Fotobewerking hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een preset is het vaak één druk op de knop. Zo’n preset wordt ook wel een voorinstelling (of een filter) genoemd. Je kunt het zien als een fotobewerkingsrecept, waarbij alle ingrediënten in één keer op de foto toegepast worden. In dit artikel leer je hoe je de presets importeert in Lightroom Classic, Lightroom CC en Lightroom 6 of ouder.
Leesvoer vooraf
- Vind je het nog onduidelijk wat een preset precies inhoudt? Lees dan het artikel over het verschil tussen een preset en een template.
- Weet je niet wat het verschil is tussen Lightroom Classic en Lightroom CC? Lees dan het artikel over de verschillende abonnementsvormen van Lightroom.
Download de presets
Voor we gaan beginnen, download je de presets. Bewaar ze op je computer op een plek waar je ze makkelijk kan terugvinden. Heb je de voorinstellingen gedownload als zip-bestand? Pak ze dan eerst uit, zodat je de losse bestanden ziet.
Goed om te weten: in Lightroom Classic en Lightroom CC kun je het beste de .xmp-bestanden importeren, al accepteert het programma ook de bestandsextensie .lrtemplate. Bij oudere versies van Lightroom (Lightroom 6 en ouder) werken alleen .lrtemplate-bestanden, met de .xmp kun je niets.
In Laura’s Library kun je tien van mijn favoriete, zelfgemaakte zwart-witpresets downloaden. Geen ‘doffe’ zwart-witomzetting, maar direct sprekende en krachtige foto’s! Kijk maar naar onderstaande voorbeelden.
(Sta je al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Check dan de nieuwsbrief die ik je op 3 oktober heb gestuurd!)
Ready? Dan gaan we ze nu in Lightroom zetten.
- Stappenplan om voorinstellingen te importeren in Lightroom Classic
- Stappenplan om voorinstellingen te importeren in Lightroom CC
- Stappenplan om voorinstellingen te importeren in Lightroom 6 en daarvoor
Presets installeren in Lightroom Classic
Stap 1. Open Lightroom Classic en ga naar de Ontwikkelmodule.
Stap 2. Aan de rechterkant van het scherm staat het tabje Voorinstellingen (onder de Navigator). Klik op het plusje aan de zijkant en vervolgens op Voorinstellingen importeren. Als het plusje zwart is en je kunt er niet op klikken, zorg dan dat je eerst een foto geselecteerd hebt.
Stap 3. Er opent een nieuw scherm. Ga naar de map op de computer waar je de presets hebt opgeslagen. Je selecteert ze allemaal door op een Mac CMD + A op het toetsenbord te gebruiken, bij Windows CTRL + A. Of klik met de muis het eerste bestand aan, houd vervolgens SHIFT ingedrukt op het toetsenbord en klik op de laatste preset. Als alles geselecteerd is, klik je op de knop Importeren.
Stap 4. Dat was het al! De voorinstellingen zijn geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Je vindt ze onder het kopje Gebruikersvoorinstellingen.
Lightroom voorinstellingen organiseren in groepen
Als je veel presets importeert, dan kan het onder Gebruikersvoorinstellingen best een lange lijst worden. Het wordt dan een beetje onoverzichtelijk en het duurt langer om je favoriete presets te vinden. Gelukkig kun je in Lightroom Classic voorinstellingen ook handig organiseren. Volg hiervoor de onderstaande (maar optionele) stappen.
Stap 5. Klik met de rechtermuisknop op één van de presets en kies Verplaatsen.
Stap 6. Er opent een nieuw venster. Klik op Gebruikersvoorinstellingen en vervolgens op Nieuwe groep.
Stap 7. Geef de groep een naam, bijvoorbeeld Vink Academy – Zwart-wit. Klik op Maken.
Stap 8. De geselecteerde voorinstelling is verplaatst naar de nieuwe groep, die nu boven de Gebruikersvoorinstellingen staat. Je kunt vervolgens de andere presets stuk voor stuk naar de nieuwe groep slepen. Of gebruik weer de rechtermuisknop en kies opnieuw Verplaatsen.
Presets installeren in Lightroom CC
Stap 1. Open Lightroom CC. Klik aan de zijkant op het icoontje met de schuifjes voor de bewerkingsmogelijkheden. Rechtsonderin staat nu een knop Voorinstellingen. Klik daarop.
Stap 2. Er schuift een paneel uit, met bovenin Voorinstellingen en drie puntjes ernaast. Klik op de puntjes en vervolgens Voorinstellingen importeren.
Stap 3. Ga naar de map waar de presets zijn opgeslagen en selecteer alle .xmp bestanden. Dit doe je door op een Mac CMD + A op het toetsenbord in te toetsen, bij Windows CTRL + A. Of klik met de muis het eerste bestand aan, houd vervolgens SHIFT ingedrukt en klik op het laatste bestand. Als alles geselecteerd is klik je op de knop Importeren.
Stap 4. Yes, de presets zijn klaar voor gebruik! Ze staan onder elkaar bij Gebruikersvoorinstellingen en je hoeft ze alleen maar aan te klikken om het effect op de foto toe te passen.
Voorinstellingen organiseren in Lightroom CC
Wil je de presets organiseren, bijvoorbeeld omdat je er veel hebt en de lijst zo lang wordt? Volg dan onderstaande stappen.
Stap 5. Klik met je rechtermuisknop op een preset. Kies Verplaatsen naar groep > Nieuwe groep.
Stap 6. Geef de nieuwe groep voorinstellingen een naam. Bijvoorbeeld Vink Academy – Zwart-wit. Klik op Maken.
Stap 7. De geselecteerde preset is verplaatst. Je kunt nu de rest van de presets op deze manier verplaatsen, want de groep staat nu in het lijstje. Slepen werkt helaas niet.
Presets installeren in Lightroom 6 (of oudere versies)
Het installeren van presets in oudere versies van Lightroom (LR 6, LR 5, etc) werkt iets anders, omdat je de ‘importeren’ knop niet hebt. Volg daarom onderstaand stappenplan. Ook goed om te weten: de presets moeten de bestandsextensie .lrtemplate hebben. Heb je presets gedownload die .xmp zijn? Dan worden die helaas niet herkend door de oudere versies van Lightroom.
Stap 1. Open Lightroom en vervolgens het venster met de voorkeuren. Bij Windows ga je naar Bewerken (bovenin beeld) en dan Voorkeuren. Bij Mac klik je op Lightroom (in het menu bovenin) en vervolgens Voorkeuren (of sneltoets CMD + komma).
Stap 2. Kies bovenin het nieuwe venster het tabje Voorinstellingen. Vervolgens klik je op de knop Lightroom voorinstellingen tonen.
Stap 3. Als het goed is, opent nu Windows Verkenner op een Windows computer en Finder op de Mac. Open hier de map Lightroom en vervolgens de map Develop Presets.
Stap 4. Je bent nu op de plek aangekomen waar alle presets staan. Het makkelijkst is om hier een nieuwe map aan te maken (Die je bijvoorbeeld Vink Academy – Zwart-wit noemt). Open die map en daarin kopieer je de gedownloade bestanden. Door het aanmaken van een map worden de voorinstellingen gelijk netjes georganiseerd.
Stap 5. Start Lightroom opnieuw op. Hierna zijn de voorinstellingen geïnstalleerd en klaar voor gebruik!