Instagram is hét sociale medium voor het delen van je foto’s. Maar heb je niet altijd zin om alle foto’s via je smartphone te uploaden? In dit artikel lees je over hoe je foto’s zonder je smartphone op Instagram zet en kunt inplannen.

Laatste update: 21 oktober 2021

In dit artikel bespreek ik vier externe programma’s/websites waarmee je foto’s via de computer op Instagram kunt inplannen. Goed om vooraf te weten: het is daarvoor noodzakelijk dat je een zakelijk Instagram-account hebt, gekoppeld aan een Facebook-pagina.

Heb je geen zakelijk account? Of hoeft het inplannen niet per se, maar wil je gewoon via de computer foto’s op Instagram zetten? Sinds het najaar van 2021 kun je ein-de-lijk foto’s rechtstreeks vanuit de browser uploaden naar Instagram. Fijn he!? Bekijk het artikel met de uitleg hoe je foto’s zonder telefoon in je browser upload. Je hebt hiervoor geen zakelijk account nodig.

Nieuw sinds september 2021: je kunt nu rechtstreeks foto's en video's uploaden naar Instagram vanuit je browser.

Nieuw sinds september 2021: je kunt nu rechtstreeks foto’s en video’s uploaden naar Instagram vanuit je browser.

Foto’s inplannen via Instagram-partners

Helaas is het (nog?) niet mogelijk om via Instagram zelf foto’s in te plannen. Daarvoor moet je uitwijken naar een derde partij. Zelf gebruik ik al heel lang Later, maar er zijn meerdere Instagram-partners waarmee dit kan.

Hieronder bespreek ik Later, Tailwind, Hootsuite en Buffer. Bij ieder van deze vier zet ik even kort de mogelijkheden, voordelen of nadelen op een rijtje.

Goed nieuws: bij alle vier kun je gratis foto’s inplannen en automatisch laten publiceren. Je hebt dus geen betaald account nodig, zoals voorheen vaak het geval was. Wel verschilt het hoeveel foto’s je gratis mag inplannen en publiceren. En zoals hierboven al stond, je hebt dus een zakelijk Instagram-account nodig.

Later

 • Auto publish: foto’s komen op Instagram zonder dat je een telefoon nodig hebt.
 • Met een gratis account mag je per maand 30 foto’s inplannen > gebruik deze link om je aan te melden* en je krijgt 40 foto’s per maand.
 • Visuele planner
 • Inclusief linkin.bio pagina
 • Betaald account vanaf 15 $ per maand. Je krijgt dan 60 posts per maand per social media account, hashtag suggesties, Instagram Stories inplannen (via notification), suggesties voor de beste tijd van publiceren. Voor een tweede Instagram account betaal je weer $ 15,-

Later gebruik ik al een paar jaar en is echt mijn favoriet. Het uploaden en inplannen werkt gemakkelijk, de site is gebruiksvriendelijk en er zit niet teveel poespas aan.

Hoe werkt Later voor Instagram?

Nadat je een account hebt aangemaakt bij Later, upload je jouw foto’s naar Media Library. Foto’s die eerder al op de computer gezet zijn sleep je hiervoor simpel vanuit bijvoorbeeld Windows of Finder naar het uploadvakje, of upload ze rechtstreeks vanuit je Dropbox map.

Vervolgens ga je naar Calender en sleep je één van de geuploade foto’s naar een moment in de week.

Zo ziet de kalender van Later er uit. Je ziet welke foto's ingepland staan voor Instagram.

Zo ziet de kalender van Later er uit. Je ziet welke foto’s ingepland staan voor Instagram.

In het venster kun je de beschrijving aan de foto toevoegen bij Post Caption. Als de foto nog niet het juiste formaat heeft, pas je deze aan door te klikken op Edit Image.

Voorbeeld van Later: beschrijving toevoegen

Voorbeeld van Later: beschrijving toevoegen

Publicatiemethodes bij Later

Bovenin het scherm heb je de twee opties voor het publiceren: Auto Publish en Send Notification.

Kies de publicatiemethode om de foto op Instagram te plaatsen.

Kies de publicatiemethode om de foto op Instagram te plaatsen.

Auto publish

Met Auto Publish stuurt Later jouw foto naar Instagram op het gekozen tijdstip en publiceert ‘m. Makkelijker kan niet!

Send Notification

Bij Send Notification krijg je een berichtje op je smartphone. Hiervoor moet je de Later-app geïnstalleerd hebben en notificaties toestaan. Op het moment dat de post ingepland is, krijg je een melding en open je het bericht via Later. Iets verderop in dit artikel lees je hoe dat precies werkt.

Opties bij het bericht

Afhankelijk van de gekozen publicatie methode, heb je nog enkele extra opties bij More Options.

First comment
Vind je het lelijk om de hashtags in de beschrijving te zetten? Of is de beschrijving te lang geworden? Dan kun je direct een first comment instellen. Zodra de foto gepubliceerd is, wordt deze reactie ook geplaatst (uiteraard onder je eigen naam). Deze eerste reactie is alleen mogelijk bij Auto Publish.

Add linkin.bio
Wil je bezoekers naar een specifieke webpagina laten gaan? Dan kun je een URL invullen bij linkin.bio. Bekijk mijn linkinbio pagina als voorbeeld. Door te klikken op één van de foto’s ga je naar de bijbehorende URL.

De linkin.bio URL kun je toevoegen bij zowel Auto Publish als Send Notification, mits je de Linkin.bio pagina geactiveerd hebt. Ga hiervoor in Later in het menu naar Linkin.bio

Location
Geef de locatie op waar de foto gemaakt is. Later geeft dit alleen door aan Instagram bij Auto Publish. Als je kiest voor Send Notification, dan kun je de locatie uiteraard wel in de Instagram-app zelf invullen.

Tag people
Staat je beste vriend(in) op de foto en wil je hem of haar taggen? Dan kan je dat nu ook al aangeven als je Auto Publish kiest.

Ingeplande foto publiceren via je smartphone

Wanneer je hebt gekozen voor Send Notification, dan krijg je dus een melding op je telefoon op het geplande tijdstip. Open de melding, klik daar op Open in Instagram en geef aan of je de foto als verhaal of in je overzicht wilt publiceren.

Op het ingeplande tijdstip krijg je een melding op je telefoon van Later.

Op het ingeplande tijdstip krijg je een melding op je telefoon van Later.

Wil je de foto als verhaal (story) plaatsen of in je feed (overzicht)

Wil je de foto als verhaal (story) plaatsen of in je feed (overzicht)

Omdat je via de Instagram app publiceert, heb je toegang tot alle functies. Je kunt de uitsnede nog bepalen, eventueel extra foto’s selecteren, de foto indien gewenst nog bewerken. Het grote voordeel is dat je de tekst niet meer op je smartphone hoeft te typen. De tekst die je op de computer ingevoerd had bij Later, heeft Later al voor je gekopieerd. Die tekst hoef je alleen nog maar te plakken. Dan nog de locatie invullen en je bent er!

Eventueel kun je de foto nog bewerken met één van de Instagramfilters.

Eventueel kun je de foto nog bewerken met één van de Instagramfilters.

In het vak van de beschrijving tik je op de Plak functie te gebruiken. Later heeft zelf al de tekst voor je gekopieerd.

In het vak van de beschrijving tik je dubbel om de Plak-functie te gebruiken. Later heeft zelf al de tekst voor je gekopieerd.

Waarom zou je deze methode gebruiken als je ook automatisch kan publiceren? Goede vraag! Allereerst is auto publish niet beschikbaar als je meerdere foto’s in één Instagram-album wilt uploaden en ook werkt het niet voor video of voor Instagram Stories. In dat geval kun je het berichtje toch voorbereiden, zodat je het – waar je dan ook bent op dat moment – op het juiste tijdstip kunt posten. Of je vindt het gewoon fijn om het op het laatst nog eventjes door te lezen of iets aan te passen. Of je wilt gewoon graag de Instagramfilters gebruiken. Genoeg redenen voor het handmatig posten dus.

Zit je op dat geplande moment van publicatie gewoon achter je computer? Dan is het wellicht makkelijk om rechtstreeks via de computer te uploaden in de browser van Instagram.

Visuele planner bij Later

Zelf hou ik van een “mooie feed”. De foto’s moeten in het grid goed bij elkaar passen, vind ik. Niet teveel dezelfde foto’s, maar tegelijkertijd ook niet te grote verschillen. Met de visuele planner van Later zet je foto’s op deze manier in de juiste volgorde. Je sleept de foto’s vanuit de mediabibliotheek naar het overzicht met Preview. (De knop Preview verschijnt niet als je meerdere Instagram accounts geselecteerd hebt.)

Nadat je de foto’s in de juiste volgorde hebt gezet, klik je op Save Changes. Later heeft de foto’s dan al ingepland op de gereserveerde plaatsen. Handig! Natuurlijk kun je bij Week of bij de foto zelf het tijdstip alsnog aanpassen.

Visuele planner van Instagram posts bij Later

Visuele planner van Instagram posts bij Later

Tailwind

 • Auto publish: je mag de foto’s inplannen en hebt geen smartphone nodig
 • Met een gratis account kun je 31 foto’s per maand inplannen
 • Visuele planner
 • Smart.bio pagina
 • Hashtag suggesties
 • Betaald account voor $ 15,- per maand. Je mag dan zoveel foto’s inplannen als je wilt. Meld je aan via deze link (aff) en je krijgt de eerste maand gratis (je kunt maandelijks opzeggen!).

Hoewel Later mijn favoriet is – vooral omdat ik het al zo lang gebruik – vind ik Tailwind ook erg geschikt om foto’s in te plannen. En misschien heeft Tailwind zelfs iets meer functies dan Later! Als je nog geen account bij een van beide hebt, zou ik zeker beide goed overwegen!

Je begint met Tailwind koppelen aan jouw Instagram-account. En daarvoor maak je weer eerst een koppeling met je Facebook-pagina. Klinkt wat omslachtig, maar volg gewoon de stappen in het scherm, dan komt het goed.

Bij Drafts kies je de foto of foto’s die je wilt inplannen. Heb je nog geen foto staan? Klik dan op de blauwe knop om bestanden te selecteren. Je kunt ook rechtenvrij stockfoto’s kiezen, maar dat zou ik niet adviseren op je Instagram ;)

Klik op de blauwe knop om jouw foto's te uploaden naar Tailwind

Klik op de blauwe knop om jouw foto’s te uploaden naar Tailwind.

Wanneer je foto geupload is, kun je de caption invoeren. Dit is de beschrijving bij de foto. Tailwind geeft je ook suggesties van hashtags. Dit zijn niet per se de hashtags die bij de foto horen, maar wel hashtags die je recentelijk hebt gebruikt. Even aanklikken en ze staan in de tekst.

Dit is het scherm om jouw foto in te plannen bij Tailwind.

Dit is het scherm om jouw foto in te plannen bij Tailwind.

Ook hier kun je kiezen uit twee publicatiemethodes. De eerste is Auto Post, waarbij de foto door Tailwind gepubliceerd wordt op je Instagram. De tweede optie is Notification Post, waarbij je een melding krijgt op je smartphone in de Tailwind app. Dit werkt redelijk hetzelfde als bij Later.

Als je op de groene knop op Schedule klikt, dan plant Tailwind jouw bericht in het volgende tijdslot in. Aan de linkerkant van het scherm staat Edit Time Slots. Daar kun je Tailwind voor jou een schema laten maken wanneer je het beste foto’s kunt publiceren. Het is me niet helemaal duidelijk of ze hierbij de data van jouw Instagram analyseren of dat ze random een schema maken. Daar zou je eens mee moeten experimenteren.

Laat Tailwind een wekelijks publicatieschema voor je opstellen. Jij geeft aan hoevaak je wilt posten, Tailwind bedenkt (berekent) dan de tijdslots.

Laat Tailwind een wekelijks publicatieschema voor je opstellen. Jij geeft aan hoevaak je wilt posten en tussen welke tijd, Tailwind bedenkt (berekent?) dan de tijdslots en maakt een schema.

Het wekelijkse publicatieschema door Tailwind. Klik op het groene blokje om dit nog handmatig aan te passen.

Het wekelijkse publicatieschema door Tailwind. Klik op het groene blokje om dit nog handmatig aan te passen. Zelfs als je hier niets mee doet, check dan wel even of de tijdzone goed ingesteld staat.

Publiceer in één van de tijdslots of kies zelf een tijd bij Tailwind

Publiceer in één van de tijdslots of kies zelf een tijd.

Met de groene knop Schedule plakt Tailwind jouw post in het eerst volgende tijdslot. Als je iets omlaag scrolt, zie je bij Scheduled Time nog meer vakjes staan. Door daar op te klikken selecteer je een ander tijdslot. Natuurlijk ben je niet beperkt tot de tijdslots: met Custom Time kies je een eigen datum en tijdstip.

Net als bij Later heb je ook bij Tailwind de mogelijkheid om een URL toe te voegen. Je krijgt dan een aparte Smart.bio pagina met een verzameling van linkjes. Heel fijn!

Visuele planner bij Tailwind

In de visuele planner van Tailwind kun je mooi de volgorde van je volgende Instagram-berichten bepalen. Je sleept de foto’s gewoon in een andere volgorde. Tailwind wisselt de foto’s dan binnen de blokjes van de tijdsloten.

Visuele planner van Tailwind, waarbij je foto's kunt verschuiven voor een mooie volgorde

Visuele planner van Tailwind, waarbij je foto’s kunt verschuiven voor een mooie volgorde

Hootsuite

 • Auto publish: je foto komt op Instagram zonder dat je een smartphone nodig hebt
 • Met een gratis account mag je 5 foto’s inplannen
 • Betaald account vanaf $ 39 per maand. Je mag dan 10 sociale profielen koppelen, waarbij je ongelimiteerd berichten kunt inplannen.
 • Nadelen: geen visuele planner, geen URL’s invoegen, geen locatie toevoegen

Hootsuite wordt een ‘social media management systeem’ genoemd. Het richt zich niet specifiek op Instagram, maar op alle soorten social media. Je kunt bijvoorbeeld ook berichten inplannen op Facebook en Twitter. Als je veel social media accounts beheert, dan is de betaalde versie denk ik een goede optie. Het gratis account voor Instagram is erg beperkt, je mag maar vijf foto’s inplannen. Dan zijn Later en Tailwind denk ik toch betere opties!

Hoe werkt inplannen voor Instagram bij Hootsuite?

Klik om te beginnen op New Post in de agenda. Hootsuite vraagt je dan om een social media account te koppelen. Klik op de knop Connect a social account en kies vervolgens Instagram. Doorloop vervolgens de vereiste stappen.

Voor je de eerste foto kunt uploaden moet je de een social media account koppelen aan Hootsuite.

Voor je de eerste foto kunt uploaden moet je een social media account koppelen aan Hootsuite.

Klik op Add om jouw Instagram account toe te voegen aan Hootsuite, zodat je foto's kunt inplannen

Klik op Add om jouw Instagram account toe te voegen aan Hootsuite, zodat je foto’s kunt inplannen

Is jouw account toegevoegd? Je komt dan weer terug bij de nieuwe post. Of klik op de agenda en klik op New Post. Er verschijnt een nieuw scherm. Daar kun je de beschrijving invullen en de foto uploaden vanaf je computer. Aan de rechterkant van het scherm zie je direct hoe de post eruit komt te zien. Eventueel kun je de foto nog bewerken als je klikt op Edit Image.

Zo ziet het scherm eruit voor het plannen van een Instagrambericht op Hootsuite.

Zo ziet het scherm eruit voor het plannen van een Instagram-bericht op Hootsuite.

Ook bij Hootsuite heb je weer de keuze uit publiceren via je smartphone of auto-publish. Die laatste is aangegeven met het icoontje van een vliegtuigje. Als je klikt op de knop ‘Schedule for later’, dan verschijnt er een agenda.

Hootsuite: In de agenda kies je zelf het tijdstip wanneer je de foto op Instagram wilt publiceren.

In de agenda kies je zelf het tijdstip wanneer je de foto op Instagram wilt publiceren.

Met een betaald account kun je ‘AutoSchedule’ gebruiken, daarvan zie je de groene knop bovenin. Goed om te weten: dit is niet hetzelfde als auto publish. Met AutoSchedule berekent Hootsuite zelf op welk tijdstip de foto het beste op Instagram geplaatst kan worden, voor de meeste interactie.

In tegenstelling tot de andere besproken sites, kan je met Hootsuite geen locatie meegeven aan de ingeplande post. Ook ontbreekt de mogelijkheid om een URL in te vullen of een eerste reactie in te plannen. Ook heeft het geen mooie visuele planner zoals Tailwind en Later. Je ziet dus niet hoe je feed eruit komt te zien als de foto’s gepubliceerd zijn. Wel heb je een agenda overzicht, waarbij je in één opslag ziet welke foto’s ingepland staan. Dit overzicht is uiteraard wel handig als je meerdere social media accounts beheert en de verschillende berichten over de dag/week wilt verspreiden.

Hootsuite: Het overzicht van de ingeplande berichten op Instagram

Het overzicht van de ingeplande berichten op Instagram

Een klein irritatiepuntje bij Hootsuite is dat het deels Nederlands is en deels Engels. Alsof de makers te lui zijn geweest om alles te vertalen naar het Nederlands. ;)

Buffer

 • Auto publish: je foto komt op Instagram zonder dat je een smartphone nodig hebt
 • Met een gratis account mag drie sociale accounts beheren en bij elk 10 foto’s inplannen
 • Betaald account vanaf $ 5 per maand. Je mag ongelimiteerd foto’s inplannen
 • Nadelen: geen locatie toevoegen, geen first comment, geen visuele planner

Net als Hootsuite is Buffer een social media management systeem dat zich op allerlei soorten social media richt. Buffer werkt daarbij met het idee dat je een buffer aan publicaties klaar hebt staan. Foto’s in een wachtrij dus, die vervolgens via een vastgesteld schema gepubliceerd worden.

Deze Buffer-account is nog leeg.

Dit Buffer-account is nog leeg.

Klik op een leeg vakje om een nieuwe foto in te plannen. In het nieuwe venster kun je de foto uploaden en de gegevens invullen. Het ziet er wat simpel uit, maar de belangrijkste dingen staan er, zoals de beschrijving en locatie. Ook kun je een first comment invullen. Deze reactie wordt onder jouw naam als eerste gepubliceerd. Je kunt alleen geen URL invullen die is gekoppeld aan een speciale #linkinbio-pagina.