Topmenu

Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop

In Photoshop vind je in het menu Afbeelding de opties Canvasgrootte en Afbeeldingsgrootte staan. Bij beiden kun je een formaat opgeven. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee? In dit artikel leg ik het je uit.

Afbeeldingsgrootte in Photoshop

Met het menu Afbeeldingsgrootte in Photoshop kun je een foto verkleinen of vergroten. Als je de foto verkleint, dan krijgt die minder pixels. Je kiest hier om verschillende redenen voor, bijvoorbeeld omdat je de foto per mail wilt versturen. Minder pixels zorgen voor minder MB’s. Of misschien wil je de foto verkleinen omdat je deze online wilt zetten en internetgebruikers niet de mogelijkheid wilt geven om de foto te downloaden en groot te printen.

Voorbeeldfoto in Photoshop

In het voorbeeld gebruik ik een 6 megapixel foto. De lange zijde is 3000 pixels, de korte zijde 2000 pixels (3000 x 2000 = 6 000 000 = 6 megapixel). Voor het verkleinen van de foto ga je naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte en geef je het nieuwe formaat in.

Kies ik bij de breedte bijvoorbeeld 2000, dan verandert ook automatisch de hoogte naar 1333 pixels. Dit komt omdat het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aanstaat. Zo behoud je dezelfde beeldverhouding.

Photoshop Afbeeldingsgrootte

De originele foto is 3000x2000pixels.

Aanpassen van de breedte met linkje aan

Met het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aan, blijft de beeldverhouding hetzelfde als je één van deze twee getallen aanpast.

Zou je het linkje uitzetten, dan verandert de breedte wel naar 2000, maar blijft de hoogte ook 2000. Dat geeft een heel raar resultaat, kijk maar:

Afbeeldingsgrootte zonder link aan

Als je niet de link tussen breedte en hoogte aanhoud, dan trek je de foto uit z’n verband. Dit vreemde effect heb je natuurlijk liever niet.

Het is dus altijd belangrijk om het linkje voor de vaste beeldverhouding aan te laten staan!

Foto vergroten met afbeeldingsgrootte

Ook het vergroten van de foto kan met afbeeldingsgrootte. De foto krijgt dan meer pixels. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze nieuwe pixels door Photoshop ‘erbij verzonnen worden’. Er zit dus een grens tot hoever je een foto kunt vergroten en dit nog een mooi resultaat geeft.

Bij Afbeeldingsgrootte typ ik bij de breedte de nieuwe waarde in, 3600 pixels. Het getal bij hoogte verandert met het linkje aan naar 2400 pixels. Het nieuwe formaat van de foto wordt dus 3600 x 2400 = 8 640 000 pixels = 8,64 megapixels. Oftewel: de foto heeft straks meer dan 2,5 miljoen (!) nieuwe pixels. Photoshop kent verschillende manieren om deze nieuwe pixels te berekenen. Ik laat deze even buiten beschouwing voor dit artikel, maar experimenteer hier gerust mee!

De foto is nu vergroot naar 8,6 megapixels

De foto is nu vergroot naar 8,64 megapixels

Foto bijsnijden met canvasgrootte

Ik ga nu aan de slag met canvasgrootte. Ik gebruik nog steeds dezelfde 6 megapixelfoto en ga naar Afbeelding > Canvasgrootte. De kans is groot dat je nu niet een maat in pixels ziet staan, maar dat er procent staat.

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Ik klik op Procent, kies voor Pixels en vul bij de breedte 3600 pixels in. Het valt gelijk op dat de hoogte niet mee aanpast naar 2400 pixels, maar dat deze op 2000 pixels blijft staan. Goed, laten we eens kijken wat er gebeurt als ik op OK druk.

Nadat ik Pixels heb geselecteerd, zie ik het pixelformaat van de foto staan: 3000x2000pixels.

Nadat ik Pixels heb geselecteerd, zie ik het pixelformaat van de foto staan: 3000x2000pixels.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000px. Valt meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000 pixels. Wat meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Er verschijnt vervolgens een waarschuwing. Photoshop geeft aan dat het nieuwe formaat kleiner is dan het originele formaat. En dat-ie dus pixels moet weggooien. Klik op Doorgaan om te zien wat er gebeurt.

Waarschuwing bij canvasgrootte

Deze waarschuwing verschijnt. Klik op Doorgaan.

Foto croppen met canvasgrootte

De pixels aan de zijkant zijn weggesneden en de foto is nu vierkant geworden!

In de feite heb je op deze manier de foto gecropt, zonder de croptool zelf te gebruiken.

Rand om foto maken met canvasgrootte

Laten we ook eens kijken wat er gebeurt als ik een bredere waarde ingeef. Ik ga terug naar de originele foto en vul dan bij de breedte 3600 pixels in.

Ik vul de nieuwe waarde voor de breedte in: 3600px. Wat gelijk opvalt is dat het getal bij de hoogte (2000px) onveranderd blijft!

Ik vul de nieuwe waarde voor de breedte in: 3600 pixels. De waarde van 2000 pixels blijft weer gelijk.

Foto croppen met canvasgrootte

Dit is het resultaat. De foto is breder geworden; aan de zijkanten zijn witte banden toegevoegd.

Je ziet dat de foto een witte rand heeft gekregen aan de zijkanten. Photoshop heeft dus extra pixels aan het bestand geplakt, maar is niet aan de pixels van de foto gekomen. De kleur wit is niet toevallig, deze stond ingesteld bij canvasgrootte. Ik open canvasgrootte opnieuw, kies als hoogte nu 24000 pixels en selecteer nu in plaats van wit een gele kleur bij canvasuitbreiding. Ook verander ik de plaatsing. In het raster van 9 vakjes klik ik op het bovenste, middelste vakje. Hier verschijnt de punt en de pijltjes wijzen nu opzij en omlaag. Omdat de breedte gelijk blijft, betekent dit dat de nieuwe pixels aan de onderkant van de foto zullen komen.

Canvasuitbreiding bij Canvasgrootte in Photoshop

Nieuwe hoogte: 2400 pixels. Ik kies een gele kleur bij canvasuitbreiding en selecteer aan welke zijde de canvasuitbreiding moet komen, namelijk aan de onderkant.

Canvasgrootte

En ja hoor, een gele band verschijnt aan de onderkant van de foto.

Met de canvasuitbreiding selecteer je dus welke kleur de rand krijgt. Omdat ik je nog één dingetje wil laten zien, open ik voor de laatste keer canvasgrootte. Ik vink nu het vakje aan bij “Relatief”. Je vult nu niet de totale breedte of hoogte in, maar vertelt alleen hoeveel je er nieuw aan wilt toevoegen. Handig als je bijvoorbeeld overal 200 pixels of bijvoorbeeld 10% aan wilt toevoegen; je hoeft er dan geen rekeningmachine bij te pakken. Voor een gele band aan de bovenkant kies ik 400 pixels en zorg ik dat de pijltjes van de plaatsing omhoog wijzen.

Relatief bij canvasgrootte

Het vakje bij Relatief staat nu aan. Ik verander ook de plaatsing naar omhoog.

Het eindresultaat: er is nu weer een gele balk boven de foto gekomen.

Het eindresultaat: er is nu weer een gele balk boven de foto gekomen.

Nu weet ik niet zo goed wat je met bovenstaande foto met witte en gele balken zou willen doen, maar ik hoop dat het je een goed voorbeeld geeft. Je gebruikt canvasgrootte dus vooral als je een rand om de foto wilt plaatsen. Sms is het nodig om een witte rand om de foto te zetten voor Instagram, omdat bij een staande foto anders door Instagram een stuk afgesneden wordt.

Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte

Samengevat passen zowel afbeeldingsgrootte en canvasgrootte het aantal pixels van het beeld aan, maar zit het verschil erin hoe de functies omgaan met de foto zelf. Bij afbeeldingsgrootte wordt het beeld geschaald naar het nieuwe formaat, zonder dat daarbij de uitsnede verandert. Bij canvasgrootte worden er bij het nieuwe formaat pixels afgesneden of pixel toegevoegd, waarbij de pixels van de foto zelf niet veranderen.

Werk je met Lightroom? Wanneer je een foto exporteert en je geeft er een ander formaat in, dan werk je in feite met afbeeldingsgrootte. Lees hier meer over het verkleinen van foto’s in Lightroom.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

2 reacties op Het verschil tussen afbeeldingsgrootte en canvasgrootte in Photoshop

 1. Hans 11 april 2019 at 11:44 #

  Beste Rashmideva,

  Als ik foto’s vergroot naar 40-50 dan voeg ik een witrand toe, zodanig, dat de oorspronkelijke verhouding behouden blijft. In dit geval 40-60. De afdruk krijgt dan ook die witrand die je er met een scherp mesje af kunt snijden. Bij panorama’s bijvoorbeeld werkt dit perfect.

  Groet,
  Hans.

 2. Rashmideva 23 maart 2016 at 21:11 #

  Hoi Laura,

  leuk artikel over vergroten/verkleinen van een foto.
  Ik werk veel met Lightroom6. Als ik daar de fotogrootte tijdens het exporteren instel op 40×50 cm en hem zo aflever bij een afdrukwinkel, dan blijkt deze foto altijd te groot te zijn. Hij moet dan ter plekke nog worden bijgesneden -iets wat beeld informatie kost die ik niet had voorzien. Nu begreep ik dat je al in de develop/ontwikkelmodule de foto eerst moet bijsnijden (maak eerst een virtuele kopie) op een beeldverhouding van 4:5. LR6 heeft deze voorinstelling al.
  Maar: welke voorinstelling moet ik nu kiezen bij een gewenste vergroting van 20:30 ? Kun je mij dat aangeven per mail? En misschien is het zinvol/leuk om een artikel te schrijven over de beelduitsnede in relatie tot het laten uitprinten van grotere foto’s (bv. een Poster van 50x70cm) van uit Lr of Photoshop Elements ?
  Dank alvast.
  Rashmideva

Geef een reactie

X