Toen ik jaren geleden een camera kocht met een kantelbaar LCD-scherm, zag ik dat vooral als een leuke extra functie. “Misschien is het wel eens handig“. Inmiddels zou ik niet meer zonder kunnen. In dit artikel vertel ik je de zeven voordelen van een kantelbaar (of opklapbaar) beeldscherm op je camera en wanneer ik het meestal gebruik. Wie weet geeft dit artikel jou inspiratie waardoor je anders gaat fotograferen. Of misschien maak je een kantelbaar scherm wel een belangrijke eis bij de aanschaf van een nieuwe camera.

Een LCD-scherm heeft scharnieren nodig om deze te laten kantelen. De scharnieren zitten vaak aan beide kanten, waardoor je het beeldscherm eerst iets naar voren trekt en vervolgens omhoog of omlaag kan kantelen. Of het scharnier zit aan één kant, waardoor je het scherm meestal eerst openklapt en vervolgens kunt draaien. Hoewel steeds meer cameratoestellen een kantelbaar scherm hebben, zijn er ook nog genoeg nieuwe modellen met een ‘vast’ scherm.

1. Laag bij de grond fotograferen

Als je mij in de herfst tegenkomt in het bos, dan is de kans groot dat ik er paddestoelen fotografeer. In die situatie is een kantelbaar scherm voor mij echt onmisbaar. Voor een rustige achtergrond fotografeer je paddestoelen het best laag bij de grond. Maar daarvoor languit op een vochtige, modderige bosgrond liggen? Liever niet.

Dankzij het kantelbare beeldscherm zie je precies wat je doet als je knielt of hurkt en tegelijkertijd de camera laag bij de grond houdt. Je krijgt misschien nog steeds natte knieën voor die perfecte foto, maar dat is niets vergeleken met een modderige jas. (En je kunt natte knieën weer makkelijk voorkomen door een plastic tas op de grond te leggen, maar dat is niet genoeg als je languit moet liggen).

Kantelbaar beeldscherm bij paddestoelen fotograferen

Het kantelbare beeldscherm zorgde er voor dat ik niet op de grond hoefde te liggen

2. Hoog perspectief

Stel je voor dat je een bruisend festival bezoekt. Jouw favoriete artiest staat op het podium en daar wil je graag een goede foto van maken. Helaas ben je geen 2 meter lang en staat er telkens iemand voor je, zelfs als je op je tenen staat. Zonder kantelbaar scherm kun je de camera in de lucht houden en dan maar hopen dat je raak schiet. Of je houdt jouw camera hoog in de lucht, kantelt het scherm naar beneden en hebt een perfect overzicht.

3. Wachten op het juiste moment

Bij landschapsfotografie of avondfotografie zet ik mijn camera vaak op een statief. Ik bepaal dan de ideale compositie en wacht vervolgens het perfecte moment af. Bij landschapsfotografie is dat bijvoorbeeld een verandering in het licht, of wanneer de wolken precies ‘goed’ hangen. Bij avondfotografie wacht ik tot het blauwe uurtje het mooiste contrast geeft met de straatverlichting, of tot er bijvoorbeeld een bus voorbij komt die ik met lichtstrepen wil fotograferen.

Niet iedereens statief komt ook tot ooghoogte. En sowieso is ooghoogte lang niet altijd het beste standpunt om een situatie te fotograferen. Daarom is het kantelbare beeldscherm zo handig. Het maakt niet uit hoe laag/hoog je camera op een statief staat, je ziet precies wat je doet en kunt zo het juiste moment afwachten. Dus geen minuten in vermoeiende houdingen staan. En je raakt ook tussendoor je perfecte compositie niet kwijt.

Hier gebruikte ik het kantelbare beeldscherm ook bij m’n camera opeen statief, terwijl ik in de mist fotografeerde.

4. Onopvallend fotograferen

Ook bij straatfotografie is een kantelbaar LCD-scherm handig als je niet teveel de aandacht wilt trekken. Een (grote) camera voor je gezicht houden en op iemand richten: dat valt wel op. Maar wat als je de camera voor je buik houdt en doet alsof je foto’s terugkijkt? Of de instellingen aanpast? De mensen op straat zullen minder snel het gevoel hebben dat je ze fotografeert omdat je omlaag kijkt naar je camera. Maar jij ziet op het LCD-scherm wel precies wat je doet en kan op het juiste moment de foto maken.

5. Flat lay & culinaire fotografie

Bij flat lay fotografie fotografeer je iets recht van boven. Hetzelfde standpunt wordt ook vaak bij culinaire fotografie (food photography) toegepast. Maar als iets op tafel ligt, betekent zo’n bovenaanzicht vaak wel dat je op een stoel moet klimmen. Maar met een kantelbaar scherm kun je jouw camera hoog en precies recht boven het voorwerp of gerecht hangen. Geen geklauter op stoelen en banken nodig.

Voorbeeld van flat lay fotografie met m’n boek Iedereen FotoSMART. Hier was het kantelbare scherm erg nuttig!

6. Zelfportretten en vloggen

Bij sommige camera’s kan het LCD-scherm zover kantelen of opzij klappen, dat je het beeldscherm ook ziet als je naar de voorkant van de camera kijkt. Dit is ideaal bij het maken van selfies, zelfportretten of tijdens het vloggen. Je ziet precies waar de camera op focust en hoeft niet meer te gissen of je wel of niet goed in beeld staat.

Het maken van een selfie wordt met een kantelbaar beeldscherm op de camera net zo makkelijk als met een smartphone, waarbij je wel profiteert van de extra mogelijkheden die een camera biedt. Bonustip: wel in het objectief van de camera kijken als je de foto maakt, niet naar het beeldscherm zelf.

7. Creatieve composities

Een kantelbaar beeldscherm helpt bij het maken van creatieve composities. Zet je camera eens in een ander voorwerp, ergens op, ergens tussen of steek ‘m in een doorkijkje. Kies een standpunt waar je hoofd niet kan komen, maar je camera wel. Je geeft het beeld zo een uniek perspectief. Met het kantelbare scherm ben je niet doelloos aan het klikken, waar kun je perfect experimenteren met creatieve standpunten.

Dat waren de zeven voordelen. Ik hoop dat het je inspireert om de mogelijkheden van je camera verder te ontdekken en het kantelbare scherm vaker gaat gebruiken. En heb jij nog een andere specifieke situatie waarop je het kantelbare beeldscherm van je camera inzet? Laat het weten in de reacties, ik ben benieuwd!