Wil je een dromerige kinderfoto maken? Of een mooie foto van een knappe dame? Ga dan aan de slag met het maken van een wimperfoto! Hoe je dat doet, dat leer je in dit artikel.

Allereerst: ik ben er vrij zeker van dat een wimperfoto volgens mij geen officieel woord is. Maarja… zo noem ik dit soort foto’s nou eenmaal. En je begrijpt vast wat ik er mee bedoel; een foto waarbij het kind (of de volwassene) een blik omlaag heeft en waarbij je de wimpers meestal iets van bovenaf fotografeert.

Jarenlang werkte ik als kinderfotograaf en bij iedere fotosessie maakte ik wel één of meerdere wimperfoto’s. Omdat ik wist dat mama’s hier verliefd op worden! Het geeft een beetje een dromerige look bij kinderfoto’s, soms juist speels of ondeugend. Fotografeer je knappe dames, dan geeft het een beautylook en is het een mooie variatie op andere portretfoto’s.

Het maken van zo’n wimperfoto is gelukkig niet moeilijk. Maar het helpt wel dat je een paar handigheidjes kent en weet waar je op moet letten. Omdat ik de werkwijze voor wimperfoto’s in de loop van de jaren aardig geperfectioneerd heb, deel ik in dit artikel een kort stappenplan.

Bij deze wimperfoto valt natuurlijk ook haar prachtige glimlach en de nette make-up op!

1. De juiste lens voor wimperfoto’s

Voor kinderfotografie gebruik ik heel graag een 50mm lens op mijn camera. Het is mijn absolute favoriet vanwege de scherpte(diepte) en de bokeh, maar ook omdat je met deze lens redelijk dichtbij op het onderwerp kunt scherpstellen. Voor het maken van de wimperfoto is dat nu eenmaal belangrijk! Je krijgt dit ook voor elkaar met een 35mm lens of 85mm lens, al vind ik die laatste wel iets minder geschikt. Want hoewel een 85mm echt een prachtige lens is voor portretten, moet je voor dit soort foto’s net iets te ver weg staan.

Maak de wimperfoto’s sowieso niet met een groothoeklens, zoals een brandpuntsafstand van 24mm. Je krijgt dan vervorming van het gezicht als je zo dichtbij fotografeert. En niemand houdt er van als zijn neus ineens veel groter is dan in het echt, toch?

Dit is de enige foto in het artikel die ik maakte met een 85mm lens. (Want die had ik toen net nieuw). Ik moest de foto iets croppen, omdat ik van dichterbij niet meer scherp kon stellen.

2. Instructies geven voor de juiste blik

Voor de perfecte wimperfoto wil je dat het kind of de dame een beetje omlaag kijkt en de ogen (bijna)  gesloten heeft. Als je het voordoet bij een volwassene, dan snapt die dat meestal wel. Maar hoe leg je dit uit aan een vier-jarige?

Zeg je “Kijk maar even omlaag”, dan is er een redelijk grote kans dat je ineens tegen zijn of haar achterhoofd aankijkt. Daarom is het belangrijk om de instructie heel specifiek te maken. Ik deed het door tegenover elkaar te gaan staan. En dan vroeg ik “Kun je met je neus naar mijn navel wijzen“. En daarna “En nu kijk je met je ogen naar mijn knieën“. Door het wijzen met de neus en het kijken met de ogen van elkaar te splitsen, zorg je ervoor dat het jongetje of meisje niet zijn of haar hoofd omlaag kantelt.

Het helpt om duidelijke instructies te geven. Niet "kijk omlaag" maar wel; je neus wijst naar [x] en je ogen kijken naar [y]

Het helpt om duidelijke instructies te geven. Niet “kijk omlaag” maar wel; je neus wijst naar [x] en je ogen kijken naar [y]

Nu líjkt deze instructie misschien een stuk ingewikkelder, maar geloof me… jonge kinderen snappen dit veel beter dan “Een beetje omlaag kijken, maar niet te veel en je ogen bijna helemaal dicht“. Probeer het maar eens uit! Alleen bij hele jonge kids is een wimperfoto eerder een lucky shot dan geinstrueerd.

Foto van meisje van 1,5 met lange wimpers

Het meisje keek uit zichzelf omlaag en door mijn hogere standpunt, had ik een goede blik op haar lange wimpers.

Meisje dat omlaag kijkt en een klein stukje tong uitsteekt

Ooh dat tongetje erbij, dat is toch schattig?

3. Standpunt

Wimperfoto’s maak je het makkelijkste als je net iets hoger bent of staat dan de persoon die je fotografeert. Voor kinderfotografie is dat dus easy, want nouja.. ze zijn gewoon een stuk kleiner dan ik. Is de ander langer dan jij, vraag dan of ze ergens even kunnen zitten.

Bij het bepalen van je standpunt is het belangrijkste dat je niet vanaf te hoog fotografeert. Let hierbij goed op het voorhoofd en op de neus. Je wilt niet teveel voorhoofd in beeld – vooral bij close-ups – en ook niet dat de neus over de mond uitsteekt. Met de foto’s hieronder laat ik dat zien.

Deze foto is teveel van bovenaf gefotografeerd. Hoewel de wimpers mooi gefotografeerd zijn, zie je in de foto (te)veel voorhoofd. Ook is het een beetje storend dat haar neus over de lijn van haar mond loopt.

Voorbeeld van wimperfoto van meisje

Zelfde meisje, weer een wimperfoto, maar nu een stuk beter resultaat. Opnieuw fotografeerde ik met een wat hoger standpunt, maar niet té hoog. Haar voorhoofd zette ik niet helemaal op de foto, waardoor de aandacht meer naar haar blik gaat.

4. Compositie: hier moet je op letten

Maar ook als je de juiste hoogte hebt gevonden, kan het zijn dat je nog teveel voorhoofd in beeld hebt. Begrijp me niet verkeerd; er is niets mis met voorhoofden hoor. Alleen het is wel belangrijk dat de foto goed in balans is. En bij close-up portretfoto’s zorgt veel van het voorhoofd in beeld er vaak voor dat de compositie niet lekker kijkt. Een ander aandachtspunt is de kin bij close-ups; zorg dat die niet te dicht bij de rand staat, want ook dat is meestal wat storend.

Als je alle foto’s op deze pagina bekijkt, dan zie je vaak dat de ogen op een lijn van één derde staan (passend bij de regel van derden). Het liefst let je natuurlijk op de compositie tijdens het fotograferen, maar uiteraard kun je naderhand de foto ook iets croppen om de compositie te verbeteren.

Er is teveel van het voorhoofd in beeld en de kin staat wel heel dicht bij de rand.

Hier is de compositie beter. Niet teveel voorhoofd, ruimte onder de kin. De ogen staan ongeveer op 1/3 van het beeld.

Wimperfoto

5. Scherpstellen en scherptediepte bij wimperfoto’s

Scherpstellen bij portretfotografie doe je normaal gesproken op de ogen, nu doe je dat natuurlijk op de wimpers. Gebruik hiervoor de scherpstelpunten. Als instellingen kies ik een groot diafragma, zodat je weinig scherptediepte in de foto krijgt. Let op dat het scherpstellen nu heel nauw komt, een kleine beweging van jou of de ander en de focus ligt niet meer op de wimpers. Bij alle foto’s op deze pagina gebruikte ik het vaakst een diafragma van f/2.8 (soms f/2.5, soms 3.2)

Stel bij portretfoto’s scherp op de ogen. Door het grote diafragma f/2.8 wordt de achtergrond onscherp.

Doordat ze haar hoofd iets kantelt en haar blik omlaag richt, kon ik vanaf dezelfde positie deze wimperfoto maken. Een kleine aanpassing in houding zorgt zo gelijk voor veel variatie!

6. Let op de details

Je hebt het juiste standpunt en compositie gevonden, de camerainstellingen zijn goed en de houding van het hoofd klopt. Let dan nog even op de laatste details. Maakt een kleine glimlach de foto misschien nog iets mooier? Of moet de persoon nog iets verder omlaag kijken?

Ik vroeg het meisje of ze een klein beetje wilde glimlachen. Dat maakt de foto voor mij helemaal af. Maar misschien wil je juist geen glimlach, dat kan natuurlijk ook.

Een klein verschil in de foto’s. Bij de rechterfoto zijn haar ogen iets meer gesloten, dat staat beter. Alleen in deze foto ligt de scherptediepte nét niet goed. Je ziet hoe nauw het komt met scherpstellen.

7. Zwart-wit bewerking voor tijdloos karakter

Als ik moet kiezen tussen kleur of zwart-wit, dan kies ik bijna altijd voor kleur. Maar bij wimperfoto’s, is die verdeling in keuze eerder 50-50%. Door de foto in zwart-wit om te zetten vind ik dat de foto een meer tijdloos karakter krijgt. En dat benadrukt het wat dromerige gevoel van de foto.

Zonder de kleuren heeft de foto gelijk een heel andere sfeer.

Ook bij jongens kun je prima mooie wimperfoto’s maken!

Succes met het fotograferen van heel veel wimpers ;)

Nog niet uitgelezen? Bekijk dan ook het artikel met 12 manieren om te varieren bij portret- en kinderfotografie!