Als de winter- of zomertijd ingaat, is het belangrijk om ook de interne klok van je camera aan te passen. Mocht je dat vergeten zijn bij het ingaan van de wintertijd of omdat je om reis ging naar een andere tijdzone, dan vertel ik je in dit artikel hoe je het opnametijdstip in de EXIF van een foto gemakkelijk met Lightroom kan aanpassen.
Als je nog niet weet wat EXIF betekent, lees dan eerst de uitleg over wat EXIF is.
Waarom is het tijdstip van de foto handig in de EXIF?
Er zijn verschillende redenen waarom ik het belangrijk vind dat het tijdstip waarop de foto is gemaakt in de EXIF klopt.
- Zo geeft het allereerst veel nuttige informatie over hoe het licht buiten is op een bepaald tijdstip. Je weet hoe laat je een zonsondergang kunt verwachten of wanneer het mooie gouden uurtje is, waarbij het natuurlijk wel afhangt van het seizoen.
- Op vakantie gebruik ik bovendien vaak naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera. Deze vakantiefoto’s belanden dan in dezelfde map in mijn Lightroom, waarbij de foto’s gesorteerd zijn op opnametijdstip. Wanneer de klok van één van de camera’s afwijkt, dan is de volgorde vanzelfsprekend niet kloppend. Helemaal als je je in een andere tijdszone bevindt, kunnen de foto’s die je na de lunch maakte ineens tussen de foto’s van de zonsondergang staan.
- Ook een professionele fotograaf die bij dezelfde fotoreportage twee camera’s gebruikt (zodat ze niet hoeven te wisselen van lens) of twee fotografen die bijvoorbeeld samen een bruiloft fotograferen, is het erg belangrijk dat de camera’s precies gelijk lopen, voor de juiste volgorde van het verhaal.
- Tenslotte kan het tijdstip ook van belang zijn als er een extern GPS-apparaat wordt gebruikt, dat naderhand op basis van tijdstip de locatie aan de foto koppelt. Staat de klok niet goed, dan wordt er mogelijk een verkeerde locatie bij opgeslagen.
“Het aanpassen van de opnametijdstip kan gelukkig erg makkelijk in Lightroom”
Mocht om wat voor reden dan ook de tijd niet goed ingesteld staan bij verschillende foto’s, dan kun je deze gelukkig gemakkelijk aanpassen in de EXIF-gegevens met Lightroom.
Selecteren van foto’s op basis van EXIF informatie in Lightroom
Als in een map foto’s van meerdere camera’s staan, maar je wilt de tijd van slechts één camera aanpassen, dan is het belangrijk dat je eerst alleen de foto’s van die bepaalde camera selecteert. Dat doe je als volgt: Ga naar de bibliotheek module en de Rasterweergave (sneltoets G). Wanneer boven in beeld de filterbalk staat (Tekst | Kenmerk | Metagegevens | Geen) klik je op Metagegevens. Staat deze balk er dan niet, dan kun je deze aanzetten met sneltoets komma (,).
De foto’s die je hieronder ziet maakte ik afgelopen zomer in New York. Je hebt eerder kunnen lezen dat ik tijdens deze reis naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera in mijn fototas had, de Leica D-LUX 5, waarmee ik deze foto’s maakte. Personen die mij een beetje kennen weten ook dat mijn favoriete schoenen Converse/All stars zijn en deze winkel was dan een waar walhalla – ik kocht er zelfs een paar met mijn eigen logo erop! In de EXIF-gegevens stond dat ik deze foto maakte om 10:37PM. Hoewel in New York dat waarschijnlijk wel mogelijk is (the city that nevers sleeps), was ik in feite vergeten de tijdzone aan te passen. Tijd om de tijd te wijzigen dus!
Nadat je hebt geklikt op Metagegevens in de filterbalk, staan daar als het goed is de verschillende camera’s. In mijn geval zie je de D90 en de D-LUX 5 staan. Klik op de camera van de foto’s waarvan je het tijdstip wilt aanpassen. Je kunt vanzelfsprekend op deze manier ook een selectie maken van foto’s die gemaakt zijn met een bepaalde lens of op basis van een andere variabele die je terug vindt in de EXIF-gegevens. De overige foto’s worden dan weggefilterd; ze staan nog gewoon op je harde schijf en in je Lightroom catalogus, maar zijn tijdelijk even niet in beeld.
Selecteer daarna alle foto’s (sneltoets CMD+A of CTRL A) en ga in het menu boven in Lightroom naar Metagegegevens >; Opname tijdstip bewerken. Je krijgt nu verschillende mogelijkheden.
Aanpassen van de opnametijdstip in Lightroom
Wil je enkel één of meerdere uren verspringen, vanwege bijvoorbeeld de zomer/wintertijd of een andere tijdzone? Kies dan de tweede optie en kies hoeveel uren erbij of eraf moeten. Wil je meer dan alleen de uren aanpassen, zoals de datum of de minuten/seconden? Dan kies je de eerste optie. Klik op de variabele die je wilt veranderen en vervolgens met de pijltjes toetsen ga je omhoog of naar beneden. Wanneer je kiest om er 1 minuut en 3 seconden bij te doen, dan zal dit toegepast worden op alle foto’s. Heb je twee camera’s die je op elkaar af wilt stemmen? Maak dan eerst met beide camera’s gelijktijdig een foto’s om te ontdekken wat het tijdsverschil is en pas dan de foto’s van één camera aan.
Naderhand zet je het filter weer uit door bovenin op de filterbalk op ‘geen’ te klikken, je ziet nu weer alle foto’s. Maar nu met een opnametijdstip die kloppend is! :) In de bibliotheek module kun je bij het balkje Metagegevens aan de zijkant nu de oorspronkelijke datum tijd zien en de ‘datum en tijd digitaal’. Misschien is het wat verwarrend, maar de oorspronkelijke tijd is het gecorrigeerde tijdstip en de digitale tijd is de tijd die als eerst werd opgeslagen bij het maken van de foto.
Dat geeft al wat duidelijkheid! Dank je wel! Maar bij het exporteren houdt lightroom niet de aanmaakdatum(originele datum) aan, maar de dag van de bewerkingen. Hoe zorg ik er voor dat de datum en tijd bij exporteren naar Jpeg ook origineel blijven?
Dag Laura
Ik volg regelmatig jouw handige tips over fotografie en bewerkingen in Lightroom.
Daarom wend ik mij nu voor de eerste keer tot jou want ik zit met een vervelend probleempje in Lightroom.
Ik word met volgend probleem geconfronteerd in Lightroom Classic CC 2019 : wanneer ik een foto extern bewerk in Luminar Flex wordt in de kopie van de bewerkte foto het oorspronkelijk opnametijdstip van de originele foto gewijzigd in het bewerkingstijdstip. Dit is uiteraard vervelend want dan vind ik mijn bewerkte foto’s helemaal achteraan terwijl ik ze graag wil hebben naast elkaar volgens het oorspronkelijk opnametijdstip.
Andere externe fotobewerkers (als plug-in in Lightroom) kennen dat probleem gelukkig niet, het betreft alleen Luminar Flex.
Ik kan uiteraard manueel dit bewerkingstijdstip weer veranderen in het oorspronkelijk opnametijdstip door in het menu “Metagegevens” het opnametijdstip van de bewerkte foto weer op zijn oorspronkelijke opnamedatum terug te zetten. Zoals je zelf in bovenstaande tekst uitlegt. Maar dit is wel een tijdrovend werkje als ik een tiental foto’s dien te bewerken.
Weet er iemand hoe ik het opnametijdstip van mijn originele foto kan behouden in de bewerkte (Luminar)-kopie ?
Met vriendelijke groet
Patrick
Helaas heb ik geen oplossing voor je Patrick, omdat ik nog nooit met dat programma heb gewerkt.
Zeer leerzaam om het EXIF bestand te bekijken als ik dan naar één van m’n eigen foto’s ga zie ik o.a. RobVenema2010 staan bij Auteurs terwijl voor copyright toch liever het jaartal van de opname wil hebben. Kan ik dit jaartal in mijn camera Pentax K-7 veranderen?
Ik denk niet dat je bij Auteurs het jaartal kan hebben (het is immers het vakje voor de naam van de fotograaf), maar als het goed is heeft de camera automatisch het opnametijdstip opgeslagen. En dus het jaartal.
Ik heb een vraag, als ik met twee camera’s fotografeer met een canon EOS 5D mark III en een canon EOS 760D.
Deze kan ik dan inladen in light Room op volorde van datum en tijd. maar als ik ze wil gaan exporteren als JPEG dan komen ze niet op volorde van datum en tijd te staan maar op volorde van bestandsnaam weet iemand daar een oplossing voor?
Met welke bestandsnaam exporteer je ze? Als je daarin de originele bestandsnaam aanhoud, dan blijft de volgorde hierop staan. Maar als je een reeksgetal toevoegd, dan zou het op die volgorde moeten komen.
Hi Laura,
Fijn, dit artikel.
Ik wil graag de opnametijd van de foto’s van één van mijn camera’s aanpassen. Dat lijkt ook te lukken maar Lightroom exporteert mijn SRW (Samsung RAW) bestanden als JPG, terwijl ik ze toch graag als SRW wil houden.
Doe ik iets verkeerd of kan Lightroom dit gewoon niet?
Je kunt SRW-bestanden niet exporteren vanuit Lightroom naar SRW. Als je de RAW-functie wilt behouden, dan moet je kiezen voor bestandsformaat DNG. Maar volgens mij is exporteren niet eens nodig en is het opnametijdstip direct aangepast in het SRW-bestand (maar dat moet je wel even checken voor de zekerheid).
Hoe kan ik EXIF uit schakelen in Lightroom?
Door bij het exporteren van de foto de metagegevens niet in te sluiten.
Hallo Laura,
nog bedankt voor de reactie over 1,5 tijdsverschil. Ik heb nu eerst maar beide tijden gelijk getrokken, want de een had 2,5 en 1,5 uur door bij de ene 1 uur er af te halen. Nu nog eens keer 1,5 uur doen.
Aanvullend nog wel een vraag, ik wil alle foto’s selecteren die tussen of na bepaalde tijdstippen zijn gemaakt. Dit zijn de foto’s die na zonsondergang zijn gemaakt. Iemand is daar in geïnteresseerd omdat mijn ISO het beter doet dan de zijne :-). En ook de foto’s die in donkere ruimtes zijn genomen. Maar ik kan het niet vinden. Overigens bedenk ik mij nu dat ik wellicht ook op ISO kan filteren, want immers hoe hoger de ISO hoe donkerder de lichtomstandigheden waren.
Maar ik ben benieuwd of tijdstippen ook kunnen.
Harry.
Ook ik ben vergeten de tijdzone aan te passen, echter ik zat in een land met 1,5 uur tijdverschil.
Lees ik het nu goed dat ik dan keuze 1 moet nemen, alle foto’s moet selecteren en dan de ophoging doe met 90 minuten van een van die foto’s. En dat dan alle datums en tijdstippen gelijk blijven met de datum waarop ze gemaakt zijn waarbij er dan uiteraard 90 minuten bij zijn gekomen?
Hoop dat de vraag duidelijk is ?
Hoi Harry, optie 1 lijkt me inderdaad de beste keuze voor een land met 1,5 uur tijdsverschil. Zo kun je zelf de 90 minuten toevoegen. Als een foto daarmee over de datumgrens gaat, bijvoorbeeld omdat je een foto om 23:00 maakt en je er 90 minuten bij doet, dan is het 00:30 de volgende dag, dan verwerkt Lightroom dit uiteraard ook.
Hoi Laura, ook een vraag over opnametijdstip. Als ik RAW in LR importeer laat ik het omzetten naar DNG, wel zo makkelijk.
Als ik later in Finder met “toon info” wil kijken wanneer een foto genomen is, staat er de datum waarop de omzetting naar DNG is gemaakt. Ik wil gewoon de oorspronkelijke opnamedatum behouden, hoe doe ik dat? Groetjes van Rob.