Als de winter- of zomertijd ingaat, is het belangrijk om ook de interne klok van je camera aan te passen. Mocht je dat vergeten zijn bij het ingaan van de wintertijd of omdat je om reis ging naar een andere tijdzone, dan vertel ik je in dit artikel hoe je het opnametijdstip in de EXIF van een foto gemakkelijk met Lightroom kan aanpassen.

Als je nog niet weet wat EXIF betekent, lees dan eerst de uitleg over wat EXIF is.

Waarom is het tijdstip van de foto handig in de EXIF?

Er zijn verschillende redenen waarom ik het belangrijk vind dat het tijdstip waarop de foto is gemaakt in de EXIF klopt.

  • Zo geeft het allereerst veel nuttige informatie over hoe het licht buiten is op een bepaald tijdstip. Je weet hoe laat je een zonsondergang kunt verwachten of wanneer het mooie gouden uurtje is, waarbij het natuurlijk wel afhangt van het seizoen.
  • Op vakantie gebruik ik bovendien vaak naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera. Deze vakantiefoto’s belanden dan in dezelfde map in mijn Lightroom, waarbij de foto’s gesorteerd zijn op opnametijdstip. Wanneer de klok van één van de camera’s afwijkt, dan is de volgorde vanzelfsprekend niet kloppend. Helemaal als je je in een andere tijdszone bevindt, kunnen de foto’s die je na de lunch maakte ineens tussen de foto’s van de zonsondergang staan.
  • Ook een professionele fotograaf die bij dezelfde fotoreportage twee camera’s gebruikt (zodat ze niet hoeven te wisselen van lens) of twee fotografen die bijvoorbeeld samen een bruiloft fotograferen, is het erg belangrijk dat de camera’s precies gelijk lopen, voor de juiste volgorde van het verhaal.
  • Tenslotte kan het tijdstip ook van belang zijn als er een extern GPS-apparaat wordt gebruikt, dat naderhand op basis van tijdstip de locatie aan de foto koppelt. Staat de klok niet goed, dan wordt er mogelijk een verkeerde locatie bij opgeslagen.

“Het aanpassen van de opnametijdstip kan gelukkig erg makkelijk in Lightroom”

Mocht om wat voor reden dan ook de tijd niet goed ingesteld staan bij verschillende foto’s, dan kun je deze gelukkig gemakkelijk aanpassen in de EXIF-gegevens met Lightroom.

Selecteren van foto’s op basis van EXIF informatie in Lightroom

Als in een map foto’s van meerdere camera’s staan, maar je wilt de tijd van slechts één camera aanpassen, dan is het belangrijk dat je eerst alleen de foto’s van die bepaalde camera selecteert. Dat doe je als volgt: Ga naar de bibliotheek module en de Rasterweergave (sneltoets G). Wanneer boven in beeld de filterbalk staat (Tekst | Kenmerk | Metagegevens | Geen) klik je op Metagegevens. Staat deze balk er dan niet, dan kun je deze aanzetten met sneltoets komma (,).

Lightroom: Metagegevens

De foto’s die je hieronder ziet maakte ik afgelopen zomer in New York. Je hebt eerder kunnen lezen dat ik tijdens deze reis naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera in mijn fototas had, de Leica D-LUX 5, waarmee ik deze foto’s maakte. Personen die mij een beetje kennen weten ook dat mijn favoriete schoenen Converse/All stars zijn en deze winkel was dan een waar walhalla – ik kocht er zelfs een paar met mijn eigen logo erop! In de EXIF-gegevens stond dat ik deze foto maakte om 10:37PM. Hoewel in New York dat waarschijnlijk wel mogelijk is (the city that nevers sleeps), was ik in feite vergeten de tijdzone aan te passen. Tijd om de tijd te wijzigen dus!

Nadat je hebt geklikt op Metagegevens in de filterbalk, staan daar als het goed is de verschillende camera’s. In mijn geval zie je de D90 en de D-LUX 5 staan. Klik op de camera van de foto’s waarvan je het tijdstip wilt aanpassen. Je kunt vanzelfsprekend op deze manier ook een selectie maken van foto’s die gemaakt zijn met een bepaalde lens of op basis van een andere variabele die je terug vindt in de EXIF-gegevens. De overige foto’s worden dan weggefilterd; ze staan nog gewoon op je harde schijf en in je Lightroom catalogus, maar zijn tijdelijk even niet in beeld.

Selecteer daarna alle foto’s (sneltoets CMD+A of CTRL A) en ga in het menu boven in Lightroom naar Metagegegevens >; Opname tijdstip bewerken. Je krijgt nu verschillende mogelijkheden.

Lightroom Filterbalk

Lightroom: Opname tijdstip aanpassen

Aanpassen van de opnametijdstip in Lightroom

Wil je enkel één of meerdere uren verspringen, vanwege bijvoorbeeld de zomer/wintertijd of een andere tijdzone? Kies dan de tweede optie en kies hoeveel uren erbij of eraf moeten. Wil je meer dan alleen de uren aanpassen, zoals de datum of de minuten/seconden? Dan kies je de eerste optie. Klik op de variabele die je wilt veranderen en vervolgens met de pijltjes toetsen ga je omhoog of naar beneden. Wanneer je kiest om er 1 minuut en 3 seconden bij te doen, dan zal dit toegepast worden op alle foto’s. Heb je twee camera’s die je op elkaar af wilt stemmen? Maak dan eerst met beide camera’s gelijktijdig een foto’s om te ontdekken wat het tijdsverschil is en pas dan de foto’s van één camera aan.

Naderhand zet je het filter weer uit door bovenin op de filterbalk op ‘geen’ te klikken, je ziet nu weer alle foto’s. Maar nu met een opnametijdstip die kloppend is! :) In de bibliotheek module kun je bij het balkje Metagegevens aan de zijkant nu de oorspronkelijke datum tijd zien en de ‘datum en tijd digitaal’. Misschien is het wat verwarrend, maar de oorspronkelijke tijd is het gecorrigeerde tijdstip en de digitale tijd is de tijd die als eerst werd opgeslagen bij het maken van de foto.