Heb jij wel eens iets gefotografeerd waarvan je geen idee hebt wat het is? En wat je op geen enkele manier kan verklaren? Dat overkwam mij in september 2021 in Noorwegen. In deze blog vertel ik over de foto die ik maakte, waarvan ik nog steeds geen idee hebt wát ik heb gefotografeerd. Wie weet kan jij het wel verklaren?!

Update: scroll omlaag en bekijk de video voor de oplossing van dit mysterie.

Na een avond aan het kampvuur liep ik in het donker naar mijn slaapplek. Ik kwam langs een open plek aan het meer en genoot even van de stilte in de natuur. Mijn ogen raakten langzaam aan het donker gewend. En ineens… zag ik een soort van lichtvlek, in de lucht.

Huh, wat is dat nou?

Ik kon het niet goed zien, dus pakte ik mijn camera erbij en zette die op een statief.

Met een hoge ISO-waarde (2000) en een lange sluitertijd (30s), was dit het resultaat:

Mysterie in de lucht: wat is dit? Hoe kan dit?

Mysterie in de lucht: wat is dit? Hoe kan dit? (De foto is iets opgelicht om het nog beter weer te geven).

 

En hier een uitgesneden versie van de foto, zodat je het mysterieuze verschijnsel nog beter kan zien.

Gecropte versie van de foto

Wat is het? Hoe ontstaat deze vorm in de lucht? Ik snapte er niets van.

De volgende ochtend liet ik de foto gelijk aan de anderen zien, maar zelfs de lokale Noor in de groep had geen idee. Het had in ieder geval niet met de maan te maken. Die ging die avond om 20:53 al onder (op 310°), terwijl ik de foto om zes minuten voor middernacht maakte.

Eén persoon opperde dat het een dalend vliegtuig was, die precies richting een schijnwerper bewoog. Met als resultaat dus deze schaduw. In eerste instantie leek dit een hele logische verklaring, totdat ik de avond erna de mysterieuze vorm weer zag.

Heb ik dan een UFO gefotografeerd? Een vliegende schotel met aliens die de wereld komen veroveren? Neh…. dat denk ik niet. :)

Het heeft vast iets te maken met een schijnwerper, die de wolken verlicht. Alleen snap ik niet hóe die schaduw zo kan ontstaan. Hieronder heb ik de vorm nog even overgetekend.

Daarom bij deze mijn vraag aan jou: weet jij wat ik bij deze mysterieuze foto heb vastgelegd? Zo ja, laat het me vooral weten in de reacties!

Voor enthousiaste digitale speurneuzen staan hieronder de gegevens van de locatie waar ik de foto maakte.

Enne…. als je zelf ook eens een keer iets onverklaarbaars hebt gefotografeerd, dan lees ik dat ook graag.

 

Gegevens van de foto

Opnametijdstip: 5 september 2021 om 23:54
Waar: aan de noordkant aan het Prestbuvatnet (meer) bij Løkken Verk.
Exacte locatie: 63.10522629542808, 9.785289820539694. (bekijk hier op Google Maps)
Richting: Ik fotografeerde in zuidwestelijke richting (ik gok zo ongeveer 240°).

Wil je ook leren hoe je in het pikkedonker toch scherpe foto’s maakt? Dat leer je in de online fotocursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.

 

Update: Het mysterie ontrafeld

20 september 2022 – Met dank aan de oplettende lezers, is het mysterie ontrafeld. HOERA! Wat ik precies fotografeerde en hoe het zit, zie je in onderstaande video.