Instagram is op dit moment hét sociale medium voor het delen van je foto’s. Het lastige van Instagram is dat het lijkt alsof je alleen foto’s op Instagram kunt plaatsen via de app op je smartphone. Maar hoe kun je dan toch foto’s van je spiegelreflexcamera via de computer op Instagram zetten? In dit artikel beschrijf ik zeven methodes die ik gebruik voor mijn Instagram account; hoe je een foto via de computer op Instagram kunt zetten en hoe je foto’s kunt inplannen op Instagram met de app Later, Schedugram en Hootsuite.

Omdat het een lang artikel is, heb ik hieronder een kleine index voor je gemaakt van de beschreven methodes. Voor twee methodes heb je geen telefoon/smartphone/tablet nodig: bij methode 1 upload je een foto in de browser en bij methode 6 met behulp van het programma Schedugram. Aangezien Schedugram een betaald programma is, beveel ik juist methode één iedereen van harte aan. Maar ook optie 5, het uploaden en inplannen met Later, is een favoriet. Het grote voordeel hieraan is dat je vooruit kunt plannen en een indruk krijgt hoe je feed eruit komt te zien.

  1. Zonder telefoon foto’s uploaden in de browser
  2. Foto’s mailen naar je telefoon
  3. Foto’s overzetten naar je telefoon via Dropbox
  4. Foto’s overzetten naar je iPhone met AirDrop
  5. Foto’s uploaden en inplannen via Later
  6. Foto’s uploaden en inplannen via Schedugram
  7. Foto’s uploaden en inplannen via Hootsuite
  8. Foto’s uploaden en inplannen via Tailwind

1. Zonder telefoon

Deze methode is nieuw en in september 2017 toegevoegd aan dit artikel. Het grootste voordeel van de manier is dat je geen telefoon nodig hebt, maar een foto vanaf je computer gewoon via de browser kunt uploaden. Je hoeft er ook geen programma’s voor te downloaden of ergens voor de betalen. Klinkt goed he!?

Het idee is simpel: bezoek jij Instagram.com via een mobiele browser – dus op een smartphone of tablet – dan krijg je de optie om een foto te uploaden door op het knopje met het cameraatje te klikken. Met een gewone browser krijg je deze mogelijkheid niet. Daarom gaan we Instagram voor de gek houden en doen we alsof we de website bezoeken met een mobiel apparaat. In Chrome doe je dit met ‘hulpprogramma’s voor ontwikkelaars’, in Safari met de ‘adaptieve modus’. Klik op de link en lees de complete uitleg in het artikel hoe je zonder telefoon foto’s op Instagram zet met de browsers Chrome en Safari.

Met de adaptieve modus kies je bovenin een toestel om de mobiele browser na te bootsen. Onderin staat nu (eventueel na het verversen van de pagina) de knop om een foto vanaf je computer te uploaden.

Met de adaptieve modus in Safari kies je bovenin een toestel om de mobiele browser na te bootsen. Onderin staat nu (eventueel na het verversen van de pagina) de knop om een foto vanaf je computer te uploaden.

2. Met behulp van je mail foto’s op Instagram zetten

Een erg simpele methode om foto’s via de computer op Instagram te zetten is door enkele foto’s naar jezelf te mailen. Deze foto’s kun je vanuit de mailbox weer op je telefoon opslaan. Bij de iPhone tik je op de foto en houd je deze even ingedrukt, dan verschijnt de optie om de afbeelding op te slaan. De foto open je vervolgens weer in de Instagram app. Ik denk dat dit een methode is die iedereen kan gebruiken, maar het heeft zelf niet mijn voorkeur.

3. Met behulp van Dropbox foto’s op je telefoon zetten

Een methode die ik ook handig vind is door foto’s met behulp van Dropbox op mijn telefoon te zetten. Dropbox is echt onmisbaar voor mij en mijn fotografie. Met Dropbox kun je foto’s en andere bestanden gemakkelijk synchroniseren op verschillende apparaten. Niet alleen voor het opslaan van foto’s van je smartphone naar je computer, maar dus ook andersom.

Op mijn computer sla ik foto’s die ik op Instagram wil plaatsen in een aparte map op. Via de Dropbox app op mijn telefoon ga ik naar deze map en open ik de betreffende foto. Ik klik dan op het icoontje met het pijltje dat uit een vierkantje wijst. Hier kies ik voor ‘Afbeelding opslaan’ (icoontje van pijltje dat in het vierkantje wijst). De foto wordt nu bewaard bij ‘Foto’s’ van mijn iPhone. Vervolgens ga ik naar de app van Instagram en door te klikken op het plaatje naar de ‘Foto maak knop’ kan ik een foto uit de filmrol kiezen en deze uploaden.

Open in Dropbox de map met foto's die je wilt plaatsen op Instagram

Open in Dropbox de map met foto’s die je wilt plaatsen op Instagram

Open de foto die je op Instagram wilt plaatsen. Klik op het vierkantje met het pijltje bovenin beeld.

Open de foto die je op Instagram wilt plaatsen. Klik op het vierkantje met het pijltje bovenin beeld.

Kies nu voor Afbeelding Opslaan om de foto op je smartphone te bewaren

Kies nu voor Afbeelding Opslaan om de foto op je smartphone te bewaren

Open de Instagram app en klik op het plaatje naast de blauwe knop om de foto te selecteren

Open de Instagram app en klik op het plaatje naast de blauwe knop om de foto te selecteren.

Dropbox is gratis te gebruiken en bij registratie krijg je standaard twee Gigabyte ruimte (=2000 Mb). Daar kun je dus heel veel foto’s in kwijt. Wanneer je je hier aanmeld voor Dropbox, krijg je bovendien nog eens 500Mb extra. (Ik krijg dan ook extra Mb’s, maar omdat ik een betaald account heb van Dropbox heb ik al opslagruimte genoeg, dus het voordeel is vooral voor jou).

Het voordeel van deze methode t.o.v. het mailen van foto’s naar jezelf is dat ik vast foto’s in het mapje ‘klaar heb staan’ om deze later pas te plaatsen op Instagram. Ik hoef de foto alleen maar op te slaan in het Dropbox mapje, maar doe er pas iets mee wanneer dat uitkomt. Zou ik de foto’s naar mijzelf mailen, dan moet ik ze of direct opslaan op mijn telefoon of in mijn mailbox houden. Dat vind ik minder overzichtelijk.

4. AirDrop

Werk je met Mac en heb je bijvoorbeeld een Macbook/iMac en een iPhone. Dan kun je de foto’s ook van je computer overzetten naar je telefoon met behulp van AirDrop. Via bluethooth wordt de foto naar het andere toestel verzonden. Handig als je op je computer geen internet hebt, maar op je telefoon wel. Lees hier het complete artikel hoe je foto’s overzet met Airdrop. Deze methode is zover ik weet niet beschikbaar voor Windows of Android.

 

5. Gebruik Later om een foto via de computer op Instagram te zetten (én inplannen)

De makkelijkste en fijnste methode om een foto via de computer op Instagram te zetten vind ik met het programma/app Later, dat werkt voor zowel Android als Apple. Misschien ken je deze app als Latergram, maar in het voorjaar van 2016 is het bedrijf van naam verandert en heet het Later.

Het voordeel van Later vind ik niet alleen dat ik heel gemakkelijk foto’s van mijn computer naar Instagram kan overzetten, maar ook dat ik op de computer de tekst bij de foto kan typen. Ik typ aanzienlijk sneller op mijn computer dan op mijn iPhone en dat bespaart me dus een hoop tijd als ik wat achtergrond informatie bij de foto wil plaatsen.

Hoe werkt Later voor Instagram?

Nadat je een account hebt aangemaakt bij Later kun je via het Dashboard je foto’s uploaden. (Wanneer je je via deze link aanmeld, krijg ik extra foto’s die ik per maand kan uploaden). Foto’s die eerder al op de computer gezet zijn staan sleep je hiervoor simpel vanuit bijvoorbeeld Windows of Finder naar het uploadvakje, of upload ze rechtstreeks vanuit je Dropbox map. Je typt er een beschrijving en eventuele hashtags. Klik dan op de knop create post. Als de foto nog niet het juiste formaat heeft, pas je in het scherm erna ook de crop aan, bijvoorbeeld naar vierkant. Klik dan op Save.

Het publiceren zelf van de foto naar Instagram gebeurt met de app Later op je smartphone. Met het openen van de app zie je de eerder gemaakte foto’s staan.

In de app Later zie je de foto's staan die je via je computer hebt geupload.

In de app Later zie je de foto’s staan die je via je computer hebt geupload.

Klik op de foto om ‘m te openen en dan op Post Now. Onderin beeld verschijnt er een knop met Open in Instagram.

Je krijgt waarschijnlijk de vraag of je op Instagram ingelogd bent met de juiste account. Heb je maar één account, dan mag je dit negeren. Klik dan op ‘Don’t show again‘. Werk je op meerdere Instagram accounts (bijvoorbeeld privé en zakelijk), dan is het belangrijk dat je dit even controleert. Als het niet de goede account is, open je eerst de Instagram op om daarin te wisselen.

Voordat Later de foto doorstuurt naar de Instagram app, wordt je gevraagd of je correct ingelogd bent.

Voordat Later de foto doorstuurt naar de Instagram app, wordt je gevraagd of je correct ingelogd bent.

Zodra je op Yes, I’m logged in correctly hebt geklikt opent de Instagram app. Let hier op dat als de uitsnede toch nog niet goed is, je dat hier aanpast. (Lees hier over niet-vierkante foto’s op Instagram).

Als de uitsnede goed is, druk je op volgende. Hier voeg je eventueel nog filters of bewerkingen toe.

Het onderschrift staat niet automatische al bij de foto, maar is wel vanuit Later naar het clipboard gekopieerd. Zodat je deze hier nu makkelijk plakt.

Het onderschrift staat niet automatische al bij de foto, maar is wel vanuit Later naar het clipboard gekopieerd. Zodat je deze hier nu makkelijk plakt.

In het scherm erna is het belangrijk om het onderschrift plakt. Deze kan door Later niet automatisch meegenomen worden naar Instagram, maar Later kopieert die wel voor je naar het clipboard. Tik daarom op de plaats van het onderschrift en kies dan Plak. Als allerlaatste klik je onderin op de knop Delen als [jouw gebruikersnaam].

Foto’s inplannen met Later

Een ander voordeel van Later is dat je foto’s kunt inplannen. Hiervoor gebruik je de kalender in het dashboard. Aan de zijkant van het dashboard zie je alle foto’s die je hebt geupload. Do