Topmenu

12 tips om te variëren bij (kinder)portretten

Ik ben dol op het fotograferen van portretten. Niemand is hetzelfde en er zijn zoveel mogelijkheden. In dit artikel geef ik je 12 variatietips voor portretfotografie van volwassenen en kinderen!

Definitie portretfoto

Voordat ik begin met het lijstje van de tips, wil ik het eerst eventjes kort hebben over de definitie ‘portretfoto’. Als je het woord ‘portret’ opzoekt in de Van Dale vind je als omschrijving ‘een geschilderde, getekende of gefotografeerde afbeelding van een mens’. Een portretfoto is volgens dit woordenboek dus een foto van een persoon. De definitie is daarmee niet allesomvattend, want hoeveel van de persoon moet er op de foto staan, of maakt dat niet uit? Is het ook een portret als er meerdere personen op staan? En telt een foto van een landschap, waarbij een persoon klein in beeld is geplaatst ook als een portretfoto? Ik heb er zelf lang mee gestoeid (en nog steeds eigenlijk) en merk dat bij veel fotografen de definitie van een portretfoto anders is. Voor sommigen is een portretfoto een foto waarbij het gezicht een groot deel van de foto vult, voor anderen valt een foto van een gezin, die alleen van top tot teen in beeld staan, ook onder een portretfoto.

“De definitie van een portretfoto is voor veel fotografen verschillend.”

Hoewel ik denk dat het helemaal geen probleem is als personen verschillende definities hebben van een portretfoto, ben ik voor dit artikel en de duidelijkheid ervan tot de volgende, brede (eigen) definitie van een portretfoto gekomen: “Een portretfoto is een foto van een persoon, gefotografeerd van top tot teen of deels ingezoomd, waarbij de foto een uitdrukkelijke focus heeft op deze persoon; de omgeving mag duidelijk aanwezig zijn, maar in feite is deze van ondergeschikt belang. Indien er meerdere personen op de foto staan, spreek ik over een groepsportret. Is de gefotografeerde een kind, dan is dit een kinderportret.” Ik hoop dat meer mensen zich hierin kunnen vinden, maar heb je, zoals gezegd, een andere definitie dan is dat uiteraard prima. De foto’s die ik bij de tips in dit artikel heb geplaatst, zijn allen kinderportretten. Als kinderfotograaf heb ik daar immers de meeste foto’s van ;). Vanzelfsprekend zijn alle tips die ik hier beschrijf ook toe te passen voor variatie bij portretfoto’s van volwassenen!

1. Uitsnede bij portretfotografie

Zoals ik in mijn definitie van een (kinder-)portret al omschrijf, hoeft een kind of persoon niet altijd helemaal op de foto te staan. Je kunt daarbij globaal spreken van drie ‘soorten’ portretfoto’s, namelijk:

 • Totaalbeeld (in Engels full body photo genoemd): de persoon is van top tot teen in beeld
 • Halfbeeld (in het Engels half body photo genoemd): de persoon is tot zijn middel/navel in beeld gebracht, onder de middel/navel is uitgesneden.
 • Close-up (in het Engels ook wel head shot genoemd): het hoofd van de persoon vult grotendeels de foto, eventueel met nog een stukje van de nek/schouders zichtbaar.

Ik ben zelf erg fan van de Engelse taal en vind de termen als full body photo in het Engels ook prima in de oren klinken, maar ik kan begrijpen dat sommigen een ander beeld hebben bij bijvoorbeeld head shot. Weet in ieder geval dat ik de termen in het Engels niet zelf heb bedacht ;) Door de uitsnede bewust te kiezen, bepaal je als fotograaf waar je de aandacht op wilt leggen. Het totaalbeeld verwerkt meestal meer van de omgeving in de foto, waarbij een close-up juist de focus legt op de gezichtsuitdrukking.  Vanzelfsprekend zijn er nog verschillende tussenvormen te kiezen bij deze uitsneden,  maar zorg er wel voor dat je iemand niet raar ‘afsnijdt’, zoals een totaalbeeld waarbij alleen de voeten eraf gelaten zijn.

2. Gezichtsuitdrukking

De meeste foto’s die ik maak van kinderen zijn lachend. Ik houd nou eenmaal van lachende, vrolijke kinderfoto’s. Dat betekent echter niet dat ik geen andere gezichtsuitdrukking fotografeer. Dromerig, verlegen, boos, verbaasd, het kan allemaal zo kenmerkend zijn voor een kind of persoon, en daarom ook een must om verschillende gezichtsuitdrukkingen vast te leggen.

3. Standpunt bij het fotograferen van portretten

Wissel van standpunt bij het fotograferen van een persoon of kind. Deze keuze van het standpunt is o.a. afhankelijk van de lengte van het model, de achtergrond en/of de sfeer die je aan het beeld wilt meegeven. Kies een standpunt van bovenaf waarbij de persoon iets omhoog kijkt, fotografeer op ooghoogte of kies juist een positie waarbij de camera lager staat dan de ogen van de gefotografeerde.

4. Houding

In houding is ook veel te variëren. Laat je model staan of liggen of zitten of … op z’n kop staan!?

5. Oogcontact & kijkrichting

Net zoals dat een kind of persoon niet altijd hoeft te lachen, hoeft de gefotografeerde ook niet altijd ‘oogcontact’ met de camera te maken. Een blik net langs de camera of nog iets verder opzij kijkend, levert ook erg mooie foto’s op. Wanneer de gefotografeerde opzij kijkt, houd dan ook rekening met de kijkruimte. Een blik omlaag, gecombineerd met een iets hoger standpunt, geeft vaak een heel mooie blik op de wimpers.

6. Compositie bij portretfotografie

Over compositie heb ik al meerdere artikelen geschreven, zoals over de regel van derden/gulde snede en symmetrie in de foto’s. Ook bij portretfotografie en kinderfotografie zijn deze regels van groot belang. Kies er bewust voor om in sommige foto’s de persoon centraal in het midden te plaatsen, of juist uit het midden volgens de regel van derden.

7. Horizontale en verticale foto’s

Door je camera een kwart slag te draaien, kun je ook gemakkelijk variëren. Zelf maak ik voornamelijk horizontale foto’s, maar de verticale foto’s zorgen voor een fijne afwisseling. Niet elke situatie leent zich vanzelfsprekend om zowel horizontaal als verticaal gefotografeerd te worden, dit is uiteraard ook afhankelijk van de omgeving.

8. Locatie

Ik fotografeer altijd op locatie, dus niet in een studio. De keuze van de locatie bepaald de ‘achtergrond’ van het portret, waarbij vanzelfsprekend geldt dat hoe meer er ingezoomd is op het hoofd, des te minder van de locatie op de achtergrond te zien is. Elke locatie met voldoende daglicht is voor mij geschikt als fotolocatie; een stukje natuur zoals het bos of de heide, een mooi muurtje, noem maar op. Zelfs als ik voor een tweede of derde keer naar een zelfde locatie toe ga, kom ik elke keer weer thuis met andere foto’s. Simpelweg omdat het licht anders was, het seizoen was veranderd, de wandeling voerde naar een andere locatie, etc. Ik houd van deze afwisseling!

9. Licht

Wanneer je varieert in locaties, zul je waarschijnlijk ook te maken hebben met verschillende lichtbronnen. De ene keer fotografeer je op een zonnige dag, de andere keer is het bewolkt en weer later fotografeer je binnen. Flitsen is niet ‘mijn ding’, maar als je wilt leren hoe je mooie frisse portretten maakt met gebruik van natuurlijk licht, ongeacht het type weer (zoals dus alle foto’s in dit artikel), dan is de workshop Portretfotografie met natuurlijk licht misschien wel iets voor jou!

10. Actie

Geef de foto meer dynamiek door er actie of beweging aan toe te voegen! Rennen, schommelen, stoeien, springen, etc.

11. Kleur versie zwart-wit

Ik houd van kleuren foto’s, anderen van zwart-wit. Soms ‘werkt’ een foto beter in zwart-wit dan kleur, en andersom. Omdat ik mijn klant graag de keuze tussen kleur en zwart-wit geven, zet ik daarom standaard alle foto’s in mijn nabewerking in Lightroom ook om naar een zwart-wit versie.

12. Accessoires

Het gebruik van accessoires kan de foto net wat specialer of dat beetje extra geven. Je kunt zelf accessoires verzorgen, maar je kunt natuurlijk ook vragen of de persoon die je gaat fotograferen of de ouders deze mee willen nemen. Denk hierbij aan mutsen en sjaals in de herfst of de winter, hoedjes in de zomer, maar ook speelgoed zoals een bal!  

Bewaar dit artikel op Pinterest:

 

,

23 reacties op 12 tips om te variëren bij (kinder)portretten

 1. Lauren de Bruijn 10 augustus 2017 at 12:32 #

  Persoonlijk vind ik dat de foto’s waar een actie van beweging is leuker en meer “live” zijn! Ik heb een kind en ik probeer hem altijd in beweging fotograferen. Hij zit op de basisschool en ik met andere ouderen hebben besloten een groepsfotosessie voor onze kinderen te organiseren. Ik denk dat het ook een stuk interessanter zal zijn als de kinderen op de foto’s zich zullen bewegen :)

 2. J. Kempes 6 juni 2017 at 09:14 #

  Bedankt voor u uitleg. Ik heb er wat van opgestoken.
  Meestal zijn de foto sites Engels daar heb ik als oudere wat moeite mee.
  Fijn dat het in het Ned is .

 3. Marlies 11 mei 2016 at 15:52 #

  Leuke inspiratie! Welk foto papier gebruik je hiervoor?

 4. Guy De Pauw 24 juli 2015 at 10:32 #

  Goed om weten en om rekenschap mee te houden. Dank u voor alle tips!

 5. irmina 28 maart 2015 at 23:48 #

  moet toegeven dat je echt waardevolle tips heb en je manier waarop is even bijzonder. DANK JE WEL DAARVOOR groetjes irmina

 6. Iris 10 maart 2015 at 21:14 #

  Hele goede tips, leuk om alle verschillen ook in foto’s bij elkaar te zien!

 7. Maria Rommens 10 maart 2015 at 20:02 #

  dank u wel voor de goeie tips !

 8. Miriam Rovers van Damme 13 september 2013 at 06:07 #

  Goede tips.

 9. Eva 8 maart 2013 at 16:13 #

  Ik ben helemaal fan van je heldere en duidelijke artikelen

 10. M.Louise 6 maart 2013 at 20:30 #

  Dank je wel voor je super uitgelegde tips en voorbeelden.

 11. Yvonne de Ruiter 1 februari 2013 at 00:05 #

  Hoi laura bedankt voor je lessen. Sinds september ben ik begonnen op de kunstacademie eerste jaars fotografie deeltijd en jou uitleg vind ik vaak makkelijker om te begrijpen als al die droge uitleg op school. Super dat je dit doet!!

 12. Marco Zandvliet 8 december 2012 at 14:03 #

  prachtige foto’s , ik vraag me nu af wat jij nu voor sluiterstijd en AV gebruikt om ze allemaal zo mooi helder zijn, je doet ook veel met Lighroom maar diep respect

 13. Carin Klaessens 5 december 2012 at 18:24 #

  bedankt voor de mooie uitleg; vraagstelling welke lens gebruik je meestal aub

 14. Willem Dingler 5 december 2012 at 15:35 #

  bedankt Laura voor de tips hier kan ik weer wat meer mee geweldig

 15. Ivo Goessens 5 december 2012 at 15:29 #

  Dank voor de tips. Lekker duidelijk door het gebruik van plaatjes.

 16. Anneke Janissen 5 december 2012 at 14:03 #

  geweldig hoor, naast de mooie foto’s, dat jij je kennis zo deelt en enthousiast bent!

 17. Rian van Alebeek 5 december 2012 at 14:02 #

  Prachtig Laura! Zeer fijne tips!!

 18. Mark van der Meijs 5 december 2012 at 12:54 #

  weer erg leerzaam Laura. Ik ben zelf ook enorm liefhebber van fotograferen en de dingen die jij zojuist hebt aangehaald, zijn erg bruikbaar inderdaad. het fotograferen terwijl men het vaak niet in de gaten heeft (op feestjes) levert ook vaak een foto “zoals ze zijn” op. (soms ook niet hahahaha: dan knipogen ze net of zo :-) )

 19. Bas Inbeelder 5 december 2012 at 13:01 #

  Zoals gebruikelijk een inspirerend stuk!

Geef een reactie