Heb je per ongeluk foto’s van je geheugenkaartje verwijderd voordat je de bestanden op je computer had gezet? Geen paniek… Het overkomt de beste wel eens! ;) In dit artikel lees je hoe je de gewiste foto’s weer terughaalt met de gratis software Recuva voor Windows.

Sinds ik een spiegelreflexcamera heb waar ik twee SD-geheugenkaartjes in kan stoppen, is het me ook twee keer overkomen dat ik per ongeluk de verkeerde geheugenkaart formatteerde. Beide keren gebeurde dit toen ik het ‘even snel’ wilde regelen en daardoor niet goed oplette welk kaartje in welke sleuf zat. Oeps!

Leerpunt: als ik één geheugenkaart wil formatteren en een andere niet, dan haal ik die laatste uit mijn camera. Ik controleer dan aan de hand van de foto’s of ik de goede geheugenkaart heb laten zitten en ga dan pas naar het menu om te formatteren. Maar goed, als het kwaad al is geschied heb je natuurlijk niet zoveel aan deze boodschappen.

Dus.. hoe krijgen we die gedelete foto’s weer terug?

Per ongeluk gewist? Stop met fotograferen op dat geheugenkaartje!

De allereerste stap als je per ongeluk foto’s verwijderd hebt van een geheugenkaartje (of de verkeerde geformatteerd) is: haal het kaartje uit je camera en leg het apart. Ga er niet verder mee fotograferen! 

Gewiste foto’s zijn vaak gemakkelijk nog terug te halen. De bestanden staan als het ware verborgen. Maak jij nieuwe foto’s, dan worden de gewiste foto’s op een bepaald moment overschreven. De camera moet de nieuwe foto’s immers opslaan, de gewiste foto’s zijn daarna echt weg.

Door het geheugenkaartje meteen apart te houden, voorkom je deze overschrijving en is de kans het grootst om je bestanden nog te redden. (Gelijk een reden waarom je altijd meer dan één geheugenkaartje bij je moet hebben! In het artikel over geheugenkaarten lees je alles wat je moet weten over de keuze en het kopen van een SD-kaart).

Gratis herstelsoftware Recuva (windows)

Met behulp van de gratis software Recuva (ontwikkelt door Piriform) kun je de gewiste – verborgen – bestanden weer zichtbaar maken op jouw geheugenkaartje. Vervolgens zet je ze over naar je computer of een andere harde schijf. De naam Recuva komt van het Engelse recover. Als je recover uitspreekt met een bekakt Brits accent, dan zeg je dus recuva ;).

Klik hier om Recuva te downloaden. De herstelsoftware is gratis, ze bieden je dan alleen geen digitale support. Ik denk dat je die ook niet nodig hebt, maar mocht je de support wel missen, dan betaal je een kleine € 20.

Voor Mac gebruikers

Let op: de software waarover ik schrijf is alleen voor Windows. Als je met google zoekt op Recuva for mac dan krijg je allerlei alternatieven aangeboden, maar geen ervan is gratis (of gebruiksvriendelijk). Zelf werk ik met een Mac, maar omdat de bezoekers van deze site drie keer zo vaak een Windows hebben dan een Apple, leek een artikel over Recuva mij de meest logische keuze. Plus.. je bent waarschijnlijk op zoek naar een gratis oplossing. We zijn ten slotte Nederlanders he?! Misschien mag je voor deze ene keer wel een Windows-laptop van je buren of vrienden lenen (zoals ik deed voor dit artikel!)

Heb je een Mac en vind je het niet erg om te betalen, dan heb ik goede ervaringen met het programma SanDisk Pro Recovery.(dat er is voor zowel Windows als Mac) Dit programma kost wel een paar tientjes. Gelukkig kun je het programma gratis proberen om te zien of er op het kaartje sowieso nog foto’s gevonden worden. Handig voordat je je portemonnee trekt!

Verwijderde foto’s terughalen met Recuva

Installatie Recuva

Na het downloaden volg je de installatiestappen van Recuva. Het installatieprogramma is nog geen 6MB, maar tijdens de installatie zelf wordt er wel meer gedownload.

Tijdens de installatie wordt er meer gedownload

Tijdens de installatie wordt er meer gedownload

Recuva Wizard

Bij het opstarten opent Recuva een wizard, die zal ik hieronder bespreken. Om het programma in het Nederlands te zetten breek je deze de eerste keer even af door op Cancel te klikken en ga vervolgens naar Options. Daar selecteer je bij General / Language de Nederlandse taal.

Recuva Wizard bij het opstarten

Gewiste bestanden zoeken

In de wizard krijg je de vraag welke bestanden je zoekt. Ik koos de optie van Afbeeldingen (lijkt me logisch), maar daardoor leerde ik dat het programma op zoek gaat naar alleen .JPG, .PNG, .GIF en .RAW bestanden. Mijn Nikon D750 heeft RAW-foto’s met de extensie .NEF, die ziet hij dan niet direct. Wie graag zijn RAW-foto’s terughaalt, kiest beter voor Alle bestanden. Of past verderop in het proces de zoekcriteria aan.

Recuva: Gedelete foto's terugvinden

Kies Afbeeldingen als je op zoek bent naar .JPG (of .JPEG) bestanden. Kies Alle bestanden als je ook RAW-foto’s zoekt.

Hierna geef je aan waar het programma naar de bestanden moet zoeken. Je kunt hierbij kiezen voor Verwisselbare media, dan gaat hij op zoek naar een geheugenkaartje. Maar het programma pakt dan bijvoorbeeld ook je aangesloten USB-stick mee en dat is weer niet handig. Kies daarom voor een specifieke locatie. In mijn geval was dat de H:/ schijf.

Recuva: gewiste foto's terugvinden

Waar moet het programma naar je foto’s zoeken?

Ik selecteer bij 'Op specifieke locatie' mijn geheugenkaartje (in dit geval: H)

Ik selecteer bij ‘Op specifieke locatie’ mijn geheugenkaartje (in dit geval: H)

Uitvoerig zoeken

Vervolgens gaat het programma zoeken, maar binnen een paar tellen kreeg ik al het bericht dat er geen bestanden gevonden waren. Niet gek ook, de software gaat eerst op zoek naar de bestanden die het gemakkelijkst te vinden zijn. Door Uitvoerig Zoeken aan te zetten (in het Engels: DeepSearch) gaat Recuva nog een keer zoeken maar nu beter, zodat de ‘verborgen’ (gewiste) bestanden ook bij de zoekresultaten komen.

Recuva: uitvoerig scannen om verwijderde foto's te vinden

Uitvoerig Scannen (DeepSearch) is nodig om de gewiste foto’s terug te halen. Je kunt deze functie ook al in een eerdere stap van de Wizard aanzetten.

Recuva scant naar de gewiste bestanden

Recuva scant naar de gewiste bestanden. Even geduld hebben dus!

Gedelete foto’s terughalen

Hoera, Recuva vindt de verwijderde foto’s weer terug! Maar… wacht nog eventjes met je happy dance, totdat je ook ziet dat de bestanden goed overgezet zijn.

Recuva heeft de foto's die op het geheugenkaartje stonden (voordat ik 'm per ongeluk formatteerde) weer teruggevonden.

Recuva heeft de foto’s die op het geheugenkaartje stonden (voordat ik ‘m per ongeluk formatteerde) weer teruggevonden.

Klik op een bestandsnaam. Aan de zijkant klik je een tabje staan met Voorvertoning (in het Engels: Preview) om de foto te bekijken. Dit werkt alleen niet met RAW-foto’s, helaas. Bij het tabje Info zie je wel wanneer de foto is gemaakt. Volgens Recuva is het bestand onherstelbaar, maar hecht daar (nog) niet teveel waarde aan.

Ik selecteer alle bestanden door op het bovenste hokje (links van bestandsnaam) te klikken en gebruik hierna de knop Terughalen (rechtsonderin).

In een volgend scherm vraagt de software waar de foto’s naar toe moeten. Ik selecteer een USB-stick, die toevallig Mobizen heet, maar een ander plek op de harde schijf van je computer kan natuurlijk ook. Let op: kies bij deze stap NIET je geheugenkaart waar je de foto’s van af wilt halen, want dan maak je de chaos alleen maar groter.

Selecteer de schijf voor het terughalen van de foto's. Ik selecteerde een USB-stick. Maak eventueel eerst een nieuwe map aan om de foto's netjes te bundelen.

Foto’s terughalen: Selecteer de schijf. Ik selecteerde een USB-stick. Maak eventueel eerst een nieuwe map aan om de foto’s netjes te bundelen.

Recuva is bezig om de gedelete foto's terug te halen.

Recuva is bezig om de gedelete foto’s terug te halen. Eventjes geduld weer….

Jippie jeej, alle foto’s zijn netjes overgezet. Ik controleer de foto’s in Lightroom en kan ze zonder problemen daar openen en bewerken. Ook de bestanden die volgens het programma onherstelbaar waren. (Yes, nu is het tijd voor dat vreugdedansje!)

Beschadigd geheugenkaartje: foto’s terughalen

Omdat ik toch bezig was heb ik de software ook getest bij een beschadigd geheugenkaartje. Zodra ik deze geheugenkaart in mijn camera stop, dan krijg ik direct een error. Mijn camera zegt dat de SD-kaart beschadigd is en daardoor niet gelezen of beschreven kan worden. Waarom? Geen idee! Die error kreeg ik ineens.

Als ik dit kaartje probeer te benaderen op de computer, kom ik er helaas snel genoeg achter dat ook de laptop moeite heeft om het geheugenkaartje te lezen. En omdat de computer ‘m niet kan lezen, kan Recuva hier helaas ook niets mee. Als de computer het kaartje wel had herkent, dan had ik er waarschijnlijk nog foto’s af kunnen halen.

Beschadigd geheugenkaartje

Het geheugenkaartje kan niet gelezen worden door de computer omdat het beschadigd is (of lijkt). Recuva kan hier nu ook niets mee.

Hopelijk heb jij met het programma en bovenstaande beschrijving je gewiste foto’s weten te redden. Mocht je een gratis alternatief voor Mac kennen, vergelijkbaar met Recuva, deel het dan in de reacties!