Instagram is de app die ik het meest gebruik op mijn telefoon. Toch duurde het lang voordat ik al deze Instagram trucs en handigheidjes ontdekt had en daarom deel ik ze in dit artikel met jou! Ken jij ze allemaal al?

1. Instagram Stories ‘pauzeren’

Dit berichtje kreeg ik meerdere keren, in een iets andere verwoording, via mijn Instagram account toegestuurd: “Als je teksten op InstagramStories plaatst, wil je dan iets langer de tijd geven om het te lezen. Soms ben ik halverwege en dan klikt het beeld alweer weg?“.

Laat ik beginnen met: ík bepaal bij een foto niet hoe lang Instagram mijn Stories (verhalen) aan jou laat zien. :) Die tijd is bij iedere foto gelijk. Alleen kan het inderdaad soms lastig zijn om álle tekst op de foto te lezen. Of wil je de foto gewoon iets langer bekijken. Of je hebt nog iets langer de tijd nodig om na te denken over de antwoorden van de poll.

De oplossing is simpel: tik op het beeld en houd je vinger op het beeldscherm. Of je nu een foto, video of boomerang bekijkt… het beeld wordt op dat moment stilgezet. :)

2. Foto uploaden naar Instagram zonder telefoon

Ja, het kan écht. Ook als jij geen smartphone of tablet hebt, kun je foto’s uploaden naar Instagram. Je moet alleen Instagram een klein beetje voor de gek houden. Hoe je precies zonder telefoon foto’s op Instagram plaatst, daar schreef ik een eerder een artikel over.

3. Foto archiveren

Staat een foto net niet helemaal mooi in je feed? Dan kun je ‘m natuurlijk verwijderen. Of je archiveert hem! Zo zie jij nog wel de reacties op de foto en het aantal likes, maar staat hij niet meer in het overzicht. Het bericht is dus verborgen voor anderen. Open jouw foto en klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Klik dan op Archiveren.

Om de foto opnieuw te bekijken, ga je naar jouw profiel en klik je rechts bovenin op het icoontje van de klok. Hier staan al jouw eerdere opgeslagen verhalen én de gearchiveerde berichten. Door op de tekst Archiveren te klikken, wissel je tussen die twee.

Bovenin beeld wissel je tussen de Verhalen (Stories) en de foto's uit je Feed (Berichten)

Bovenin beeld wissel je tussen de Verhalen (Stories) en de foto’s uit je Feed (Berichten)

4. Kleurtjes aanpassen voor de pen of tekst in je verhalen

Om een verhaal op te ‘leuken’ typ of teken ik er regelmatig wat bij. Je hebt daarbij de keuze uit een standaard pallet aan kleuren onderin beeld. Swipe je deze kleurtjes opzij, dan krijg je nog meer keuze. Enkele maanden geleden kwam daar ook optie bij dat je een kleur uit de foto kiest met het pipetje. Maar wat als je nou een andere kleur wilt? Nou.. dat doe je zo: houd één van de kleurrondjes onderin beeld ingedrukt en wacht even. Vervolgens verschijnt er een regenboog gradiënt, waar je iedere kleur uit kunt kiezen. Toen ik DIT ontdekte, was ik dan ook echt helemaal blij.

Zo kies je uit heeeeeel veel kleuren voor je Verhalen

Zo kies je uit heeeeeel veel kleuren voor je Verhalen

5. Meerdere losse foto’s of video’s uit je Verhalen opslaan als één filmpje

Het heeft een tijd geduurd voordat ik achter deze optie kwam. Op Instagram vormen alle losse Stories een verhaal. Die foto’s of video’s worden los opgeslagen (en zijn voor jou terug te vinden bij Archiveren > Verhalen), maar soms wil je juist de combinatie van die beelden achter elkaar doorsturen of downloaden. Dit doe je door bij één van jouw InstaStories omhoog te swipen. Rechtsbovenin staat er naast het kruisje een icoontje met daarin een pijltje omlaag, in een rondje. Als je daarop klikt, dan bewaart de app het in de filmrol als één videobestand.

6. Super snel foto bekijken of liken vanuit een feed

Even een foto in een feedoverzicht groter bekijken? Gewoon je vinger erop leggen. De foto vergroot nu. Swipe je vervolgens omhoog, dan krijg je de optie om de foto te liken of te reageren (of te archiveren, mits het je eigen foto is). Je hoeft dan niet telkens op het pijltje terug te klikken!

Vanuit de feed direct berichten liken of erop reageren

Vanuit de feed direct berichten liken of erop reageren

7. Mini feed

Heb je ook wel eens dat iemand meerdere reacties of hartjes heeft achtergelaten en wil je snel zijn of haar profiel checken? Je kunt natuurlijk op de naam van de persoon klikken, maar ook de naam ingedrukt houden. Je ziet dan de laatste zes foto’s van de feed, het aantal volgers en volgenden. Handig!

Klik op het icoontje naast het kruisje om alle verhalen als een video op te slaan

Klik op het icoontje naast het kruisje om alle losse verhalen als een video op te slaan

8. Emoticon, sticker of GIF laten meebewegen in een video bij Verhalen

Ik heb minstens een kwartier gegoogled voordat ik door had hoe het moest, terwijl het eigenlijk zo simpel is. Stap 1: maak een video voor je InstagramStories. Stap 2: kies een emoticon, sticker of GIF en zet die in de video. Stap 3: Houd het plaatje ingedrukt net zo lang totdat het beeld stilstaat. Je bepaalt nu de positie van de sticker, emoticon of GIF. Zet bijvoorbeeld een smiley voor iemands gezicht of een gekke hoed op het hoofd. Stap 4: Klik op Vastzetten. Als het voor de app duidelijk is welk punt jij bedoelt, dan zal het plaatje in de video op diezelfde plek blijven staan.

9. Met één klik een achtergrond met één kleur op Instagram Stories.

Zelfs al is Instagram Stories de plaats voor je niet perfecte foto’s, soms heb ik toch geen geschikt beeldmateriaal bij dat wat ik wil zeggen. Ik maakt dan meestal toch maar gewoon een foto van bijvoorbeeld mijn bureau en kleurde dan het hele beeld in mét een kleur. Al was dat wel wat lastig bij de hoekjes en was je wel even bezig tot het hele beeld gevuld was. Ha, nou dat kan dus veel makkelijker!

Stap 1: Selecteer of maak een foto, het maakt niet uit wat er op staat. Stap 2: Klik op de pen en selecteer een kleurtje (gebruik eventueel hierbij tip 4). Stap 3: Klik op de foto en houd je vinger op het beeld, zonder te bewegen. Stap 4: wacht een seconde of twee, en het beeld is helemaal gevuld met één kleur. Doe je dit trouwens met de marker (in plaats van de pen), dan staat de foto nog lichtjes onder de egale kleur. De marker is dus een beetje doorschijnend.

Ohja.. sinds kort is er trouwens ook de optie voor gradiënten, gebruik daarvoor de modus Letters (naast Live). Je kunt weliswaar niet alle kleurencombi’s kiezen, maar het staat natuurlijk wel weer fancy.

Kende jij deze handigheidjes al? Of heb jij er nog eentje voor mij die ik gemist heb?

Meer weten? Bekijk de pagina vol Instagram tips en informatie!