Instagram komt telkens weer met nieuwe mogelijkheden en opties bij Instagram Stories. In dit artikel vertel ik over een functie die in de herfst toegevoegd werd; de poll. Stel vragen aan jouw kijkers en laat ze stemmen!

Een foto die je bij Instagram Stories plaatst, verdwijnt automatisch na 24 uur weer. Ik noemde het eerder al de perfecte plek voor je niet perfecte foto’s. Bij een ‘story’ zie je geen likes of duimpjes omhoog, enkel door hoeveel mensen het verhaaltje bekeken is (en dit ziet alleen jij). Anderen kunnen wel een reactie achterlaten, maar ook die zijn alleen voor jou zichtbaar. Op het eerste gezicht lijken er dus geen interacties bij Instagram Stories, maar dat is dus niet zo. (Ik krijg juist vaak leuke berichten terug!) De poll is nu een nieuwe manier van interactie, met het verschil dat iedereen hierbij ook een beetje van de interacties van anderen ziet.

Instagram Poll

Je stelt de kijkers met de Instagram Poll een vraag met twee antwoordmogelijkheden. Door te klikken op één van deze antwoorden brengt iemand zijn of haar stem uit. Jij ziet wie wat stemt en de kijkers zien hoe de verdeling in stemming is. Stemt iedereen voor A of juist meer mensen voor B? Of is eerlijk verdeeld? Een kijker ziet pas de uitslag van de poll nadat hij of zij gestemd heeft. Wie nieuwsgierig naar de uitslag is, moet dus zelf ook meestemmen.

Het aanmaken van een poll is heel simpel. Maak een foto in Instagram Stories en klik op het icoontje met het gezichtje (bovenin). Daar waar je ook de tijd, dag en hashtag kunt kiezen, staat (als je de nieuwste versie van Instagram hebt) ook de POLL optie. Je typt hierbij je vraag en geeft twee antwoordmogelijkheden. Kies de antwoorden niet te lang, want het zijn maar kleine vakjes. Je kunt er ook emoticons kwijt, zoals een duimpje omhoog/omlaag of pijltjes. Zelf zet ik in de vraag de antwoorden als A & B en zet ik die letters weer in de vakjes.

Na het plaatsen van de InstaStories is het wachten op de eerste stemmen. Swipe bij afbeelding omhoog voor de statistieken voor de statistieken. Bij een foto met een poll zie je niet alleen wie de foto heeft bekeken, maar nu ook wie wat heeft gestemd. (Verderop zie je hier een voorbeeld van). Eerst was dit één lange lijst, maar niet veel later heeft Instagram het per stem organiseerd. Scroll hiervoor omlaag tot je het kopje Kijkers ziet. Hierboven staat ‘alles weergeven’. Klik hierop; bovenin klik je op het antwoord, waarna je de stemmers ziet.

Ongeveer een uur voordat je poll weer automatisch verdwijnt krijg je een push notification. Sinds kort heb je bovendien de optie om de uitslag van de poll te delen. Swipe omhoog naar de statistieken en klik op resultaat delen. Leuk, want zo zien anderen ook wat de einduitslag is! Uiteraard kun je hier dan weer een extra tekst of opmerking bij plaatsen.

Hoe kun je de polls op Instagram inzetten?

Nou.. goede vraag! Allereerst is het een leuke manier om bijvoorbeeld om je kijkers beter te leren kennen. Zo was ik nieuwsgierig wie er al een keer in Valencia geweest waren (21% van de stemmers wel). Of je wel eens Pinterest gebruiken (69% ja). En toen ik vroeg of jullie graag een artikel wilden over het fotograferen van lichtstralen, waren de stemmen vrijwel allemaal positief.

21% van de stemmers was al een keer in Valencia geweest

Ik vroeg of jullie het leuk zouden vinden als ik een artikel schreef over het fotograferen van lichtstralen. De score was 315x YES PLEASE en 10x NO THANKS. Je snapt, ik ging het artikel schrijven :)

Het is ook een snelle en gemakkelijke manier om feedback te vragen. Toen Instagram Stories net nieuw was, was ik zelf nog aardig zoekende wat ik er zou posten. En vooral; wat anderen (jullie) er zouden willen zien. Inmiddels denk ik dat ik mijn draai er aardig gevonden heb en schreef ik eerder ook al een artikeltje met redenen waarom jij me vooral niet moet volgen. Maar ben jij het nog aan het uitzoeken, dan kun je met een simpele poll dus vragen of anderen jouw laatste stories yay of nay vonden.

Tijdens een citytrip naar Kopenhagen vroeg ik vooraf of de kijkers het leuk zouden vinden als ik wat behind the scenes beelden zou delen, zoals waar ik fotografeerde maar ook waar ik at/wat ik deed. Daar werd positief op gereageerd en dus deelde ik vier dagen lang heel veel. Welke plekken bezocht, de foto’s die ik maakte (rechtstreeks vanuit mijn camera overgezet via wifi) Achteraf vroeg ik hoe het bevallen was; met een positieve 94% denk ik dat het geslaagd was. :)

Dit was de poll die ik plaatste bij mijn InstaStories.

En dit was het resultaat! (namen en profielfoto’s zijn geblurred vanwege de privacy)

Ook als jij het moeilijk vind om te kiezen, kun je de hulp van je kijkers inschakelen. Welke van de twee foto’s vind je mooier? Welke foto staat er mooier boven de bank? Welke bewerking is beter? Of kleur of zwart-wit? Ga zo maar door! Als je twee foto’s samen in beeld wilt zetten, moet je ze eerst wel met Photoshop of een collage-app samenvoegen.

Dilemma op dinsdag

Zelf doe ik nu elke dinsdag de dilemma-op-dinsdag poll, naar het idee van deze website. Uiteraard fotografie gerelateerd, absoluut niet realistisch, maar daarom toch leuk. Wat zou jij bijvoorbeeld kiezen:

  • A) Je mag je foto’s nooit meer aan iemand anders laten zien
  • B) Iedere foto die je maakt komt groot op een billboard langs de snelweg?

Maar liefst 85% koos voor dat laatste, haha! :) En dat vind ik eigenlijk weer super interessant, want blijkbaar is het kunnen delen van je foto’s een hele belangrijke reden waarom we fotograferen :).

Eerste dilemma op dinsdag die ik deed.

Jaja, ik heb de spelfout gezien. Maar toen kon ik het al niet meer aanpassen ;)

Heb jij wel eens een poll gebruikt?

Meer weten? Lees de complete gids over Instagram, boordevol tips en informatie.