die vliegt. Maar dat is meer voor een meteoroloog of weerman of zo. Het is ook weer heel ander licht dan het noorderlicht
Ik denk toch een schijnwerper. Het plaatsje Meldal ligt in die richting. Is het donkere deel misschien de schaduw van een toren of iets dergelijks?
Alleen had ik dan wel foto’s van een felverlicht gebouw (kerk?) in Meldal op het internet verwacht en die kan ik niet vinden.
Doordat het precies in het midden van het beeld ligt en symmetrisch is zou ik denken aan een effect dat ontstaat in de lens of door de zonnekap (als die gebruikt is).
Ik heb de foto gemaakt met mijn groothoeklens 14-24mm (van Nikon). De heeft een soort ‘vaste’ zonnekap, maar die is wel heel bescheiden (veel kleiner dan bijvoorbeeld van mijn 24-70mm).
Hoi Laura,
Interessant hoor! En een mooie foto.
Een schijnwerper kan nooit zoveel licht geven, hoog in de lucht.
Dan zou ik eerder aan de maan denken.
En het lijkt een transparante vorm te hebben. Bijzonder hoor. Een tornado op grote hoogte? Maar wat is dat licht?
De maan kan het onmogelijk zijn, want die was al een paar uur onder de horizon verdwenen.
Geen idee, misschien iets in de atmosfeer? Wellicht kan een meteoroloog dit verklaren.