Topmenu

Creatief met diafragma: van lichtpunten sterretjes maken

Eén van de aspecten van fotografie die zo fantastisch vind, is dat een foto de werkelijkheid vastlegt, maar dat je door de techniek deze werkelijkheid er op de foto toch net iets anders uit kan zien! Een simpel maar gaaf voorbeeld is het veranderen van lichtpunt in sterretjes. Dit doe je met het diafragma.

Als je ’s avonds naar een lantaarnpaal kijkt, dan zie je waarschijnlijk gewoon een licht ‘bol’. Wanneer je vervolgens met je ogen gaan knijpen, dan verandert deze bol in een ster. In de fotografie gaat dit precies hetzelfde.

Door het diafragma te “knijpen” (kleiner te maken, dus met een hoger getal) zorg je dat deze stervorm ook op de foto wordt vastgelegd! Het is daarbij per situatie/lichtbron/objectief afhankelijk welk diafragma getal deze stervorm geeft. Begin daarom bijvoorbeeld bij f/11 en maak het diafragma steeds kleiner totdat je het gewenste resultaat krijgt.

Lantaarnpalen in stervormen veranderen

Door bewust met het diafragma te spelen, geef je zo op een simpele manier een creatief effect aan de foto. Het is vaak nét dat beetje extra en maakt de foto interessanter. Bij lantaarnpalen pas je het trucje het makkelijkst toe.

Lantaarnpalen in sterrenvormen, Parijs

Deze foto van het verkeer voor de Eiffeltoren in Parijs maakte ik met diafragma f/11. De lantaarpalen werden nu allen kleine sterretjes.

Als de lichtbron te groot is (zoals het uithangbord) verandert dit niet in een ster

Mooi straatje in Venetië bij het vallen van de avond. (f/16) Het uithangbord verandert niet van vorm, deze lichtbron is relatief gezien te groot.

Zon in stervorm veranderen met behulp van het diafragma

Deze truc is niet beperkt tot avondfotografie en lantaarnpalen. Het is ook mogelijk bij de zon! Belangrijk is wel om te onthouden dat het afhangt van de relatieve grootte van de lichtbron of je deze wel of niet tot een ster kan maken. Zoals je ziet kunt zien op de  foto hierboven (gemaakt in Venetië), blijft het uithangbord een wit vlak en verandert deze niet van vorm; de lichtbron is te groot.

De zon is natuurlijk ook een hele grote lichtbron. Je maakt deze (relatief) kleiner  door te fotograferen met een groothoek. Daarnaast helpt het als je de zon deels  achter een gebouw/landschap/object positioneert. De lichtbron wordt daarmee dus iets kleiner, waardoor het makkelijker lukt om de zon tot ster vorm te maken, zonder dat je het diafragma heel klein moet maken.

WadiRum, Jordanie

Ondanks de aardige groothoek lukt het zelfs met f/20 niet om de zon tot een duidelijke ster te maken.

Wadi Rum, Jordanie. De zon verandert in een stervorm

De zon werd extra mooi ster; de zon werd relatiever kleiner gemaakt door deze deels door de rotsen te laten bedekken (f/13).

Casa Batlo, Barcelona

Ik wilde een creatieve foto maken op het dak van Casa Batló (Barcelona) en maakte van de zon daarom een ster met diafragma f/22.

Boom in Jordanie

Gefotografeerd in Jordanië met f/14.

Thailand, Sukhothai

De zon die nog net achter deze Thaise tempel/ruïne komt geeft de foto een cool effect.

Veronie bij zonsondergang

Een creatief effect voor deze foto bij zonsondergang! (f/22)

Kerstboom met sterretjes

Geef je kerstboom een extra sprankeling door de kerstboom te fotograferen met een klein diafragma! De lampjes veranderen nu in kleine sterretjes.

Lichtbron in een andere vorm veranderen?

Wil je lichtbronnen in andere vormen veranderen, zoals in de vorm van een hart? Neem dan een kijkje bij de Do It Yourself Bokehkit. Met een zelf te maken houder verander je de vorm van (onscherpe) lichtbronnen in coole figuren.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

13 reacties op Creatief met diafragma: van lichtpunten sterretjes maken

 1. Iris 25 juli 2016 at 12:43 #

  Hi!

  Wat een handige tips, ik heb zelf (nog) geen groothoeklens, is het dan wel mogelijk om de zon tot een ster te maken met een groot diafragma?

  • Laura 26 juli 2016 at 09:52 #

   Het wordt wat lastiger misschien maar ik zou zeggen; probeer het gewoon een keer op de kortste brandpuntsafstand. :)

 2. Inge 19 september 2015 at 10:13 #

  Mooie foto’s! Wat bij mij gebeurt als ik dat probeer (tegen zon in fotograferen) is dat het beeld veel te donker wordt. Hoe krijg je de tempel en boom zo goed zichtbaar zonder dat het een zwart silhouet wordt?

  • Laura 19 september 2015 at 17:54 #

   Dit heeft alles te maken met de juiste camera-instellingen Inge. Hierover leer je alles in de fotografiecursus.

   • Inge 23 september 2015 at 08:32 #

    Die heb ik gekocht…. Maar ben het nog niet tegengekomen!

   • Laura 23 september 2015 at 08:46 #

    Ah helemaal super! In module 4 komen alle elementen van de belichting samen :)

 3. Karen Mulders 26 april 2013 at 11:15 #

  Leuke nieuwe foto’s!

 4. Cor Bjorkman 24 april 2013 at 17:23 #

  Gave site, goed en erg duidelijk uitgelegd.

 5. Elbee 9 april 2013 at 19:59 #

  Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats: kijk uit voor je ogen met het in de zon kijken via de lens. Het effect van de zon wordt door de lens nog eens versterkt en kan ernstige beschadigingen aan de ogen opleveren en zelfs blindheid.

  • Denise 3 februari 2014 at 13:56 #

   Niet alleen oppassen voor je ogen, ook voor je sensor kan het schadelijk zijn! Ken iemand die na fotograferen van volle zon rossige vlekken op z’n foto’s bleef houden. Gelukkig was de camera nog in garantie en werd de sensor vervangen. Probleem was toen opgelost…

 6. Rosalie Wiermans 16 december 2012 at 14:38 #

  super mooie foto’s ….

 7. Florina Blokland 31 januari 2012 at 10:00 #

  Helder geschreven weer Laura, dank je wel.
  Ik heb het afgelopen Kerst toegepast n.a.v. uitleg op Photofacts, En door het te dóen, vergeet je het niet meer.

 8. Norma 31 januari 2012 at 09:50 #

  Ga ik zeker proberen vooral die laatste foto super

Geef een reactie

X