Eén van de aspecten van fotografie die zo fantastisch vind, is dat een foto de werkelijkheid vastlegt, maar dat je door de techniek deze werkelijkheid er op de foto toch net iets anders uit kan zien! Een simpel maar gaaf voorbeeld is het veranderen van lichtpunt in sterretjes. Dit doe je met het diafragma.

Als je ‘s avonds naar een lantaarnpaal kijkt, dan zie je waarschijnlijk gewoon een licht ‘bol’. Wanneer je vervolgens met je ogen gaan knijpen, dan verandert deze bol in een ster. In de fotografie gaat dit precies hetzelfde.

Door het diafragma te “knijpen” (kleiner te maken, dus met een hoger getal) zorg je dat deze stervorm ook op de foto wordt vastgelegd! Het is daarbij per situatie/lichtbron/objectief afhankelijk welk diafragma getal deze stervorm geeft. Begin daarom bijvoorbeeld bij f/11 en maak het diafragma steeds kleiner totdat je het gewenste resultaat krijgt.

Lantaarnpalen in stervormen veranderen

Door bewust met het diafragma te spelen, geef je zo op een simpele manier een creatief effect aan de foto. Het is vaak nét dat beetje extra en maakt de foto interessanter. Bij lantaarnpalen pas je het trucje het makkelijkst toe.

Lantaarnpalen in sterrenvormen, Parijs

Deze foto van het verkeer voor de Eiffeltoren in Parijs maakte ik met diafragma f/11. De lantaarpalen werden nu allen kleine sterretjes.

Als de lichtbron te groot is (zoals het uithangbord) verandert dit niet in een ster

Mooi straatje in Venetië bij het vallen van de avond. (f/16) Het uithangbord verandert niet van vorm, deze lichtbron is relatief gezien te groot.

Zon in stervorm veranderen met behulp van het diafragma

Deze truc is niet beperkt tot avondfotografie en lantaarnpalen. Het is ook mogelijk bij de zon! Belangrijk is wel om te onthouden dat het afhangt van de relatieve grootte van de lichtbron of je deze wel of niet tot een ster kan maken. Zoals je ziet kunt zien op de  foto hierboven (gemaakt in Venetië), blijft het uithangbord een wit vlak en verandert deze niet van vorm; de lichtbron is te groot.

De zon is natuurlijk ook een hele grote lichtbron. Je maakt deze (relatief) kleiner  door te fotograferen met een groothoek. Daarnaast helpt het als je de zon deels  achter een gebouw/landschap/object positioneert. De lichtbron wordt daarmee dus iets kleiner, waardoor het makkelijker lukt om de zon tot ster vorm te maken, zonder dat je het diafragma heel klein moet maken.

WadiRum, Jordanie

Ondanks de aardige groothoek lukt het zelfs met f/20 niet om de zon tot een duidelijke ster te maken.

Wadi Rum, Jordanie. De zon verandert in een stervorm

De zon werd extra mooi ster; de zon werd relatiever kleiner gemaakt door deze deels door de rotsen te laten bedekken (f/13).

Casa Batlo, Barcelona

Ik wilde een creatieve foto maken op het dak van Casa Batló (Barcelona) en maakte van de zon daarom een ster met diafragma f/22.

Boom in Jordanie

Gefotografeerd in Jordanië met f/14.

Thailand, Sukhothai

De zon die nog net achter deze Thaise tempel/ruïne komt geeft de foto een cool effect.

Veronie bij zonsondergang

Een creatief effect voor deze foto bij zonsondergang! (f/22)

Kerstboom met sterretjes

Geef je kerstboom een extra sprankeling door de kerstboom te fotograferen met een klein diafragma! De lampjes veranderen nu in kleine sterretjes.

Lichtbron in een andere vorm veranderen?

Wil je lichtbronnen in andere vormen veranderen, zoals in de vorm van een hart? Neem dan een kijkje bij de Do It Yourself Bokehkit. Met een zelf te maken houder verander je de vorm van (onscherpe) lichtbronnen in coole figuren.