Complete gids voor Instagram

Alles wat je moet weten…

Het is één van de populairste social media-kanalen van het moment: Instagram. Terecht, want Instagram is dé online plek om je mooiste foto’s te delen en inspiratie op te doen bij andere fotografen. Op deze pagina lees je hoe je alles uit je Instagram-account kunt halen, meer volgers kunt krijgen en nog veel meer Instagram tips.

Hi! Mijn naam is Laura Vink, de fotograaf achter deze website. Op Vink Academy help ik jou om nog betere foto’s te maken door het delen fotografietips, inspiratie, challenges en webinars. Ik heb het boek Reisfotografie geschreven en geef een online fotografiecursus. En natuurlijk ben ik gek op Instagram!

Met deze pagina hoop ik je veel interessante en nuttige informatie over Instagram te geven. Of je nu beginner bent of al langer op het populaire platform zit. Omdat het allemaal wel een erg lange tekst werd, heb ik ‘m opgevuld met een paar van mijn eigen favoriete Instaposts. Voor als je het leuk vind om me te volgen, mijn account is @lauravink.

Instagram voor beginners: wat is het?

Laten we bij het begin beginnen: wat is Instagram precies? Instagram is een social media-kanaal met maar liefst 1 miljard gebruikers wereldwijd en 6 miljoen gebruikers in Nederland. Instagram was oorspronkelijk bedoeld om mooie foto’s te delen, maar tegenwoordig is het veel meer. Het kanaal is ideaal om je verhaal te vertellen: over jezelf, over je fotografie of over bepaalde onderwerpen waar je veel van weet. Met Instagram kun je inspireren, kennis overbrengen en in contact komen met mensen die dezelfde passie hebben als jij.

Je deelt foto’s op Insta in je feed, een overzicht van al je foto’s, verdeeld in rijen van drie. Dit is jouw gallerij. Je volgers kunnen deze foto’s liken (leuk vinden) en van commentaar voorzien. Dat kun jij uiteraard ook bij de mensen doen die jij volgt. Daarnaast kun je losse foto’s en filmpjes delen op Instagram Stories. De stories blijven maar 24 uur staan, daarna verdwijnen ze weer.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Instagram account

Hoe Instagram-account aanmaken?

Wil je aan de slag met Instagram? Leuk! De eerste stap is natuurlijk een Instagram-account aanmaken. Dat is gelukkig super makkelijk. Je downloadt de Instagram-app op je smartphone en/of tablet en je registreert je met je Facebook-account of e-mailadres. Daarna kun je meteen aan de slag met je bio, foto’s posten, anderen volgen en liken. Succes!

Is Instagram van Facebook?

Instagram is inderdaad van Facebook, al sinds 2012. Facebook kocht Instagram destijds voor een miljard dollar.

Waarom Instagram koppelen aan Facebook?

Wil je een zakelijk Instagram-account aanvragen? Dan moet je je Instagram-profiel koppelen aan je Facebook-account. Wat de voordelen van een bedrijfsprofiel zijn, lees je verderop in dit artikel.

Instagram: wat is een bio?

Als je een Instagram-account aanmaakt, kun je ook een bio invullen. Belangrijk, want dit is één van de eerste dingen die mensen zien als ze je feed openen. Kies daarom voor een aansprekende profielfoto die past bij je feed en bedenk een leuke tekst voor je bio, die vertelt wie jij bent, wat je passies zijn en wat voor soort foto’s mensen op je account kunnen verwachten. Veel ruimte heb je niet, dus zorg voor een pakkende introductietekst!

Wat betekent link in bio?

Op je profielpagina heb je maar één plek om een link te plaatsen. Gebruik die dan ook goed. Je kunt ervoor kiezen om te linken naar je fotografiewebsite of je bedrijfssite, maar je kunt de link ook steeds veranderen. Wil je mensen bijvoorbeeld naar een nieuwe blogpost toe leiden, gebruik daar dan de link in je bio voor. Vaak wordt met de hashtag #linkinbio aangegeven dat er bij de foto een link hoort. Een beetje verwarrend, want een hashtag zelf ook aanklikbaar. Alleen daar vind je de bijbehorende link dus niet.

Wanneer ben je verified op Instagram?

Je hebt het misschien al vaker gezien: een blauw vinkje bij de naam van een Instagram-gebruiker. Deze persoon is dan ‘verified’. Dat houdt in dat Instagram heeft bevestigd dat het account echt is. De blauwe vinkjes staan dan ook vaak bij belende mensen of bedrijven. Zo weet je zeker dat je met de echte personen of organisaties te maken hebt, en niet met nepaccounts. Je kunt zelf een verificatie aanvragen bij Instagram, via Instellingen. Instagram bepaalt of je wel of geen blauw vinkje achter je naam krijgt. Daarvoor gelden verschillende voorwaarden. Eén daarvan is dat je account enigszins bekend moet zijn.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Instagram Feed: foto’s posten

Hoe maak je een mooie Instagram-feed?

Instagram is een medium met alleen al miljoenen gebruikers in Nederland. Dat biedt veel kansen, maar het is ook lastig. Hoe zorg je dat je opvalt tussen al die mooie Instagram-accounts? Wil je serieus met Instagram aan de slag, dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over je feed. Die moet bij voorkeur één geheel vormen, met een duidelijke lijn. Dat kun je op verschillende manieren bereiken. Bijvoorbeeld door één onderwerp te kiezen, of door het kleurenschema steeds hetzelfde te houden. Of misschien is je fotografiestijl wel je centrale thema, of het verhaal wat je wilt vertellen.

Natuurlijk ben je niet verplicht om hier over na te denken. Als je het leuk vindt om gewoon je mooiste of leukste foto’s te delen: lekker doen! Het gaat er vooral om dat je plezier hebt in Instagram, grote aantallen volgers zijn zeker niet het belangrijkste.

Voorbeeld van wat het Instagram Feed heet. Wel een screenshot van een tijd terug, inmiddels heb ik zo’n tienduizend volgers meer.

Moeten Instagram-foto’s vierkant zijn?

Nee, dat hoeft niet meer! Vroeger was het wel zo dat alle Instagram-foto’s in principe vierkant waren, maar tegenwoordig kun je ze ook horizon en verticaal plaatsen. Dat werkt als volgt: je klikt op het plusje waar je altijd op klikt als je een nieuwe foto wilt uploaden. Linksonder zie je twee ‘hoekjes’ staan. Met dit zogenaamde ratio-knopje zie je de foto in het originele formaat, die je zo kunt posten. Meer weten? Lees dan het artikel hoe je staande of liggende foto’s niet vierkant op Instagram zet.

Er zitten wel beperkingen aan hoe hoog of hoe breed een foto mag zijn. Van een staande foto in verhouding 2:3 wordt door Instagram toch altijd nog een stukje afgeknipt. Heb je dat liever niet, omdat de compositie daardoor verpest wordt? Geef dan de foto een witte rand. Lees het artikel hoe je een witte rand om de foto zet voor uitleg en verschillende manieren.

Instagram vooruit plannen

Stel, je hebt prachtige foto’s om te delen en je wilt die op het beste moment posten. Maar je hebt op dat moment geen tijd om een Instagram-post voor te bereiden. In dat geval kun je je Instagram-posts het beste vooruit plannen. Daarvoor heb je een aparte app nodig en er zijn verschillende goede oplossingen beschikbaar.

Met Later kun je om Instagram-posts inplannen via je computer en met de Instagram-app. Later post de ingeplande berichten alleen niet meteen: je krijgt een reminder als je een ingepland bericht moet posten. Je bereidt dus wel alvast een schema voor met de foto’s die je wilt posten, maar het posten zelf doe je later. Tenzij je een bedrijfsaccount hebt op Instagram, dan kan ook Later de foto’s voor jou publiceren.

Ook een goede optie is Hootsuite. Via één dashboard kun je op verschillende social media tegelijk publiceren. Heb je een zakelijk Instagram-account, dan plaatst Hootsuite je ingeplande berichten automatisch.

Foto’s Instagram plaatsen zonder telefoon

Instagram is een telefoonapp. Wil je een foto plaatsen, dan lijkt het alsof dat alleen vanaf je smartphone kan. Best vervelend, zeker als je graag foto’s wilt delen die je met je spiegelreflexcamera hebt gemaakt. Gelukkig zijn er oplossingen. In het artikel Foto’s via de computer op Instagram zetten leer je over de zeven methodes waarmee je een foto via je computer op Instagram kunt plaatsen. Uiteindelijk heb je bij al deze methodes toch weer een smartphone nodig. Heb je die niet of wil je dat liever niet? Dan is er één truc waarmee je het gebruik van een smartphone, tablet, apps of andere programma’s omzeilt. In het artikel Zonder telefoon foto’s op Instagram zetten lees je precies hoe dat werkt.

Wanneer Instagram-foto posten?

Succes op Instagram begint natuurlijk met mooie foto’s, maar er is meer om rekening mee te houden. Zo is de tijd waarop je een Instagram-foto post belangrijk. Als je een zakelijk account hebt, kun je in je statistieken zien wanneer je volgers online zijn. Zo weet je wanneer je moet posten om de meeste mensen te bereiken. Die statistieken maken dus duidelijk wanneer je zelf actief moet zijn op Instagram. De app Later kan dit ook precies voor je bepalen. In deze blog lees je daar meer over.

Hoe plaats je meerdere foto’s in één post?

Om meer uit Instagram te halen, is het handig om een aantal trucjes te kennen. Lijkt het je bijvoorbeeld leuk om meerdere foto’s in één post te laten zien, in een Instagram Album? Dat kan! De verschillende foto’s worden als een soort carrousel aan elkaar geplakt en de volger bekijkt alle foto’s door ze stuk voor stuk opzij te schijven.

Om dit te doen open je Instagram-app en klik op het plusje in het midden, wat je ook gebruikt als je een losse foto wilt uploaden. Rechtsonder in beeld zie je een icoon met gestapelde vierkantjes. Als je dat aanklikt, kun je maximaal tien foto’s of video’s selecteren om je Instagram Album compleet te maken. In het artikel Hoe je meerdere Instagram-foto’s in een album zet vertel ik hoe dat werkt én zet ik twaalf toffe manieren op een rij om deze functie te gebruiken.

Meer Instagram-trucjes?

Op zoek naar nog meer trucjes om Instagram nóg leuker en makkelijker te maken? Lees dan het artikel 9 trucjes en handigheidjes die je waarschijnlijk nog niet kent op Instagram.

Hoe reposten op Instagram?

Op Facebook en Twitter kun je berichten van anderen makkelijk delen. Op de Instagramfeed kan dat niet. Je mag niet zomaar foto’s reposten zonder toestemming van de maker. Heb je toestemming gevraagd en gekregen? Dan zijn er diverse apps die het reposten makkelijker maakt, zoals Repost for Instagram. Welke app je ook gebruikt, vraag éérst toestemming en zorg daarna dat altijd de naam van de maker bij de foto staat, met een directe link naar zijn of haar account.

Wat wel kan, is dat je een foto van een Instagrammer uitlicht op jouw Instagram Stories. Onder de foto staat een soort gevouwen vliegtuigje. Klik daarop en kies dan de optie Delen in Stories.

Instagram: wat is archiveren?

Stel je voor, je wilt een foto uit je feed verwijderen. Omdat je ‘m niet meer mooi vindt of omdat het (tijdelijk) beter is voor de feedweergave. Je kunt een foto dan voor je volgers verbergen door de foto te archiveren. De foto blijft voor jou nog wel zichtbaar in het archief. Het voordeel is dat je reacties en likes op de foto niet kwijt raakt en de foto op een ander moment ook weer kan terugzetten.

Hoe werkt een verzameling op Instagram?

Instagram is dé inspiratiebron voor elke fotograaf. Foodfoto’s, reisfoto’s, portretten, kinderfotografie, natuur: je kunt het zo gek niet bedenken of het komt langs op Instagram. Omdat er zoveel leuks wordt geplaatst op Instagram, is het handig om bepaalde foto’s te bewaren om die later nog eens rustig te kunnen bekijken. De kans is groot dat je ze anders niet meer terugvindt. Met de functie ‘verzameling’ kan dat. Als je in je Instagram-feed kijkt, zie je onder elke foto rechts een lintje staan. Als je daar op klikt, komt de foto in je verzameling terecht. Wil je je opgeslagen foto’s terugzien? Ga dan naar je profielpagina en klik op de drie streepjes rechtsboven. Daar zie je hetzelfde lintje terug. Klik je daar op, dan vind je daar al je opgeslagen foto’s.

Wat is het algoritme van Instagram?

Het algoritme bepaalt aan wie jouw nieuwste foto getoond wordt. Stel je voor, je hebt 500 volgers. Als jij een nieuwe foto online zet, dan krijgt niet iedereen direct die foto in hun nieuwsoverzicht, maar slechts een klein deel van jouw volgers. Als zijn de foto gaan liken of er op reageren, dan denkt Instagram “Hé, die foto vinden anderen interessant. Die gaan we nu verder verspreiden”. Vervolgens krijgt een nieuw deel van jouw volgers de foto te zien. En ook hier kijkt het algorimte naar de interactie, voordat wordt besloten of de foto verder getoond wordt of niet. Als er bijna geen interactie is, dan sterft jou foto een langzame dood, om het maar even dramatisch te zeggen. En zien zeker niet alle 500 volgers jouw bericht. Het algorimte wordt bekritiseerd omdat je niet al je volgers bereikt, maar tegelijkertijd zorgt het er voor dat het nieuwsoverzicht overzichtelijk blijft en je de beste inhoud wel ziet. De les die je hieruit kunt halen is dat het belangrijk is om interactie te zoeken met de volgers.