Halloween staat voor de deur en hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van griezelen, wil ik je graag een leuke fotografietechniek leren die perfect past bij deze tijd van het jaar. In dit artikel leg ik je drie verschillende manieren uit om spookachtige foto’s te maken: een praktische methode met je camera en een statief, een creatieve aanpak via Photoshop, en een snelle oplossing met behulp van een smartphone app. Dit artikel neemt je stap voor stap mee door elke techniek, zodat je zelf aan de slag kunt met spookfotografie – van eenvoudig tot geavanceerd.
In dit artikel geef ik drie manieren om iemand als een spook of geest te fotograferen.
1: met de camera
2: met Photoshop
3: met een app

Spookfoto
Manier 1. Zo fotografeer je iemand als geest of spook
1. Donkere ruimte
Ga naar een donkere ruimte of plaats. Je kunt de foto natuurlijk gewoon in je woonkamer maken, maar om de foto een extra creepy karakter te geven, is het wel tof als de omgeving ook een beetje spannend is. Als je buiten fotografeert, wacht dan tot het schemert.
2. Camera op statief
Dit is heel belangrijk, want anders wordt de gehele foto onscherp. Heb je geen statief? Zet dan je camera bijvoorbeeld op de tafel of een stoel.
3. Lage ISO
Zet de ISO-waarde zo laag mogelijk. Bij de meeste camera’s is dit ISO 100 of 200. Is het nou pikdonker, dan kan het zijn dat je ISO waarde wat hoger moet. Dat geeft dan wel meer ruis, maar bij dit type foto’s past dat waarschijnlijk prima. Lees ook hier waarom je niet bang hoeft te zijn voor een hoge ISO-waarde)
4. Sluitertijd van een paar seconden
Stel een sluitertijd in van een paar seconden. Hoe donkerder het is, hoe langer die sluitertijd kan zijn. Pas het diafragma aan op de lage ISO waarde en lange sluitertijd voor een goede belichtingsdriehoek. Lukt het niet om een lange sluitertijd in te stellen? Kijk dan of je de ruimte nog donkerder kunt maken of gebruik een grijsfilter of polarisatiefilter.
(Heb je geen idee hoe je je camera moet instellen? Kijk dan eens naar de online fotocursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”.)
5. Spook/geest gaat klaarstaan
De persoon – die het spook moet worden – gaat klaar staan. Denk goed na over waar de persoon in beeld moet komen. Wil je dat iets op de achtergrond nog door hem of haar heen schijnt, zoals de boekenkast of het schilderij aan de muur? Of wil je juist dat de persoon enkel doorzichtig wordt? Ook neemt de ander vast de gewenste houding aan. Dat kan simpelweg staan zijn, maar ook eventueel wilde haren of haren voor het gezicht, de armen omhoog, hoofd opzij alsof je onthoofd bent. Leef je uit!
6. Maak de foto
Stel de camera scherp en druk op het knopje om de foto te maken. Tot zo ver goed te doen, toch?
7. Spook verdwijnt halverwege uit beeld
Nu komt het leukste gedeelte. De persoon moet ongeveer halverwege de sluitertijd uit beeld verdwijnen. Stel dat de sluitertijd zes seconden is, dan tel je hardop tot zes vanaf het moment dat je op het knopje drukt. Bij drie moet de persoon zo snel mogelijk uit beeld verdwijnen. Bijvoorbeeld door snel plat op de grond te gaan liggen (zolang de grond niet in beeld is), achter een muurtje of meubel te duiken (de bank werkt goed) of gewoon uit beeld te stappen.
8. Het resultaat; heb je de persoon als geest gefotografeerd?
Beoordeel nu het resultaat. Is de persoon als geest in beeld? Het kan zijn dat je de foto nog een paar keer moet maken om te experimenten met hoe lang iemand in beeld staat. Is de persoon te duidelijk (dus: niet doorzichtig), dan moet de persoon sneller uit beeld gaan.
Zie je de beweging van de persoon goed? Het is dan een optie om tijdens het weglopen iets voor de lens te houden, zodat er op dat moment geen licht op de sensor valt. Bijvoorbeeld met een stuk zwart karton of een lensdop. Raak alleen niet de camera aan én zorg dat je hierna het ook nog een paar seconden weghaalt. Anders wordt de persoon ook niet doorzichtig.
Veel plezier met experimenten! Misschien vind één van je kinderen dit ook wel tof om te doen – het is toch weer anders dan simpelweg poseren. En wie wil nou niet aan vriendjes of vriendinnetjes laten zien dat je als geest gefotografeerd bent?

Help, een geest in de woonkamer!

In deze foto van Erik Müller past de gefotografeerde geest mooi bij de setting. Het spook is nog wel bewogen. Als je dit niet wilt, moet de persoon echt helemaal stilstaan.

Spookfoto in IJsland, mijn vriend Rabin als model ;). Gemaakt met een sluitertijd van 15seconden. De rook dat van de geothermische meren afkomt zorgt voor een mysterieus effect.
Hieronder twee toffe resultaten van lezers van deze site:
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
9. Optioneel: Fotobewerking
Om de foto nog wat spannender te maken, werkt het vaak goed om de foto naar zwart-wit om te zetten. Het is geen vereiste, maar kijk vooral eens wat het met het resultaat doet.
Expertmodus:
Met een kleine aanpassing fotografeer je dezelfde persoon ook meerdere keren als spook in dezelfde foto. Maak de sluitertijd lekker lang, bijvoorbeeld 20 seconden. Eerst staat de persoon een paar seconden stil op de ene plek, verplaatst zich daarna zo snel mogelijk naar andere plek (dek eventueel de lens even af zoals staat bij stap 8) en staat dan weer enkele seconden stil. Spooky! Mogelijk dat je dit wel een paar keer moet oefenen (om te weten hoe lang iemand ergens precies moet staan), maar daar kom je met wat experimenteren vast wel uit! :)
Manier 2. Geest in de foto Photoshoppen
Misschien heb je geen tijd om met de camera op pad te gaan, geen model of wil je een hele enge locatie. Dan kunnen we het trucje natuurlijk ook in Photoshop doen. Ik moet wel toegeven; ik vind het er in Photoshop wel altijd iets ‘nepper’ uit zien en het is ongetwijfeld zelfs ook meer werk, maar als je dat niet erg vind, dan kan het natuurlijk prima!
Wat heb je nodig? Een foto van een ‘enge’ locatie en een foto van de persoon die je tot spook wilt maken. Voor de locatie werkt het ’t best als de foto veel donkere delen bevat.
Hieronder laat ik zien welke stappen en handelingen ik uitvoerde om tot dit eindresultaat te gebruiken.
Ik heb hiervoor onderstaande drie foto’s gebruikt.
- Joseph Gonzalez
- Timothy Eberly
- Yener Ozturk
1. Vrijstaand maken van persoon
Als eerst heb ik de meisjes op beide foto’s vrijstaand gemaakt. Ik werk hiervoor met een masker in Photoshop. Met behulp van het gummetje en de selectietool verberg ik de achtergrond in de foto. En als je denkt; waarom nu niet gewoon de omgeving weggummen? Met een masker in Photoshop kun je een deel later ook weer tevoorschijn halen. Maar gum je per ongeluk iets teveel weg en kom je later achter dat foutje, dan is het nog lastig terughalen. Ik heb de selectie redelijk nauwkeurig gedaan, maar ook weer niet op iedere pixel gelet. Omdat de persoon straks toch een geest wordt, valt een klein foutje niet zo op.


2. Persoon en achtergrond in zelfde document
Nadat de meisjes vrijstaand zijn, kopieer ik deze lagen naar de achtergrond afbeelding. Lees in het artikel “Werken met lagen in Photoshop” hoe je lagen van de ene foto naar de andere foto brengt.

Ik kopieer de lagen met de meisjes naar de foto met de enge setting.
3. Persoon op de juiste plek zetten. Eventueel schalen.
Met de transformatie tool (CTRL of CMD + T) verklein ik de meisjes in beeld, zodat de verhouding met de locatie klopt. Het meisje met de armen opzij spiegel ik horizontaal, zodat ze de andere kant op kijkt.

Gebruik de sneltoets CMD + T of CTRL + T om de gekopieerde lagen te verkleinen.
4. Dekking verminderen om van persoon een geest te maken
Vervolgens ga ik de dekking van de lagen verminderen. In het Engels heet dit opacity. Hoe lager de dekking, hoe doorzichtiger de laag. Voor het meisje dat staat zet ik de dekking terug op 26%, het zittende meisje op 22%. Voor jouw spookfoto moet je vooral even kijken wat goed werkt, deze waardes staan natuurlijk niet ‘vast’.


Pas de dekking (opacity) van de lagen aan om de personen doorzichtig en meer als een geest te maken.
5. Optioneel: speel met overvloeimodus
Met de overvloeimodus regel je hoe twee lagen op elkaar reageren. Je kiest een overvloeimodus door in het venster van Lagen te klikken op Normaal (naast Dekking) en uit het uitklapmenu een andere te kiezen. Het gaat een beetje te ver om alle blending modes in dit artikel uit te leggen, bovendien is het nu vooral een kwestie van experimenteren. Probeer dus gewoon verschillende opties uit. Bij het meisje dat staat vond ik de overvloeimodus Fel licht een net iets beter resultaat geven.

In het venster van Lagen pas je de dekking van een laag aan en kies je eventueel een overvloeimodus.
6. Finetunen van de foto
Als laatste heb ik nog wat puntjes op de i gezet. Bij het meisje met haar armen opzij, zie je de onderkant van haar jurk met een rechte lijn. Ik heb daarom het masker aan de onderkant een klein beetje weggegumd, zodat haar jurk netjes overloopt in de stoel. En omdat ze een geest is, is het helemaal niet gek dat ze geen voeten heeft, toch?
Verder heb ik klein beetje meer contrast hier en daar, sommige delen wat lichter, etcetera. Vraag eventueel ook iemand anders om goed naar de foto te kijken; wat valt ze op? Wat kan beter om de foto er ‘echter’ uit te laten zien?
Nou.. wat vind je er van? Is het een beetje spooky of niet?

Het eindresultaat!
Credits voor de foto’s
Spooky achtergrond door Yener Ozturk
Meisje dat staat door Timonthy Eberly
Meisje met handen opzij door Joseph Gonzalez
Let op: je mag niet zomaar alle foto’s van het internet gebruiken voor je spookfoto’s. Deze foto’s heb ik gedownload van een site waarbij dat wel mag. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan over licenties en auteursrecht. Als je op zoek bent naar enge settings én foto’s met een licentie die je gewoon mag gebruiken, dan heb ik er hier een paar voor je gevonden: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Manier 3. Geest in de foto via een app
Geen zin in experimenteren met je camera of uitgebreide fotobewerking? Wil je vooral snel resultaat? Download dan een app om een geest aan je foto toe te voegen. Anders dan hierboven kan je dan niet kiezen wie je als geest fotografeert (dat is de keerzijde van deze makkelijke methode), maar heb je een set van ‘kant en klare spoken’ (of andere creeps) om aan je foto toe te voegen. Leuk om bij een selfie of groepsportret ineens een engerd op de achtergrond te zetten en de foto dan doorsturen, eens zien of anderen het door hebben. ;)
Bij een smartphone kun je aan de slag gaan met Ghost in Photo – Photo editor. Deze is er voor zowel iPhone als Android. Of test eens de app Ghost – fotostickers (alleen iPhone). Het werkt niet bij iedere app hetzelfde, maar vaak komt het er op neer dat je een foto maakt of kiest uit je filmrol, en hier een geest aan toevoegt. De apps zijn gratis maar bevatten ook reclame, dus het is goed om gewaarschuwd te zijn ;)

Spookfoto gemaakt met app Ghost fotostickers. Jij kiest een foto uit je gallery als achtergrond (of maakt er eentje) en voegt hierna een spook toe.

Leuke selfie toch? Zie jij wat ik zie? ;)

Spookfoto gemaakt met app.
Welke techniek ga jij uitproberen?
Leuk, de kinderen vonden het geweldig, kregen er geen genoeg van!!
MUhahaha.
Leuk artikel, zeker de moeite waard om eens te proberen. Is dubbelbelichten niet iets? Op mijn oude Bronica kan dat en de dslrs doen het ook.
Ja zeker, dat is ook een optie. Maar veel (beginnende) fotografen kennen dit niet, daarom de uitleg op deze manier :)
1ste versie. Goed donkere omgeving, lange sluitertijd en flitser gebruiken. 1x met en 1x zonder persoon, voila.
Zo deden we hetmlang geleden analoog ook.