Elke maand start op Vink Academy een nieuwe fotografie challenge. In december doen we het altijd een beetje anders en hoef je niet op pad. Je hebt vast al genoeg te doen rond de feestdagen. Er is dus geen specifiek thema. Het onderwerp van december is “Mijn beste foto van 2018”.

Met de opdracht om jouw mooiste, favoriete of beste foto in te sturen, zetten we de traditie voort die we in 2014 zijn begonnen. Bekijk zeker ook even welke foto’s in 2014, 2015, 2016 en 2017 een plekje in de Hall of Fame veroverden.

Alle onderwerpen mogen

Het leuke van deze december challenge is dat alle onderwerpen mogen: natuur, landschappen, macro, steden, sport, mensen, architectuur, dieren en ga zo maar door. Stuur jouw beste, favoriete, knapste, bijzonderste, ontroerendste of gaafste foto op. Maar dat maakt het tegelijkertijd ook wel lastig. Want wat is nou je beste foto van heel 2018? Misschien heb je wel heel veel foto’s gemaakt. Hieronder daarom enkele tips om een foto te kiezen.

Hoe kies je de beste foto?

  • Werk je in Lightroom met vlaggetjes? Kies dan in de bibliotheek voor ‘Alle foto’s in de Catalogus’. Zet vervolgens het filter met de vlaggetjes aan. Zo heb je direct al een grove selectie gemaakt.
  • Een andere keer kun je het ‘meten’ hoe een foto scoort aan de hoeveelheid reacties of likes de foto kreeg op social media. Is er een foto die opvallend veel likes heeft gekregen dit jaar op Instagram?
  • Je kunt natuurlijk ook gewoon 10 foto’s selecteren die je heel mooi vindt. Slaap er dan een nachtje over, en laat vervolgens elke keer één foto afvallen. Ga zo door totdat je er nog maar 3 over hebt.
  • Een kritische blik bij het selecteren kan geen kwaad.
  • Soms is het een gevoel. Dan weet je gewoon: dit is ‘m! Tegelijkertijd: wat jij jouw beste foto vindt, daar kan een ander heel anders over denken. Daarover lees je in dit artikel.

Ik ben erg benieuwd naar jullie beste foto’s van 2018!

(Wil je meedoen? Lees dan ook even het nieuwe artikel met 10 redenen waarom jouw foto’s nog NIET in de Hall of Fame staan)

Helaas, het is niet meer mogelijk om foto’s in te sturen. De Hall of Fame komt snel online!

Mijn favoriete foto van 2018!

Deze foto heeft tot nu toe voor mij de meeste likes op mijn Instagram

Deze foto heeft tot nu toe voor mij de meeste likes op mijn Instagram

Vogels fotograferen

De kleine bijeneter; mijn lievelingsvogel! Wat een mooie kleuren.