Topmenu

Zo zet je een niet-vierkante foto op Instagram

Instagram stond lange tijd bekend om de vierkante foto’s. Er waren wel al trucjes om een foto niet-vierkant te uploaden door er bijvoorbeeld een witte rand omheen te zetten, maar dat is allang niet meer nodig. In dit artikel lees je hoe je een staande (portrait) of liggende (landscape) foto upload naar Instagram en welke beperkingen hierbij zijn.

Hoe upload je een niet-vierkante foto naar Instagram?

Om een niet-vierkante foto te plaatsen open dan de app en zoek in de Bibliotheek een foto die niet vierkant is. Dit kunnen foto’s zijn die je bijvoorbeeld via je Dropbox of mail op je telefoon hebt opgeslagen, maar ook foto’s die je met de ‘gewone’ camera app hebt gemaakt. (Foto’s die je rechtstreeks met de knop in Instagram maakt blijven vierkant).

Klik op de foto die je wilt plaatsen. In eerste instantie zal deze foto beeldvullend en vierkant te zien zijn. Klik dan op het ratio-knopje, links onderin bij de foto. Het knopje ziet eruit als een rondje met twee ‘hoekjes’. Wanneer je hier op heb geklikt, zie je de foto nu in z’n originele beeldverhouding. (Behalve als de foto te lang of te smal is, daarover hieronder meer). De lege ruimte die er omheen komt, die wordt niet als witte rand geplaatst.

Klik op het ratioknopje links onderin bij de foto.

Klik op het ratioknopje links onderin bij de foto.

De foto wordt nu in z'n originele uitsnede geplaatst.

Je ziet nu de originele uitsnede weer terug. De lege randen die je erom heen ziet, die worden niet zo geplaatst.

Een voorbeeld van een liggende (landscape) foto op Instagram, geplaatst via bovenstaande manier.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Maximale beeldverhoudingen voor Instagram

Nu is het niet zo dat álle ratio-beperkingen zijn opgeheven. Ik heb het even uitgezocht en kwam er achter dat het niet mogelijk is om een heel breed panorama te plaatsen. Hierbij wordt alsnog verplicht een deel van de foto eraf geknipt. De nieuwe maximale verhouding hierbij is exact 1000:523; dus laten we voor het gemak zeggen rond 2:1. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat de foto’s heel smal worden bij het bekijken in de app. Een liggende foto van 3:2 is dus geen probleem.

Voor verticale uitsnedes is er een andere beperking, want hierbij ligt de maximale beeldverhouding rond 4:5 (De precieze verhouding is 807:1000). Dit is uiteraard om te voorkomen dat gebruikers hele langwerpige foto’s gaan plaatsen en zo hun foto’s extra groot kunnen plaatsen. (Zoals je ziet gebeuren op Pinterest). Een verhouding van 4:5 betekent dat een foto van 2:3 nét een klein stukje mist. Na het tikken op het ratioknopje kun je de foto nog iets omhoog of omlaag schuiven om de specifieke uitsnede op Instagram te bepalen.

Ik begrijp de beperking in beeldverhouding goed, maar vind het voor verticale foto’s wel jammer dat ze niet gewoon 2:3 toestaan; juist omdat het verschil zo klein is. Ik vermoed dat hiervoor is gekozen vanwege de layout waarbij je met deze beeldverhoudingen op een iPhone nog net de naam van de Instagrammer ziet, de like/reactie knop onderin en het aantal ‘vind ik leuks’.

Dit is een verticale foto met verhouding 2:3

Als je nu het ratioknopje gebruikt, dan zie je dat niet de gehele foto in beeld komt. Schuif de foto omlaag of omhoog om de specifieke uitsnede voor Instagram te bepalen.

Als je nu het ratioknopje gebruikt, dan zie je dat niet de gehele foto in beeld komt. Schuif de foto omlaag of omhoog om de specifieke uitsnede voor Instagram te bepalen.

Als je per se wilt voorkomen dat bij een verticale foto toch een deel van de foto ontbreekt, dan kun je dit oplossen door een witte rand om de foto voor Instagram te plaatsen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Doordat de foto’s niet langer vierkant hoeven te zijn, gaf me dit meer mogelijkheden voor het plaatsen van mijn (favoriete) archieffoto’s. Zoals onderstaande vlinder foto, waar ik eerder het verhaal achter de foto over schreef.

Hetzelfde geldt voor mijn voeten in het lege zwembad.

Om het foto overzicht van iedere gebruiker (met de drie kolommen) ‘netjes’ te houden, knipt Instagram je foto wel vierkant uit voor je feed/gallery. Deze uitsnede is niet aan te passen, al zou dat natuurlijk wel een hele mooie feature zijn. De uitsnede die Instagram kiest kun je wel een paar stappen eerder controleren, door weer op het ratioknopje te klikken en te zien hoe de foto beeldvullend is.

Niet vierkante foto's worden wel vierkant op je persoonllijke pagina getoond

Liggende en staande foto’s uploaden via Later

Er zijn verschillende manieren om een foto van de computer op Instagram te zetten. In het artikel wat ik hierover schreef vertelde ik dat ik een fan ben van de app Later. Je hoeft hiervoor niets anders te doen, Later plaatst de foto’s automatisch in de originele uitsnede. Behalve als de foto te lang of te smal is, dan geeft het programma hiervoor een waarschuwing.

Waarom het zo fijn is dat Instagram niet meer alleen voor vierkante foto’s is.

Ik maakte nogal een late start met Instagram. Terwijl om mij heen iedereen al aan het ‘grammen‘ was, had ik de app niet eens op mijn telefoon geïnstalleerd. Sinds 2014 ben ik ‘om’ en heb ik honderden foto’s geupload. Ik vind het een fantastisch medium voor het delen van foto’s. In tegenstelling tot Facebook en Twitter draait het namelijk compleet om de foto.

Foto’s die je plaatste op Instagram moesten in het begin altijd vierkant zijn. Het heeft een tijd geduurd voordat ik gewend was aan de vierkante formaten; ik ben meer van het landscape 3:2. En ik vind dat sommige foto’s gewoon niet ‘werken’ als vierkant. Toen ik fanatiek aan het Instagrammen was tijdens de lange reis die ik maakte, leerde ik zelfs om ‘vierkant’ te kijken. Ik maakte dan soms een foto bewust met een iets andere compositie, omdat deze dan beter zou werken als vierkant beeld op Instagram.

Zo vond ik onderstaande twee foto’s net niet lekker uitkomen in vierkant formaat. Ik maakte daarom ter plekke een variant die ik beter vond passen bij de vierkante uitsnede op Instagram.

Foto in originele verhouding

Wanneer ik deze foto vierkant had uitgesneden, had ik de geel-gekleurde bomen aan de linkerkant verloren. Ik maakte daarom nog een foto vanuit een andere positie, waarbij ik minder van de reflectie in het water in beeld bracht.

De foto in originele verhouding

Ik zag dat de foto in deze standaardbeeldverhouding niet fijn zou passen op het vierkante Instagram. Door twee stappen opzij te doen, kwam de kokosnoot nu meer voor de palmbomen te liggen. Dit maakte de foto vierkant een stuk krachtiger.

 

Uiteraard was er altijd de mogelijkheid om foto’s te plaatsen met een witte rand er omheen. Ik snap heel goed waarom mensen hiervoor kozen, maar zelf ben ik nogal een ‘sucker‘ voor een mooi overzicht. En een foto met een witte rand tussen de rest, dat vond ik eigenlijk niet zo mooi.

Het einde van het vierkante tijdperk van Instagram kwam met de update van september 2015. Ik denk dat Instagram zelf ook door had dat gebruikers klaar waren met het vierkante formaat.

P.s. Volg je mij al op Instagram?

Niet vierkante foto op Instagram zettenZo post je een staande (portrait) foto niet vierkant op Instagram

Vierkant hoeft niet meer. Zo zet je een staande of liggende (portrait of landscape) foto op Instagram

Zo zet je een liggende foto niet vierkant op Instagram

Niet vierkante foto op Instagram zetten

Zo post je een staande (portrait) foto niet vierkant op Instagram

Zo zet je een liggende foto niet vierkant op Instagram

Zo zet je een liggende foto niet vierkant op Instagram

Zo post je een staande (portrait) foto niet vierkant op Instagram

Zo zet je een liggende foto niet vierkant op Instagram

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

28 reacties op Zo zet je een niet-vierkante foto op Instagram

 1. Peggy 10 april 2019 at 22:02 #

  Hoi Laura,

  Weet je misschien ook hoe ze 1 foto in 3 keer plaatsen? Of in 6 of 9 keer.. dat het dus een soort puzzeltje is maar dat ik op het account dus de hele compositie ziet.

  • Laura 10 april 2019 at 22:21 #

   Dan moet je de foto’s bijvoorbeeld met Photoshop in stukjes knippen en die dan apart van elkaar uploaden.

 2. Marjolein 13 oktober 2018 at 08:30 #

  Hi! Thanks voor je tip! Ik gebruik ook Later voor het plaatsen van foto’s, maar op een een of andere manier worden de foto’s toch kleiner geplaatst (vierkant afgesneden). Ik ben bijgewerkt naar de nieuwste versie, dus begrijp niet wat er aan de hand is. Jij misschien?

 3. Ronald Verhoog 21 september 2018 at 10:11 #

  Supertip! Ik ergerde mij al aan de verkante foto’s….
  Weet je dezelfde tip ook vanaf een iMac in een browser? Geen idee hoe je overigens foto’s upload vanaf je iMac.

 4. Marianne Vreugdenhil 2 juni 2018 at 13:39 #

  prachtige plaatje en goede tips. Ik zou graag willen weten hoe je een tussenplaatje maakt met alleen een kleurvak met een kleine tekst erop? Dit voor de rust in de pagina. Graag een advies en tips

 5. Jacqueline de Groot 16 mei 2018 at 12:02 #

  Hallo Laura,
  Via InstaSize kun je foto’s volgens mij zo maken dat ze kloppen met de verhouding die zij voorschrijven.
  Ik heb nog een vraagje aan jou:
  Kun je een foto die je eenmaal geplaatst heb vervangen door een andere zonder de content (oa likes en commentaren) te verwijderen? Ik heb nl de verkeerde geplaatst.
  Alvast dank voor je reactie!

  • Laura 21 mei 2018 at 08:44 #

   Helaas, dat kan niet. Gepost is gepost!

   • Jacqueline 21 mei 2018 at 22:04 #

    Dank voor je reactie, Laura! ?

 6. Ronny 16 februari 2018 at 14:48 #

  Wil je gewoon bedanken voor al de uitleg die je geeft. Ben pas op instagram en je staat bij mijn favorieten, zal het nog nodig hebben. Grtjs

  • Laura 16 februari 2018 at 16:59 #

   Graag gedaan Ronny, thanks! Leuk om te lezen!

 7. Daniela 7 november 2017 at 23:18 #

  Hartstikke bedankt voor de heldere uitleg. Bij nieuwe plaatsingen lukt het nu om een afwijkend formaat te kiezen. Echter, reeds geplastste fotos kan ik niet achteraf alsnog aanpassen naar een ander formaat. Of heb je daar soms ook nog een trucje voor?

  • Laura 8 november 2017 at 08:17 #

   Zodra een foto geplaatst is kun je die niet meer veranderen Daniela. Dus niet in uitsnede, maar ook niet in bewerking. De enige optie die je hebt is de foto verwijderen en opnieuw uploaden.

 8. Brenda de Kok 8 augustus 2017 at 09:58 #

  Hi Laura, bedankt voor je insta tips! Super leuk om door je verschillende blogs te gaan en elke keer meer te leren over fotografie en alles eromheen!

  Zo las ik eerder over het exporteren vanuit Lightroom en in een reactie hierboven geef je aan dat je een formaat van 1080px gebruikt. Dit gaat over de lange rand als ik het goed heb? Ik vroeg me af welke instellingen je gebruikt voor kwaliteit (100 of minder), pixels per inch (300 of minder) en verscherpen voor scherm (laag, standaard, hoog)? Ik ben benieuwd :-)

 9. Ton ten Brinke 3 maart 2017 at 10:43 #

  Dank voor deze waardevolle tip. Einde frustraties. GroeTon.

  • Laura 3 maart 2017 at 11:18 #

   Super om te horen Ton! Daar doe ik het voor :)

 10. Monika 31 januari 2017 at 15:59 #

  Hoi Laura,
  Dank voor je nuttige tips! Toch heb ik steeds een probleem met jawel verticale foto’s in geheel te plaatsen, ook Met 7,5 Insta versie. En zo mijn slank en rank tulp werd door instagram afgesneden, echt zonde.
  Misschien weet je inmiddels tips om de verticale foto’s oorspronkelijk te behouden?
  Alvast dank!
  Groetjes Monika

  • Laura 3 maart 2017 at 11:18 #

   Hoi Monika, dat klopt. Zoals ook in de tekst staat: een verticale 3:2 foto wordt altijd iets afgesneden, omdat ze deze verhouding niet toestaan. Als je persé de uitsnede hetzelfde wilt houden, dan is de enige oplossing om er witte randen omheen te doen.

 11. Marjolein 10 november 2016 at 12:49 #

  Goedemorgen Laura, ik heb een vraagje over jouw lay-out van de foto’s. Graag zou ik willen weten hoe je de witte ruimte tussen de foto’s creërt.

  Groet,
  Marjolein

  • Laura 11 november 2016 at 10:05 #

   Bedoel je de witte ruimte tussen de foto’s op Instagram? Dat gebeurt automatisch! Als je het hebt op witte ruimte tussen de foto’s op deze site? De ene keer is dat omdat het gewoon twee plaatjes naast elkaar zijn, de andere keer zijn de twee foto’s tot één afbeelding samengevoegd en heb ik er in Photoshop een wit streepje tussen gezet.

 12. mamamia 17 oktober 2016 at 20:07 #

  Dag Laura,

  Ik wil graag weten hoe je scherpe foto’s kunt delen op insta. Als ik een foto maak via mijn spiegelreflexcamera en deel op insta is het nooit scherp genoeg als op mijn camera/laptop.

  heel veel groetjes.

 13. Rachel 5 september 2016 at 09:13 #

  Hoi Laura

  Ik kwam toevalig op jou website waarin je een stukje schrijft over vierkante foto’s op instagram!
  Ik vroeg me af of Latergramme veilig is en geen persoonlijke foto’s deelt openbaar? want dat wil ik niet.
  En is Latergramme hetzelfde als Instargam of juist toch anders?

  Ik volg je nu hoor! leuk!

  • Laura 6 september 2016 at 15:11 #

   Latergramme is een tool om foto’s op Instagram te zetten. Lees er meer over in dit artikel. Uiteraard plaatst Latergram/Instagram alleen de foto’s die jij hiernaar upload. :)

 14. Joy 28 september 2015 at 14:41 #

  Hi Laura! Wat tof dat ik je site ontdekt heb, ik ga je ook meteen volgen op Instagram: je maakt geweldige foto’s!
  Ik zie dat ze allemaal scherp zijn, iets wat bij mij niet lukt. De foto die ik maak is helemaal scherp, zo ook als ik de foto bewerk in Instagram. Zodra ik op het pijltje druk om de beschrijving te typen, wordt de foto in dat volgende scherm heel vaag of komt er een grijs vlak. Heb je toevallig enig idee hoe dat komt?
  Lieve groetjes, Joy

  • Laura 28 september 2015 at 14:48 #

   Hoi Joy, leuk dat je hier op de site bent! :) Wat je beschrijft herken ik niet. Gebeurt dit met alle foto’s? Foto’s die je maakt met de IG app? En foto’s die je vanuit de bibliotheek importeert? Ik vrees dat ik je niet verder kan helpen.

 15. Linda 23 september 2015 at 19:27 #

  Goed om te lezen dat Latergramme nu ook is aangepast! Ik vond het al irritant dat ik nu toch weer foto’s naar mezelf moest mailen en dan handmatig in Instagram plaatsen. Ga ik weer met Latergramme aan de slag:-)

 16. edith stap 12 september 2015 at 18:07 #

  Ik gebruik nog steeds whitagram omdat als je nu een foto plaatst op gewoon formaat(niet vierkant) wordt er alsnog een stukje vanaf gehaald bij een staande foto en dat vind ik zo jammer…maar goed er is vooruitgang dus misschien in de toekomst dat 2:3 ook nog wel komt…;-) En ik heb genoten van jouw foto’s van je rondreis…!!

Geef een reactie

X