Misschien heb je wel eens van de term ‘lensflare’ gehoord, maar begrijp je niet wat er mee wordt bedoeld. Of misschien heb je het effect van lensflare wel eens gezien in de foto, maar weet je niet welke benaming dit heeft. In dit artikel lees krijg je antwoord op de vraag “Wat is lensflare?”

Op het moment dat de zon of het licht van een andere lichtbron rechtstreeks in het objectief schijnt, kan er een soort interne reflectie in het objectief ontstaan. De verschillende lens-elementen reflecteren licht naar elkaar, met het gevolg dat er bijzondere cirkels, strepen of een soort gloed in beeld kunnen ontstaan. Dit wordt lensflare genoemd.

Hoe ziet lensflare eruit?

De vorm en mate van lensflare is hierbij afhankelijk van de richting van het licht, maar is ook verschillend per objectief. De ene keer zie je lensflare meer als gekleurde bollen of regenboogjes, de andere keer is het een soort vage, lichte waas op een plek in de foto.

Lensflare is op verschillende manieren zichtbaar. Soms zijn het gekleurde bollen, soms driehoekjes

Wat is lensflare en hoe kun je het voorkomen?

Lensflare kan ook zichtbaar worden als een gekleurde, lichte waas in de foto

 

Hoe voorkom je lensflare?

Je voorkomt lensflare vooral door gebruik te maken van de zonnekap, maar ook door bijvoorbeeld geen ander filter (zoals een UV-filter) op het objectief te plaatsen. Soms werkt het ook om je hand net boven de lens te houden, om zonlicht op die manier tegen te houden.Wat is lensflare?

Lensflare wordt vaak als storende ervaren, maar anderen vinden het juist een gaaf effect

Mag lensflare wel of niet in de foto?

Lensflare wordt vaak als ongewenst effect gezien, vooral als het teveel aandacht in het beeld trekt of de lensflare net over het onderwerp valt. Soms kan lensflare echter juist een magische sfeer in de foto brengen en wordt dit effect bewust gecreëerd.
Samengevat is het dus gewoon een kwestei van smaak. Bepaal vooral zelf of je lensflare mooi vindt in de foto of juist niet!

Klaprozen-walhalla

De ‘bollen’ van de lensflare wijzen als het ware naar de klaproos toe.

Lensflare kun je krijgen als de zon recht de camera in schijnt

De lensflare verscheen hier sneller omdat de camera nat was