Topmenu

10 tips voor maken van een silhouetfoto

Bij een silhouetfoto zie je geen details meer van het onderwerp of object; het is één zwart (of grijs) vlak geworden waarbij alleen de omtrek duidelijk te zien is. Met een silhouet breng je een bepaalde spanning in de foto, juist omdat de details van het onderwerp zelf ontbreken. In dit artikel de tips voor het fotograferen van een silhouet.

1. Achtergrond lichter dan het onderwerp

Voor het fotograferen van een silhouet is het belangrijk dat er een groot verschil in licht (contrast) bestaat tussen het onderwerp en de achtergrond. De achtergrond dient daarbij veel lichter te zijn dan het onderwerp.

Het makkelijkste is hierbij om tegen het (zon)licht in te fotograferen, waarbij de lucht dus de achtergrond vormt. De achtergrond hoeft niet perse de lucht te zijn. Een grote lamp, schermen, een raam of zelfs onderwater kan! Zolang dit maar (veel) lichter is dan het onderwerp op de voorgrond.

2. Duidelijke contour en vorm

Het is belangrijk dat het silhouet een duidelijke vorm en contouren heeft, anders is het voor de kijker van de foto niet te herkennen. Silhouetten moeten goed loskomen van de achtergrond en mag niet wegvallen of (deels) samensmelten met andere donkere delen van de foto.

Links valt het insect minder op dan op de rechterfoto, waar het los staat van de andere donkere delen in de foto.

Deze foto was beter geweest als de boot links niet aan de persoon ‘vast’ zat.

3. Knijp met je ogen en zie het silhouet voor het maken van de foto

Knijp je ogen een klein beetje dicht om beter te beoordelen of de situatie geschikt is.
Een camera heeft een beperkt dynamisch bereik. Dat wil zeggen dat een camera minder goed in één beeld zowel heel licht als heel donker kan vastleggen. Waar wij in zo’n situatie het onderwerp nog ‘gewoon’ zien (dus: zonder dat het voor ons een silhouet wordt) en de achtergrond niet te licht is, lukt een camera dit niet. Door met je ogen te knijpen, schat je beter in of er voldoende verschil is tussen licht en donker voor silhouet fotografie.

4. Begin of eind van de dag

Wanneer je een silhouet wilt fotografen tegen de lucht, dan is het begin of het eind van de dag hier vaak het meest geschikt voor. De zon staat dan laag aan de hemel, waardoor de lucht niet te ver boven de grond al erg fel kan zijn. Het zonlicht heeft een horizontale richting, waardoor één deel van het onderwerp gemakkelijk ‘in de schaduw’ valt. Het is geen toeval dat de meeste silhouet-foto’s tijdens het fotograferen van een zonsondergang of zonsopkomst gemaakt zijn!

Maar ook na zonsondergang maak je nog steeds goede silhouetfoto’s, omdat de lucht niet meteen zwart is, maar het onderwerp in de schemering wel snel donker wordt (zoals bij het blauwe uurtje).

Door het lage standpunt steken de koeien mooi af tegen de gekleurde lucht

Door het lage standpunt steken de koeien mooi af tegen de gekleurde lucht

5. Onderbelichten bij een silhouet foto

Wordt het onderwerp nog te licht en vormt er geen silhouet? Kies dan je camera instelling zo dat je de foto bewust extra onderbelicht.

6. Contrast verhogen in nabewerking

Om het silhouet te versterken, kun je in de nabewerking in Lightroom of Photoshop het contrast in de foto verhogen en/of de donkere tinten nog donkerder maken.

Zonsondergang met silhouette

7. Spelen met witbalans

Speel met je witbalans voor creatieve effecten en mooie(re) kleuren. Een silhouet foto bestaat vaak ook maar uit een beperkt aantal kleuren; het onderwerp is zwart en (in het geval van een lucht) heeft deze maar een beperkt kleurverloop. Met een aangepaste witbalans kun je de kleuren warmer of koeler maken, of juist een ander creatief effect creëren. Het veranderen van je witbalans kun je doen tijdens het fotograferen of (mits je in RAW fotografeert) in de nabewerking.

Bij deze Buddha in Thailand is de eerste foto (linksboven) met de automatische witbalans gemaakt. Rechtsboven is er gekozen voor ‘bewolkt’, linksonder voor ‘kunstlicht’ en rechtsonder een eigen kleurtemperatuur.

8. Maak van een lichtbron een ster

Staat de zon op de achtergrond? Fotografeer met een klein diafragma om de zon te veranderen in een lichtster

Gebruik het diafragma om een stervorm te maken van de zon

De zon kreeg hier een stervorm door het gekozen diafragma en omdat deze nét boven de huizen uitstak.

Het citadel in Amman (Jordanië) net voordat de zon ondergaat.

9. Minimale details mogen

Het silhouet hoeft niet altijd helemaal donker te zijn.  Het is prima als er nog wat grijstinten in te zien zijn. Ook is het niet noodzakelijk dat het silhouet het enige onderwerp in de foto is.

Het standbeeld in Berlijn is net niet helemaal donker, je ziet nog kleine details. Het silhouet zorgt voor extra spannend beeld van de kerktoren.

10. Silhouet als kader

Je kunt een silhouet ook gebruiken als kader in de foto, waarbij het kader de aandacht plaatst op je onderwerp.

De beroemde ‘schatkamer’ in Petra, Jordanie. De kloof hiernaar toe vormt een kader.

De bomen vormen een gedeeltelijk kader in de foto

De bomen vormen een gedeeltelijk kader in de foto

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , ,

11 reacties op 10 tips voor maken van een silhouetfoto

 1. Wim Branderhorst 18 september 2017 at 20:08 #

  Hoi Laura Wat mij nog niet duidelijk is waar stel ik op scherp, ik heb het onderwerp voor mij dan de zon er achter sta ik met de camera waar stel ik mijn belichting op af op het onderwerp of er naast en richt dan de camera op het onderwerp en maak de foto Ik ga volgende week naar Spanje en wil daar graag silhouet foto`s maken. Alvast mijn dank

  • Laura 19 september 2017 at 09:04 #

   De belichting stem je af op de lucht, maar de scherpstelling zou ik doen op het onderwerp. Als je meer wilt weten over het instellen van je camera: dit leer je allemaal in de online fotografiecursus.

   • Wim Branderhorst 19 september 2017 at 10:34 #

    Dank je wel Laura ik ga er mee aan de slag.

 2. Rita 30 maart 2016 at 12:58 #

  Bedankt, je tips zijn echt fantastisch waardoor ik telkens weer aan de slag kan gaan. Ook mooi geïllustreerd.

 3. Oudeman 10 december 2013 at 16:50 #

  Leuk werken met de basis tips,natuurlijk kan je zelf ook nog wat rotzooien met de instellingen.

 4. Tony 30 september 2013 at 14:22 #

  Bedankt voor deze fantastische tips.

 5. Anke Rusch 16 augustus 2013 at 08:29 #

  Mooi hoor! Heel leuk om op deze manier zoveel nieuwe ideeen op te doen.

 6. Annelies ten Brink 15 augustus 2013 at 10:52 #

  Leuke tips!

 7. Johan Hennige 13 augustus 2013 at 20:14 #

  Jammer dat je geen workshops geeft in Alicante,ik zou beslist een enthousiaste cursist zijn!

 8. Chantal Van Kerckhove 13 augustus 2013 at 19:41 #

  Hoi Laura,

  Een hartelijke dank je wel voor weer een hoop duidelijke én interessante tips!

  Ik had het al wel eens geprobeerd, maar weet nu tenminste waarom het toen niet helemaal was zoals ik het had gehoopt … met de tips erbij zal ik het nog eens een keertje proberen.

  Groetjes & tot zeer binnenkort!

 9. Emile Terheggen 13 augustus 2013 at 17:19 #

  Dit zijn echt leuke tips.

Geef een reactie

X