Topmenu

Wel of geen mensen in je landschapsfoto’s?

Voor je ligt een prachtig landschap of stukje natuur. Vlak voordat je je camera pakt, komen er ineens een paar wandelaars aan. “Nee hè, ga weg! Ik wil jullie niet op de foto hebben.” Of… toch wel? Lees in dit artikel waarom je soms juist graag personen in je landschapsfoto’s wilt hebben.

Een van de uitdagingen van landschapsfotografie is vaak het overbrengen van het wijdse. Een truc om een foto meer diepte te geven is door iets op de voorgrond te plaatsen. Maar ook een persoon in beeld kan heel handig zijn! Waarom? Zelfs als wij een persoon in de verte zien, begrijpen we hoe lang die persoon ongeveer is. Wij – of misschien beter gezegd: onze hersenen – weten onbewust de gemiddelde lengte van een persoon. En daardoor zien we direct hoe groot de de rest van de omgeving is. Met een persoon in beeld zie je dus sneller hoe hoog de waterval of hoe reusachtig dat rotsblok is.

Met dit in gedachten fotografeerde ik ook heel bewust Rabin voor een stel mammoetbomen in Sequoia National Park in de Verenigde Staten. De Sequoia’s zijn de grootste bomen ter wereld. Als je hieronder staat, maken ze absoluut veel indruk. Het fotograferen van deze giganten vond ik toch lastiger dan verwacht. Richtte ik mijn camera omhoog, dan kreeg je ondanks het groothoekobjectief niet hun reusachtige afmetingen mee. Terwijl we aan het wandelen waren door het bos met verschillende groepjes Sequoia’s, spotte ik een mooie opening. Ja, dat was precies het kader waar ik naar op zoek was. Omdat ik voldoende afstand had tot deze Sequoia’s, zag ik veel van de hoge stammen. Ik vroeg Rabin om een stukje terug te lopen en voor de bomen te gaan staan. Niet omdat ik hem per se op de foto wilde, maar omdat hij het formaat gaf aan deze bomen en zo het plaatje compleet maakte. De donkere regenjas die hij aan had vroeg ik ‘m ook uit te doen, omdat zijn blauwe jas veel beter afstak tegen de oranjebruine boomstammen. En dit is het resultaat:

Rabin voor de gigantische Sequoiabomen.

Rabin voor de gigantische Sequoiabomen.

Om te zien hoeveel verschil het echt maakt, bekijk je de foto ook een keer met je duim over Rabin heen. Zie je het verschil?

En zo staat Rabin wel vaker ‘functioneel’ in beeld op de foto. Soms heel duidelijk, soms minder duidelijk.

Zie jij het kleine poppetje onder de boog staan?

Zie jij het kleine poppetje onder de boog staan?

Shete Boka Park, Curaçao

Shete Boka Park, Curaçao

Tunnelbeach, Nieuw-Zeeland.

Tunnelbeach, Nieuw-Zeeland.

Deze scheuren waren echt gigantisch. In de jaren 60 was dit nog een groot kolkend lavameer.

Deze scheuren waren echt gigantisch. In de jaren 60 was dit nog een groot kolkend lavameer. Het duurt even voor je de persoon ziet, maar hij voegt wel iets toe.

Preikestolen in Noorwegen

Heel veel mist bij de Preikestolen in Noorwegen. Hoe geef je dan aan hoe hoog de rots is? Juist! Met een persoon in beeld!

Maar het hoeft niet altijd je reisgezelschap te zijn. Soms zijn het toevallige voorbijgangers of wandelaars die precies op de juiste plek in het landschap staan.

Deze personen staan precies op de juiste plek! Zonder hen op de voorgrond, is het een stuk minder duidelijk hoe groots het landschap is.

Deze personen staan precies op de juiste plek bij de Lünersee in Oostenrijk! Zonder hen op de voorgrond, is het een stuk minder duidelijk hoe groots het landschap is.

Overigens kunnen dieren of een voertuig dezelfde functie hebben als de persoon in beeld. Zo heb je vast een idee hoe hoog een kameel ongeveer is. En ook van een auto schat je de formaten onbewust aardig in.

Ook dieren kun je functioneel in beeld plaatsen. De schatkamer in Petra, Jordanië, is meer dan veertig meter hoog.

Ook dieren kun je functioneel in beeld plaatsen. De schatkamer in Petra, Jordanië, is meer dan veertig meter hoog.

Wadi Rum woestijn

De auto geeft ook een goed idee hoe uitgestrekt het landschap op de foto is.

Dus… volgende keer dat er iemand ‘door je foto’ loopt: jaag hem of haar niet weg! Maar kijk juist of de persoon niet iets kan toevoegen aan je beeld.

 

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

6 reacties op Wel of geen mensen in je landschapsfoto’s?

 1. Stefanie 11 januari 2017 at 13:48 #

  Dit artikel zet mij aan het denken. Ik probeer altijd iedereen van mijn landschaps foto’s af te krijgen, maar idd laten zien hoe groot iets is kan veel beter met mensen erop. Zet jij dan alleen bekende van je erop of ook onbekende touristen?

  • Laura 11 januari 2017 at 13:51 #

   Dat wisselt een beetje. Meestal is het mijn vriend, maar als er al een of meerdere personen op de juiste plek staan, zoals bij de foto van de Lünersee, dan hoeft hij niet dat hele stuk extra te lopen ;)

 2. Jan Engelkes 29 maart 2016 at 21:12 #

  de foto van het meer met het berglandschap op de achtergrond: wat een stilte met het spiegelgladde wateroppervlak: hierbij vind ik de mensen een storend element. Het gebouw in het berglandschap geeft voldoende weidsheid weer.

  vriendelijk groet

 3. Dick Tintel 25 maart 2016 at 10:27 #

  Laura wat ben jij rijk (mentaal) deze beelden te hebben bereisd en gezien !

 4. Jacobus van den Heuvel 24 maart 2016 at 20:37 #

  Onbewust is een mens toch zoiets als een centimeter .
  Kan je ook gebruiken om iemand op het verkeerde been te zetten .
  Denk aan een klein of extreem groot persoon.

  Vriendelijke groet
  J v d Heuvel
  Almere

 5. Eef van der Kleij 23 maart 2016 at 21:38 #

  Bedankt weer Laura,
  We gaan dit uitproberen tijdens onze a.s. vakantie naar Noorwegen.
  Groeten,
  Eef van der Kleij
  Zevenbergen

Geef een reactie

X