Topmenu

Opnametijdstip van de foto aanpassen in Lightroom

Als de winter- of zomertijd ingaat, is het belangrijk om ook de interne klok van je camera aan te passen. Mocht je dat vergeten zijn bij het ingaan van de wintertijd of omdat je om reis ging naar een andere tijdzone, dan vertel ik je in dit artikel hoe je het opnametijdstip in de EXIF van een foto gemakkelijk met Lightroom kan aanpassen.

Als je nog niet weet wat EXIF betekent, lees dan eerst de uitleg over wat EXIF is.

Waarom is het tijdstip van de foto handig in de EXIF?

Er zijn verschillende redenen waarom ik het belangrijk vind dat het tijdstip waarop de foto is gemaakt in de EXIF klopt.

 • Zo geeft het allereerst veel nuttige informatie over hoe het licht buiten is op een bepaald tijdstip. Je weet hoe laat je een zonsondergang kunt verwachten of wanneer het mooie gouden uurtje is, waarbij het natuurlijk wel afhangt van het seizoen.
 • Op vakantie gebruik ik bovendien vaak naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera. Deze vakantiefoto’s belanden dan in dezelfde map in mijn Lightroom, waarbij de foto’s gesorteerd zijn op opnametijdstip. Wanneer de klok van één van de camera’s afwijkt, dan is de volgorde vanzelfsprekend niet kloppend. Helemaal als je je in een andere tijdszone bevindt, kunnen de foto’s die je na de lunch maakte ineens tussen de foto’s van de zonsondergang staan.
 • Ook een professionele fotograaf die bij dezelfde fotoreportage twee camera’s gebruikt (zodat ze niet hoeven te wisselen van lens) of twee fotografen die bijvoorbeeld samen een bruiloft fotograferen, is het erg belangrijk dat de camera’s precies gelijk lopen, voor de juiste volgorde van het verhaal.
 • Tenslotte kan het tijdstip ook van belang zijn als er een extern GPS-apparaat wordt gebruikt, dat naderhand op basis van tijdstip de locatie aan de foto koppelt. Staat de klok niet goed, dan wordt er mogelijk een verkeerde locatie bij opgeslagen.

“Het aanpassen van de opnametijdstip kan gelukkig erg makkelijk in Lightroom”

Mocht om wat voor reden dan ook de tijd niet goed ingesteld staan bij verschillende foto’s, dan kun je deze gelukkig gemakkelijk aanpassen in de EXIF-gegevens met Lightroom.

Selecteren van foto’s op basis van EXIF informatie in Lightroom

Als in een map foto’s van meerdere camera’s staan, maar je wilt de tijd van slechts één camera aanpassen, dan is het belangrijk dat je eerst alleen de foto’s van die bepaalde camera selecteert. Dat doe je als volgt: Ga naar de bibliotheek module en de Rasterweergave (sneltoets G). Wanneer boven in beeld de filterbalk staat (Tekst | Kenmerk | Metagegevens | Geen) klik je op Metagegevens. Staat deze balk er dan niet, dan kun je deze aanzetten met sneltoets komma (,).

Lightroom: Metagegevens

De foto’s die je hieronder ziet maakte ik afgelopen zomer in New York. Je hebt eerder kunnen lezen dat ik tijdens deze reis naast mijn spiegelreflex camera ook een compact camera in mijn fototas had, de Leica D-LUX 5, waarmee ik deze foto’s maakte. Personen die mij een beetje kennen weten ook dat mijn favoriete schoenen Converse/All stars zijn en deze winkel was dan een waar walhalla – ik kocht er zelfs een paar met mijn eigen logo erop! In de EXIF-gegevens stond dat ik deze foto maakte om 10:37PM. Hoewel in New York dat waarschijnlijk wel mogelijk is (the city that nevers sleeps), was ik in feite vergeten de tijdzone aan te passen. Tijd om de tijd te wijzigen dus!

Nadat je hebt geklikt op Metagegevens in de filterbalk, staan daar als het goed is de verschillende camera’s. In mijn geval zie je de D90 en de D-LUX 5 staan. Klik op de camera van de foto’s waarvan je het tijdstip wilt aanpassen. Je kunt vanzelfsprekend op deze manier ook een selectie maken van foto’s die gemaakt zijn met een bepaalde lens of op basis van een andere variabele die je terug vindt in de EXIF-gegevens. De overige foto’s worden dan weggefilterd; ze staan nog gewoon op je harde schijf en in je Lightroom catalogus, maar zijn tijdelijk even niet in beeld.

Selecteer daarna alle foto’s (sneltoets CMD+A of CTRL A) en ga in het menu boven in Lightroom naar Metagegegevens >; Opname tijdstip bewerken. Je krijgt nu verschillende mogelijkheden.

Lightroom Filterbalk

Lightroom: Opname tijdstip aanpassen

Aanpassen van de opnametijdstip in Lightroom

Wil je enkel één of meerdere uren verspringen, vanwege bijvoorbeeld de zomer/wintertijd of een andere tijdzone? Kies dan de tweede optie en kies hoeveel uren erbij of eraf moeten. Wil je meer dan alleen de uren aanpassen, zoals de datum of de minuten/seconden? Dan kies je de eerste optie. Klik op de variabele die je wilt veranderen en vervolgens met de pijltjes toetsen ga je omhoog of naar beneden. Wanneer je kiest om er 1 minuut en 3 seconden bij te doen, dan zal dit toegepast worden op alle foto’s. Heb je twee camera’s die je op elkaar af wilt stemmen? Maak dan eerst met beide camera’s gelijktijdig een foto’s om te ontdekken wat het tijdsverschil is en pas dan de foto’s van één camera aan.

Naderhand zet je het filter weer uit door bovenin op de filterbalk op ‘geen’ te klikken, je ziet nu weer alle foto’s. Maar nu met een opnametijdstip die kloppend is! :) In de bibliotheek module kun je bij het balkje Metagegevens aan de zijkant nu de oorspronkelijke datum tijd zien en de ‘datum en tijd digitaal’. Misschien is het wat verwarrend, maar de oorspronkelijke tijd is het gecorrigeerde tijdstip en de digitale tijd is de tijd die als eerst werd opgeslagen bij het maken van de foto.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

27 reacties op Opnametijdstip van de foto aanpassen in Lightroom

 1. Wim 13 augustus 2018 at 15:11 #

  Ik heb een vraag, als ik met twee camera’s fotografeer met een canon EOS 5D mark III en een canon EOS 760D.
  Deze kan ik dan inladen in light Room op volorde van datum en tijd. maar als ik ze wil gaan exporteren als JPEG dan komen ze niet op volorde van datum en tijd te staan maar op volorde van bestandsnaam weet iemand daar een oplossing voor?

  • Laura 15 augustus 2018 at 22:23 #

   Met welke bestandsnaam exporteer je ze? Als je daarin de originele bestandsnaam aanhoud, dan blijft de volgorde hierop staan. Maar als je een reeksgetal toevoegd, dan zou het op die volgorde moeten komen.

 2. Lieke 16 februari 2018 at 16:55 #

  Hi Laura,

  Fijn, dit artikel.
  Ik wil graag de opnametijd van de foto’s van één van mijn camera’s aanpassen. Dat lijkt ook te lukken maar Lightroom exporteert mijn SRW (Samsung RAW) bestanden als JPG, terwijl ik ze toch graag als SRW wil houden.

  Doe ik iets verkeerd of kan Lightroom dit gewoon niet?

  • Laura 16 februari 2018 at 16:58 #

   Je kunt SRW-bestanden niet exporteren vanuit Lightroom naar SRW. Als je de RAW-functie wilt behouden, dan moet je kiezen voor bestandsformaat DNG. Maar volgens mij is exporteren niet eens nodig en is het opnametijdstip direct aangepast in het SRW-bestand (maar dat moet je wel even checken voor de zekerheid).

 3. Teun 17 januari 2017 at 18:00 #

  Hoe kan ik EXIF uit schakelen in Lightroom?

  • Laura 17 januari 2017 at 18:31 #

   Door bij het exporteren van de foto de metagegevens niet in te sluiten.

 4. Harry 13 december 2016 at 19:43 #

  Hallo Laura,

  nog bedankt voor de reactie over 1,5 tijdsverschil. Ik heb nu eerst maar beide tijden gelijk getrokken, want de een had 2,5 en 1,5 uur door bij de ene 1 uur er af te halen. Nu nog eens keer 1,5 uur doen.

  Aanvullend nog wel een vraag, ik wil alle foto’s selecteren die tussen of na bepaalde tijdstippen zijn gemaakt. Dit zijn de foto’s die na zonsondergang zijn gemaakt. Iemand is daar in geïnteresseerd omdat mijn ISO het beter doet dan de zijne :-). En ook de foto’s die in donkere ruimtes zijn genomen. Maar ik kan het niet vinden. Overigens bedenk ik mij nu dat ik wellicht ook op ISO kan filteren, want immers hoe hoger de ISO hoe donkerder de lichtomstandigheden waren.
  Maar ik ben benieuwd of tijdstippen ook kunnen.

  Harry.

 5. Harry 26 oktober 2016 at 12:05 #

  Ook ik ben vergeten de tijdzone aan te passen, echter ik zat in een land met 1,5 uur tijdverschil.
  Lees ik het nu goed dat ik dan keuze 1 moet nemen, alle foto’s moet selecteren en dan de ophoging doe met 90 minuten van een van die foto’s. En dat dan alle datums en tijdstippen gelijk blijven met de datum waarop ze gemaakt zijn waarbij er dan uiteraard 90 minuten bij zijn gekomen?

  Hoop dat de vraag duidelijk is ?

  • Laura 28 oktober 2016 at 18:02 #

   Hoi Harry, optie 1 lijkt me inderdaad de beste keuze voor een land met 1,5 uur tijdsverschil. Zo kun je zelf de 90 minuten toevoegen. Als een foto daarmee over de datumgrens gaat, bijvoorbeeld omdat je een foto om 23:00 maakt en je er 90 minuten bij doet, dan is het 00:30 de volgende dag, dan verwerkt Lightroom dit uiteraard ook.

 6. Rob Sonneveld 23 maart 2016 at 19:46 #

  Hoi Laura, ook een vraag over opnametijdstip. Als ik RAW in LR importeer laat ik het omzetten naar DNG, wel zo makkelijk.
  Als ik later in Finder met “toon info” wil kijken wanneer een foto genomen is, staat er de datum waarop de omzetting naar DNG is gemaakt. Ik wil gewoon de oorspronkelijke opnamedatum behouden, hoe doe ik dat? Groetjes van Rob.

  • Laura 23 maart 2016 at 21:54 #

   Als je de DNG bekijkt in Lightroom, dan staat daar nog wel gewoon het opnametijdstip hoor (met de i-knop). Dus lekker Finder negeren en het gewoon in Lightroom bekijken is mijn advies :)

 7. Martin Stevens 11 januari 2016 at 15:55 #

  Met mijn scans van de Nikon Coolscan 4000 en 5000 is wat raars aan de hand. Daar staat (stond) geen originele opnamedatum bij terwijl je die wel zou verwachten want ze zijn gescand De datum is dan de scandatum.
  Het probleem is dat Lightroom iedere keer de datum aanpast wanneer je een map opent waar scans in staan en ze bij datumsortering dus altijd boven of onderaan zet. Da’s raar natuurlijk.
  Dus ik ga die data maar eens wijzigen in de exif zoals jij aangeeft. Ik zet de data op 1-1-1999 voor die datum heb ik nooit digitale foto’s aan mijn database toegevoegd dus dat geeft dan aan dat ze voor 1999 gemaakt zijn.
  Maar wat gebeurt er tot mijn verbazing.. LR verzint EXIF data! Waar eerst niets stond staat nu opeens date Time Original een datum. Volslagen fake. Bijvoorbeeld 1953 en dan date digitized 12-9-2007 (dat klopt) en Date Time 13-9-2007… maar ook zijn er bij die een original hebben 1998 date time 1998 en geen scandatum (2010)
  Ooit van gehoord?

 8. Lot 10 augustus 2015 at 13:10 #

  Hoi Laura,

  Fijne tip, nou wil het geval dat ik samen met een vriendin (met 4 verschillende camera’s) heb gefotografeerd, kan ik de selectie foto’s ook op de juiste volgorde krijgen? (er zat ook nog een camera bij die op wintertijd stond…)

  Ik houd me aanbevolen voor de oplossing.

  Dank voor de genomen moeite.

  • Laura 12 augustus 2015 at 09:57 #

   Wanneer je de opnametijd hebt aangepast van alle foto’s zet je de foto’s op volgorde door te storteren op opnametijdstip. Dit zit in de werkbalk (T) onderin in de Bibliotheekmodule.

 9. Ben Rehorst 29 juni 2014 at 07:23 #

  Vink Academy – Fotografielessen van Laura Dank voor je reactie ik ga de fotos handmatig verplaatsen

 10. Ben Rehorst 28 juni 2014 at 08:31 #

  Laura duidelijke uitleg, Waarom worden foto's die in een mapje 2014 geplaatst zijn en waarvan ik de datum veranderd heb in 2004 niet verplaatst naar het mapje 2004 (mappen zijn aangemaakt door LR bij het importeren)?

 11. Laura 28 juni 2014 at 08:39 #

  Het wijzigen van de opnametijdstip heeft geen invloed op de map waar de foto in zit, dat zou nogal een chaos kunnen geven op je computer. Het gaat puur om de EXIF info die je aanpast. Als je een foto wilt verplaatsen naar een map van 2004, dan moet je deze daar zelf naar toe brengen/slepen.

 12. Tovergoud 31 mei 2014 at 14:19 #

  Zeer waardevolle tips Laura!

 13. Bjorn van der Neut 31 oktober 2013 at 10:43 #

  Laura je beschrijft de eerste 2 opties maar wat doet die 3de optie? Je kan daar zover ik kan zien geen datum of tijd aanpassen.

 14. Annemarie de Haan 12 januari 2013 at 18:31 #

  ook ik werk met lightroom en 2 cameras. Vindt je artikelen zeer leerzaam.

 15. Hanneke Meier 15 december 2012 at 22:25 #

  Met 2 camera’s die net verkeerd op elkaar afgesteld waren, is dit een wel erg handig artikel :) Thanks!

 16. Jean Jacques Almanza 15 december 2012 at 13:46 #

  Mooie site!

 17. Alexander 21 november 2012 at 11:02 #

  Dit komt precies op het goede moment. Ik had tijdens mijn reis door Indonesië de datums in mijn camera en die van mijn vrouw niet gelijkgehouden. Dat kan ik gelukkig dankzij deze tip rechttrekken. Bedankt!

 18. Madeleine Assink-Kleve 15 november 2012 at 22:07 #

  Hai Laura, ook dit weer een mooie aanvulling. Dank je wel!

 19. Jelle Langenberg 15 november 2012 at 19:32 #

  Goed artikel

 20. Leona Zwaenepoel 15 november 2012 at 07:59 #

  vind ik leerzaam

Geef een reactie

X