Topmenu

Fotografie challenge december: mijn beste foto van 2018

Elke maand start op Vink Academy een nieuwe fotografie challenge. In december doen we het altijd een beetje anders en hoef je niet op pad. Je hebt vast al genoeg te doen rond de feestdagen. Er is dus geen specifiek thema. Het onderwerp van december is “Mijn beste foto van 2018”.

Met de opdracht om jouw mooiste, favoriete of beste foto in te sturen, zetten we de traditie voort die we in 2014 zijn begonnen. Bekijk zeker ook even welke foto’s in 2014, 2015, 2016 en 2017 een plekje in de Hall of Fame veroverden.

Alle onderwerpen mogen

Het leuke van deze december challenge is dat alle onderwerpen mogen: natuur, landschappen, macro, steden, sport, mensen, architectuur, dieren en ga zo maar door. Stuur jouw beste, favoriete, knapste, bijzonderste, ontroerendste of gaafste foto op. Maar dat maakt het tegelijkertijd ook wel lastig. Want wat is nou je beste foto van heel 2018? Misschien heb je wel heel veel foto’s gemaakt. Hieronder daarom enkele tips om een foto te kiezen.

Hoe kies je de beste foto?

 • Werk je in Lightroom met vlaggetjes? Kies dan in de bibliotheek voor ‘Alle foto’s in de Catalogus’. Zet vervolgens het filter met de vlaggetjes aan. Zo heb je direct al een grove selectie gemaakt.
 • Een andere keer kun je het ‘meten’ hoe een foto scoort aan de hoeveelheid reacties of likes de foto kreeg op social media. Is er een foto die opvallend veel likes heeft gekregen dit jaar op Instagram?
 • Je kunt natuurlijk ook gewoon 10 foto’s selecteren die je heel mooi vindt. Slaap er dan een nachtje over, en laat vervolgens elke keer één foto afvallen. Ga zo door totdat je er nog maar 3 over hebt.
 • Een kritische blik bij het selecteren kan geen kwaad.
 • Soms is het een gevoel. Dan weet je gewoon: dit is ‘m! Tegelijkertijd: wat jij jouw beste foto vindt, daar kan een ander heel anders over denken. Daarover lees je in dit artikel.

Ik ben erg benieuwd naar jullie beste foto’s van 2018!

(Wil je meedoen? Lees dan ook even het nieuwe artikel met 10 redenen waarom jouw foto’s nog NIET in de Hall of Fame staan)

Helaas, het is niet meer mogelijk om foto’s in te sturen. De Hall of Fame komt snel online!

Mijn favoriete foto van 2018!

Deze foto heeft tot nu toe voor mij de meeste likes op mijn Instagram

Deze foto heeft tot nu toe voor mij de meeste likes op mijn Instagram

Vogels fotograferen

De kleine bijeneter; mijn lievelingsvogel! Wat een mooie kleuren.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

6 reacties op Fotografie challenge december: mijn beste foto van 2018

 1. Filip Merveillie 19 december 2018 at 14:14 #

  Hallo Laura, ik probeer om foto’s up te loaden voor de challenge van december, maar als ik alles heb ingevuld en foto’s geselecteerd, verschijnt er nergens een knop om verder te gaan of te verzenden. :-(

  • Laura 20 december 2018 at 08:29 #

   He Filip, even voor de zekerheid; je hebt ook aangegeven dat de foto’s in dit jaar gemaakt zijn en dat je akkoord gaat met de voorwaarden/privacy. Hierna zou de verzendknop moeten verschijnen. Als dit niet werkt, probeer het dan ook even op een andere computer of in een andere browser, misschien dat daar was mis gaat.

 2. Patrick Kooman 12 december 2018 at 14:20 #

  Hi, kun je een foto opnieuw versturen, bijvoorbeeld wanneer je nog een foutje ziet? ;-) Zoja, met dezelfde bestandsnaam? Dankje!

  • Laura 12 december 2018 at 17:10 #

   Ja hoor, dat kan! Zet dan erachter -ditisdegoedeversie.jpg Als ik de foto dan selecteer, dan kom ik ‘m vanzelf tegen :)

   • Patrick 13 december 2018 at 19:20 #

    Super, net gedaan. Leuke en praktische naamconventie :)

 3. Ben de Vos 7 december 2018 at 12:01 #

  Een aanvullende tip voor gebruikers van Lightroom. Ik maak elk jaar een “slimme verzameling” in Lightroom. Die noem ik “Beste van 20xx”, waarbij xx het jaartal is. Ik laat in deze slimme verzameling selecteren op het jaartal van de foto en minimaal 3 sterren. Zodra een foto in het betreffende jaar minimaal 3 sterren krijgt, komt hij automatisch in deze slimme verzameling. Je kunt natuurlijk ook een ander criterium dan 3 sterren kiezen. Vereist wel wat discipline, want je moet zelf natuurlijk als je met de foto’s aan de slag gaat, sterren toekennen. Maar het bespaart je een heleboel tijd.

Geef een reactie

X