Instagram stond lange tijd bekend om de vierkante foto’s. Er waren wel al trucjes om een foto niet-vierkant te uploaden door er bijvoorbeeld een witte rand omheen te zetten, maar dat is allang niet meer nodig. In dit artikel lees je hoe je een staande (portrait) of liggende (landscape) foto upload naar Instagram en welke beperkingen hierbij zijn.
Hoe upload je een niet-vierkante foto naar Instagram?
Om een niet-vierkante foto te plaatsen open dan de app en zoek in de Bibliotheek een foto die niet vierkant is. Dit kunnen foto’s zijn die je bijvoorbeeld via je Dropbox of mail op je telefoon hebt opgeslagen, maar ook foto’s die je met de ‘gewone’ camera app hebt gemaakt. (Foto’s die je rechtstreeks met de knop in Instagram maakt blijven vierkant).
Klik op de foto die je wilt plaatsen. In eerste instantie zal deze foto beeldvullend en vierkant te zien zijn. Klik dan op het ratio-knopje, links onderin bij de foto. Het knopje ziet eruit als een rondje met twee ‘hoekjes’. Wanneer je hier op heb geklikt, zie je de foto nu in z’n originele beeldverhouding. (Behalve als de foto te lang of te smal is, daarover hieronder meer). De lege ruimte die er omheen komt, die wordt niet als witte rand geplaatst.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
Een voorbeeld van een liggende (landscape) foto op Instagram, geplaatst via bovenstaande manier.
Dit bericht bekijken op Instagram
Maximale beeldverhoudingen voor Instagram
Nu is het niet zo dat álle ratio-beperkingen zijn opgeheven. Ik heb het even uitgezocht en kwam er achter dat het niet mogelijk is om een heel breed panorama te plaatsen. Hierbij wordt alsnog verplicht een deel van de foto eraf geknipt. De nieuwe maximale verhouding hierbij is exact 1000:523; dus laten we voor het gemak zeggen rond 2:1. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat de foto’s heel smal worden bij het bekijken in de app. Een liggende foto van 3:2 is dus geen probleem.
Voor verticale uitsnedes is er een andere beperking, want hierbij ligt de maximale beeldverhouding rond 4:5 (De precieze verhouding is 807:1000). Dit is uiteraard om te voorkomen dat gebruikers hele langwerpige foto’s gaan plaatsen en zo hun foto’s extra groot kunnen plaatsen. (Zoals je ziet gebeuren op Pinterest). Een verhouding van 4:5 betekent dat een foto van 2:3 nét een klein stukje mist. Na het tikken op het ratioknopje kun je de foto nog iets omhoog of omlaag schuiven om de specifieke uitsnede op Instagram te bepalen.
Ik begrijp de beperking in beeldverhouding goed, maar vind het voor verticale foto’s wel jammer dat ze niet gewoon 2:3 toestaan; juist omdat het verschil zo klein is. Ik vermoed dat hiervoor is gekozen vanwege de layout waarbij je met deze beeldverhoudingen op een iPhone nog net de naam van de Instagrammer ziet, de like/reactie knop onderin en het aantal ‘vind ik leuks’.
Als je per se wilt voorkomen dat bij een verticale foto toch een deel van de foto ontbreekt, dan kun je dit oplossen door een witte rand om de foto voor Instagram te plaatsen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Doordat de foto’s niet langer vierkant hoeven te zijn, gaf me dit meer mogelijkheden voor het plaatsen van mijn (favoriete) archieffoto’s. Zoals onderstaande vlinderfoto, waar ik eerder het verhaal achter de foto over schreef.
Hetzelfde geldt voor mijn voeten in het lege zwembad.
Om het foto overzicht van iedere gebruiker (met de drie kolommen) ‘netjes’ te houden, knipt Instagram je foto wel vierkant uit voor je feed/gallery. Deze uitsnede is niet aan te passen, al zou dat natuurlijk wel een hele mooie feature zijn. De uitsnede die Instagram kiest kun je wel een paar stappen eerder controleren, door weer op het ratioknopje te klikken en te zien hoe de foto beeldvullend is.
Liggende en staande foto’s uploaden via Later
Er zijn verschillende manieren om een foto van de computer op Instagram te zetten. In het artikel wat ik hierover schreef vertelde ik dat ik een fan ben van de app Later. Je hoeft hiervoor niets anders te doen, Later plaatst de foto’s automatisch in de originele uitsnede. Behalve als de foto te lang of te smal is, dan geeft het programma hiervoor een waarschuwing.
Waarom het zo fijn is dat Instagram niet meer alleen voor vierkante foto’s is.
Ik maakte nogal een late start met Instagram. Terwijl om mij heen iedereen al aan het ‘grammen‘ was, had ik de app niet eens op mijn telefoon geïnstalleerd. Sinds 2014 ben ik ‘om’ en heb ik honderden foto’s geupload. Ik vind het een fantastisch medium voor het delen van foto’s. In tegenstelling tot Facebook en Twitter draait het namelijk compleet om de foto.
Foto’s die je plaatste op Instagram moesten in het begin altijd vierkant zijn. Het heeft een tijd geduurd voordat ik gewend was aan de vierkante formaten; ik ben meer van het landscape 3:2. En ik vind dat sommige foto’s gewoon niet ‘werken’ als vierkant. Toen ik fanatiek aan het Instagrammen was tijdens de lange reis die ik maakte, leerde ik zelfs om ‘vierkant’ te kijken. Ik maakte dan soms een foto bewust met een iets andere compositie, omdat deze dan beter zou werken als vierkant beeld op Instagram.
Zo vond ik onderstaande twee foto’s net niet lekker uitkomen in vierkant formaat. Ik maakte daarom ter plekke een variant die ik beter vond passen bij de vierkante uitsnede op Instagram.
Uiteraard was er altijd de mogelijkheid om foto’s te plaatsen met een witte rand er omheen. Ik snap heel goed waarom mensen hiervoor kozen, maar zelf ben ik nogal een ‘sucker‘ voor een mooi overzicht. En een foto met een witte rand tussen de rest, dat vond ik eigenlijk niet zo mooi.
Het einde van het vierkante tijdperk van Instagram kwam met de update van september 2015. Ik denk dat Instagram zelf ook door had dat gebruikers klaar waren met het vierkante formaat.
P.s. Volg je mij al op Instagram?