Instagram stond lange tijd bekend om de vierkante foto’s. Er waren wel al trucjes om een foto niet-vierkant te uploaden door er bijvoorbeeld een witte rand omheen te zetten, maar dat is allang niet meer nodig. In dit artikel lees je hoe je een staande (portrait) of liggende (landscape) foto upload naar Instagram en welke beperkingen hierbij zijn.

Hoe upload je een niet-vierkante foto naar Instagram?

Om een niet-vierkante foto te plaatsen open dan de app en zoek in de Bibliotheek een foto die niet vierkant is. Dit kunnen foto’s zijn die je bijvoorbeeld via je Dropbox of mail op je telefoon hebt opgeslagen, maar ook foto’s die je met de ‘gewone’ camera app hebt gemaakt. (Foto’s die je rechtstreeks met de knop in Instagram maakt blijven vierkant).

Klik op de foto die je wilt plaatsen. In eerste instantie zal deze foto beeldvullend en vierkant te zien zijn. Klik dan op het ratio-knopje, links onderin bij de foto. Het knopje ziet eruit als een rondje met twee ‘hoekjes’. Wanneer je hier op heb geklikt, zie je de foto nu in z’n originele beeldverhouding. (Behalve als de foto te lang of te smal is, daarover hieronder meer). De lege ruimte die er omheen komt, die wordt niet als witte rand geplaatst.

Klik op het ratioknopje links onderin bij de foto.

Klik op het ratioknopje links onderin bij de foto.

De foto wordt nu in z'n originele uitsnede geplaatst.

Je ziet nu de originele uitsnede weer terug. De lege randen die je erom heen ziet, die worden niet zo geplaatst.

Een voorbeeld van een liggende (landscape) foto op Instagram, geplaatst via bovenstaande manier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Laura Vink (@lauravink) op

Maximale beeldverhoudingen voor Instagram

Nu is het niet zo dat álle ratio-beperkingen zijn opgeheven. Ik heb het even uitgezocht en kwam er achter dat het niet mogelijk is om een heel breed panorama te plaatsen. Hierbij wordt alsnog verplicht een deel van de foto eraf geknipt. De nieuwe maximale verhouding hierbij is exact 1000:523; dus laten we voor het gemak zeggen rond 2:1. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat de foto’s heel smal worden bij het bekijken in de app. Een liggende foto van 3:2 is dus geen probleem.

Voor verticale uitsnedes is er een andere beperking, want hierbij ligt de maximale beeldverhouding rond 4:5 (De precieze verhouding is 807:1000). Dit is uiteraard om te voorkomen dat gebruikers hele langwerpige foto’s gaan plaatsen en zo hun foto’s extra groot kunnen plaatsen. (Zoals je ziet gebeuren op Pinterest). Een verhouding van 4:5 betekent dat een foto van 2:3 nét een klein stukje mist. Na het tikken op het ratioknopje kun je de foto nog iets omhoog of omlaag schuiven om de specifieke uitsnede op Instagram te bepalen.

Ik begrijp de beperking in beeldverhouding goed, maar vind het voor verticale foto’s wel jammer dat ze niet gewoon 2:3 toestaan; juist omdat het verschil zo klein is. Ik vermoed dat hiervoor is gekozen vanwege de layout waarbij je met deze beeldverhoudingen op een iPhone nog net de naam van de Instagrammer ziet, de like/reactie knop onderin en het aantal ‘vind ik leuks’.

Dit is een verticale foto met verhouding 2:3

Als je nu het ratioknopje gebruikt, dan zie je dat niet de gehele foto in beeld komt. Schuif de foto omlaag of omhoog om de specifieke uitsnede voor Instagram te bepalen.

Als je nu het ratioknopje gebruikt, dan zie je dat niet de gehele foto in beeld komt. Schuif de foto omlaag of omhoog om de specifieke uitsnede voor Instagram te bepalen.

Als je per se wilt voorkomen dat bij een verticale foto toch een deel van de foto ontbreekt, dan kun je dit oplossen door een witte rand om de foto voor Instagram te plaatsen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram